Hjernen på overarbejde

By Mindwork

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Social Sciences

Open in iTunes


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast Jan 8, 2019

Description

Menneskehjernen er fantastisk. Menneskehjernen er noget rod. På én og samme tid er den vores allerstørste ressource - og mest fundamentale problem. Den gamle menneskehjerne udfordres grundigt i det moderne (arbejds)liv, og for flere og flere mennesker bliver dét at få en helt almindelig hverdag til at hænge sammen et forhindringsløb med chikaner som perler på en snor. Psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff taler med udgangspunkt i deres bog "Hjernen på overarbejde - derfor er compassion vores vej til et bæredygtig liv og samfund" samt deres mere end 10 års erfaring med udvikling af mennesker og organisationer, om hvordan vi bedst tager hensyn til vores egen og hinandens hjerner - og derigennem skaber trivsel, balance og bæredygtige præstationer. Både privat og professionelt. Det handler altsammen rigtig meget om den evolutionære vinderstrategi compassion. Podcasten er produceret i samarbejde med Pibesovs Productions.

Episode Date
#16 - Self-Compassion
1675
Er self-compassion hygge og bløde tæpper? Er det svaghed og selvmedlidenhed? Henrik og Vibeke dedikerer en hel episode til self-compassion og dykker ned i, hvorfor gode præstationer oftere bygges af self-compassion end selvværd, og hvordan vi alle kan gøre små ting i hverdagen der hjælper os til at udvise mere compassion over for os selv.
Feb 19, 2019
#15 - Et middelmådigt afsnit
1212
Lidt studier, lidt sjove pointer og lidt til eftertanke. Ganske OK... Lyder det mærkeligt? Undersælger vi os selv? Er der en skjult pointe? Hvorfor taler vi straffefanger, bilister og ægtefæller? Bare rolig - det hele vil give mening når du lytter med!
Feb 05, 2019
#14 - Oxytocin
1892
En hel episode om C43 H66 N12 O12 S2. Er det kærlighedens hormon? Lykkens? På opfordring fra en lytter taler Vibeke og Henrik om facts og forestillinger om oxytocin. Både alle de pæne lyse sider - og de mere skræmmende bivirkninger. Og så er der konkrete tips til at øge oxytocin-niveauet i hverdagen.
Jan 29, 2019
#13 - Multi-Shift-Tasking
1451
Du kan ikke multitaske. Punktum. Det findes ikke! Men du shifttasker - én gang hvert 75 tyvende sekund. Og det er et problem. Vibeke & Henrik taler om flakkende opmærksomhed, massiv information til meget begrænset opmærksomhed - og du får forklaringen på, hvorfor du skruer ned for musikken i bilen, når du ikke kan finde vej. Og så får du gode råd til at forbedre din opmærksomhed.
Jan 22, 2019
#12 - Godnat og sov godt!
1244
Er Vibeke mødt fuld på arbejde? Kan succesfulde mennesker klare sig med 3 timers søvn? Kan du? Vi taler ikke i søvne - men om at sove. Om hvad søvn gør ved menneskehjernen, hvordan din chef har indvirkning på din søvn - og selvfølgelig hvordan søvn er en forudsætning for hjerner i balance og sunde relationer mellem mennesker.
Jan 15, 2019
#11 - Har du læst for din hjerne idag?
1036
Ændrer din hjerne sig, når du læser på en iPad? Er noter bedst med pen eller pc? Og hvad har det med compassion at gøre? Vi er tilbage med sæson 2 og kaster os direkte ud i et bedsteforældre-raid mod moderne teknologi. Men alt sammen for at give hjerner bedre arbejdsbetingelser og sikre, at vi mennesker er til gavn for hinanden!
Jan 08, 2019
Jule-særudgave #4
2917
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag kan du høre et helt kapitel fra vores lydbog. Selvfølgelig dét der handler om compassion.
Dec 20, 2018
Jule-særudgave #3
916
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag får du konkrete strategier - direkte fra lydbogen!
Dec 16, 2018
Jule-særudgave #2
805
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag kan du høre om at blive klar til compassion via visualisering.
Dec 10, 2018
Jule-særudgave #1
895
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag kan du høre lidt om åndedræt.
Dec 04, 2018
#10 - Spørgsmål Special
2271
Er der forskel på mænds og kvinders hjerner? Er "compassion" ikke bare "empati"? Henrik og Vibeke besvarer lytter- og læserspørgsmål i denne 10. episode, som også er den sidste i første sæson. Vibeke får lov at rase ud - og Henrik bliver belært af en lytter. Det er drøn hyggeligt! Vi er tilbage til januar med anden sæson. TAK fordi I lytter med!
Nov 20, 2018
#9 - Compassion er vejen til det perfekte team
2217
