Femihelse

By Både Og

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Health & Fitness

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 107
Reviews: 0
Episodes: 209

Description

En podcast om kvinnehelse fra A-Å med Helene Svabø og Sigrun Stenseth. Vi stiller spørsmål til en smart ekspert for at vi alle skal bli litt klokere på kvinnekroppen. Hver episode tar for seg et tema slik at det skal være enkelt for deg å finne frem til de episodene som du synes er spennende. For annonsering ta kontakt med: sales.norway@acast.com

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


Episode Date
Mamma alene med Liv Marie Skaare Baden
50:07
Vi har besøk av Liv Marie Skaare Baden som du kanskje kjenner fra den fantastiske radiodokumentaren Livs siste sjansen (hør den hos nrk). Liv valgte å bli mamma alene og i denne episoden snakker vi med Liv om hvordan hun tok valget, hvordan det var å gå gjennom to fødsler alene og hvordan hun opplevde det fjerde trimesteret. Nå har lille Frida Marie fylt ett år og vi snakker om hverdag, logistikk og forventninger til barnehagestart når man bare er en forelder. Vi snakker om at man klarer det meste og hvordan et lite menneske kan gi veldig mye glede til både den lille og store familien.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 05, 2023
Hjernerystelse
41:22
Vi har besøk av Narve Bjørneseth og Lars Martin Fischer som begge jobber som fysioterapeuter med fokus på hjernerystelse og sammen har podcasten Skallebank som handler om hjernerystelse. Vi snakker med de om hva en hjernerystelse er, symptomer på hjernerystelse, behandling av hjernerystelse og hvordan hjernerystelse hos kvinner kan skille seg fra hjernerystelse hos menn.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 22, 2023
Personlig episode: Overtenning og ring på fing!!
45:30
Sigrun og Helene snakker om store, hyggelige nyheter, overtenning, vår og et rent PMS-helvete med masse kjærlighet!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 15, 2023
Kreft i et kjønnsperspektiv
45:25

Med oss i studio denne uken har vi generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, og Sigrid Bratlie som er molekylærbiolog. Vi diskuterer om menn og kvinner like utsatt for å få kreft? Er det krefttyper som rammer flere kvinner enn menn? Påvirker hormonene våre om og hvordan vi utvikler krefttyper? Forskes det like mye på kreft hos kvinner og hos menn? Er behandling og oppfølging tilpasset kjønn? Tas det hensyn til vekt, hormoner, fertilitet osv? Alt dette og mye mer snakker vi om i denne episoden!


Reklame: Prøv bookbeat: www.bookbeat.no/femihelse

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 08, 2023
Tjukkhet, spiseforstyrrelser og traumer. Hvordan henger det sammen?
47:58

Vi har besøk av Hilde Østby er idehistorier, journalister, formidler og forfatter. Vi tok kontakt med hilde etter at hun skrev kronikken Et spiseforstyrra land (https://www.nrk.no/ytring/et-spiseforstyrra-land-1.16323734) hvor hun stilte spørsmålet: Hvorfor snakker vi om mat når vi snakker om fedme, i stedet for å snakke om følelser?


I denne episoden snakker vi om hvordan retorikken rundt mat, helse, idealvekt og kropp, slanking og spiseforstyrrelser påvirker oss. Vi snakker om hvordan traumer kan lede til spiseforstyrrelser og hvordan mat kan bli et bedøvelsesmiddel for vonde følelser.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 02, 2023
Tidlig ultralyd
37:05

I denne episoden har vi med oss ultralyd jordmor Elin Ødegaard. Vi går igjennom hva man undersøker på en ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet, og hva man ser etter hos fosteret. Er det nødvendig å ta tidlig ultralyd og hva kan man forvente å se?


Reklame: Prøv bookbeat: www.bookbeat.no/femihelseHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 24, 2023
Bonus: En oppdatering på kattehistorien
12:25

Husker dere katten på Rathkes plass? Her kommer en oppdatering!


Prøv bookbeat: www.bookbeat.no/femihelseHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 18, 2023
Det tredje skiftet
44:30

I denne episoden har vi besøk av Merete Grimeland som er en del av duoen som står bak kontoen Det tredje skiftet og dettredjeskiftet.no. I episoden snakker vi om hva det tredje skiftet er, hva som kan være årsaken til at det tredje skiftet ofte faller på kvinner, hvilke konsekvenser det har og hva vi kan gjøre for å snu på dette.


Vil du teste Bookbeat: www.bookbeat.no/femihelseHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 17, 2023
Personlig episode: En dramatisk kvinnehelsehistorie, syklusyoga og en katt i nød
36:44
I denne episoden bobler vi over med å fortelle om ting som har skjedd, og ting som skal skje. Vi prate om feminin yoga i syklus, om et meget inspirerende iPhone-hack, et redningsprosjekt av en katt og ikke minst en meget dramatisk kvinnehelse historie fra Sigrun!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 27, 2023
Hjerneslag hos kvinner
48:40
Vi har besøk av Maren Ranhoff Hov, lege ved nevrologisk avdeling på OUS, seniorforsker ved Norsk luftambulanse Stiftelsen og førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie & helsefremmende arbeid ved OsloMet og Else Charlotte Sandset, nevrolog, overlege ved seksjon for hjerneslag, Nevrologisk avdeling ved OUS og seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Disse tittelrike legene har som noen av de første i verden forsket på hjerneslag hos kvinner, hvordan det utarter seg, har andre symptomer enn hos menn og hvordan det best kan behandles.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 20, 2023
Overgangsalder med Helena Enger
42:01

Vi har med oss gynekolog Helena Enger i studio for å snakke om overgangsalder. Hun har nylig skrevet boken Hete tokter og kalde fakta og i denne episoden får du svar på hva overgangsalder er, når den kommer og hvilke symptomer man kan få. Vi snakker også om hvorvidt overgangsalderen må være en periode med inngripende plager for alle? Helena deler også sine beste tips til hvordan man kan ha det best mulig i denne perioden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 13, 2023
Om 1000 historier og det å engasjere seg med Christina Fraas og Frida Marie Grande
43:44
Denne 8.mars uka slipper vi en episode med to kvinner vi ser skikkelig opp til; Christina Fraas og Frida Marie Grande. I tillegg til å engasjere seg i en rekke samfunnspolitiske saker på egen hånd, har de også sammen startet initiativet "1000 historier", med et knippe andre kvinner. Vi snakker om det å være engasjert, brenne ut, fortsette å engasjere seg og stå i tøffe saker over tid. Både personlig og politisk. Vi snakker selvfølgelig om fanesaken til 1000 historier; det å belyse og tematikken vold og seksuelt misbruk mot kvinner, og hvordan vi kan være med å påvirke samfunnets behandling og syn på dette.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 06, 2023
Personlig episode: Endometriose, veien til utredning og det å ønske seg barn midt oppe i alt dette
51:22
I denne personlige episoden er Helene i studio med hennes venninne Janicke, som var med i podcasten i 2019 og fortalt om det å leve med udiagnostisert endometriose og det å forsøke å bli gravid. Nå litt over tre år senere har det skjedd mye, og vi prater om hvordan hennes reise har vært. Dette er en av veldig mange historier i Norge om endometriose, om det å ikke bli trodd, kjempe for å få rett behandling og det å ønske seg barn oppe i det hele. Mars er Endometriose Awareness måned - og vi ønsker å sette enda mer lys på dette nå! PS. Har du eller noen du kjenner endometriose eller adenomyose? Da anbefaler vi på det varmeste å melde seg inn i Endometriose foreningen <3

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 01, 2023
Graviditet, småbarnsliv og to under to med barnelege Carina Saunders
39:16
Vi har besøk av barnelege Carina Saunders. Selv har hun to barn under to år og har skrevet boken hun selv savnet da hun var gravid: Ventetid. Hva er barnelegens råd under graviditeten? Hva er viktig å tenke på når det kommer til kosthold? Hva mener hun at man bør forberede seg på før fødsel og barsel? Alle disse tingene og mye mer får du svar på i denne episoden av Femihelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 27, 2023
Kvinnehelse fra en skuespillers perspektiv med Cathrine Frost
48:23
I denne episoden har vi med oss selveste skuespillerCathrine Frost som har gjort stor suksess med forestillingen "Lykke til, Cathrine Frost!" på det Andre teateret. Vi snakker om vår begeistring for dette showet, for hvorfor vi må orke å snakke mer om aborter, svangerskapsdepresjoner og fødselstraumer, og hvorfor vi egentlig ikke har et språk for dette sånn rent historisk. Vi snakker også om hvorfor vi har satt i gang en kampanje for å lage filmer som løfter fram fakta rundet perinatal mental helse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 20, 2023
Om selvmord med Leve - landsforeningen for etterlatte ved selvmord
48:02

I denne episoden har vi med oss Nina Danielsen fra Leve - landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Vi snakker om det å oppleve å miste noen til selvmord eller å være redd for at det skal skje. Hva kan man gjøre om man er bekymret for at en man har nær er suicidal? Hvordan kan vi prate om selvmord med hverandre, og ikke minst de man er bekymret for? Helene deler også sin personlige erfaring rundt dette. PS. Denne episoden kan være tøff å høre på, men vi håper den gir mer kunnskap og varme enn at den trigger. Allikevel kan det være fint å høre på den sammen med noen andre eller ringe noen etter at man har lyttet til den. Trenger du noen å prate med? Ring Mental Helse Hjelpetelefonen på telefon 116 123 (hele døgnet), Kirkens SOS på telefon 22 40 00 40 (hele døgnet) eller ta kontakt med Leve. Leve tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9–15).


Denne episoden er dedisert til den evig vakre Alexandra.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 13, 2023
Tarmflora med Carina Saunders
50:48

Tarmbakterier er så spennende og med oss i studio har vi Carina Saunders som er barnelege, men også forsker på tarmbakterier. I episoden får du blant annet lære hva tarmbakterier er og hva er deres funksjon? Hvordan påvirker tarmfloraen oss og helsen vår? Hvordan påvirker måten vi lever og spiser på tarmbakteriene? Hva kan vi selv gjøre for å få bedre tarmflora? God lytting!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 06, 2023
Personlig episode: Dette inspirerer oss i 2023, hva skjer i livet og svar på lytterspørsmål
41:00
Vi er tilbake og gleder oss til 2023 med dere! I denne episoden snakker vi om å manifestere drømmehverdagen (hehe), om hvor vi legger mestringsfølelsen vår, om å feire livet - og så svarer vi på alle de spørsmålene dere har sendt inn.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 30, 2023
Demonstrasjon #3 mot nedleggelse av ABC og kutt i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen
8:22

27. januar klokken 16.00 samles vi igjen for å si nei til kuttene i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Bli med!


