Brinkmanns briks

By DR

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Technology

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 647
Reviews: 0

Description

Vi mennesker er mystiske, mærkelige og forunderlige størrelser. Som professor i psykologi har jeg med undren og nysgerrighed undersøgt, hvorfor vi gør, som vi gør. I Brinkmanns briks zoomer jeg ind på tidens herskende tendenser og idéer. Er jeg god nok? Må jeg godt være bange for mørket? Findes der noget større end mig selv? Vært: Svend Brinkmann.

Episode Date
Når jeg blir gammel, vil jeg ...
00:56:45
Hele livet er vi på vej videre. Første skridt, lær at skrive, få en uddannelse, søg et job, arbejd, arbejd, arbejd. Så en dag er det slut. Vi skal ikke længere noget. Pensionen er de år, hvor telefonen ikke ringer mere. Der er ingen, som savner dig mandag morgen kl. 09. Er vi forberedt på den sidste del af livet uden arbejde? Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Monica Krog-Meyer , mangeårig radiovært, foredragsholder og forfatter til Plusalderen og Aske Juul Lassen, lektor ved Københavns universitet og forsker i pension og aldring ved center for health in humanities.
Dec 07, 2022
Karrieren løber af med dig
00:57:13
Pas på drømmen om en snorlige karriere. Det kan være skadeligt for vores trivsel, hvis vi tror arbejdslivet kan planlægges fra barnsben, for det kommer med stor sandsynlighed ikke til at gå sådan, det mener Danmarks første professor i karrierevejledning. Vært: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann. Gæst: Rie Thomsen, professor i karriere ved Danmarks Pædagogiske Universitet AU og forfatter til tænkepausen Karriere.
Nov 30, 2022
Skal det være sjovt at gå på arbejde?
00:56:11
Det er virkelig ikke altid sjovt at gå på arbejde, men det siger mange ledere, det skal være. Vi skal være glade og humoristiske, når vi arbejder, hvilket også efterspørges i jobannoncerne. Du godeste. Lad mig være i fred, siger jeg bare, så skal jeg nok selv bestemme, hvilket humør jeg har, når jeg laver mit arbejde. Eller hvad? Måske ER det vigtigt, at vi er nogenlunde glade og positive i de fleste af de mange timer, vi bruger på arbejdet. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Cecilie Demkjær Schultz Pedersen psykolog og i arbejdsmiljøleder IBM og seniorforsker ved det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø Thomas Clausen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Nov 23, 2022
Min drøm om et bæredygtigt arbejdsliv på 30 timer
00:56:24
Jeg kan sagtens blive forført af tanken om en 30 timers arbejdsuge og et mere simpelt arbejdsliv. Men er det virkelig løsningen på det pressede arbejdsliv mange oplever? Og findes det bæredygtige arbejdsliv i harmoni med os selv og resten af planeten? Gæster: Pernille Garde Abildgaard, direktør i Take back time, forfatter og foredragsholder og Rasmus Willig, forperson i andelsgaarde, sociolog og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Nov 16, 2022
Udskrevet på ubestemt tid
00:57:04
Hvad sker der når man ikke længere er psykiatrisk patient, men prisvindende forfatter? Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Forfatter Fine Gråbøl. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Nov 09, 2022
Det er ledelsens skyld - det hele!
00:57:11
Jeg synes egentlig ledere får skyld for lige lovligt meget. Måske er det mellemlederen i min mave, der forsøger at finde lidt syndsforladelse. I dag finder jeg ud af om det faktisk er ledelsens skyld, når det sejler på arbejdspladsen? Hvad kan vi give lederen skylden for med god samvittighed? Vært Svend Brinkmann. Gæster Lotte Bøgh Andersen, Professor ved Institut for statskundskab og Leder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet og Claus Elmholdt, lektor ved Aalborg Universitet, psykolog og direktør i konsulentvirksomheden Lead. Tilrettelægger Christoffer Heide Høyer
Nov 02, 2022
<3 Bureaukrati <3
00:57:07
Vi elsker at hade det. Formularer, regler, kontorpersonale, skrankepaver, der stjæler tid og penge fra de vigtige ting. Men faktisk tror jeg vi har en skjult kærlighed til at påberåbe os reglernes dejlige enkelhed. Det gør verden mere sort-hvid og det kan vi godt lide. Så er bureaukratiet vores hemmelig elsker eller er det den irriterende ekskæreste, som insisterer på at gennemgå hele fotoalbummet for at dele hvert enkelt billede op efter, hvem der har mest ret til det? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dennis Nørmark antropolog, foredragsholder og forfatter til Pseudoarbejde og Tina Øllgaard Bentzen lektor ved Roskilde Universitetscenter og forsker i afbureaukratisering. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 26, 2022
Kan fløjene i politik mødes? Nok ikke.
00:55:41
Kan liberalismen og socialismen arbejde sammen hen over midten? Vi genopliver to af de mest indflydelsesrige politiske filosoffer i dagens program for at finde ud af om magten kan deles på tværs af fløjene. Og for en gangs skyld bringer vi faktisk en mindre nyhed direkte til politikerne: NEJ, Mette, Søren, Jakob og Lars, i kan ikke samarbejde. Hør hvorfor. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Karl Marx i form af Magnus Møller Ziegler, phd-studerende ved Aarhus Universitet og underviser på Københavns Universitet og John Locke i form af Brian Degn Mårtensson, forstander på Sorø Fri Fagskole, derudover phd-studerende i pædagogisk filosofi og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 19, 2022
Nej tak til flere penge til psykiatrien
00:57:15
Jeg er blevet kimet ned af et par psykiatere fra Randers. De vil ikke have flere penge til deres afdeling. De har faktisk ledige sengepladser som en af de få steder i psykiatrien. Hvad gør de anderledes? Og hvad har en psykiatrisk patient egentlig behov? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Marie Dam Heebøll, læge med speciale i samfundsmedicin og psykiatere og overlæger på afsnit C i regionspsykiatrien i Randers Kristian Sloth og Anders Lindelof. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 12, 2022
Vi holder møde!
00:56:14
Jeg går sjældent fra et møde med kæmpe gåpåmod og en hjerne, der drøner afsted med gode ideer. Det er snarere en lidt sløv udgave af mig selv, der slentrer mod den nærmeste kaffe. Møder er en del af arbejdslivet for rigtig mange danskere, men er de bare spild af tid, gemmer der sig et potentiale af lystige medarbejdere og ledere med mindre taletid? Gæster: Bastian Overgaard, rådgiver, foredragsholder og underviser i støjfri ledelse og Ib Ravn lektor i organisatoriske videnprocesser på DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 05, 2022
Antipsykotisk medicin
00:57:03
Hvad sker der, når man får medicin mod sine psykiske lidelser? I dag zoomer vi ind på antipsykotisk medicin, fordi debatten rasede ovenpå hændelsen i Field's, hvor en ung mand efter sigende på udtrapning af antipsykotisk medicin skød og dræbte tre personer og sårede flere. Men hvilken rolle spiller antipsykotisk medicin i den psykiatriske behandling? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Bjørn Ebdrup professor og overlæge ved psykiatrisk center Glostrup og Merete Nordentoft formand for dansk psykiatrisk selskab, overlæge og professor ved Psykiatrisk Center København, leder af Copenhagen Research Center for Mental Health. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 28, 2022
God ferie (barsel), mand!