Hvordan har du det egentlig med gruppearbejde? Ved du hvorfor nogle teams bare fungerer - mens andre intet løser? Kan viden om menneskehjernen hjælpe os til at designe det perfekte team? I episode 9 zoomer Henrik og Vibeke ud fra den enkelte menneske til os alle sammen - og til vores eget team-samarbejde i det moderne arbejdsliv. Der tales om psykologisk tryghed, om kæmpe store mængder data hos Google - og om en fyr der tapper blod fra folk, mens de arbejder!
Nov 13, 2018
#8 - Ego - No Go! At lede med compassion
1727
Er vi virkelig designet til at underkaste os chefen? Bliver mennesker sjovere når de bliver ledere? Er compassion virkelig en benhård ledelsesstrategi? I episode 8 fortsætter Vibeke og Henrik, hvor forrige episode slap, og ser nærmere på hvordan tøjringen af et stort ego er vejen til succes for lederen. Der tales om CEO-Bobler, om Indiske studier, Barack Obama - og selvfølgelig hvordan compassion helt dokumenteret gavner både den menneskelige og den økonomiske bundlinje.
Nov 06, 2018
#7 - Hvorfor er chefen et dumt svin?
1716
Ændrer hjernen sig, når man får magt og status? Hvorfor forstår din chef dig ikke? Og er det rigtigt, at topchefen stjæler slik fra små børn? I episode 7 dykker Vibeke og Henrik ned i "magthjernen", "lederhjernen" og søger at forklare om magt og amoralsk adfærd er forbundet - eller om det bare er en skrøne, vi bekræfter os selv i, når hvidvask, Panama Papers og Stormy Daniels stjæler overskrifterne. Og så gives der bud på, hvordan en lederhjerne kan tøjles med compassion.
Oct 30, 2018
#6 - Gadgets og menneskehjerner
1764
Det er en dårlig kombi - menneskehjerner og gadgets. Især hvis målet er compassion. Vibeke og Henrik taler om, hvordan smartphones helt dokumenterbart gør os både dummere og mindre sociale. Om hvordan vores opmærksomhed er designet til et liv på den østafrikanske savanne, men nu rives rundt i en teknologisk tidsalder - og om hvordan vi bedst hjælper os selv og hinanden til at genvinde vores hjernebark, vores opmærksomhed og vores balance. Lyt med hvis du tør....på din smartphone!
Oct 23, 2018
#5 - Tag en pause
1289
Hvornår har du sidst holdt en pause? Sådan en rigtig pause – helt uden at lave noget som helst? Hvis du er som de fleste danskere, så sker det alt for sjældent. Og det er skidt for hjernen! I denne episode taler Vibeke og Henrik om vigtigheden af pauser i hverdagen - ikke bare fordi det er rart, men fordi det rent faktisk både gør os klogere og mere effektive. Og så bliver du klogere på, hvordan en tomat er helt central for den optimale måde at arbejde på og hvorfor de fleste Nobelpriser er vundet i havestuen. Tag en pause og lyt med.
Oct 16, 2018
#4 - Compassion i praksis
1543
Hvad vil det egentlig sige at ”tage hensyn til menneskehjernen i hverdagen” eller ”give den bedre arbejdsbetingelser”. Og hvordan gør man sådan helt lavpraktisk compassion til en del af sit liv – både privat og professionelt? Henrik og Vibeke trækker compassion helt ned på jorden og giver konkrete ideer og eksempler på, hvordan det ser ud i den hverdag, de fleste af os lever. Compassion behøver slet ikke at være svært. Bare lyt med!
Oct 09, 2018
#3 - Unbalanced Brain Syndrome
1871
Er du en kollega eller en komodovaran? Hvorfor er det fedt at skælde ud på dem på den anden side af gangen? Og hvorfor ér det så svært at lade mobilen ligge? Tredje episode handler om hvad der sker, når hjerner er på overarbejde og i ubalance. Hvordan vores gamle hjerne tager styringer og sender os 100 millioner år tilbage i evolutionen. Det er sjældent ret kønt - men kan være ret sjovt at tale om. Vibeke og Henrik undlader selvfølgelig heller ikke at give et par konkrete råd til at tæmme det indre krybdyr, når hverdagen har ramt.
Oct 01, 2018
#2 - Compassion for begyndere
1782
Com - hvad for noget? Er det virkelig rigtigt, at vi mennesker ikke er "survival of the fittest"? Og hvorfor er multitasking skidt for artens overlevelse? I episode 2 taler Vibeke og Henrik om hvordan mennesket som det mest ufærdige og hjælpeløse af alle dyrebørn netop blev evolutionens store vindere pga. vores evne til compassion. Du får ideer til hvordan du kan have fokus på compassion i din hverdag - og du hører hvorfor compassion er "klog egoisme"
Oct 01, 2018
#1 - Hjernen på overarbejde
1823
Hvor gammel er menneskehjernen egentlig? Hvordan ser der ud inde i hjernens kontrolcenter? Hvad betyder det, at hjernen er på overarbejde? ...og hvorfor bekymrer du dig meget mere end din hund? Vibeke og Henrik tager hul på podcastserien ved at tale om nye og gamle hjerner, om hjernens kontrolcenter og hvorfor det liv vi lever både privat og professionelt er en udfordring for den hjerne vi alle deler uanset job, alder og hverdag.
Oct 01, 2018