Dette er den tredje demonstrasjonen vi arrangerer, men vi ser at det bare blir verre og verre. Sykehusene og helseministeren varsler enda flere kutt.


Vi krever at ABC-enheten ikke legges ned.

Vi krever en opprustning av svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i hele landet.

Vi krever at forskning ligger til grunn for tilbudet.

Vi krever at alle får tilbud om et differensiert tilbud med kontinuitet.

Vi krever at politikere og helseledere lytter til de som føder.

Vi krever at omsorgen gjeninnføres i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.

Vi krever at regjeringen innfrir valgløftene sine.

Vi krever å bli hørt.

Slutt å kutte!

Omsorg nå!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 26, 2023
Endometriose med Guri Majak
50:31
Guri Bårdstu Majak er ph.d., spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, seksjonsleder og overlege ved Gynekologisk avdeling, OUS, Ullevål. Og vi er så heldige at hun kom på besøk til oss for å dele noe av det hun kan om endometriose og adenomyose. Hva er symptomene? Hva skiller de to? Hvordan er det å leve med dette? Og finnes det egentlig noen god behandling?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 06, 2022
Personlig førjulsepisode: Livsstatus og lytterspørsmål
56:07

Det er første desember og i denne personlige episoden snakker vi om de siste ukene og hvordan vi opplever situasjonen innenfor svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Du får også en status på hvordan vi har det også svarer vi på noen spørsmål fra dere som hører på. PS: Helene snakker om d-vitamin og om hvor viktig det er å ta om vinteren, men vi fikk en oppklaring av en lytter på dette: Hei hei 😊

Hørte den sist publiserte episoden av Femihelse idag, og ville bare informere om at jeg tror mannen på apoteket har gitt dere litt feilinformasjon ang. D-vitamin. D-vitamin er et fettoppløselig vitamin, dvs. at en eventuell overskytende mengde ikke skilles ut i urin på samme måte som f.eks C- vitamin som er vannoppløselig. Det skal nok en del til før man kommer opp i skadelige mengder, men bare tipser om at det kan være lurt å ha en oversikt over total mengde fettløselige vitaminer man tar tilskudd av (A, D, E og K). 😊 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 01, 2022
Ny demonstrasjon: Slutt å kutte i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen!
29:52

Tirsdag 22.november kl.15.30 arrangerer vi sammen med Barseloprøret og Bunadsgeriljaen en ny demonstrasjon foran Stortinget. Denne gangen under parolen Slutt å kutte i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen!


Denne gangen for å vise at vi ikke aksepterer at tilbudet går fra vondt til verre. Regjeringen har lovet at det skal satses på kvinnehelse, men i stedet opplever vi kutt etter kutt over hele landet.


Fra den 18. november mister kvinner i Oslo et viktig fødetilbud når ABC-enheten stenges i helgene. I Kristiansund er fødeavdelingen stengt, og kvinner får enda lengre reisevei når de skal føde. I Mo i Rana og Sandnessjøen planlegges det en dobling av antall uker med sommerstengte fødeavdelinger, fra åtte til 16. Fødestua i Brønnøysund kan bli stengt i åtte uker. Fødeavdelingen på Voss står også i fare for å bli stengt i sommer. Dette gjøres kun av økonomiske hensyn, og viser tydelig at Norge ikke er et land som satser på svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.


Den mangelfulle satsingen på kvinnehelse har gjort at frivillige organisasjoner som skulle vært et supplement til det offentlige helsevesenet, har blitt det eneste tilbudet som finnes. Små, frivillige organisasjoner, slik som Ammehjelpen, Amathea og LUB, har i mange år dekket hullene i det offentlige helsevesenet gjennom å tilby støtte, veiledning og omsorg. I stedet for å verne om disse organisasjonene opplever de nå at den statlige støtten deres kuttes eller holdes på et nivå som ikke sikrer fremtidig drift.


Nå har vi fått nok, og vi samles for å gi tydelig beskjed til regjeringen: Slutt å kutte i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 17, 2022
10 myter om PCOS
47:53
Vi har med oss Ann Helen Brendehaug fra pasientorganisasjonen PCOS Norge og snakker om de 10 største mytene rundt PCOS (Polycystisk ovariesyndrom). Myter som; må alle som har PCOS leve på diett? Må man bruke p-piller? Og blir man frisk om man går ned i vekt?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 14, 2022
Syklus, hormoner og indre og ytre ting som påvirker med Guri Majak
53:18
I denne episoden har vi besøk av gynekolog og overlege Guri Majak for å snakke om hormoner. Hva er hormoner? Hvordan påvirker de oss og psyken vår? Er det mulig å gjøre noe for å balansere de?Er det perioder i livet hvor man kan oppleve at man er mer påvirket? Hvordan påvirker prevensjon dette? Hvordan kan man ta vare på seg selv hvis man opplever at hormoner og psyke ikke spiller på lag?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 07, 2022
Positiv fødsel
45:02
Vi tar praten med Line Svanevik, også kjent som günderen av Positiv Fødsel, og hun forteller om hvorfor hun ble så engasjert i fødsel, hva hun mener som skal til for at fødekvinnen kan få en så god fødsel som mulig og deler ulike teknikker som kan brukes. Hun snakker bland annet om hypnobirthing, manifestasjoner og pust.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 31, 2022
Hvile
53:16
I denne episoden av Femihelse snakker vi om hvile med Marthe Magerøy. Marthe har både vært innom psykologien og har lang erfaring med ulike former for yoga og sammen snakker vi om hva hvile er, hvordan hvile påvirker kroppen vår, om ulike typer hvile og om hvordan vi kan øve oss på å hvile.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 26, 2022
Personlig episode: Hurra for fire år med Femihelse!
36:22
Femihelse har bursdag og fyller hele fire år! Vi snakker om alt vi er takknemlig for med podcasten og hva vi har skikkelig trua på i livet videre. Og litt om universet som gir oss er en ørefik, om doula-skole og snart fødsel. Hurra!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 18, 2022
Om sexlyst og hva som pårvirker den
46:16
Vi har med oss sexolog Nanna Klingenberg og snakker med henne om sexlyst, tenningsmønstre og hva som kan påvirke dette. Hva kan man gjøre for å finne tilbake til sin egen lyst om den er på pause? Har vi ulike tenningsmønstre? Og hvilke tips til hvordan vi kan prate mer om sex?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 10, 2022
Personlig episode: Sexy uke 40, Sigrun har gått seg bort og Helene har fått ny jobb
29:34
I denne personlige episoden av Femihelse snakker vi om alt og ingenting vi tar med oss inn i denne høsten. Sigrun har vært på skogstur og gått seg bort på veien og Helene har fått ny jobb og gir en update om hvordan det går med doulareisen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 05, 2022
Fertilitet og alder - hos kvinner
35:42
Vi har besøk av lege og forsker Marthe Sørli Gottschalk har forsket på menopausen (overgangsalderen), og sett på sammenhengen mellom når den inntreffer og fertilitet. Vi snakker om ulike årsaker til at vi blir mindre fertile med alderen, når dette skjer for gjennomsnittet og hvordan overgangsalderen påvirker dette.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 03, 2022
Mamma med god samvittighet
40:58

Psykolog og forfatter Marte Telneset har skrevet boken Mamma med god samvittighet og i denne episoden er Marte på besøk i Femihelse for å snakke om temaet. Har kvinner mer dårlig samvittighet enn menn? Hvordan henger stress sammen med dårlig samvittighet? Er det forskjell på stress og påvirkes vi ulikt?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 26, 2022
Om å leve med ME
58:00
Vi har besøk av lege Symra Joner-Andbo som fikk ME for to år siden, etter at hun hadde blitt mamma for første gang. Hun deler sin historie, og snakker litt om historikk/stigma rundt ME-debatten, noe av det som finnes av forskning og evt. behandling. Hun deler også spennende informasjon om hvordan kjønnshormoner, gynekologiske tilstander og graviditet kan påvirke ME.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 19, 2022
Fertilitetsbehandling og følelser
44:29

Vi har med oss Mari Fevaag Heger, som er fertilitetscoach, og vi snakker om hvordan det kan være å faktisk bli gravid etter å ha ønsket og prøvd lenge. Hvilke følelser kan dukke opp? Er det vanlig å ikke føle på umiddelbar lykke etter en lang prosess? Hun kommer med tips til hvordan man kan håndtere noen av disse følelsene, og til slutt; når og hvordan lander man i en beslutning om å avslutte forsøkene?

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 12, 2022
#Sjekkdeg med Kreftforeningen
37:35

Vi har besøk av generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross for å snakke om #sjekkdeg-kampanjen. Vi snakker om hvorfor man bør sjekke seg for livmorhalskreft, hvor ofte man bør sjekke seg, om man kan sjekke seg for ofte og hvor mange krefttilfeller man har unngått ved å innføre dette screeningprogrammet. Vi snakker også om celleprøver, HPV-virus og hvor viktig det er at vi sprer informasjon om å sjekke seg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 05, 2022
Personlig episode: Tung tirsdag, hodebunnslukt og søvnpodcast
24:16
Personlig episode med Sigrun og Helene. Vi snakker om Karpe, tirsdager som er ukas tyngste dag, mottagelse på doulanyheten, menn som pusher 50 og som overrasker positivt og muligheten for en Femihelse spin-of: Søvnpodcast.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 01, 2022
Komplisert ammeoppstart
27:38

I denne episoden av Femihelse har vi besøk av Izabella Katharina Abouradoine Sætherø, hun er styreleder, fadder og Ammehjelper i Ammehjelpen. Vi snakker om de gangene ammeoppstarten og barseltiden ikke blir helt som forventet på grunn av mors eller barns helsetilstand.