00:57:01
Vi er alle enige om, at vi skal arbejde. Det er en del af livet. Nu skal vi til at blive enige om, at både mor og far kan tage barsel med familiens mindste medlemmer. Psykologien har ingen indvendinger mod far på barsel, men har arbejdsmarkedet det? Og hvad kommer den øremærkede barsel til at betyde for både mænd og kvinders arbejdsliv? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sara Louise Muhr, professor mso ved institut for organisation ved copenhagen business school og forsker i køn og ledelse, og Anette Borchorst, som er professor emerita i politologisk kønsforskning ved statskundskab på Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 21, 2022
Det skulle jeg nok have tænkt over
00:56:56
Jeg har turneret med et forsvar for tænkningen. Ro, tid, tanker hører for mig med til opskriften på et liv, hvor man ikke bliver ramt af dagligdagens krav, uro og forstyrrelser. Men nu skal man jo ikke altid tro, man selv har svaret på det hele. Derfor taler jeg i dag med to, der evner at tænke om vi faktisk tænker for lidt i dag? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Christian Hjortkjær, højskolemand på Silkeborg Højskole og forfatter og Søren Gosvig Olesen, lektor i filosofi ved Københavns Universitet og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 14, 2022
Velfærdsdanmark knager
00:57:11
Velfærdsdanmark knager. Sygeplejersker er pressede, pædagogerne mangler overskud, jobcentrene halter, psykiatriens ventelister vokser og man kunne blive ved. Hvad gør vi ved det? Det giver vi et bud på i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Susanne Ekmann, lektor ved center for arbejdslivsforsning på Roskilde Universitetscenter og forfatter til Giftig gæld og udpint velfærd og Leif Kongsgaard, Faglig chef i Væksthuse. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 07, 2022
Et liv står tilbage
00:57:10
Skal man forsone sig med sig selv for at kunne tage afsked med sit liv i ro og fred? Det mener Per Schultz Jørgensen, der er syg og har kort tid igen, og han har forsøgt at forstå sit liv gennem bogen Vendepunkter. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Per Schultz Jørgensen, psykolog, professor, tidligere formand for børneråddet og forfatter til Vendepunkter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Aug 31, 2022
Det store farvel til arbejdslivet
00:56:34
Så længe jeg kan huske, har arbejdsløshed være noget, man helst ville undgå. De seneste år har jeg endda tænkt, at mange var skamfulde over at være ledige. Og skulle man ende i jobcentret, lyder det som et skrækkeligt sted. Men passer det? Hvordan er det at være arbejdsløs i Danmark? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sabina Pultz, lektor ved Roskilde Universitet ved institut for mennesker og teknologi og Dorte Caswell, professor i socialt arbejde ved Aarborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Aug 24, 2022
Sådan undgår du stress på arbejdet - Sig op
00:57:04
Det er som om, at de to ord - arbejde og stress - er kommet til at hænge sammen. Der er nemlig kun én gruppe, der har højere niveauer af stress, end folk der arbejder, og det er folk, der ikke arbejder, fordi de er blevet arbejdsløse. Så velkommen til en time om stress og arbejde, hvor jeg vil finde ud af om vi kan komme stress til livs eller om vi skal lære at leve med det? Gæster: Malene Friis Andersen, forsker, forfatter og autoriseret psykolog og Yun Ladegaard, direktør for erhverv og økonomi i fonden mental sundhed og erhvervspsykolog. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Aug 17, 2022
Giver dit arbejde mening?
00:57:11
Arbejdslivet er en kilde til både stress og succes. For nogle er arbejdet selve livet og for andre noget, der skal overstås. Uanset hvad, er arbejdet en del af menneskelivet, men passer det moderne arbejdsmarked egentlig til os mennesker? Giver det mening at gå på arbejde? Gæster: Emilia van Hauen kultursociolog, bestyrelsesmedlem og forfatter og Helge Hvid professor emeritus fra Roskilde Universitet med speciale i arbejdsliv. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Aug 10, 2022
Torben Ulrich
00:57:07
Et langt og godt liv ønsker de fleste sig. Men hvad pokker er det? I dag taler jeg med 93-årige Torben Ulrich, der har levet et liv med store resultater og undervejs har han samlet masser af livsvisdom. Gæst: Torben Ulrich. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 29, 2022
Hvad tænker du på? Carsten René Jørgensen
00:57:02
To psykologiprofessorer går ind på en bar. Lad os tale om alt det, der er galt med mennesker, siger den ene. Der er ikke noget, jeg hellere vil, svare den anden. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Carsten René Jørgensen professor i psykologi Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 22, 2022
Hvad er din yndlingslyd?
00:56:14
Når naboen larmer, når trafikken støjer, når kollegerne snakker for højt, når børnene skændes, når kæresten smasker. Ja, der er nok at lyde. Og de påvirker os. Nogle mener, vi lever i en lydmæssig krise, hvor vi ikke kan få ro. Jeg forsøger i dag at finde ud af, hvad lydfølsomhed er og hvorfor vi er omgivet af irriterende lyde fra morgen til aften? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Annette K. Nielsen forfatter til Med på en lytter og lektor og lydantroplog på Sonic College Birgitte Folmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 15, 2022
Jeg giver en milliard kroner til Danmarks bedste idé
00:56:32
Et samfund bygget på den bedste viden, burde være det mest optimale. Spørgsmålet er så, hvor langt vi er fra det? Og om vi er på vej? Mange af landets dygtigste forskere bruger desværre en del tid på at skaffe penge til deres forskning. Det synes jeg egentlig er spild af gode kræfter. Hvad kunne vi ikke udrette? Det finder jeg ud af i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Lone Simonsen, epidemiolog og professor og leder af forskningscentret PandemiX ved Roskilde universitet, Sebastian Mernild, prorektor ved og professor i klimaforandringer og glaciologi ved Syddansk Universitet og Ole G. Mouritsen, der er dr.scient. og professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 08, 2022
Når lægen får kræft
00:57:11
Karen og Simon er begge læger og opdager en dag en knude på Simons ben. Frygten bliver til virkelighed og nu står familien pludselig med en kræftsygdom helt inde på livet. Men kan Karen og Simon bedre håndtere en livstruende sygdom, fordi de netop er læger? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Karen og Simon Ruben Husby. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 01, 2022
Bliver man ond af at være sød?
00:57:37
Mennesker har en tendens til at blive ligeglade og rå overfor hinanden. Omsorgstræthed kalder vi det, når det drejer sig om pædagoger, psykologer, SOSU'er, sygeplejersker og mange andre, der arbejder med mennesker. Men alle kender nok til at blive kold overfor dem, man egentlig skulle være sødest overfor. Hvorfor i alverden bliver vi det? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dorthe Birkmose psykolog og foredragsholder og Rikke Høgsted psykolog og stifter af institut for belastningspsykologi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 25. maj).
May 25, 2022
Et liv uden fortrydelse
00:56:41
Hvad vil du fortryde, når du ligger på dødslejet? Stig Tøftings selvbiografi No Regrets er blevet til et teaterstykke og det fik mig til at tænke over, hvilken rolle fortrydelse spiller i vores liv. Burde vi spørge os selv noget oftere, vil jeg fortryde det her? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Teaterinstruktør, højskolelærer og idemand til teaterforestillingen No Regrets Morten Lundgaard og evolutionspsykolog, ph.d. i primotologi og videnskabsformidler Jill Byrnit. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 18, 2022
Det endelige opgør med psykologerne
00:56:11
Langt om længe har jeg inviteret psykologforeningen på briksen. Jeg vil vide om forkvinde Dea Seidenfaden kan forsvarer, hvorfor psykologerne har fået så meget indflydelse på vores liv. Psykologerne er her, der og alle vegne, de er svaret på livets besværligheder, men skal vi alle sammen bare gå til psykolog? Jeg er selv medlem af psykologforeningen, men en et kritisk medlem af klanen, så ved du det. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Dea Seidenfaden psykolog og fungerende formand Dansk Psykolog Forening. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 11, 2022
Sundhedsministeren
00:56:59
Hvad er planen? Hvad er ideen med et samfund, hvor menneskene bliver mere og oftere psykisk syge? Det spørger jeg sundhedsminister Magnus Heunicke om i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Magnus Heunicke Sundhedsminister og folketingsmedlem for Socialdemokratiet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 04, 2022
Må man græde på sin arbejdsplads?
