Hjernen på overarbejde

By Mindwork

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Social Sciences

Open in iTunes


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 90
Reviews: 1


 Jan 8, 2019

Description

Menneskehjernen er fantastisk. Menneskehjernen er noget rod. På én og samme tid er den vores allerstørste ressource - og mest fundamentale problem. Den gamle menneskehjerne udfordres grundigt i det moderne (arbejds)liv, og for flere og flere mennesker bliver dét at få en helt almindelig hverdag til at hænge sammen et forhindringsløb med chikaner som perler på en snor. Psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff taler med udgangspunkt i deres bog "Hjernen på overarbejde - derfor er compassion vores vej til et bæredygtig liv og samfund" samt deres mere end 10 års erfaring med udvikling af mennesker og organisationer, om hvordan vi bedst tager hensyn til vores egen og hinandens hjerner - og derigennem skaber trivsel, balance og bæredygtige præstationer. Både privat og professionelt. Det handler altsammen rigtig meget om den evolutionære vinderstrategi compassion. Podcasten er produceret i samarbejde med Pibesovs Productions.

Episode Date
#28 - CCO: Chief Compassion Officer
1736
Hvordan ser compassion ud i ledelse? Hvad gør en leder for at udvise mere compassion? Vi er ikke helt gået på sommerferie - men næsten - og i sidste indspark inden ferien summer vi lidt på de mange episoder om compassion i arbejdslivet ved at konkretisere compassion i ledelse. Hør det før din chef!
Jun 18, 2019
#27 - Karriere, konkurrence og compassion
1355
Føler du skadefryd, når en kollega irettesættes? Ville du lyve om din egen IQ? Og hvad har det med alpha-chimpanser at gøre? Vi dykker ned i, hvad konkurrence på arbejdspladsen betyder for vores evne til compassion og vores lyst til at handle etisk korrekt. Vi ser på hvilke - overraskende - lederegenskaber, der får dig til top. Også i en chimpanseflok!
May 28, 2019
#26.1 - RIGTIG Valgspecial!
2145
Disclaimer: En fejl gjorde, at vi desværre snød dig for hele to temaer i vores valgspecial. Her er den fulde udgave. Hvis du allerede har hørt "#26 - Valgspecial", så spring evt. hen til 11:10. Vi beklager ulejligheden! --------- Bliver politikere også komodovaraner? Hvordan ved du, om din kandidat har en hjerne i balance?Og har compassion gode kår i en valgkamp? Vibeke og Henrik har sat sig omkring bordet i Vibekes køkken og taler om valg, hjerner, politikere og compassion. Det er anderledes. Men det er jo valgkamp!
May 23, 2019
#26 - Valgspecial
1190
Disclaimer: En fejl gjorde, at vi snød dig for hele to temaer i vores valgspecial. Lyt derfor i stedet til "26.1 - RIGTIG Valgspecial!" for det fulde afsnit. Og hvis du allerede har hørt "#26 - Valgspecial", så spring evt. hen til 11:10. Vi beklager ulejligheden! --------- Bliver politikere også komodovaraner? Hvordan ved du, om din kandidat har en hjerne i balance?Og har compassion gode kår i en valgkamp? Vibeke og Henrik har sat sig omkring bordet i Vibekes køkken og taler om valg, hjerner, politikere og compassion. Det er anderledes. Men det er jo valgkamp!
May 22, 2019
#25 - HverdagsCompassion
1375
Kan man udvise compassion i et lyskryds? Hvad har dét med Navy Seals at gøre? Og realkredit? Henrik har været ude i det virkelige liv, og det giver anledning til en snak om, hvordan compassion ser ud i en helt almindelig hverdag, blandt helt almindelige mennesker. Der er ingen studier og referencer. Kun hverdag.
May 14, 2019
#24 - StrategiBonanza
1408
Og hvad gør man så? Kan vi få nogle redskaber? I har spurgt, og vi svarer. Efter flere episoder med fokus på de store linjer vender Vibeke og Henrik tilbage til det helt grundlæggende: Hvordan giver vi hjernen bedre arbejdsbetingelser? Og hvordan bliver vi bedre til at udvise compassion? Strategi for strategi.