Hvordan kan det påvirke ammestart at mor og barn må være fra hverandre pga sykdom, prematur, mors tilstand osv? Hva kan man gjøre for å tilrettelegge et best mulig ammeforløp i slike situasjoner? Hva om barnet er for lite/svakt til å ammes? Kan mors helse etter fødsel påvirke ammestarten? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 29, 2022
Personlig episode: Helene skal bli doula
29:19
I denne episoden deler snakker vi mye om Helene, og veien videre i livet. Dette er en episode vi har gledet oss stort til å dele!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 25, 2022
Amming etter keisersnitt
44:17
Temaet er amming etter keisersnitt. I denne episoden har vi med Izabella Katharina Abouradoine Sætherø, hun er styreleder, fadder og Ammehjelper i Ammehjelpen, og Mathilde Okkenhaug Pilskog, fysioterapeut som selv har tatt keisersnitt. Hvordan kan man forbedre seg på det om man vet at man skal ta et keisersnitt? Og er det noe en selv kan gjøre om man får et akutt keisersnitt og ammingen ikke kommer helt i gang? Vi snakker også en del om ammehjelpen, og om amming generelt. PS. En oppklaring: "IBCLC" blir sagt at står for står for “International Breastfeeding and lactation consultant”, men riktig er "International Board Certified Lactation Consultant". Og de resertefiseres hver 5 år, ikke hvert år. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 22, 2022
Personlig episode: Denne sommeren har vært sjuuuk
34:13
Personlig episode: Vi snakker om sommeren, ferie, forventninger og har allerede planen klar for hvordan sommeren må løses neste år.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 15, 2022
Spontanabort med Stine Hartmann
45:06
I denne episoden har vi besøk av treningsprofil, gledesspreder og foregangsperson når det kommer til åpenhet, Stine Hartmann. Hun har nylig gjennomgått en spontanabort og deler sin opplevelse med oss. Spontanaborten var ufullstendig og hun måtte gjennom to runder med medikamentell abort før hun til slutt fikk en time til utskrapning. Underveis i prosessen savnet hun å bli møtt av et helsevesen som viste omsorg og forståelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 15, 2022
Om rehabilitering av ME og Kronisk utmattelsessyndom
45:20

I denne episoden kan du lære mer om det å leve med ME og kronisk utmattelsessyndrom. Vi fokuserer på rehabilitering og har besøk av sykepleier Silje Mæhle Haugland og ergoterapeut Bjørg Rene som jobber ved ME/CFS-poliklinikken ved Rehabiliteringsklinikken på Nordås i Bergen. 

Vi snakker om hva ME er, hvilke symptomer man kan oppleve, hvordan det kan være å leve med en usynlig diagnose og på hvilken måte de jobber med pasienter som har CFS/ME. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 08, 2022
Abort: Om å ta valget. En samtale med stiftelsen Amathea
34:50
I denne episoden av Femihelse har vi besøk av daglig leder Andrea Skaarer Kreutz i stiftelsen Amathea, og Bente Nymoen som er veileder og spesialsykepleier der. Amathea jobber med å støtte kvinner, menn og familier med samtaler rundt valget om abort, og oppfølging etter spontanabort.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 30, 2022
Kjønn - hva skiller oss og hvordan blir vi de vi er?
45:31
I denne episoden har vi besøk av Kari Jegerstedt som er senterleder ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning og har bakgrunn fra litteraturvitenskap og kjønnsteori. Vi diskuterer kjønn, hva som er forskjellen på kjønnene biologisk, psykologisk og sosialt, hvorfor kjønnsdebatten engasjerer så mange og hvordan kjønning påvirker oss. 
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 23, 2022
Medikamentell abort
45:59
Vi har besøk av gynekolog Mette Løkeland som også har skrevet en doktorgrad om innføringen av medikamentell abort. I denne episoden snakker vi om forskjellen på kirurgisk og medikamentell abort. Kan man selv velge hvilken abort-type man ønsker? Hva er reglene for hvem som får gjennomføre en abort? Hvordan foregår de ulike formene for abort? Hva slag bivirkninger kan man forvente? Minsker abort sjansene for å bli gravid igjen senere?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 10, 2022
Hvordan tisser egentlig kvinner?
43:57
I denne episoden snakker vi rett og slett om urinering aka tissing. Vi snakker med gynekolog Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen om hvordan tisser egentlig kvinner? Finnes det gode og dårlige tissevaner? Kan man få plager om man har dårlige vaner? Hva er de vanligste plagene knyttet til urinering? Vi snakker også om urinlekkasjer og hvordan det kan behandles. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 02, 2022
Demonstrasjon 27.april - Er det en episode du skal høre og dele er det denne!
31:52
27.april kl.17.00 skal vi demonstrere for en bedre svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg foran Stortinget, digitalt og på lokale demonstrasjoner.

Med oss på laget har vi Bunadsgeriljaen og Barselopprøret og sammen har vi laget syv krav til en bedre svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg som skal overrekkes til helseministeren foran Stortinget.

Nå er det nok! Vi bor i verdens rikeste land, har kunnskapen som skal til for å skape en god og trygg fødselsomsorg, derfor er det ekstra frustrende at flere og flere opplever at de ikke får den omsorgen de trenger og har krav på.

Bli med! Med oss har vi en rekke fagorganisasjoner og brukerorganisasjoner og hvis vi ikke kan skape en forskjell nå så vet vi ikke når det kan skje.

Her finner du link til Facebook-arrangementet med mer informasjon: https://www.facebook.com/events/689998398696525

Her er link til Spleisen, alt går uavkortet til gjennomføring av demonstrasjon og etterarrangement: https://www.spleis.no/project/215894/history 

Her er link til de 7 krav i sin helhet: https://www.femihelse.com/7-krav-til-en-bedre-svangerskaps-fdsels-og-barselomsorg-1 
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 20, 2022
PMDD
48:00
PMDD (premenstrual dysphoric disorder eller premenstruell dysforisk lidelse på norsk) er en mer alvorlig form av PMS, og det anslås at ca 5% av alle kvinner i Norge har tilstanden. Plagene er vanligst i 30- og 40-årsalderen, men kan oppstå helt fra første mens. Vanlige symptomer er irritasjon, spenninger, og humørsvingninger, samt fysiske symptomer som ømme bryster, oppblåsthet, hevelse i føttene og hodepine. Vi møter Tommine og Jessica fra PMDD Norge som forteller om hvordan det oppleves for dem å ha PMDD, hvordan de fikk diagnosen og hvilken hjelp de får.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 04, 2022
Live fra Bergen: Hvorfor trenger vi en ny offentlig utredelse om kvinnehelse?
1:23:48
Hvorfor trenger vi en ny offentlig utredelse om kvinnehelse? Og hva må til for at funnene i utredelsen faktisk skal bidra til endring?

17.mars var vi i Bergen og hadde livepod om den nye NOUen som du nå kan høre i denne episoden. 

I episoden kan du høre mer om dette: 

Paneldebatt: Hvorfor trenger vi en ny NOU om kvinnehelse?
Kvinnehjertet: En samtale med professor Eva Gerdts og professor Maja-Lisa Løchen
Minoritetskvinner, flerkulturell doula og overgangsalder med Anita Prante.
Eldre kvinners helse med Marit Stordal Bakken og Frøydis Bruvik.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 28, 2022
Vanlige hudlidelser hos kvinner
45:54
I denne episoden prater vi med hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal om noen av de vanligste hudtilstandene kvinner kan få. Som rosacea, kviser og voksenacne. Vi lærer mer om de vanligste årsakene og hvordan man kan behandle dette.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 21, 2022
Stoffskifteproblemer hos kvinner
33:12
I denne episoden har vi med oss Agnethe Ekre som jobber i Stoffskifteforbundet, og selv har en stoffskiftesykdom. Vi prater om hva de vanligste symptomene er, hvordan de kan behandles og hvordan behandlingssystemet i Norge er i dag.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 14, 2022
Kvinnedagsvors med Plan: Fødsel og barsel, mensen, seksualundervisning og samtykke
1:29:38
03.mars hadde vi livepod på Kulturhuset i samarbeid med Plan for å varme opp til kvinnedagen. Med oss på scenen hadde vi fantastiske gjester og podcasten er delt inn i fire bolker.

1. Svangerskap, fødsel og barsel med fødselslege Thorbjørn Brook Steen. Vi snakker om hvilke konsekvenser det kan ha for kvinner og barn som føder i krig og på flukt. Om det går an å trekke noen linjer til hvordan mange har opplevd det å føde under pandemien her hjemme i Norge? Og hvorfor er det så mange som engasjerer seg i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen her hjemme akkurat nå.

2. Mensen med Alexandra Letelier. Med Alexandra diskuterte vi hvorfor er det livsviktig å snakke om mensen? Hvordan henger mensen og mental helse sammen? Hvordan kan mensen påvirke jenters mulighet for utdanning i landene dere jobber med?

3. Seksualundervisning med Tuva Fellman. Norge burde etter alt å dømme ha verdens beste på seksualundervisning, alt ligger til rette for det. Vi er relativt likestilte, har få normer som fordømmer seksualitet og har et velutviklet skolesystem. Men hvordan står det egentlig til med seksualundervisningen i Norge?

4. Samtykke med Christina Fraas. Den høye andelen barneekteskap er kanskje den klareste indikatoren på mangelen på samtykke gitt til jenter og unge kvinner. Barneekteskap kan betraktes som en "formalisert og institusjonalisert" form for seksuelle overgrep. Hva betyr egentlig samtykke? Hvorfor mener du vi har behov for en samtykkelov? Hva kan være konsekvensen av at vi ikke er bevisste på samtykke? 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 08, 2022
IBS - irritabel tarm
52:46
Vi har besøk av Hanna Fjeldheim Dale som er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg sykehus i Oslo og har skrevet en doktorgrad om IBS. Sammen med Hanna snakker vi om hva IBS egentlig er, om det er noen som er ekstra utsatt for å få det, behandlingsmetoder og forskning.
Episoden tar utgangspunkt i deres spørsmål og vi håper du synes episoden er både interessant og lærerik.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 28, 2022
Bunadsgeriljaen
39:27
Bunadsgeriljaen ble startet i Kristiansund som en protest over at fødeavdelingen der skulle legges ned. Etter hvert spredte bevegelsen seg til hele landet, men lokale lag som kjemper for sine fødetilbud.
I denne episoden har vi besøk av Anja Cecilie Solvik som var den som startet Bundasgeriljaen for tre år siden. Vi får høre historien bak hennes engasjement, hvorfor bunaden har blitt deres symbol og hvorfor vi må kjempe for fødeavdelingene landet rundt.

Bunadsgeriljaens krav er:

Bevar og styrk fødeavdelingen i Kristiansund. 
Bevar og styrk alle landets fødeavdelinger. 
Flere ressurser til barn og kvinner i svangerskap, under fødsel og i barsel.
Les mer om bunadsgeriljaen: https://www.bunadsgeriljaen.no/ 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 21, 2022
Om det å stå på barrikaden for fødselsomsorg og om en helt ny karriere
33:15
Sigrun og Helene snakker om hvorfor de deler så mye om fødselsomsorg nå, og Helene forteller om en helt ny vei i livet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 16, 2022
Barselopprøret
45:54
Vi har besøk av Cecilia Ingulstad og Aïda Leistad Thomassen, kvinnene som står bak organisasjonen Barselopprøret. Vi snakker om hvorfor det er behov for et barselopprør, hvilke håp de har for fremtidens barselomsorg og hva vi kan gjøre for å bidra til en endring som ganger fødekvinnen, familien hennes og resten av samfunnet.