00:57:10
Er nogle mennesker mere robuste og kan holde til livets tæsk, fordi de har en særlig evne som kan modstå udfordringer? Og er dem, der bukker under for presset, bare ikke skabt til denne verden? Det er måske lokkende at tro på, men det psykologiske begreb resiliens forklarer, hvordan mennesker indgår i miljøer, der gør dem modstandsdygtige. Altså tyder det ikke på, at man fødes robust, men man kan blive det. I dag finder jeg ud af, hvad resiliens er, og hvad søren vi skal med endnu et begreb ingen fatter. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Dion Sommer forfatter til "Resiliens - fra robusthed til en dynamisk forståelse" og professor i psykologi ved Aarhus Universitet og Robin May Schott, filosof og seniorforsker ved Dansk institut for internationale studier. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 27. april).
Apr 27, 2022
Afmagten i vores liv
00:57:02
Hvad stiller man op, når man mister sit ufødte barn, når man som butiksansat skal håndtere umulige kunder, der altid har ret, når man som soldat må se passivt til, mens ødelæggelsen foregår for øjnene af en? Afmagt er en del af vores liv, men måske kan vi faktisk finde en ro i det, vi ikke kan kontrollere. Måske... Vært: Svend Brinkmann. Gæster:Tea Torbenfeldt Bengtsson, professor i sociologi ved VIVE og Bjørn Rabjerg, adjunkt i teologi ved Aarhus Universitet og daglig leder af Løgstrup arkivet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Apr 20, 2022
Spørg Svend #2
00:56:46
Gæsten kom ikke. Derfor svarer jeg på lytterspørgsmål. F.eks. skal Putin skydes? Derudover får vores program en kærlig selvkritik. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Apr 13, 2022
Har du husket at kritisere dit samfund i dag?
00:57:03
Samfundet påvirker os hver dag og hele tiden. Desværre tror jeg, at mange vender problemerne indad mod sig selv og ikke ud mod samfundet. I dag kritiserer vi vores omgivelser og taler om, hvorfor det er afgørende at være kritisk overfor alle andre end dig. Gæster: Steen Nepper Larsens forfatter til "Evalueringsfeber og evidensjagt" og lektor ved Forskningsenheden i Samtidsdiagnostik ved DPU, Aarhus Universitet og Stefan Hermann forfatter til "En varm tid" og rektor for Københavns Professionshøjskole. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Apr 06, 2022
Hvem er kineserne?
00:57:08
Kina! Jeg besøgte Beijing for et par år siden og fik indblik i et land, der får større og større betydning for verden. Og med indflydelse følger også en nødvendighed for at forstå folket. Hvad er lykke for en kineser? Hvad er den kinesiske drøm? Hvad er kærlighed på kinesisk? Jeg gør mig selv og forhåbentlig jer lyttere klogere på 1/7 del af verdens befolkning i dagens program. Gæster: Forfatter og om lidt aktuel med bogen Risalderen Xinxin Ren Gudbjörnsson og Kina-analytiker og medudgiver af nyhedsbrevet Sinolytica Mads Vesterager Nielsen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Mar 30, 2022
Mærk livet - lev som en 18-årig!
00:57:09
Jeg ved godt, vi ofte taler om det, men HAALLÅ! Ungdommens mentale tilstand er kritisk! De lider. I hvert fald ifølge både den ene og anden undersøgelse. I dag prøver jeg at finde løsningen ud fra den seneste nationale sundhedsprofil, hvor de unge igen-igen ser ud til at have det historisk dårligt psykisk. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Maja Vain Gilbert stifter UngTerapi og psykolog og Pia Jeppesen klinisk professor Region Sjælland i børne og ungdomspsykiatrien. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Mar 23, 2022
Min mor begik selvmord
00:56:57
Emil fandt sin mor efter hendes selvmord. Afskedsbrevet forklarede ikke det ikke for ham, men han har valgt at huske morens liv og ikke hendes sidste handling. Hun var mere end et selvmord. Emil har spurgt mig om, hvad der sker, når et menneske begår selvmord? Derfor har jeg inviteret Emil og nogle eksperter til at tale om mordet på selvet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Emil Zerlang, psykolog og pårørende til selvmord, Elene Fleischer, stifter af pårørendeforeningen NEFOS og Merete Nordentoft, Overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet.
Mar 16, 2022
Hvorfor Putin?
00:56:38
Vi gætter og gætter på, hvad Putins næste træk er. Indtil videre, synes jeg, eksperterne har været ret dårlige til at forudse den russiske præsidents adfærd i Ukraine. Hvorfor gætter eksperterne hele tiden på, hvad Putin kan finde på? Giver det mening at forstå manden bag rædslerne eller skal vi i stedet se på mere end en mands værk? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Karin Hilmer Pedersen, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, og Flemming Rose, chefredaktør for Frihedsbrevet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Mar 09, 2022
Vær forberedt på det værste!
00:56:29
Jeg tror på det værste. Eller i hvert fald kan det være en god ide at være beredt på det værste, så bliver man ikke nær så skuffet. Men kan vi gå endnu længere og bruge dommedagsforestillinger og frygten til noget opbyggeligt i vores liv? OBS: Optaget inden Ruslands invasion i Ukraine. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Mathias Clasen, leder af Center for rekreativ frygt ved Aarhus Universitet og Jesper Høgenhaven, professor ved det teologiske fakultet på Københavns universitet.
Mar 02, 2022
Vi er alle ulige
00:56:09
Bliver mine børn professorer ligesom mig og kommer de til at betale topskat? De har gode chancer for det. Den sociale arv lever nemlig efter sigende i bedste velgående. I Danmark har vi en ide om, at alle får lige gode chancer i livet gennem vores folkeskole og gratis uddannelse. Men passer det stadig, kan man bryde den sociale arv i dag? Noget tyder på, at man stadig følger i forældrenes fodspor. På godt og ondt. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: professor i sociologi ved Københavns Universitet Mads Meier Jæger og lektor i sociale problemer ved Aalborg Universitet Morten Ejrnæs. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 23. februar).
Feb 23, 2022
Mindfulness for begyndere
00:56:44
Mindfulness har opnået en kolossal popularitet, som har gjort mig skeptisk. Hvorfor det behov for at sidde og være til stede i nuet? Men i dag åbner jeg mit sind i et langt øjeblik på en time for at forstå, hvorfor den ældgamle disciplin er rykket ind på universiteter, arbejdspladser, skoler og på psykologernes brikse i Danmark. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: overlæge, lektor og centerchef i Dansk Center for Mindfulness Lone Fjorback og foredragsholder og coach i Zenbusiness Frank Poulsen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Feb 16, 2022
Psykologernes hemmelige konspiration
00:57:48
Tænk hvis der ikke fandtes psykologer. Hvor ville vi gå hen? Ville vi overhovedet have brug for at gå et sted hen med vores problemer? Ville vi vide, at vi havde mentale problemer? Det er groft sat op, men i dag inviterer jeg to, der giver psykologerne skylden for det moderne menneskes krise på briksen. Har de ret? Og gemmer der sig virkelig en stor konspiration bag det hele? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Line Knutzon dramatiker og skaber af Søborggruppen og Iben Benedikte Valentin Jensen cand.pæd., tidligere skolelærer og underviser på seminariet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (sendt første gang 9. februar).
Feb 09, 2022
Spørg Svend
00:55:10
Kære lyttere Undskyld det sene svar. Vi læser lyttermails og jeg svarer efter bedste evne. Kærligst, Svend Brinkmann. Vært: Svend Brinkmann Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer
Feb 02, 2022
Stederne i vores liv
00:56:18
Jeg har et sted at bo. Jeg besøger mange steder hver dag. Jeg er stedkendt det meste af tiden. Steder betyder en hel del for vores trivsel og oplevelse af verden. Det har psykologien efterhånden fået øjnene op for og jeg tror der er rigtig meget interessant at finde i verden, der omgiver os. I dag har jeg inviteret to forfattere, der skriver om steder på hver deres fascinerende måde. Vært: Svend Brinkmann.