May 07, 2019
#23 - Kiggekø og blodfascination
1453
Drejer du hovedet, når du kører forbi en trafikulykke? Lytter du til true crime podcasts? Jo, du gør! For du er menneske som alle os andre. Vibeke og Henrik følger op på episoden om "Den mørke side" og forklarer, hvorfor vi mennesker tiltrækkes af det, der er farligt og uhyggeligt. Og hvad det betyder for vores evne til compassion.
Apr 30, 2019
#22 - Den mørke side
1579
Børnemishandling! Dyremishandling! Dukketeater med voksne mennesker! Psykologer har stået bag mange grusomheder gennem tiden. I en desperat jagt på endnu flere lyttere kaster Vibeke og Henrik sig over "The Dark Side" og taler om mord, mishandling og magtmisbrug.
Apr 16, 2019
Kort og godt - Ro på!
654
Henrik tager lytterne med til Princeton University i 1973. Her blandt præstestuderende, lignelsen om den barmhjertige samaritaner og en skuespiller på fortovet findes værdifuld viden om, hvordan vi bliver den bedste udgave af os selv.
Apr 09, 2019
#21 - Effektivt arbejde
1438
Hvad er den optimale arbejdstid? Bliver du mere effektiv, når du tager et par timer mere? Og hvad har vi vidst i 100 år - uden at vi har lyttet til det? Vibeke og Henrik udfordrer vores tilgang til at "give den en skalle", "løbe lidt stærkere" og måske mest af alt "arbejde igennem". Er vi så effektive, som vi bilder hinanden ind?
Apr 02, 2019
#20 - Spørgsmål Special
2081
Har hjernen en slumrefunktion ligesom computerskærmen? Synes danskerne OGSÅ, at de er bedre end gennemsnittet? Og hvordan havde dit liv set ud, hvis du var født inde hos naboen? Vibeke og Henrik dykker ned i indbakken og besvarer indkomne lytterspørgsmål - og indstifter en ny tradition!
Mar 26, 2019
#19 - Really good news!
1255
Vibeke har opskriften på det lange lykkelige liv. Henrik har luret, hvordan vi får flere mennesker til stemmeurnerne. Kort sagt: Vi fortsætter jagten på det gode i menneskehjernen, på det gode i menneskeheden. Og der er udbytte. Det står slet ikke så galt til endda...
Mar 19, 2019
#18 - Good news?
1214
Greed is good! Lock her up! Står det så skidt til med menneskeheden, som vi nogle gange bilder os selv og hinanden ind? Er vi en flok selviske skabninger, der kun har eget bedste for øje - og benytter enhver chance til at mose vores medmennesker? Vibeke og Henrik går på jagt efter det gode i menneskehjernen. Det gode i menneskeheden. På jagt efter vores iboende compassion.
Mar 12, 2019
Kort og godt - Grundtilstandsnetværket
755
Hvad sker der, hvis man lader én vært dykke ned i ét emne? Sorterer alt andet fra så der kort og godt bare kan nørdes med ét af de aspekter, der løbende har været nævnt i podcasten? Det finder vi ud af i dag, når Henrik kort og godt går i dybden med grundtilstandsnetværket!
Mar 05, 2019
#17 - En compassion dag
1745
Hvordan får hjernen de aller bedste arbejdsbetingelser? Hvordan designer man den perfekte compassion dag? Det er Vibeke og Henrik blevet spurgt om - så de svarer og designer den perfekte dag fra du står op til du går i seng. Den dag der giver hjernen de bedste arbejdsbetingelser og dig de bedste rammer for at udvise compassion. Og så udfordrer de hinanden - og indgår en pagt!
Feb 26, 2019
#16 - Self-Compassion
1675
Er self-compassion hygge og bløde tæpper? Er det svaghed og selvmedlidenhed? Henrik og Vibeke dedikerer en hel episode til self-compassion og dykker ned i, hvorfor gode præstationer oftere bygges af self-compassion end selvværd, og hvordan vi alle kan gøre små ting i hverdagen der hjælper os til at udvise mere compassion over for os selv.
Feb 19, 2019
#15 - Et middelmådigt afsnit
1212
Lidt studier, lidt sjove pointer og lidt til eftertanke. Ganske OK... Lyder det mærkeligt? Undersælger vi os selv? Er der en skjult pointe? Hvorfor taler vi straffefanger, bilister og ægtefæller? Bare rolig - det hele vil give mening når du lytter med!