Les mer om Barselopprøret og listen med krav de har fremmet her: https://barselopproret.no/krav 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 14, 2022
BRCA - Brystkreftgener
16:55
Hanna Bjerke og er fagansvarlige brystradiolog for Unilabs Norge og hun har Instagramkontoen Brystradiologen. I denne episoden snakker vi om BRCA-genet som kan føre til arvelig brystkreft.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 09, 2022
ABC-enheten og et fødetilbud som utvikler seg i feil retning
41:55

Vi har besøk av Ingeborg Margrethe Høiskar og Kristin Bøhn som begge er Jordmødre med lang erfaring. De jobber ved ABC-enheten ved Ullevål Sykehus, en enhet som legger til rette for «naturlige» /fysiologiske fødsler. 

ABC-enheten skal legges ned, fødetilbudet til norske kvinner endres og vi går mot mindre valgfrihet og at «medisinske fødsler» blir normen for både de fødende og jordmødrene som tar i mot barna. 

Vi snakker om hvordan dette påvirker fødselsopplevelse, barseltid, mors helse på lengre sikt og hvordan alt dette igjen påvirker den nye familien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 07, 2022
Sesongpremiere: Helsa først, lesesirkel for 1 og spennende planer
35:52
Sesongpremiere! Nytt år og nye muligheter? Eller muligheten til å fortsette akkurat som før? Vi har valgt hver vår strategi! I tillegg snakker vi om Helenes nye lesesirkel, verdens beste yogakurs og hvilke Femihelseting vi gleder oss til de neste månedene.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 31, 2022
Gjenhør: Fødsel
58:55

Hva skjer egentlig under en fødsel? Hver fødsel er unik, men likevel er det noen faser som beskriver en naturlig fødsels forløp. Jordmor Siri von Krogh svarer på våre spørsmål om fødsel fra første ri til babyen er ute. Episoden er sponset av Bookis.noHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 27, 2022
Livepodd: Kvinner og rus med Actis, Kvinnekollektiver Arken og Kreftforeningen
46:22
14/12-2021 var Sigrun og Helene med på Actis sin Desember Konferanse om kvinner og rus, og kjørte livepodd. Dette er et opptak derfra. Konferansier var Harald Dobloug.

Med seg på scenen har de først Reidun Wilhelmsen og Lina fra Kvinnekollektivet Arken, et rehabiliteringssenter for kvinner med rusproblemer. Reidun er daglig leder på Arken og har jobber med rus i 30 år, hun forteller om hvorfor det er viktig med kjønnsdelt behandling og om tabu rundt kvinner og rus. Lina var selv bruker av Arken i 2015, og jobber nå deltid der, samtidig som hun utdanner seg til sosionom. Vi får høre hennes historie om Arken.
Sara Underland Mjelva, seksjonssjef i Kreftforeningen, forteller rett og slett om sammenheng mellom kreft og alkohol. Hvorfor diskuteres ikke denne tematikken mer offentlig? Hvorfor er det ikke innholdsfortegnelse på feks vin? Og hvor mye alkohol skal til før det blir kreftfremkallende?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 17, 2021
Førjulsprat
39:58
I denne sesongavslutningen får dere en personlig episode hvor vi snakker om workcation i Italia, totalrenovering av leilighet og om en feilslått bursdagsmorgen. Vi svarer også på deres spørsmål om hvordan Helene trives med Gynefix, om folk spør henne mye om det å få barn etter å ha tatt ut egg og hvordan åpne seg for dating igjen. Takk for følget i år og ønsker dere en fredelig jul!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 13, 2021
Om delte magemuskler (diastasis recti) med Charlotte Hvide Smith
47:06
Med oss denne gangen har vi Charlotte Hvide Smith som forteller sin historie om det å ha delte magemuskler etter to tette graviditeter. Hvordan oppleves det å leve med delte magemuskler? Hvilke råd har hjulpet henne? Og hvordan ser veien ut videre? 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 06, 2021
Delte magemuskler etter fødsel (Diastase recti)
44:53
I denne episoden snakker vi med kvinnen som alle har lyst til å diskutere diastase med: Sandra Bjordal Gluppe. Sandra er utdannet fysioterapeut og driver nå flere studier på diastase på Norges Idrettshøgskole.

Vi snakker med Sandra om hva diastase recti er, hvorfor noen opplever det, hvilke konsekvenser det kan ha, hvilke behandlinger som finnes og hva man eventuelt kan gjøre selv.
God lytt!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 29, 2021
Psyke og barsel
38:47
Ingvill Øvsthus er psykolog og har i mange års erfaring med å hjelpe de av oss som har det litt ekstra tøft etter fødsel. Hvorfor kan det være utfordrende for enkelte å gå igjennom barseltiden? Hva kan man gjøre selv for å få det lettere? Hva kan andre rundt gjøre for å hjelpe? Hva kunne det offentlige ha gjort? Dette og mye mer drøfter vi med Ingvill, også kjent som @mammakurs på Insta.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 22, 2021
Seksuell helse etter brystkreft
34:39

I denne episoden snakker vi med sexolog Vigdis Moen, og stipendiat Ragnhild Emilie Åsberg som tar sin doktorgrad på brystkreft og seksuell helse. Hvordan kan brystkreft påvirke sexlivet? Hva kan man gjøre for å eventuelt bedre det, om det ikke er slik man ønsker? Og ikke minst, hvordan kan helsepersonell bli enda bedre på å prate om sex med pasienter?

«Seksuell helse etter brystkreft» er et tverrfaglig prosjekt ledet av Randi J Reidunsdatter som startet i 2020 og varer til 2024. Prosjektet skal kartlegge den seksuelle helsen til brystkreftoverlevere etter ulike behandlingsforløp og sammenligne med den generelle kvinnelige norske befolkningen. Prosjektet skal også undersøke hvilke utfordringer og informasjonsbehov brystkreftoverlevere og deres partnere har, samt hvordan dagens helsetjeneste best kan møte disse behovene.

Les mer her: https://www.ntnu.no/isb/seksuell-helse-etter-brystkreft#/view/aboutHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 15, 2021
Nina -om «det verste som kan skje»- del 2
40:13
Vi snakker med Nina Vennevold om sønnen Bjørn, kreft og sorg. I denne episoden forteller Nina om de siste dagene med Bjørn, og om livet etterpå. Hvordan lever man videre når alt føles meningsløst? Kan man noensinne få et godt liv igjen, etter å ha mistet det kjæreste man har? Og ikke minst, hva bør vi rundt gjøre når noen vi kjenner er i dyp sorg?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 08, 2021
Nina - om «det verste som kan skje» - del 1
41:43
Vi snakker med Nina Vennevold om sønnen Bjørn, kreft og sorg. I denne episoden får vi høre om da Bjørn ble syk, og om familiens sterke møte med helsevesenet. Hvordan står man i en slik krise?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 01, 2021
Å leve med smerter
50:08
I denne episoden prater vi med Eli Marie Almeli, hun har de siste 20 årene levd med smerter og deler sin historie. I studio har vi også med oss fysioterapaut Martine Lie som har lang erfaring med behandling av somatiske smerter.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 25, 2021
JURK - kvinner i fengsel
23:53
Vi prater med Sivaani, Vårin og Emily som alle jobber frivillig i JURK, og deler sine erfaring med hvordan kvinner har det i norske fengsel. NB. episoden ble spilt inn sommeren 2021.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 21, 2021
PMS og PMDD
49:31
I denne episoden har vi med oss Nina Willumsen som er gynekolog og har en doktorgrad i klinisk biokjemi. Vi snakker om PMS og PMDD, hva som skiller de to og hvorfor noen er mer påvirket enn andre. Nina har lang erfaring med tematikken og deler flere tips til hvordan man kan få mildere symptomer på disse tilstandene. Vi håper episoden er nyttig og spesielt for dere som sliter med dette. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 18, 2021
Medfødt hjertefeil hos voksne kvinner
49:13
Hvordan påvirker det livet å leve med en medfødt hjertefeil? Hvilke hensyn må man ta? Kan det påvirke muligheten til å bli gravid? Med oss i studio har vi Mette-Elise Estensen overlege og kardiolog på Rikshospitalet. Vi har også med Ive Haftorn Dybwik som er født med hjertefeil og er representant fra "Foreningen for voksne med medfødt hjertefeil". NB. episoden ble spilt inn i desember 2020.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 11, 2021
Om å ta tilbake egen seksualitet etter mange år med endometriose
57:50
I denne episoden får du høre historien til Silje Grøtta. Hun har levd med endometriose i mange år og i denne episoden får vi høre hennes historie om diagnostisering, om det å ikke bli trodd, hvordan endometriose kan påvirke parforhold og hvordan hun har tatt tilbake seksualiteten sin. Vi har også med oss sexolog Nanna Klingenberg som svarer på deres og våre spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 04, 2021
ADHD - en unik ressurs
35:18
Vi har besøk av Silje Urke Antonsen og i denne episoden snakker vi om hennes erfaring fra eget liv som kvinne med ADHD og hvordan det kan være en kobling mellom ADHD og entreprenørskap. Hun forteller også om oppdagelsen hun har gjort seg i møte med ny kunnskap om en diagnose som er ekstremt misforstått og fordomsfull.
Silje er også Co-founder i selskapet Mindbox, et selskap som tror mennesker med nevrobiologiske forskjeller, som blant annet ADHD, bipolar lidelse og Autisme, kan ha unike kognitive kvaliteter som kan gi organisasjoner og bedrifter konkurransefortrinn innen kompleks problemløsning, kreativt arbeid og innovasjon. Dette får du også høre mer om i episoden.
Les mer om Mindbox her: https://www.mindbox.no/