Jan 26, 2022
Søskende
00:57:26
På den ene side er søskende bare nogen, man er endt under samme tag med og på den anden side kan de være nogle af de mest afgørende mennesker i vores liv. Det er en helt særlig konstellation, der på godt og ondt er et livslangt forhold. Psykologer taler ofte om forholdet til mor og far, men hvad betyder vores søskende for, hvem vi bliver til? Vært: Svend Brinkmann Gæster: Ida Wentzel Winther lektor og forsker i familier og unge ved DPU, Aarhus Universitet og Freja Waade Biermann, psykologistuderende og søster. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jan 19, 2022
Nyt år, nye diagnoser
00:57:21
I dag kan du få en diagnose, der hedder gaming disorder eller i sorg ifølge WHO. Helt nye diagnoser som er kommet til i 2022, men hvad skal vi dem? Hvem hjælper det egentlig? Gør det ikke bare flere syge? Diagnosesamfundet griber om sig, år efter år, men måske har vi glemt, at livet er hårdt og ubehageligt. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Lotte Hvas, speciallæge i almen medicin, tidligere medlem af Etisk Råd og Jesper Vaczy Kragh, seniorforsker ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning, KU og phd. i medicinhistorie.
Jan 12, 2022
Sidste omgang
00:57:12
Jeg drak for meget i går. Den sætning gør næsten altid ondt både mentalt og fysisk. Men det er sjældent nok til, at man ikke gør det igen. Nogle gange skulle man tro, at danskerne sagde, jeg drak for lidt i går, for det virker til, at der altid er en anledning til at tage endnu en omgang. Hvorfor drikker vi, hvad drikker vi og hvem kan vi takke for, at vi ikke skal gå i systembolaget? Jeg skænker kildevand til en eks alkoholiker og en historiker i dag dagens program. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Kristian Ditlev Jensen, præst og forfatter til romanen Bar og Sidsel Eriksen, historiker og lektor ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer,
Jan 05, 2022
Farvel 2021 og velkommen 2022
00:58:13
Det ligner efterhånden new normal, når landet lukker ned. Faktisk ligner 2021 utroligt meget 2020. Børnene sendes hjem fra skole, hjemmearbejdspladsen står der endnu og de store sociale begivenheder aflyses. I dag vil jeg finde ud af, hvilke forventninger vi kan tillade os at have til 2022, skal vi simpelthen lære at leve med pandemien? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Vincent Hendricks, professor ved Københavns Universitet og leder af center for information og boblestudier, og Lea Korsgaard, bestyrelsesformand for netmediet Zetland og Danmarks medie og journalisthøjskole. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer
Dec 29, 2021
Ungerådet
00:58:10
Undskyld ventetiden. Undskyld til de unge mennesker. Vi har talt længe om jer og jeres udfordringer her i programmet. Nu inviterer jeg endelig nogle af jer indenfor i studiet til en samtale om, hvordan det er at være ung i dag? I bliver ofte beskrevet som en generation af mentalt ustabile, forkælede og urealistiske typer. Bevis vi voksne tager fejl! Vært: Svend Brinkmann Gæster: Sally Mersoumi, forperson Mino Aarhus, Isa Naja Buhl journaliststuderende på Syddansk Universitet og podcastvært og Nicolaj Laue Juhl aktivist og sygeplejerstuderende. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Dec 22, 2021
Hvad tænker du på? Bobby Zachariae
00:56:32
Det sker desværre alt for sjældent, at jeg får mig en ordentlig samtale med landets førende forskere indenfor for psykologi. I denne interne serie opsøger jeg dem, der har formet dansk psykologi og stadig gør det. I dag med Bobby Zachariae, der er rundet af ungdomsoprørets kritiske stillingtagen til samfundet, og som i dag sidder på sit professor kontor og spørger: Hvor er kritikken blevet af? Gæst: Bobby Zachariae professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi - Epos Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger : Christoffer Heide Høyer.
Dec 15, 2021
Hvad tænker du på? Dorthe Berntsen
00:57:05
Det sker desværre alt for sjældent, at jeg får mig en ordentlig samtale med landets førende forskere indenfor for psykologi. I denne interne serie opsøger jeg dem, der har formet dansk psykologi og stadig gør det. I dag med Dorthe Berntsen, som har en broget fortid inden hun gik den akademiske vej og blev en af verdens førende forskere i spørgsmålet om, hvordan vi bruger vores hukommelse i vores liv. Gæst: Dorthe Berntsen professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af Con Amore - center for selvbiografisk hukommelsesforskning. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Dec 08, 2021
Er det en god ide at adoptere og tvangsfjerne børn?
00:56:32
De fleste ved hvem der er deres mor og far. Men der er mange som af forskellige grunde ikke kender deres baggrund. Spørgsmålet er om det er vigtigt for menneske? Og hvad vil det sige at flytte et barn fra en familie til en anden, hvem står tilbage som tabere og vindere? Gæster: Lene Myong, professor ved Senter for kjønnsstudier, Universitetet i Stavanger og Cecilie Bjerre, postdoc og historiker ved Institut for Historie og Danish Centre for Welfare Studies ved Syddansk Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Dec 01, 2021
Lever klogere mennesker et bedre liv?
00:56:35
Intelligens kan være en væsentlig faktor for at leve et godt liv - på godt og ondt. I psykologien er IQ-tests et bredt anerkendt redskab til at måle på menneskers intelligens, men hvor afgørende er det for at leve længe, godt og sundt? Det finder jeg ud af i dag. Gæster: Trine Flensborg Madsen, lektor ved institut for folkesundhed og leder af enhed for medicinsk psykologi ved Københavns Universitet og Rikke Hilker, klinisk lektor og overlæge ved psykiatrisk center Glostrup. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Nov 24, 2021
Er mor og far de bedste til at passe deres eget barn?
00:57:26
Langt de fleste forældre gør, hvad de kan for at give deres børn den bedste start på livet. Men hvad er den bedste start på livet? Det gode børneliv er til diskussion, og det skal det være. Kritikere peger på institutionslivet som en fejlslagen vej at gå, for børnene bliver ikke mødt i tilstrækkelig grad. Vi møder i dag to, der har taget sagen i egen hånd og hjemmepasser deres børn, fordi de tror på, det er det bedste. Gæster: Fie Hørby, familieterapeut, forfatter til Drop opdragelsen og medindehaver af Blackbird institute og Ole Henrik Hansen, lektor ved Danmarks institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 17. november 2021).