Feb 05, 2019
#14 - Oxytocin
1892
En hel episode om C43 H66 N12 O12 S2. Er det kærlighedens hormon? Lykkens? På opfordring fra en lytter taler Vibeke og Henrik om facts og forestillinger om oxytocin. Både alle de pæne lyse sider - og de mere skræmmende bivirkninger. Og så er der konkrete tips til at øge oxytocin-niveauet i hverdagen.
Jan 29, 2019
#13 - Multi-Shift-Tasking
1451
Du kan ikke multitaske. Punktum. Det findes ikke! Men du shifttasker - én gang hvert 75 tyvende sekund. Og det er et problem. Vibeke & Henrik taler om flakkende opmærksomhed, massiv information til meget begrænset opmærksomhed - og du får forklaringen på, hvorfor du skruer ned for musikken i bilen, når du ikke kan finde vej. Og så får du gode råd til at forbedre din opmærksomhed.
Jan 22, 2019
#12 - Godnat og sov godt!
1244
Er Vibeke mødt fuld på arbejde? Kan succesfulde mennesker klare sig med 3 timers søvn? Kan du? Vi taler ikke i søvne - men om at sove. Om hvad søvn gør ved menneskehjernen, hvordan din chef har indvirkning på din søvn - og selvfølgelig hvordan søvn er en forudsætning for hjerner i balance og sunde relationer mellem mennesker.
Jan 15, 2019
#11 - Har du læst for din hjerne idag?
1036
Ændrer din hjerne sig, når du læser på en iPad? Er noter bedst med pen eller pc? Og hvad har det med compassion at gøre? Vi er tilbage med sæson 2 og kaster os direkte ud i et bedsteforældre-raid mod moderne teknologi. Men alt sammen for at give hjerner bedre arbejdsbetingelser og sikre, at vi mennesker er til gavn for hinanden!
Jan 08, 2019
Jule-særudgave #4
2917
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag kan du høre et helt kapitel fra vores lydbog. Selvfølgelig dét der handler om compassion.
Dec 20, 2018
Jule-særudgave #3
916
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag får du konkrete strategier - direkte fra lydbogen!
Dec 16, 2018
Jule-særudgave #2
805
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag kan du høre om at blive klar til compassion via visualisering.
Dec 10, 2018
Jule-særudgave #1
895
Mange har spurgt efter øvelser og "how to's". Så i fire særudgaver hen over december får du øvelser og uddrag fra bogen "Hjernen på overarbejde", der kan hjælpe dig med at blive klar til compassion. Tak for alle opfordringerne til praktiske compassion tips. Og glædelig jul! I dag kan du høre lidt om åndedræt.
Dec 04, 2018
#10 - Spørgsmål Special
2271
Er der forskel på mænds og kvinders hjerner? Er "compassion" ikke bare "empati"? Henrik og Vibeke besvarer lytter- og læserspørgsmål i denne 10. episode, som også er den sidste i første sæson. Vibeke får lov at rase ud - og Henrik bliver belært af en lytter. Det er drøn hyggeligt! Vi er tilbage til januar med anden sæson. TAK fordi I lytter med!
Nov 20, 2018
#9 - Compassion er vejen til det perfekte team
2217
Hvordan har du det egentlig med gruppearbejde? Ved du hvorfor nogle teams bare fungerer - mens andre intet løser? Kan viden om menneskehjernen hjælpe os til at designe det perfekte team? I episode 9 zoomer Henrik og Vibeke ud fra den enkelte menneske til os alle sammen - og til vores eget team-samarbejde i det moderne arbejdsliv. Der tales om psykologisk tryghed, om kæmpe store mængder data hos Google - og om en fyr der tapper blod fra folk, mens de arbejder!
Nov 13, 2018
#8 - Ego - No Go! At lede med compassion
1727
Er vi virkelig designet til at underkaste os chefen? Bliver mennesker sjovere når de bliver ledere? Er compassion virkelig en benhård ledelsesstrategi? I episode 8 fortsætter Vibeke og Henrik, hvor forrige episode slap, og ser nærmere på hvordan tøjringen af et stort ego er vejen til succes for lederen. Der tales om CEO-Bobler, om Indiske studier, Barack Obama - og selvfølgelig hvordan compassion helt dokumenteret gavner både den menneskelige og den økonomiske bundlinje.