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 27, 2021
Om sorg og uventet barnedød
46:18
Vi snakker med Trine Giving Kalstad som er fagsjef i Landsforeningen for Uventet Barnedød og er komplisert sorgteraput om det å miste et barn, og hvordan man kan være en støtte for de som opplever det.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 20, 2021
Helene & Sigrun sier hei!
29:41
Vi gir en update på alt som har skjedd i det siste, og alt gøy som skal skje denne høsten + at Helene forteller litt om et veldig spennende PMS-prosjekt!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 13, 2021
Femihelse x Alfakrøll om sommer og sex
50:37
Femihelse og Alfakrøll podcast møtes i studio for å snakke om menns- og kvinners helse. Er det noen forskjell og likheter? Også når det kommer til tabu?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 05, 2021
Personlig episode: om ny jobb, dating og OMGYES!
44:20
Sigrun og Helene chatter om livet og alt som skjer der fra jobbytte, fine fyrer og seksuell oppvåkning!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 10, 2021
Å utforske egen seksualitet
46:03
Hva er seksualitet? Hvorfor kjenne noen på skam knyttet til seksualitet? Hvordan kan vi bli bedre kjent med egen seksualitet? Hvordan få et bedre sexliv med partner? I denne episoden har vi med oss Sofia Su som står bak konseptet Juicebox og sammen snakker vi om dette og mye mer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 06, 2021
Peppermø med Peder Kjøs
43:31
I denne episoden tar vi utgangspunkt i boken Peppermø skrevet av Malin Lindroth og oversatt av Peder Kjøs. Vi snakker om begrepet Peppermø, det å være ufrivillig enslig over lengre tid, hvordan korona har satt mange i en situasjon hvor de har vært nettopp ufrivillig alene i over et år nå og hvordan hudsult er noe helt reelt.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 10, 2021
Personlig episode - Gynefix, farsforsikring og barnepass
34:50
Vi gir dere en liten update på Helene gynefix, kommer med en kjempe god idé og generelt sett prate om hyggelige ting som skjer nå.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 29, 2021
ADHD hos kvinner
43:03

Vi har fått mange forespørsler om å lage denne episode og er så glade for å ha med oss Mira Elise Glaser Holthe som har forsket på ADHD hos jenter og kvinner. I denne episoden snakker vi om hva ADHD er, hvilke symptomer man kan ha og hvordan symptomene kan være forskjellige hos kvinner og menn. Vi snakker også om hvordan et diagnostiseringsforløp kan se ut, hvilke utfordringer man kan oppleve om man har ADHD og hvordan det kan være en befrielse å få diagnosen og ikke minst hva som er positivt med å ha ADHD. 


Link til film om utredning av ADHD hos voksne: https://www.helsebiblioteket.no/psykisk-helse/aktuelt/utredning-av-voksne-med-adhd 


Her kan du lese mer om ADHD og kvinner: https://adhdnorge.no/content/uploads/2017/03/adhd-hos-kvinner.pdf 
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 26, 2021
Om å miste et barn og møte med abortnemda
44:54
Advarsel; i denne episoden snakker vi om hvordan det var for Linn da hun mistet barnet sitt, det kan nok oppleves som triggende for noen. Så ta vare på deg selv og lytt til den i gode omgivelser, når du føler deg klar. Altså kanskje ikke på bussen på vei til jobb, med andre ord.

Linn Haugland Engelsen opplevde sitt verste mareritt da hun mistet sønnen, Theodor, i uke 20 i svangerskapet. Vi har snakket med henne om det å miste et barn og oppe i alt det måtte møte med abortnemnda for å få satt igang fødselen. Takk til Linn som vil dele sin historie, og for at du deler så ærlig!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 19, 2021
Celleforandringer og konisering
29:30
Etter popular demand fikk vi med oss gynekolog Anne Stensløkken for å snakke om celleforandringer. Hvor ofte bør man egentlig ta celleprøve? Hvor fort kan det utvikle seg til kreft og hvordan foregår en konisering? Dette er noe av det vi prater om, samt at Helene fikk dyttet inn en liten anekdote fra russetiden sin!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 12, 2021
Gynea - livet etter underlivskreft
23:12
Vi har pratet med sexolog og sykepleier Ragnhild, og PhD- stiependiat og sykepleier om livet etter underlivskreft, og om det nydelige prosjektet Gynea!

Gynea er utviklet som en del av INTROMAT (INTROducing Mental health through Adaptive Technology). Les mer om INTROMAT på intromat.no . INTROMAT er finansiert av Norges forskningsråd.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 22, 2021
Graviditet og kroppsbilde
37:43
Ingrid Loftås er fysioterapeut og har skrevet en oppgave om hvordan det oppleves at kroppen endrer seg under graviditet og etter fødsel. Hun har forsket på hvordan sosiale medier kan påvirke denne opplevelsen og hvordan vi har det med oss selv.
Her finner du oppgaven hvis du har lyst til å dykke dypere ned i Ingrid sine funn: https://fysioterapeuten.no/fagfellevurdert-kvinnehelse-loftas/ikke-for-liten-ikke-for-stor--unge-postgravide-kvinners-erfaringer-gjennom-kroppslige-endringer/128042 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 15, 2021
8. mars nach og innspill til ny NOU om kvinnehelse
41:39
Sigrun og Helene har 8. mars nach, men viktigst av alt nå er at det er satt ned en ny norsk offentlig utredning om kvinnehelse. Og den har vi lyst til å påvirke! Derfor er vi på jakt etter din historie knyttet til en av de ti punktene under. Spill inn et 10-15 minutters lydopptak på telefonen din og send den til femihelse@gmail.com innen 31. mars.
  1. Barselomsorg/barselbrølet
  2. Vulvodyni
  3. Endometriose
  4. PCOS
  5. ME
  6. Revmatisme
  7. Å være på spekteret som kvinne
  8. Stoffskifte
  9. Migrene
  10. Fødselsskader
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 10, 2021
IVF og parforhold
1:09:57
Vi har snakket med familieterapaut og fertilitesveileder Tone Bråten om hvordan det kan påvirket forholdet å gå igjennom en lengre eller kortere IVF-reise. Til slutt har vi også pratet med Hanne og Mikkel som står midt oppe i dette nå.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 01, 2021
Eggdonasjon
52:49
Vi har snakket med fertilitesveileder og famileteraput Tone Bråten om eggdonasjon, som nå er lovlig i Norge etter endringer i bioteknologiloven. Med oss har vi også Håvard og Cecilie som forteller om sin reise mot å bli foreldre sammen som endte med eggdonasjon i Barcelona for 4 år siden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 22, 2021
Helene og Sigrun svarer på deres spørsmål
34:43
Liten update i uke 7, hvor vi prøver å svare på alle de spørsmålene dere sendt inn til oss.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 19, 2021
P-pillens historie
50:46
Vi har besøk av forfatter Marte Eielsen, som har skrevet boken «Pillen». Vi diskutere pillens betydning for kvinner historisk, med noen fun facst og litt om hvordan pillens posisjon i samfunnet har utviklet og endret seg. Ps. Ingen helsepersonell i denne episoden, bare tre stk som synes kvinnehelse er spennende.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 15, 2021
En liten sjekk-inn - Helene og Sigrun sier hei!
30:04
Sigrun og Helene ville bare si hei, fortelle litt om uka og om hvorfor Helene fikk et angstanfall. Hint: noen trenger en klem!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 12, 2021
Helene fryser ned egg - del 2
49:40
Helene har bestemt seg for å ta i bruk den nye bioteknologiloven som gjør det mulig å fryse ned egg i Norge for single. I andre del av denne miniserien forteller Helene om prosessen i forkant, om uttaket og hvordan resultatet ble til slutt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 08, 2021
Graviditet og covid-19
32:27
Vi har snakket med gynekolog og overlege, Marte Myhre Reigstad, om det nyeste innen forskning på covid- 19 og graviditet. Dette er det siste som man vet per nå, februar 2021, men husk at dette kan utvikle seg i takt med hvordan viruset utvikler seg og nyere forskning kommer på plass, om du skulle høre på denne episoden på et senere tidspunkt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 05, 2021
Helene fryser ned egg - del 1
29:43
Helene har bestemt seg for å ta i bruk den nye bioteknologiloven som gjør det mulig å fryse ned egg i Norge. I første del av denne miniserien snakker vi om hvordan hun har kommet frem til denne avgjørelsen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 01, 2021
Revmatisme
39:09
Vi har med oss ekspert på revmatisme Sigrid Ødegård. Sammen med henne går vi igjennom de ulike revmatiske lidelsene som finnes, symptomer på disse og behandling. Men dette et et enormt stort tema, vi kunne laget mange episoder på hver tilstand, så dette blir en introduksjon.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 07, 2020
Språk og kjønn
37:46
Språkforsker Helene Uri og lege Helle Uri Hageberg er på besøk for å snakke om hvordan språk og kjønn henger sammen. Både på privaten og når vi er hos legen, og hvordan språket vårt bidrar til at det fortsatt kan være skam knyttet til det å prate åpent om kropp og helse. Mangler vi et naturlig og dagligdags ordforråd for å snakke om oss selv på?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 30, 2020
Kvinner og alkohol
1:04:48
Vi har med oss Ida Pallin som har laget podcasten Damer som drikker og allmennlege Kari Løvendahl Mogstad og snakker om hvordan vi drikker, hvorfor vi drikker, at det kan være vanskelig å ikke drikke og hvordan alkohol påvirker helsen vår.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 23, 2020
Fødselsskader
1:11:38
Med oss i studio har vi kirurg Ylva Sahlin som forteller om hvordan fødselsskader i Norge behandles. Vi får også høre historiene til tre kvinner som har opplevd å få en alvorlig fødselsskade.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 16, 2020
Personlig episode: Singelliv og barseltid
45:44
Vi snakker om hvordan vi har det og svarer på spørsmål fra dere.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 09, 2020
Muskelknuter i livmor
15:17
Vi har besøk av Kirsten Hald for å prate om muskelknuter i livmor? Hvordan vet man om man har muskelknuter? Er det farlig og bør det behandles?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 02, 2020
Mammografi
18:39

I Norge får alle kvinner over 50 tilbud om å være med på mammografiprogrammet som har som mål om å oppdage brystkreft tidlig slik at behandlingsforløpet hos mange kan bli snillere enn hvis det oppdages senere. Vi har med oss brystradiolog Hanna Bjerke som svarer på alle våre og deres spørsmål om mammografiundersøkelser.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 26, 2020
Endometriose 2.0
32:29
Tina Tellum, lege og forsker, er tilbake i studio for å fortelle om det nyeste innenfor forskning på endometriose og adenomyose. Vi stiller dere og våres spm, og har du ikke hørt den første episoden vi lagde med henne, kan du ta et søk i arkivet på den.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 19, 2020
Kjønnsvorter
16:59
Lege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken svarer på alle våre og deres spørsmål om denne kjønnssykdommen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 12, 2020
Gonore
13:57
Lege Åse Haugstvedt ved Oalfiaklinikken svarer på alle våre og deres spørsmål om denne kjønnssykdommen.  