Nov 17, 2021
De Døde Forfatteres Klub
00:57:19
Jeg har inviteret Karen Blixen, H. C. Andersen og Tove Ditlevsen ind til en samtale om, hvordan de tænker et menneskeliv leves bedst muligt. Det har de nok ikke svarene på, men jeg vil forsøge at finde ud af, hvordan forfatteren tænker og opfatter, de liv vi lever. Jeg har samlet nogle af lytternes spørgsmål fra indbakken i Brinkmannsbriks@dr.dk og vil bruge dilemmaerne i samtalen med tre af landets største forfattere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sune de Souza Schmidt-Madsen, redaktionschef for skønlitteratur hos Lindhardt og Ringhoff, Nanna Damsgaard-Larsen, litteraturformidler på Herlev Bibliotek og Henrik Lübker, museumsinspektør og kreativ udvikler ved Odense Bys Museum. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer
Nov 10, 2021
Nu får I mere klimasnak, selvom I ikke gider høre på det
00:57:19
Hvad kan få dig til at råbe op? Noget, der er så forkert, at du ikke længere kan leve med ikke at gøre noget? For de fleste er det nok ikke klimaforandringerne. Jeg gør ikke selv noget særligt og tror egentlig ikke på ansvaret ligger hos den enkelte. Vi har at gøre med et systemisk problem, der skal løses politisk og systemisk. Men jeg tænker alligevel sommetider på, om det bare er noget, jeg fortæller mig selv som en undskyldning for ikke at gøre mere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Klimaformidler og forfatter Jesper Theilgaard og klimaaktivist og forfatter Esther Kjeldahl. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Nov 03, 2021
Lær at hade læring
00:57:04
De fleste er enige i, at børn skal lære noget i skolen. Ofte diskuterer man, hvad der skal på skoleskemaet. Men i dag diskuterer vi, hvad læring egentlig er for noget? For da jeg d. 26. august så, at uddannelsesministeren foreslog en karakter for flid i folkeskolen, tænkte jeg, at det måtte være tid til et krisemøde. Jeg er ikke ligefrem er tilhænger af endnu en karakter i folkeskolen. I bagklogskabens klare lys vil jeg nu se nærmere på, hvordan vi egentlig tænker, at børnene skal lære bedst muligt? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Lene Tanggaard, rektor på Design Skolen Kolding og Alexander von Oettingen, rektor på UC Syd. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 27, 2021
Livsstil er en livsstil
00:55:08
Svend Brinkmann er blevet afsat som vært på Brinkmanns briks. Det blev for trist at høre på. Derfor har ledelsen i DR valgt at satse på en ny stil i P1's psykologiprogram. Ambition er, at du vil blive lykkelig af at lytte til den nye værts gode råd. Hvis du i løbet af den næste time ikke er lykkelig, vil du nok ikke blive det nogensinde. Vært: A. Matthesen. Gæst: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 20, 2021
Hvem er jeg nu?
00:57:14
Peter Øvig Knudsens barndom blev præget af en deprimeret mor, der aldrig talte om problemerne. Han har i sit eget liv oplevet flere alvorlige depressioner og nu talt offentligt om det i flere bøger. Men hvorfor? Jeg er interesseret i at finde ud af, hvor meget vores barndom betyder for os. Er det den historie, vi står på resten af livet, eller kan den forandres eller måske endda glemmes? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Peter Øvig Knudsen og psykolog Sarah Daniel. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 13. oktober 2021).
Oct 13, 2021
Slut med at gå til psykolog, send din hjerne til scanning
00:56:41
Vi psykologer taler om, hvad der sker oppe i hovedet. Det er der flere og flere andre, som også gør. Det er biologer, læger og andre naturvidenskabelige typer, der kortlægger vores hjerne og gener. Vi får flere og flere svar på, hvad psykiske sygdomme kan skyldes, og bud på, hvordan vi kan hjælpe os af med dem. Men hvad skal psykologerne så lave, når hjerneforskerne, psykiaterne og medicinens verden kan forklare det meste? Bliver psykologerne simpelthen overflødige? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thomas Werge, professor ved Københavns Universitet, leder af Forskningsinstitut for Biologisk Psykiatri, Psykiatrisk Center Sct. Hans. Leif Østergaard, professor ved Aarhus Universitet og leder af Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 06, 2021
Hvor er trylledrikken til det meningsfulde liv?
00:57:15
Mennesket har til alle tider været nysgerrige. Måske mest af alt på os selv og vores rolle i verden. Videnskaberne har efterhånden svaret på meget. Men har de mange opdagelser efterladt et menneske, der savner en fortryllet verden, hvor der er mere mellem himmel og jord? I hvert fald vinder spiritualiteten frem hos mange, og vi har en heks med i studiet i dag, der kan fortælle meget mere om, hvor man kan finde mening, når videnskab ikke giver den. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter og vølve, Andrea Hejlskov og lektor i historie ved SDU og forsker i hekse, Louise Nyholm Kallestrup. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 29, 2021
Hjælp! Hvad gør vi ved børnenes digitale verden?
00:57:11
Det er som om, der findes to vidt forskellige ideer om, hvad børn og unge må på deres computere, tablets og smartphones, som også er repræsenteret af to slags forskning: Den ene, der nærmest er alarmistisk, og som hævder, at det er slut med nærvær, empati og menneskelighed, når vi og vores børn lever stadig mere gennem skærmene. Og en anden, der glædes over de mange nye muligheder, der er kommet for at kommunikere, skabe relationer og fordybe sig i alskens emner via computeren og internettet. I dag leder vi efter den gyldne middelvej. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Kirsten Drotner, professor i medievidenskab ved Syddansk Universitet og Stine Liv Johansen, lektor ved Aarhus Universitet ved Center for Børnelitteratur og Medier og formand for Medierådet for børn og unge. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 22. september 2021).
Sep 22, 2021
Gør en forskel - bliv alt andet end politiker
00:57:14
Hvem gør egentlig en forskel i Danmark? Politikerne er nok dem, vi oftest hører sige, at de sidder i Folketinget, fordi de vil gøre en forskel. Men kan de det? Er det ikke selvbedrag? Jeg hepper på politikerne, fordi de fleste faktisk gør, hvad de kan. Men nogle gange tror jeg simpelthen, de sidder på Christiansborg med snuden for langt nede i det politiske spil og glemmer os ude i virkeligheden. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Karsten Lauritzen, gruppeformand i Venstre og forhenværende skatteminister og Sigge Winther Nielsen, vicedirektør i Djøf og forfatter til Entrepenørstaten.
Sep 15, 2021
Ødelægger institutionerne vores børn?
00:57:30
Det er bestemt ikke nemt at sende sine børn afsted ud i verden. Vi sender de små i vuggestue, og derfra kan de se frem til at blive institutionsbørn. Sådan er det bare. Men der er kritik af de tilbud og vilkår, børnene vokser op i. Giver vi dem en ordentlig begyndelse på livet, når vi afleverer dem på dørtrinnet til en pædagog? Det finder jeg ud af i dag, og der er heldigvis håb for de små. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Grethe Kragh-Müller, lektor ved Danmarks institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet og Line Togsverd, docent ved UC Syd og forsker i barndomspædagogik. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 8. september 2021).
Sep 08, 2021
Skilsmissebørn
00:56:43
Skilsmissebørn klarer sig gennemsnitligt dårligere i skolen, har øget forekomst af angst og depression og har selv en højere risiko for at blive skilt, viser statistikker. Men skilsmisser er samtidig blevet forholdsvis normale, så kan det virkelig være så svært for børnene at se forældrene gå hver til sit? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Kim Fupz Aakeson forfatter og Bente Boserup senior konsulent Børns Vilkår. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 01, 2021
Gør dit bedste
00:56:31
Igen og igen har vi talt om den unge generation, der mistrives. Depression, angst, stress og spiseforstyrrelser er desværre en del af mange unges liv. Men hvad har vi egentlig gang i? Burde vi ikke tale de unge op, give dem en chance og lade være med at medynke over de triste fakta. Jo! Og vi begynder i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Noemi Katznelson, leder af center for ungdomsforskning og professor ved Aalborg Universitet og Anders Petersen lektor i sociologi ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Aug 25, 2021
Drop den lykkelige barndom
00:56:14
Barndommen er fundamentet, vi skal stå på resten af vores dage. Men en dårlig barndom betyder ikke nødvendigvis et voksenliv i problemer. Den lige linje fra barnelivet til den voksne person er knap så tydelig, som man engang troede. Men efterlader det så forældrene med en ligegyldig opgave, når de skal opdrage deres børn? Det finder jeg ud af i dag, hvor vi begynder efterårets tema om børn og unge. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Mette Skovgaard Væver, professor ved Institut for psykologi ved Københavns Universitet og Dion Sommer, professor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 18. august 2021).