Nov 06, 2018
#7 - Hvorfor er chefen et dumt svin?
1716
Ændrer hjernen sig, når man får magt og status? Hvorfor forstår din chef dig ikke? Og er det rigtigt, at topchefen stjæler slik fra små børn? I episode 7 dykker Vibeke og Henrik ned i "magthjernen", "lederhjernen" og søger at forklare om magt og amoralsk adfærd er forbundet - eller om det bare er en skrøne, vi bekræfter os selv i, når hvidvask, Panama Papers og Stormy Daniels stjæler overskrifterne. Og så gives der bud på, hvordan en lederhjerne kan tøjles med compassion.
Oct 30, 2018
#6 - Gadgets og menneskehjerner
1764
Det er en dårlig kombi - menneskehjerner og gadgets. Især hvis målet er compassion. Vibeke og Henrik taler om, hvordan smartphones helt dokumenterbart gør os både dummere og mindre sociale. Om hvordan vores opmærksomhed er designet til et liv på den østafrikanske savanne, men nu rives rundt i en teknologisk tidsalder - og om hvordan vi bedst hjælper os selv og hinanden til at genvinde vores hjernebark, vores opmærksomhed og vores balance. Lyt med hvis du tør....på din smartphone!
Oct 23, 2018
#5 - Tag en pause
1289
Hvornår har du sidst holdt en pause? Sådan en rigtig pause – helt uden at lave noget som helst? Hvis du er som de fleste danskere, så sker det alt for sjældent. Og det er skidt for hjernen! I denne episode taler Vibeke og Henrik om vigtigheden af pauser i hverdagen - ikke bare fordi det er rart, men fordi det rent faktisk både gør os klogere og mere effektive. Og så bliver du klogere på, hvordan en tomat er helt central for den optimale måde at arbejde på og hvorfor de fleste Nobelpriser er vundet i havestuen. Tag en pause og lyt med.
Oct 16, 2018
#4 - Compassion i praksis
1543
Hvad vil det egentlig sige at ”tage hensyn til menneskehjernen i hverdagen” eller ”give den bedre arbejdsbetingelser”. Og hvordan gør man sådan helt lavpraktisk compassion til en del af sit liv – både privat og professionelt? Henrik og Vibeke trækker compassion helt ned på jorden og giver konkrete ideer og eksempler på, hvordan det ser ud i den hverdag, de fleste af os lever. Compassion behøver slet ikke at være svært. Bare lyt med!
Oct 09, 2018
#3 - Unbalanced Brain Syndrome
1871
Er du en kollega eller en komodovaran? Hvorfor er det fedt at skælde ud på dem på den anden side af gangen? Og hvorfor ér det så svært at lade mobilen ligge? Tredje episode handler om hvad der sker, når hjerner er på overarbejde og i ubalance. Hvordan vores gamle hjerne tager styringer og sender os 100 millioner år tilbage i evolutionen. Det er sjældent ret kønt - men kan være ret sjovt at tale om. Vibeke og Henrik undlader selvfølgelig heller ikke at give et par konkrete råd til at tæmme det indre krybdyr, når hverdagen har ramt.
Oct 01, 2018
#2 - Compassion for begyndere
1782
Com - hvad for noget? Er det virkelig rigtigt, at vi mennesker ikke er "survival of the fittest"? Og hvorfor er multitasking skidt for artens overlevelse? I episode 2 taler Vibeke og Henrik om hvordan mennesket som det mest ufærdige og hjælpeløse af alle dyrebørn netop blev evolutionens store vindere pga. vores evne til compassion. Du får ideer til hvordan du kan have fokus på compassion i din hverdag - og du hører hvorfor compassion er "klog egoisme"
Oct 01, 2018
#1 - Hjernen på overarbejde
1823
Hvor gammel er menneskehjernen egentlig? Hvordan ser der ud inde i hjernens kontrolcenter? Hvad betyder det, at hjernen er på overarbejde? ...og hvorfor bekymrer du dig meget mere end din hund? Vibeke og Henrik tager hul på podcastserien ved at tale om nye og gamle hjerner, om hjernens kontrolcenter og hvorfor det liv vi lever både privat og professionelt er en udfordring for den hjerne vi alle deler uanset job, alder og hverdag.
Oct 01, 2018