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 12, 2020
Syfilis
15:49
Lege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken svarer på alle våre og deres spørsmål om denne kjønnssykdommen

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 12, 2020
Migrene
39:38
Vi har besøk av lege Tine Poole som er ekspert på migrene og hodepine. Hun svarer på alle våre og deres spm om hva migrene er, hvordan hormoner spiller inn, hva som kan trigge det og om den nyeste behandlingen!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 05, 2020
Personlig episode: Femihelse gå- løpe- prategruppe?
24:45
Vi snakker om hvordan vi ble venner, hva vi trenger for å være kreative og tenke nytt, og ikke minst så lurer vi på om du er keen på joine på en litt hyggelig greie?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 01, 2020
Overgangsalder 2.0
24:57
I denne episoden har vi besøk av allmennlege Marianne Natvik som brenner for denne tematikken. Vi snakker om hva du kan gjøre for å lindre symptomer, hvordan flere kan få det bedre i denne perioden av livet og hvordan vi kan bryte ned stigma rundt overgangsalder. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 28, 2020
Prostitusjon
33:01
Hvordan ser situasjonen ut i Norge idag? Hvordan er det å selge sex i Norge nå? Vi har med oss Bjørg Norli som er leder for Pro Senteret for å svare på alle våre spørsmål. Vi diskuterer også lovgivningen og hvordan den påvirkere de som selger sex.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 21, 2020
Turner Syndrom
25:45
Overlege Kirsten Hald forteller oss om hva Turner Syndrom er, og vi får besøk av Johanna Mindaas som er leder for Turnerforeningen i Norge som forteller hvordan der er å leve med.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 17, 2020
Slanketanker og spiseforstyrrelser
39:24
Vi har besøk av Ingrid Marvin og Elin Heitmann fra ROS, Rådgiving om spiseforstyrrelse. Når går det fra slanketanker til en spiseforstyrrelse? Og hva slags hjelp kan man få da?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 14, 2020
Om det å spørre andre om barn
31:06
Vi har besøk av Katrine Sviland som skrev en kronikk i Aftenposten i vinter med tittelen: "Lurer du på om jeg har tenkt til å få barn? Her er et par ting du bør tenke over før du spør" Vi diskuterer hvordan dette spørsmålet påvirker oss, hvorfor man spør og når er det egentlig ok å spørre og når er det ikke for oss?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 10, 2020
Infertilitet, livskvalitet og psyken
41:40
Professor Johanne Sundby er på besøk og forteller om sin egen opplevelse som barnløs, hvordan det påvirker deg og utviklingen på dette feltet de siste årene.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 07, 2020
Aseksualitet
23:11
Hva er aseksualitet? Hvordan funker det i forhold? Og hva er egentlig seksuell tiltrekning? Vi har besøk av kloke Sunniva Serigstad som har skrevet masteroppgave om temaet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 03, 2020
Vold i nære relasjoner
29:29
Hva defineres som vold i nære relasjoner? Hvordan kan man få hjelp dersom man selv eller noen man kjenner opplever dette? Hvor mange i Norge lever egentlig med vold i nære relasjoner? Og hvordan er status utenfor Norge? Vi har med oss Kristin Berntsen fra Krisesenteret og Seher Aydar som er politiker for rødt og i tillegg har jobbet aktivitet med vold mot kvinner i innland og utland. Hver kommune har et Krisesenter som du kan ta kontakt med ved behov. Du kan også ringe 22480380 for en samtale eller rådgivning.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 31, 2020
Personlig episode: Helenes høst
32:26
Ganske så dramatisk tittel, eller hva? Hehe! Men denne episoden handler faktisk mest om Helene, hennes terningkast tre sommer, og hvorfor hun synes det er så deilig at høsten endelig er her!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 27, 2020
Underlivssmerter og parforhold
47:16
Ukens gjest er Linn Myrtveit Stensrud som er psykolog og som forsker på vulvodyni og parforhold. Vi snakker om hvordan det påvirker et parforhold, hvordan man kan takle det som et par og hvilke sammenhenger hun ser i forskningen sin.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 24, 2020
Doula
36:11
Hva er egentlig en doula? Hvem kan benytte seg av en doula under fødsel? Hvordan kan man forberede seg til fødsel, med eller uten doula? Vi har med oss doula Ragnhild Torjesen som driver Imagine Birthworks i studio som svarer på alle våre og deres spørsmål.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 21, 2020
Lipødem - smertefull ansamling av fettceller i lår og legger
22:11
Ukens gjester er Haris Mesic og Bjørn Brøndbo som er plastiske kirurger og jobber på Oslo Privatklinikk. Lipødem er en tilstand hvor fettceller samler seg, ofte i lår og legger, og dette kan være smertefullt. Tilstanden rammer flest kvinner og har vært ganske lite snakket om til nå, så la oss gjøre noe med det!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 21, 2020
Hvem har ansvar for mamma? En prat med Stine Hartmann
34:00
Stine ble mor til lille Storm i mars 2020 og har siden vært åpen om alt hun ikke visste om kroppen etter fødsel. Vi snakker om dette og om debatten som går på barselomsorgen og hvordan samfunnet i dag tar vare på nybakte mødre og hvordan vi kanskje heller skulle ønske at det var.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 17, 2020
Utflod
29:04
Vi har med oss Trine Aarvold som er lege på Sex og samfunn når vi i denne episoden snakker om utflod. Vi snakker om hva utflod er, hvorfor vi har det, hva den kan fortelle oss og mye mer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 10, 2020
Bakteriell vaginose
32:48
Hvorfor får man bakteriell vaginose og hvordan behandles det? Vi
prates med lege Trine Aarvold, og forsøker å komme til bunns i hva
denne ganske så vanlige illeluktende tilstanden er.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 03, 2020
Fødselen til Sigrun del.2: Barseltid
20:58
Hvordan har egentlig tiden etter fødsel gått for Sigrun og Eva? Vi snakker om amming, søvn og alt som det fjerde trimesteret fører med seg.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 29, 2020
Fødselen til Sigrun
1:08:07
Sigrun deler sin fødselshistorie og med oss i studio har vi med oss fødselslege Thorbjørn Brook Steen som svarer på våre spørsmål om igangsettelse, de ulike metodene som ble brukt, vakuum, klipping og en blære som ikke helt ville fungere etter fødsel.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 22, 2020
Menskopp
45:48

Vi har besøk av Lene Elisabeth Eide som er grunderen av menskoppmerket CleanCup og hele Norges Mensdronning. Vi snakker om hva en menskopp er, hva som er forskjellen på ulike menskopper, hvordan du finner en som passer for deg og hvordan den bør brukes for et best mulig resultat. 

Episoden er ikke et betalt samarbeid med CleanCup. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 08, 2020
Fremfall/nedfall/prolaps
30:49
Vi prater med fødselslege Thorbjørn Brook Steenom fremfall/nedfall/prolaps av livmor og bekkenbunnsmuskulatur etter graviditet og fødsel. Hvor mange opplever egentlig dette og kan det behandles?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 04, 2020
Fødselskader - rifter
33:13
Vi prater med fødselslege Thorbjørn Brook Steen om skader noen kan oppleve å få under fødsel, og hvordan man behandler de.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 20, 2020
Kroppspositivisme med Nastaran Marie Kowkabi
32:37
Hva betyr det å være kroppspositiv? Vi prater med Nastaran om hvordan man kan få et hyggelige forhold til egen kropp og blir mer glad i seg selv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 06, 2020
Personlig episode: Jordskjelv, svimmelhet og ny jobb
38:47
Sigrun og Helene gir en update fra klesskapet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 31, 2020
Skam
26:28
I denne episoden av Femihelse snakker vi om følelsen skam med Anders Røyneberg som er psykiatrisk sykepleier, terapeut og sexolog. Alle mennesker kjenner på følelsen av skam fra tid til annen, det er en av grunnfølelsene våre. I denne episoden av Femihels

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 23, 2020
Personlig episode: Hei fra klesskapet
26:07
Her kommer et lite hei og halo i disse rare tider. Vi snakker litt om hvordan vi synes det er å være hjemme og holde seg unna folk og om hvordan det er å være høygravid midt oppi det hele.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 20, 2020
Å snakke med legen sin
31:51
Herman Egenberg er Lege og driver i podcasten Motiverende Intervju. Han står også bak @medisinstudentsnap. I denne episoden snakker vi om samspill mellom lege og pasient og hvordan man kan få til den gode samtalen mellom lege og pasient.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 09, 2020
Sopp i underlivet
35:41
Er alt som klør sopp? Hvilke andre symptomer kan man ha? Når skal man gå til legen? Og hva om en soppinfeksjon kommer tilbake igjen og igjen? Vi har med oss Trine Aarvold som jobber som lege ved Sex og Samfunn til å svare på våre og deres spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 24, 2020
Å miste håret
40:09
Alopecia er en autoimmun sykdom som fører til flekkvis tap av av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen. Noen kan også oppleve å miste alt håret. Vi har med oss Oda Molstad fra Alopeciaforeningen og hudlege Ellen Slevolden. Vi er også så heldige å ha med oss Benedicte Flom som står bak instagramkontoen @hotwithandwithouthair og som deler sin historie med oss.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 18, 2020
Fødselsangst
31:50
Hva er fødselsangst? Finnes det ulike typer fødselsangst? Og hvorfor er mange av oss redde for å føde? Vi har med oss fødselslege Thorbjørn Brook Steen som svarer på våre og deres spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 10, 2020
Hudlidelser i vulva
18:47

Vi skiller vulva fra vagina og resten av det kvinnelige underlivet og snakker om hudlidelser man kan få i vulva. Heldigvis er det ikke så mange, men de som rammes av disse kan bli skikkelig plaget.


De fire vanligste er psoriasis, eksem, lichen sclerosus og lichen planus. De to siste er vanskelige å uttale, vi vet.