Aug 18, 2021
Tænk mindre
00:57:09
En ny retning i psykologien vinder frem. Metakognitiv terapi der markedsfører sig under sloganet tænk mindre. Men hvad vil det sige at tænke mindre, slippe bekymringerne og leve uden den snigende angst, der kan gribe om sig. Det finder jeg ud af i dag, hvor vi skal høre om en helt anderledes måde at opfatte vores tanker på. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Psykolog og metakognitiv terapeut Sisse Find Nielsen og psykolog og metakognitiv terapeut Pia Callesen.
Aug 11, 2021
Brinkmanns sommerbriks: Lars Seier Christensen - Jeg kan bare godt lide frihed
00:56:06
Kan levemanden Lars Seier Christensen lære noget af en stendød teologisk grubler som Søren Kierkegaard? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Lars Seier Christensen. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 4. august 2021).
Aug 04, 2021
Brinkmanns sommerbriks: Leonora Christina Skov - Jeg lærte ikke at stole på nogen
00:56:07
Gør kærligheden Leonora Christina Skov i stand til at møde mennesker med den tillid, hun mistede som barn? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Leonora Christina Skov. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 28. juli 2021).
Jul 28, 2021
Brinkmanns sommerbriks: Knud Romer - Mening i livet er tivolidrys på en vaffelis
00:56:15
Knud Romer mener ikke, der er en mening med livet, men hvorfor står han så op om morgenen? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Knud Romer. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 21. juli 2021).
Jul 21, 2021
Brinkmanns sommerbriks: Hanne Vibeke Holst - Jeg har været i kælderen i et år
00:55:33
Hanne Vibeke Holst står midt i et vendepunkt i livet, hvor hun skal beslutte, om hun går mod mørket eller lyset. I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Hanne Vibeke Holst. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 14. juli 2021).
Jul 14, 2021
Brinkmanns sommerbriks: Ghita Nørby - Jeg vil dø af grin
00:55:18
Hvad efterlader den landskendte skuespiller Ghita Nørby sig, når livet slutter? I fem sommerudsendelser er Briksen erstattet af en liggestol i pileflet, når Svend Brinkmann taler med markante danskere og stiller de store spørgsmål. Og så hiver Brinkmann et filosofisk mesterværk op af lommen undervejs. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Ghita Nørby. Tilrettelæggere: Christoffer Heide Høyer og Frederik Bjerre Andersen. (Sendt første gang 7. juli 2021).
Jul 07, 2021
Ville du læse en bog om dig selv?
00:57:26
Hvis man vil finde ud af, hvem man egentlig er, skal man så søge ind i sig selv eller kigge på andre? Vi sammenligner og efterligner hinanden, fra vi er helt små og resten af livet. Det foregår, uden vi er specielt bevidste om det, måske bortset fra når vi sætter os ned og læser eller ser en biografi eller et portræt. Men hvem finder vi, når vi leder efter noget i den anden? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Eva Tind, kunstner og forfatter. Rune Skyum-Nielsen, journalist og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 30, 2021
Vi er det liv, vi lever
00:56:19
Det er ikke rigtigt, at man kan, hvad man vil. Desværre tror mange af os, at vi skaber vores egen skæbne. Men alle er underlagt og formet af en række livsbetingelser, som skaber dit udgangspunkt i livet. Jeg mener faktisk, at det er en god ting for os, at vi kan slappe af i, vi ikke kan ændre på det hele. Lyder det dumt, så hør mig forklare mere om det i dagens udsendelse. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Nils Malmros filminstruktør og Anna Mejlhede forfatter, teolog og brevkasseredaktør i ugebladet Søndag. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 23, 2021
Køb en hund og vær glad
00:57:19
Der er ventelister på at købe flere hunderacer. Danskerne har det seneste år inviteret menneskets bedste ven indenfor i stor stil. Men nu bliver jeg i tvivl om, hvad der foregår. Køber vi kæledyr for at blive lykkelige, og er det en god taktik, hvis man vil have mere glæde i sit liv? Jeg har selv måtte overgive mig til familiens lille køter, og nu er jeg, efter mange års modstand, blevet en del af de hundeelskende danskere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Vicky Knudsen biolog, naturformidler og vært på P1 i programmet Vildt Naturligt og Brian Lystgaard Due lektor ved Københavns Universitet på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 16, 2021
Den store kærlighedsafslutning
00:56:40
Tak til alle vores lyttere, der har skrevet til os med spørgsmål til kærlighedslivet. I dag samler vi op på dem med kærlighedseksperterne i form af psykolog og parterapeut Annemarie Bergholt og psykolog og afdelingsleder på Københavns Universitet Gert Martin Hald; nogle vil genkende gæsterne fra Gift ved første blik. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Psykolog og parterapeut Annemarie Bergholt og psykolog og afdelingsleder for Afdeling for Miljø og Sundhed på KU Gert Martin Hald. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 09, 2021
For dum til at tale frit
00:56:02
Det er på en måde et enormt psykologisk eksperiment, når man giver en befolkning ytringsfrihed. Når man må sige stort set, hvad man vil, opstår der uundgåeligt situationer, hvor nogen bliver stødt. I dag vil jeg finde ud af, om mennesker kan finde ud af at tale frit, når det går imod vores følelser og overbevisninger. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Direktør i tænketanken Justitia, jurist og forfatter Jacob Mchangama og professor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, historiker og forfatter Ulrik Langen.
Jun 02, 2021
Sportsstjerner på grænsen
00:57:34
I sportens verden skal man være den bedste udgave af sig selv og løbende forbedre sig. Jeg har kritiseret tidens konstante stræben efter selvoptimering. Derfor er jeg spændt på at dykke ned i den konkurrencebetonede sportsverden i dag og undersøge, hvad den evige stræben efter "hurtigere, højere, stærkere" gør ved udøverne. Har det en pris at leve på denne måde? Og er der noget, alle vi andre kan lære af sportsstjernerne, der er så dedikerede til forbedring og konkurrence - på både godt og ondt? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: OL-sølvvinder og 400 meter hækkeløber Sara Slott Petersen og mentaltræner Carsten Oldengaard. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 26, 2021
Single med vilje
00:55:42
Det bliver mere og mere normalt at leve som single. Men er det, fordi singlerne ikke kan finde sammen i par, eller er det, fordi det er bedre at leve som single og slippe for parforholdet? Jeg må indrømme, at jeg ikke kender til singlelivet efter årtiers parforhold. I dag bliver jeg klogere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Jytte Vikkelsø, Ph.d. i social psykologi med speciale i proces-orienteret psykologi, forfatter og medvært i podcasten Hjerteflimmer og John Mortensen psykolog, imagoterapeut og ekstern lektor på Københavns universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 19, 2021
Penge er aldrig kun papir
00:57:14
Penge er bare papir, siger nogen, og det er nok omtrent så forkert, som det kan blive. For i det samfundssystem, vi har - det kapitalistiske, spiller penge en rolle for næsten alting. Og alligevel er der en berøringsangst over for at tale om penge, og måske også over for at studere pengenes indflydelse på vores liv. I dag kigger jeg på pengenes betydning for vores mentale helbred. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann og professor i antropologi på Københavns Universitet Pernille Hohnen.
