Radio Taalblad

By Redactie Taalblad.be

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: News & Politics

Open in iTunes


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 6
Reviews: 0

Description

Taalblad.be is een e-zine voor mensen die Nederlands leren. Moeilijke of speciale woorden worden vertaald in het Frans en in het Engels.Radio Taalblad is luistermateriaal dat aansluit bij de artikels.

Episode Date
Nederlands leren in ... Indonesië
In de hele wereld leren zo'n 400.000 mensen Nederlands. De meeste daarvan zijn leerlingen in het Franstalig onderwijs in België.
Jul 01, 2015
Jaar van het voorlezen: voorleesexperte leest voor uit 'Taalblad.be'
2013 is het Jaar van het Voorlezen: organisator Stichting Lezen wil het hele jaar 2013 extra aandacht geven aan voorlezen. Voorlezen is supergezellig en het is goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die naar verhaaltjes luisteren, presteren zelfs beter op school!
Mar 22, 2013
'Brusselicious' toont dat Brusselse gastronomie meer is dan wafels, bier en chocolade
2012 is in Brussel het fijnproeversjaar of "année gourmande". Onder de naam Brusselicious is er het hele jaar door speciale aandacht voor eten en drinken: van de vele sterrenrestaurants tot de Brusselse wafels en spruitjes. Een ‘lekker’ initiatief, met een heleboel originele activiteiten en evenementen. Wij zetten de opvallendste initiatieven op een rijtje.
May 30, 2012
Darya Gantura: eerst Nederlands leren, dan topactrice worden
Stel je voor: je bent een jong Russisch meisje in Oezbekistan en je droomt ervan om actrice te worden. Op je veertiende neemt je mama je mee naar België en je belandt in Antwerpen. Door je blonde krullen zie je eruit als een heel gewoon Vlaams meisje en iedereen spreekt je aan in het Nederlands. Daar begrijp je natuurlijk niets van en dus...
Jul 08, 2011
WK 2010: het Afrikaans, zalige zustertaal van het Nederlands
Zelfs als voetbal je niet echt interesseert, wordt het moeilijk om dit jaar onverschillig te blijven bij het wereldkampioenschap. Het gastland van het WK 2010 is namelijk Zuid-Afrika. Dat is speciaal, want het is de eerste keer dat...
Jun 10, 2010
Radio Taalblad op de koffie bij Merlina
Toen Nonkel Bob overleed, keken we op het internet nog eens naar filmpjes van ‘Merlina’. Dat was een serie die in de jaren 80 op tv kwam. Ze ging over een detectivebureau, geleid door tante Merlina. Pol en An waren de medewerkers van Merlina en achter de schermen deed de geniale Napoleon allerlei slimme uitvindingen, die de zaken meestal oplosten.
Mar 18, 2010
Marathonman wil dit jaar 365 marathons lopen
Iedereen heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar Stefaan Engels heeft toch wel een bijzonder plan. Hij wil dit jaar elke dag een marathon lopen. Hij wil geen enkele dag overslaan, dus dat betekent dat hij 365 marathons na mekaar moet lopen. 'Marathonman365' is de naam van het project.
Jan 14, 2010
Fictiereeks ‘Van Vlees en Bloed’ wint Ha! van Humo
‘Van Vlees en Bloed’, de succesvolle Vlaamse miniserie over het leven achter de schermen van een beenhouwerij, won deze week de Ha! van Humo. Dat is een prestigieuze televisieprijs voor het beste tv-programma van het jaar. De redactie van het Vlaamse weekblad Humo koos zonder veel discussie voor de fictiereeks van Woestijnvis.
Nov 26, 2009
Interview: Luk Vervaet geeft les Nederlands in de gevangenis
Luk Vervaet werkt actief mee aan de reïntegratie van gedetineerden. Hij geeft namelijk al vijf jaar les Nederlands in de gevangenis van Sint-Gillis. Radio Taalblad vroeg hem hoe hij dat aanpakt.
Sep 10, 2009
Luisteroefening: 'De Mestkever' en andere 'Heerlijke Hoorspelen'
We hebben het in deze rubriek al eens gehad over luisterboeken. Dat zijn boeken die worden voorgelezen. Ze kunnen een leerrijke ontspanning zijn in de auto, in de tuin of in de trein. Je kan er zelfs naar luisteren in bed voor het slapengaan.
Jul 17, 2009
Mensen smullen van bio
Van 6 tot 14 juni is het bioweek: in Vlaanderen (bioweek.be), Brussel en Wallonië (semainebio.be) worden dan activiteiten georganiseerd om biologische producten te promoten. Biologische producten, die je in de supermarkt vaak herkent aan het label ‘bio’, zijn producten die zo...
Jun 11, 2009
Heen-en-weerweek: laat je auto in de garage
De dagelijkse rit naar het werk gebeurt bij de meeste mensen nog steeds met de auto. Zelfs werknemers die op minder dan 5 kilometer van het werk wonen, pendelen in de helft van de gevallen toch met de wagen. De heen-en-weer-week wil ons aanmoedigen om de auto 's morgens in...
May 08, 2009
Lezen en koffie drinken voor het goede doel
In de krantenwinkel ligt momenteel een nieuw exclusief magazine: "Tilak". Het is genoemd naar een vrouw die op het platteland van India woont. Zij verdient per week niet veel meer dan de prijs die je moet betalen als je het magazine wil kopen (5,95 euro). Met de eenmalige editie van "Tilak" lanceert de Vlaamse ngo Broederlijk Delen op een zeer opmerkelijke manier haar campagne "Tilak heeft ook talent". In die campagne draait alles om de inheemse bevolking in India, die...
Mar 27, 2009
De klerenkleptomaan: een niet te missen muzikale les Nederlands
Deze week was het de première van 'De klerenkleptomaan'. Dat is een muziekvoorstelling van Lenny & de Wespen, speciaal gemaakt voor mensen die Nederlands leren. Voor een volle zaal in de Boesdaalhoeve in...
Mar 11, 2009
Belg kiest voor tweedehandskleding
Steeds meer Belgen kopen hun 'nieuwe kleren' in tweedehandswinkels. Dat schrijft de Vlaamse krant 'Gazet Van Antwerpen' woensdag. De krant deed een rondvraag bij winkels die gespecialiseerd zijn in tweedehandskleding. De verkopers zeggen dat hun omzet gevoelig gestegen is.
Feb 18, 2009