Med oss i studio for å fortelle oss om disse er Anne Lise Helgesen som jobber som hudlege ved Vulvapoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus i tillegg til at hun jobber som forsker ved nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 27, 2020
Store ting skjer i 2020
33:21
Sigrun og Helene forteller om koko og fine planer for året som kommer!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 17, 2020
Nedprioritering av kvinnehelse!
39:33
Fordi flere søker om henvising til Vulvapoliklinikken i Oslo så snevres tilbudet inn og gjelder nå kun kvinner som bor i regionen "Helse Sør Øst"! Det finnes kun en annen tverrfaglig kvinneklinikk i Norge og den ligger i Trondheim. Ventetiden er på opp til 6 måneder. Hvorfor prioriteres ikke kvinnehelse? Og hvordan kan det da forventes at vi skal føde flere barn enn det vi gjør i dag? Anne Lise Helgesen som er hudlege ved Vulvapoliklinikken og Ingrid Ness som er fysioterapeut og spesialist i kvinnehelse diskuterer dette sammen med oss.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 13, 2020
Gravid - hva nå?
52:09
Hva gjør man egentlig når man blir gravid? Ringer man legen, booker man ultralyd? Er det andre ting man må huske på når man har fått en positiv test? Vi har med oss lege og forfatter Elisabeth Kjølholdt, og Corinna Thiel som forteller om sin graviditet og om hvordan det er å være gravid når man er over 38 år.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 16, 2019
Nedsatt sexlyst
42:40
Hvorfor er det sånn at sexlysten vår kan endre seg? Er det egentlig forskjell på kvinner og menn når det kommer til lyst? Og er det noe man kan gjøre for å få sexlysten tilbake om den har satt seg på pause? Vi har besøk av Trine Aarvold som er lege ved Sex og Samfunn og Jenny Toftner, Kvinnehelse-fysioterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning, NACS.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 09, 2019
HIV
14:51
Hvordan er det egentlig å leve med HIV i Norge i dag? Vi har besøk av Åse Haugstvedt fra Olafiaklinikken som har jobbet med HIV-pasienter i mange år og hun svarer på alle våre spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 02, 2019
Fødsels- og svangerskapsdepresjon
51:14
Hvorfor opplever noen kvinner å bli deprimerte etter fødsel, og noen allerede under svangerskapet? Vi har med oss Lena Engelsen, generalsekretær i Landsforeningen 1001 dager og psykologspesialist Gro Vatne Brean. De vil svarer på våre og deres spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 25, 2019
Svangerskapsdiabetes
27:50
I dag testes alle kvinner over 25 år for svangerskapsdiabetes. Men hva er det egentlig? Og hvorfor er det så viktig at alle testes? Vi har besøk av Agnethe Lund som er sjef for kvinneklinikken i Bergen, hun svarer på våre spørsmål og forteller om Dina som er en ny chattebot som skal informere om nettop svangerskapsdiabetes. Dina finner du her: https://chatbots.ihelse.net/dina

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 18, 2019
Amming
50:02
Vi har besøk av Camilla Krogli Hansen fra Ammehjelpen. Hun svarer på våre og deres spørsmål om amming som: Hvorfor er det viktig å amme og når er det viktig og riktig og “kaste inn håndkleet” og gå over til flaske? Og hvordan kan man gjøre ammestarten lettere?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 11, 2019
Livmorhulekreft
26:16
Visste du at 4% av alle kvinner over 67 år får livmorhulekreft? Vi snakker med gynekolog Jone Trovik om hva som er symptomene på denne kreftformen, hvordan det behandles og hvordan man kan være en god pårørende om noen man har nær får dette.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 04, 2019
Vi trenger mer forskning på kvinnehelse
37:02
Norske Kvinners Sanitetsforening jobber for likestilling, kvinnehelse og bidrar masse til forskning på kvinnehelse - et område som både er underkommunisert og ikke minst alt for lite forsket på. Vi har besøk av generalsekretær Grete Herlofsen som forteller oss om hvor farlig det er at vi vet mer om menns helse enn kvinners helse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 28, 2019
Når mensen ikke kommer
42:10
Hvorfor er det sånn at mensen plutselig blir veldig forsinket? Eller ikke kommer i det heletatt? Og hvordan påvirker dette hormonene våre og fertiliteten? Vi har besøk av gynekolog Anne Marte Vaarlund som svarer på våre og deres spørsmål. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 21, 2019
1-års dag
14:21
Femihelse fyller sitt første år og det har vært livets beste år. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 17, 2019
Svangerskapskvalme
20:33
80 % av gravide er kvalme i løpet av graviditeten og det å være kvalm er et av de vanligste symptomene på at man har blitt gravid. Noen kvinner rammes også av det som kalles for ekstrem svangerskapskvalme, for mange er dette arvelig og for de det gjelder er de kvalme hele tiden og det er vanskelig å få i seg mat og drikke. Vi har med oss Jone Trovik fra Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus som svarer på våre spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 14, 2019
Likestilling og jentedagen
40:32
Vi har besøk av Kari Helene Partapuoli fra Plan Norge og sammen snakker vi om jenters situasjon i inn og utland. Det er fortsatt store forskjeller og jenter og kvinner trenger at vi fortsetter og jobber for likestilling.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 07, 2019
Takk fra oss og ta den praten!
9:42
En personlig episode fra Helene og Sigrun fylt med takknemlighet kjærlighet og oppfordringer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 04, 2019
HPV
28:43
Doktor Nils forklarer hva HPV faktisk er, hvilke varianter som kan gi kreft og hvorfor det er så viktig å vaksinere seg.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 30, 2019
Mykoplasma
12:44
Denne kjønnssykdommen har veldig like symptomer som klamydia, hvis man i det hele tatt får symptomer. Vi har med oss Åse Haugstvedt fra Olafiaklinikken som svarer på våre og deres spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 23, 2019
Seksualundervisning
30:37
Vi har besøk av Hanna Gusdal fra MSO Bergen. MSO består av medisinstudenter som driver seksualundervisning for unge og i denne episoden forteller hun oss hvordan seksualundervisningen ser ut i praksis. Hva lurer de unge på, hvorfor kan det være vanskelig at mattelæreren tar seksualundervisningen og hvorfor trenger vi god seksualundervisning?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 16, 2019
Livepod: Tuva Fellman om analsex og alt annet som er helt normalt
29:10
4.september hadde vi livepod og boklansering på Kulturhuset i Oslo. I Juntafil snakker Tuva med masse ungdommer om alt mulig som har med kropp og sex og gjøre. Noe av det de fleste lurer på er: Er jeg normal.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 09, 2019
Livepod: Elisabeth Kjølholdt om mammasjokket
20:22
 4.september hadde vi livepod og boklansering på Kulturhuset i Oslo. For mange kan tiden etter fødsel være tøffere og annerledes enn man kanskje hadde sett for seg. Elisabeth forteller hvilke 10 ting du aldri skal si til noen som nettop har født og hvordan du kan være en god venn eller partner.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 09, 2019
Livepod: Jonas Bergland om tabu på legekontoret
26:36
4.september hadde vi livepod og boklansering på Kulturhuset i Oslo. Fastlege og komiker Jonas Bergland var så grei å starte showet med oss. I denne episoden kan du blant annet lære hvorfor du skal snakke med legen din som om hen var en hund og at analkløe er vanligere enn du tro

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 09, 2019
Angst
44:18
Hva er egentlig angst? Og hva kan du gjøre hvis du eller en venn opplever det? Vi har med oss Doktor Nils i studio som svarer på våre og deres spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 02, 2019
Herpes
15:31
Du har sikkert hørt om herpes? En kjønnssykdom som kan skape sår i underlivet og kan være skikkelig plagsomt når det står på. Herpes som du får i underlivet kalles herpes type 2, og den varianten du kan få i munnviken er herpes type1. Det er altså ikke det samme. Vi har med oss Åse Haugstvedt i studio, hun har lang erfaring fra Olafiaklinikken, og svarer på alle våre spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 26, 2019
Klamydia
21:25
Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, og den øker i omfang og sprer seg fort fordi nordmenn er utrolig dårlige på å bruke kondom. I denne episoden har vi besøk av Åse Haugstvedt fra Olafiaklinikken. Hun svarer på våre spørsmål om hva klamydia er, hvordan det smitter og hvordan det behandles.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 19, 2019
Om livets kakestykker og hvordan prioritere
37:04
Vi har besøk av selveste Sara Lossius aka Ingefær den originale influhelser! Vi diskuterer hvordan man i det minste kan prøve å finne litt balanse, om det å orke å være åpen og hvorfor det fortsatt er viktig å sette fokus på kvinnehelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 12, 2019
Skeiv seksualitet
37:47
La oss snakke litt om seksualitet med fokus på skeiv seksualitet! Vi har med oss vår hus-sexolog Nanna Klingenberg og stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen som er forfatter av boken "Homo" og stortingsrepresentant for AP for å prate om skeiv seksualitet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Aug 05, 2019
Kvinnehelse i et historisk perspektiv
39:33
Er det noen forskjell på hvordan kvinnehelse har blitt forsket på sammenlignet med menns helse? Hvordan har synet på kvinnekroppen og kvinnehelse endret seg? Og når burde den nasjonale mensdagen egentlig være? Vi har med oss Anne Kveim Lie som forteller oss alt hun kan om hvordan kvinnehelse har blitt behandlet gjennom tidene.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 29, 2019
Kreft & fertilitet
38:34
Vi får besøk av Linn som er 32 år, nybakt mamma og står midt i cellegiftbehandling for brystkreft. Sammen med Anniken Golf Rokseth fra Ung Kreft får vi vite mer om hvilke rettigheter man har om man får kreft og ønsker å få barn i fremtiden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 22, 2019
Endometriose med Karen Havelin.
26:42
Karen Havelin har skrevet en så fin bok som blant annet tar for seg endometriose, "Les pakningsvedlegget nøye». Vi snakker om boken og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 15, 2019
Vi skal til Georgia!
23:03
Sigrun og Helene skal på sommerferie, sammen selvfølgelig, og ønsker alle en god sommer! Lurer du på hvordan du kan snike deg unna familien i sommer? Vi deler et tips!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 09, 2019
Av og til må man bare gønne på!
24:47
Sigrun og Helene skal på sommerferie, sammen selvfølgelig, og ønsker alle en god sommer! Lurer du på hvordan du kan snike deg unna familien i sommer? Vi deler et tips!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 08, 2019
Mensen
32:58
Endelig! Den mest Femihelsete episoden av dem alle, og her får vi hjelp av Tilde Broch Østborg som forklarer oss alt vi vil vite om mensen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jul 01, 2019
Diskriminering av gravide på arbeidsplassen?
42:25
Noen kvinner opplever ulike typer diskriminering på arbeidsplassen i forbindelse med graviditet. Vi har med oss arbeidsrettsadvokat Else Leona McClimans og daglig leder i Trigger Bente Kvam Kristoffersen for å bli litt klokere på dette temaet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 24, 2019
Fjerde trimester
35:41
Elisabeth Kjølholdt er fastlege og har skrevet boken «Akkurat født». I denne episoden snakker vi om tiden etter fødsel, også kalt for fjerde trimester.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 16, 2019
Vi har skrevet bok!
8:44
Dette har vi gledet oss til å dele med dere: vi har skrevet en hel bok! Femihelse er boken for deg som har en kvinnekropp eller kjenner noen som har det. Nå kan den forhåndsbestilles så du kan være en av de første som får den i postkassen i begynnelsen av september: http://bit.ly/2IJ2Gyf

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 13, 2019
IVF – Hedda og Hanne deler sin IVF reise
48:17
I tillegg til den medisinske og tekniske biten av hvordan IVF gjennomføres vet vi at det er mange som lurer på hvordan det faktisk er å stå midt i et IVF-forsøk. I denne episoden er vi så heldige å ha besøk av Hedda og Hanne som deler sine erfaringer rundt IVF med oss og dere. Hedda har fått et barn med IVF tidligere og forsøker nå og få et søsken. Hanne ønsker å få barn alene med hjelp av donor og IVF i Danmark.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 09, 2019
Femihelse x Amnesty – Livepod om voldtekt
58:22
I samarbeid med Amnesty hadde vi en livepod hvor temaet var voldtekt. Her snakket vi om hvordan det er å gå gjennom et seksuelt overgrep, hva man skal gjøre hvis man opplever å bli voldtatt og hvordan situasjonen er i rettsvesenet når det kommer til voldtekt. Med oss i denne episoden har vi Carina Kristiansen som forteller sin historie, Patricia Kaatee som er Politisk rådgiver i Amnesty og som har skrevet den norske delen av Amnesty sin nye rapport om voldtekt, Eline Thorleifsson som er Overlege på overgrepsmottaket i Oslo og Ada Arnstad som er leder av Senterungdommen.
 