May 12, 2021
Drop sundheden og lev det gode liv
00:56:48
Det ser sort ud for menneskekroppen. Noget tyder på, at vi ikke kan finde ud af at kombinere det moderne liv med en sund krop. Sundheden halter, mens vi arbejder derudaf. Men måske burde vi lade være med at slå os selv i hovedet med den manglende motion. Måske kan vi finde frem til, at det er sjovt at komme op af sofaen, det er faktisk en del af det gode liv. I dag er jeg i bevægelse. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Læge med speciale i almen medicin, stifter af lægerne Jugenhuset i Varde og foredragsholder Charlotte Bøving og forfatter, foredragsholder og humanfysiolog Chris MacDonald. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 05, 2021
Det gode menneske
00:57:14
Man kan hurtigt komme i tvivl, om mennesket egentlig vil det gode. Vil vi, når alt kommer til alt, hjælpe hinanden i nød, opføre os ordentligt og give mere end vi får tilbage? Det gode menneske kan være svært at finde - især efter vores seneste program om ondskab. I dag finder jeg ud af, om mennesket er godt nok inderst inde. Det håber jeg virkelig. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne-Marie Søndergaard Christensen, professor i filosofi ved SDU og Kristoffer Albris, adjunkt i antropologi ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Apr 28, 2021
Det onde menneske
00:57:36
Anders Breivik og Adolf Hitler er onde. Det er ganske ukontroversielt at sige. Deres gerninger står tilbage som noget af det værste, mennesker har gjort. Men hvis de kunne gøre noget så grusomt, så kan vi andre vel også? I dag har jeg inviteret to gæster, der har undersøgt ondskaben, til at tale om, hvordan den ser ud. og hvad vi gør ved, at nogle mennesker simpelthen er onde. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Florence McLean, psykolog med speciale i psykoterapi og børneneuropsykologi og forfatter. Carsten Jensen, forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Apr 21, 2021
En rigtig ven
00:57:38
En god ven er også en kærlighedsrelation. Vennerne er den familie, man selv har valgt, og det kan være nemmere at have et livslangt forhold til venner end en kæreste. Måske er venner det perfekte mix af lyst og pligt, man kan trække sig uden problemer og vælge til, når man lige præcis trænger til at se den person, som får dig i det rigtige humør den dag. I dag taler vi med to livslange venner, der tror på, at venskaber giver mening i tilværelsen. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Simon Kvamm, sanger og aktuel skuespiller og manuskriptforfatter med serien Guru. Brian Lykke, skuespiller og komiker. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Apr 14, 2021
Skriv dit liv
00:57:20
Jeg er fascineret af mennesker og historier. Især når mennesker evner at fortælle om deres liv på en måde, der gør det indlevende og til noget man kan spejle sig i. Måske kan vi alle lære noget af at skrive vores historie ned, det tror jeg faktisk. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Katrine Marie Guldager og forfatter og psykolog Glenn Bech. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Apr 07, 2021
Sexlysten
00:55:42
Det er onsdag. Det betyder gang i soveværelset. Sex i system. Nogle vil kalde det trist, andre vil kalde det praktisk. Måske sætter det dilemmaet om vores sexlyst godt op. Hvordan passer min seksuelle lyst ind i omverdenen, kan jeg gøre, som jeg har lyst til, eller skal jeg tilpasse mig? I dag undersøger vi sexlysten, der tilsyneladende betyder mere og mere for danskernes identitet og velvære. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Parterapeut, klinisk sexolog og klummeskribent, Maj Wismann. Professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Sexologisk Klinik, Annamaria Giraldi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Mar 31, 2021
De døde filosoffers klub om kærlighed
00:57:13
Kærlighedslivet er fyldt med dilemmaer. Elsker - elsker ikke? Findes den eneste ene? Skal mine lyster eller min fornuft styre mig? Kan jeg egentlig bare vælge kærligheden fra? I dag spørger vi Platon, Kierkegaard og Freud til råds, når de døde filosoffers klub genopstår i et særligt kærlighedstema. Gæster: Pia Søltoft, sognepræst, forfatter og indehaver af Coaching-Kierkegaard. Henrik Jøker Bjerre, lektor ved Center for Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet. Ivar Gjørup, tegneserieskaber og forfatter til Platons Gåde - den levende skrift. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Mar 24, 2021
Corona 4ever
00:57:33
Lige nu er samfundet i respirator. Virksomheder, skoleelever, studerende, kulturliv og mange flere får hjælp til at trække vejret i overført forstand. Min egen holdning er, at det ikke kan være en måde at leve på i længden. Men jeg har ingen algoritme for, hvornår kuren bliver værre end sygdommen. Derfor diskuterer vi det i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Lone Simonsen, professor ved Roskilde Universitetscenter i folkesundhed og forsker i pandemier. Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitet i statskundskab og leder af HOPE-projektet. Tor Nørretranders, forfatter til Karma Corona. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Mar 17, 2021
Skilsmisselandet
00:57:33
Det er slut. Det skal ikke længere være os to. Kærligheden kan gøre ondt. Det kan skabe tvivl om hele ens eksistens. Skilsmissen er ikke desto mindre blevet en del af mange danskeres liv. Men hvordan kom vi hertil? Og hvordan kommer man videre efter bruddet? Gæster: Julie Ralund, Tv-producer. Flemming Møldrup, reklamemand og livsstilsekspert. Jan Kaa Kristensen, psykolog og forfatter til "Bliv Skilt - Uden at gå i stykker". Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 10. marts).
Mar 10, 2021
Mobning
00:57:07
Det kan lyde utroligt, men faktisk mobber børn hinanden væsentligt sjældnere i dag, end de gjorde for 25 år siden. Desværre kan vi ikke sige det samme om de voksne. Mobning på arbejdspladsen er et alvorligt problem, der kan ende med alvorlige konsekvenser for den enkelte. Men hvis skyld er det, at vi ikke kan behandle hinanden med respekt og tillid? Det undersøger jeg i dag. Gæster: Psykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Syddansk Universitet, Eva Gemzøe Mikkelsen. Tidligere virksomhedskonsulent i mobning, forfatter og i dag pensionist, Inger Lise Eriksen-Jensen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 3. marts).
Mar 03, 2021
Optimisterne
00:56:58
Der er næsten ingen grænser for alle de gode ting, der efter sigende følger af at være optimist. Optimister lever længere, er sundere og tjener flere penge. Alt sådan noget. Personligt foretrækker jeg tragediedigtere og bluesmusikere frem for optimist-coaches, men det kan være, jeg bliver omvendt til optimismen i dagens udgave af Brinkmanns briks. Det forholder jeg mig pessimistisk til, men jeg glæder mig alligevel til en hel times samtale om optimisme. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen og lektor i psykologi ved Aarhus Universitet Frans Ørsted Andersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 24. februar).