Hvis du har behov for å snakke med noen om seksuelle overgrep kan du ta kontakt med Dixi som er et ressurssenter som jobber med voldtekt,https://www.dixi.no/. Det finnes også overgrepsmottak over hele Norge som du alltid kan ta kontakt med. 
 
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 02, 2019
Prestasjonskultur
33:28
I denne episoden snakker vi med allmennlege Daniel Sørli og Veronica Pedersen i Mental Helse om hvordan vi blir påvirket av dagens «prestasjonskultur». Blir vi syke av det? Hva kan vi gjøre for å kjenne mindre på det? Hvordan kan vi komme unna den dårlige samvittigheten vi kjenner på når vi ikke får til absolutt alt?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 26, 2019
Abort
22:59
I denne episoden prater vi om selvbestemt abort med Tilde Broch Østborg som er gynekolog og overlege ved Kvinneklinikken på Stavanger universitetssykehus. Hvilke typer abort finnes det? Hvordan skjer disse? Hva slags oppfølging kan man forvente?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 19, 2019
IVF
34:07
I denne episoden snakker vi om IVF, hvordan det gjøres, om det gjør vondt og hva sjansene er for å lykkes. Med oss har vi Anne Marte Vaarlund fra Fertilitetssenteret.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 12, 2019
Når mat og forhold til egen kropp blir vanskelig
39:50
Personlig episode: I denne episoden har vi med oss Marte Reitan som er foredragsholder/instruktør for Mental helse. Her snakker vi om kroppsbilde, spisemønstre og hvordan det er så alt for lett å få et anstrengt forhold til mat.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 05, 2019
Overgangsalder
23:26
Dette er et tema vi synes det prates alt for lite om, og som vi alle må igjennom en eller annen gang. Når kommer man i overgangsalderen? Hva er symptomene? Får alle hetetokter? Dette og mer finner vi ut av sammen med gynekolog Anne Marte Vaarlund fra Fertilitetssenteret.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 28, 2019
Urinveisinfeksjon
30:42
Hva er egentlig urinveisinfeksjon? Kan alle få det og hvordan blir man kvitt det? Med oss studio har vi faktisk en MANN og han heter Daniel Sørli og er allmennlege.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 08, 2019
PMS
37:03
I denne episoden prøver vi å finne litt mer ut av hva PMS er, hvorfor noen opplever det sterkere enn andre og om man kan gjøre noe med det! Til å svare på vår spørsmål har vi Anette Jelstrup Heggemsnes fra Frøyaklinikken.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 01, 2019
Sex & kommunikasjon
23:25
Dette er del 2 av livepoden vi hadde på Skatten 07/03-2019. Gjest i denne delen er sexolog Nanna Klingenberg. Hvordan man kan jobbe med å få et bedre sex- språk? Hvorfor bør man gi et navn på sin egen vulva? Og mye annet kos.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 25, 2019
Brystbetennelse
44:23
I denne episoden finner vi litt mer ut av hva brystbetennelse er, hvordan man behandler det og hvilke symptomer det gir. Med oss i studio for å svare på våre spørsmål er Mariam Löfwander og Joanna M. Gundersen. I tillegg har vi besøk av Mia Frogner, som driver bloggen Greenbonanza, og som selv har vært igjennom noen heftige runder med brystbetennelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 18, 2019
Livepod: Feminisme i 2019
29:03
Hva er egentlig Feminisme? Hva betyr det? Hva er forskjell på Feminisme i dag og for 100 år siden? Hvorfor er feminisme viktig når det kommer til kvinnehelse?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 11, 2019
Graviditet utenfor livmor
27:18
Hvor vanlig er det egentlig? Hvorfor skjer det? Kan det skje med alle? Og hvordan behandler man det? Vi har besøk av lege og gynekolog Pernille Bjerre Trent som svarer på alle vår spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 04, 2019
Trening etter graviditet
42:23
Vi snakker med osteopatene Tine Oppedal og Helene Ausland ved Oslo Kvinnehelsesenter om trening etter graviditet. Her får vi svar på våre og lytternes spørsmål hvordan det er å komme i gang med trening etter å ha vært gjennom graviditet. I studio får vi også besøk av Oda Weider-Krog fra Familieliv podcast som forteller om sitt inititativ: Bekkensjekken.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 25, 2019
Trening under graviditet
30:56
I denne episoden snakker i med Tine Oppedal og Helene Ausland ved Oslo Kvinnehelsesenter. De svarer på våre og ikke minst lytternes spørsmål om hvilke hensyn man bør ta når det kommer til trening og aktivitet under graviditet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 18, 2019
Endometriose
50:36
I denne episoden snakker vi med gynekolog Tina Tellum som svarer på våre spørsmål og vi får også besøk av Janicke Eckbo som deler sin historie.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 11, 2019
Brystkreft
30:02
Vi ønsker å bli litt klokere på hvordan man kan sjekke seg for brystkreft, hvordan det begynner og hva det egentlig er. Vi har med oss leger og brystkirurger Mariam Løfwander og Joanna M Gundersen til å svare på våre spørsmål.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 04, 2019
Personlig episode: Tvangsfeiring
19:07
I denne episoden blir litt bedre kjent med Sigrun og Helene. Vi snakker om hvordan vi ønsker å bli litt flinkere på å stoppe opp, hva som skjer fremover og tanker om det å faktisk tvangsfeire litt av og til. Et nytt fenomen som forsåvidt er veldig fornøyde med og håper andre også vil tvinge seg til av og til.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 28, 2019
Pupper
39:35
Hva består puppene av, hvorfor kan de forandre seg i løpet av en måned og hvor mange av oss har egentlig hår rundt brystvorten? Vi får også besøk av Kristin Gjelsvik som deler sin puppehistorie med oss.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 21, 2019
Sex under svangerskap
12:10
Er det sant at det kan være ekstra digg? Kan det være farlig? Kan det på noen som helst måte skade fosteret? Dette er noen av spørsmålene vi stiller Siri Von Krogh i denne episoden hvor vi virkelig ikke har noen erfaring selv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 14, 2019
Angrepilla
13:30
Hvordan fungerer egentlig en angrepille? Er det en miniabort eller fungerer det på en helt annen måte?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 07, 2019
Personlig
29:37
En episode om oss, hvorfor vi startet Femihelse og noen tanker vi har gjort oss i løpet av disse første månedene.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 01, 2019
Fødsel
58:43
Hva skjer egentlig under en fødsel? Hver fødsel er unik, men likevel er det noen faser som beskriver en naturlig fødsels forløp. Jordmor Siri von Krogh svarer på våre spørsmål om fødsel fra første ri til babyen er ute.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 30, 2018
P-sprøyte
5:06
Gynekolog Helena Enger svarer på våre spørsmål om P-sprøyte. Hvor lenge varer den og kan man egentlig sette den selv?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 17, 2018
P-ring
7:23
Gynekolog Helena Enger svarer på våre spørsmål om P-ring. Må man ta den ut når man skal ha sex og hvilke virkestoffer har den?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 17, 2018
P-plaster
6:18
Gynekolog Helena Enger svarer på våre spørsmål om P-plaster. Hva er et p-plaster og hvorfor gjør det at man ikke blir gravid?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 17, 2018
P-stav
7:56
Gynekolog Helena Enger svarer på våre spørsmål om P-staven. Hvordan skiller den seg fra andre prevensjonsmidler, hvem passer det for og mye mer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 17, 2018
Spiral
24:43
Kobberspiral? Hormonspiral? Hvordan fungerer de? Hvordan setter man de inn? Hvem passer de for? Dette og mye mer om spiraler i denne episoden av Femihelse.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 10, 2018
Naturlig prevensjon.
17:43
I denne episoden snakker vi med Siri Kalla som er ekspert på naturlig prevensjon og den metoden. Vi lurer på om det er like sikkert som annen prevensjon, om det funker for alle og hvordan man lærer seg det!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 03, 2018
P-piller og minipiller
29:43
I denne episoden snakker vi om P-piller og minipiller med gynekolog Helena Enger. Hvordan funker de egentlig, har man vanlig mensen og gjør det noe om man hopper over?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 26, 2018
Vaginisme
26:21
I denne episoden snakker vi om vaginisme med gynekolog Helena Enger.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 19, 2018
Syklus
34:46
Hvordan forandrer egentlig kropp og hodet seg igjennom menstruasjonssyklusen? Vi har snakket med holistisk fertilitetsekspert Siri Kalla om dette.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 12, 2018
Spontanabort
11:40
Vi prøver å få tall og fakta på bordet rundt dette litt vanskelige temaet sammen med lege Madeleine Engen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 05, 2018
Nettporno
18:30
Hvordan påvirker egentlig porno sexlivet vårt? Vi har snakket med sexolog Nanna Klingenberg om hvorfor vi ser på porno, at man kan få runkeangst og at vi må slutte å skamme oss.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 29, 2018
PCOS
17:52
Polycystisk ovariesyndrom. Vi får svar på hvordan PCOS påvirker oss i hverdagen og hvorfor det kan ha betydning når man ønsker å bli gravid. I dag er det heldigvis gode behandlingsmetoder for de som har dette.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 22, 2018
Vestibulitt
21:13
Madeleine Engen er lege og snart gynekolog og svarer på våre spørsmål om sykdommen som for overraskende mange er en skikkelig kjip del av hverdagen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 18, 2018
Orgasme
27:55
Vi går igjennom de vanligste mytene rundt orgasme, og snakker om hvordan man kan få et bedre forhold til egen seksualitet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 18, 2018
Egg og eggstokker
18:45
Vi snakker med jordmor Siri Von Krogh om eggets reise fra eggstokkene til mensen - eller det som er starten på en graviditet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 11, 2018