Feb 24, 2021
Integration forfra
00:56:09
BREAKING! Denne udsendelse er ikke en debat, selvom emnet er integration. Vi plejer at høre om os og dem. De forkerte og de rigtige. I to årtier har integration været et af de mest debatterede emner både i Folketinget, medierne og ved spisebordet i familierne. Men lige nu taler vi om klima og corona, måske er det chancen for at træde et skridt tilbage og se på den danske integration med friske øjne. Vi gør i hvert fald forsøget i dag. Gæster: Aydin Soei, forfatter, sociolog og debattør. Rasmus Brygger, der er stifter af Danmarks Videnscenter for Integration. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Feb 17, 2021
Den eneste ene
00:57:06
Ideen om den eneste ene kan være en af grundene til, at kærligheden er så svær at finde ud af. Vi fortsætter vores serie om parforhold ved at tale om forestillingerne, vi har til vores kærlighedsliv. Måske stammer de fra evolutionen, måske stammer de fra romantikken, måske forsøger vi at indrette os efter en umulig forestilling om den eneste ene. Gæster: Jill Byrnit, evolutionspsykolog, ph.d. i primotologi og videnskabsformidler. Katrine Frøkjær Baunvig religionshistoriker og leder af Grundtvig Centeret ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Feb 10, 2021
De ubrugelige humanister
00:57:24
Dengang jeg læste filosofi i begyndelsen af mine 20'ere blev jeg ofte spurgt, hvad jeg kunne bruge det til. Faktisk endte jeg med at skifte til psykologifaget, fordi det var nemmere at se en fremtid i et fag, hvor uddannelsen endte med en titel, som jeg selv og min omverden kunne forstå. Men hvorfor har vi så svært ved at forstå, hvad de humanistiske fag kan bruges til? Jeg tror faktisk, vi overser et enormt potentiale hos de unge studerende på de "bløde" fag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: David Budtz Pedersen, professor mso ved Aalborg Universitet og Christian Madsbjerg, stifter af og direktør i ReD Associates. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Feb 03, 2021
Ramt af lynet
00:57:23
Da Jonathan Richter blev ramt af lynet under en fodboldkamp, forandrede det hans liv totalt. Det blev en lang krise, der krævede et enormt mentalt arbejde, for at komme tilbage til et liv med mening. I dag taler vi om kriser, traumer og hvordan mennesket kommer igennem selv de mest voldsomme og uforklarlige situationer. Gæster: Jonathan Richter, tidligere fodboldspiller, pædagog og forfatter til Ramt af Lynet. Anders Korsgaard, chefpsykolog og leder af afdelingen for krisepsykologi på Rigshospitalet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Jan 27, 2021
Peter Lund Madsen og coronastatus
00:57:30
Nu har vi sagt det mange gange til hinanden. Vi er trætte af nedlukning, sprit og coronavirus. Men hvad er status egentlig hos danskerne? Jeg har inviteret Peter Lund Madsen til en samtale om det seneste år, hvor vi begge har fulgt coronakrisen tæt fra hvert vores fag. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Peter Lund Madsen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jan 20, 2021
Parforholdet
00:57:10
Noget tyder på, at danskerne ikke er så gode til at dyrke parforholdet. Vi er i toppen af skilsmisserekorderne, og mange børn oplever, at forældrene går fra hinanden. Men hvorfor er det så svært at leve i et parforhold? Og hvad skal man gøre, hvis der er knas i kærligheden? Det finder vi ud af i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Tea Trillingsgaard, lektor i psykologi og leder af forskningsenheden i par- og familieforskning ved Aarhus Universitet. Mattias Stølen Due, psykolog og direktør i Center for familieudvikling. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jan 13, 2021
Placebo
00:56:58
For 20 år siden argumenterede flere forskere for, at placeboeffekten ikke fandtes. Men det gør den. I dag er flere og flere forskere ved at finde ud af, hvor meget den sagnomspundne placebo reelt kan have af effekter på os mennesker, når vi bliver behandlet. Noget tyder på, at det er en hel del. I dag finder jeg ud af, hvad der er på spil, når vi taler om placebo. Gæster: Professor ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og forsker i placebo, Lene Vase. Overlæge og lektor ved Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Toke Barfod. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Jan 06, 2021
Farvel 2020 og velkommen 2021
00:56:18
Jeg behøver ikke fortælle nogen, at 2020 var et specielt år. For de fleste et forfærdeligt år. Vi har en kollektiv oplevelse af et år med begrænsninger, sundhedsudfordringer, politisk polarisering og en økonomi som kæmper. I dag vil jeg så finde ud af, hvilke forventninger vi kan tillade os at have til 2021, og hvad forventninger og skuffelser egentlig betyder for vores mentale tilstand. Gæster: Professor ved Københavns Universitet og leder af center for information og boblestudier Vincent Hendricks og chefredaktør for netmediet Zetland Lea Korsgaard. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Dec 30, 2020
Pårørende
00:57:30
De fleste oplever gennem deres liv at være pårørende til familie, kærester eller venner, der bliver ramt af psykiske lidelser eller fysisk sygdom. Det er hårdt. Og fokus er på den ramte. Men hvad sker der i en pårørende, og hvad skal man vide i sådan en situation? Gæster: Bo Snedker Boman, privatpraktiserende psykolog og Kim Bonnesen, privatpraktiserende psykolog og forfatter til "Pårørende til psykisk sårbare". Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Dec 23, 2020
Bedsteforældre
00:57:37
Forkælelse, frie rammer og kærlighed i lange baner. Den forestilling om bedsteforældre er jeg vokset op med. Men rollen som bedstemor eller bedstefar er under forandring. Og det er bedsteforældrene også: De er ikke længere nødvendigvis pensionerede med al tid i verden til børnebørnene. De har deres eget liv og har sværere ved blot at følge reglerne, kravene og forventningerne fra de yngre generationer. Måske er der en generationskløft? I dag giver vi bedsteforældrene taletid. Gæster: Lola Jensen, familierådgiver og foredragsholder. John Halse, psykolog og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Dec 16, 2020
Gå glip af et godt tilbud
00:57:10
Det går næsten altid galt, når vi' i byen sammen, synger Thomas Helmig i en kærlighedssang. På samme måde har jeg det med at købe ting - at være forbruger. Jeg elsker det, og jeg hader det. Jeg elsker det, når jeg får lykkerusen ved at købe en ny racercykel, mens jeg hader det, når jeg bare skal ud at købe gaver, eller når vi hører, at man skal være en bevidst forbruger. Hvad er dog det? Hvorfor har jeg det sådan? Og har vi som forbrugere et ansvar? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne Glad, livsstilsekspert i Kender du Typen? og foredragsholder. John Thøgersen, professor ved Aarhus Universitet ved Institut for Virksomhedsledelse. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Dec 09, 2020
Klasserne
00:57:15
Der er forskel på os i velfærdsdanmark; selvom det er en skøn fortælling, at alle er lige og har lige muligheder, så passer det ikke. Danmark er et klassesamfund, og det taler vi sjældent om. Men det gør vi i dag i Brinkmanns briks, fordi jeg vil finde ud af, hvad det vil sige at tilhøre en underklasse eller en arbejderklasse i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Peder Frederik Jensen, forfatter og bådebygger. Lars Olsen, forfatter og journalist. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Dec 02, 2020
Menneskeforandringer
00:57:15
Jeg ville egentlig ikke lave det her program. For der er ikke så meget nyt at sige om klimaforandringerne. Klimaet forandrer sig. Men det gør vi mennesker tilsyneladende ikke. For på trods af alt det, vi efterhånden ved om klimakrisen og menneskets påvirkning gennem CO2-udledning, fortsætter rigtig mange af os med at gøre det, vi mere eller mindre har gjort hele tiden. Men hvorfor gør vi ikke noget? Er det mon, fordi det er os selv, der skal forandre os, og det er vi mennesker ikke altid så gode til? Det taler vi om i dag. Gæster: Theresa Scavenius , lektor i klimapolitik ved Aalborg Universitet. Asger Narud, klimaskribent og konsulent hos Grundfoss. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Nov 25, 2020
Ledelse
00:57:59
Jeg har altid undret mig over så stor vægt, der lægges på ledere. Det sker både i erhvervsliv og politik. Derfor vil jeg i dag finde ud af, hvor meget ledelse egentlig betyder for os mennesker og ikke den økonomiske bundlinje. Og hallo! Hvorfor afskaffer vi ikke de dårlige ledere, som skaber stress, usundt arbejdsmiljø og utrygge medarbejdere? Gæster: Nanna Bak Skytte, chefpsykometriker & Partner ved People Test Systems. Christian Ørsted, ledelsesrådgiver og forfatter til Livsfarlig Ledelse og Fatale Forandringer. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Nov 18, 2020
Demokrati
00:57:14
Demokratiet er en helt vild ide. Alle stemmer skal høres. Det er hårdt at leve i, når vi hele tiden skal forsøge at blive enige. Måske bliver vi endda dårligere og dårligere til det i en moderne verden, hvor individet fylder det meste, og fællesskabet er håbløst umoderne. Der bliver endda færre og færre demokratier i verden. Men kan vi nå at redde demokratiet - og os selv? Gæster: Lisbeth Knudsen, chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen samt formand for Demokratikommissionen. Antje Gimmler, professor ved Aalborg Universitet ved Center for Anvendt Filosofi. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Nov 11, 2020
Ånd
00:57:05
Vi søger, vi leder, og vi fortaber os i alverdens åndløse huller. Det moderne menneske er forvirret. Måske burde vi være reaktionære, se tilbage og faktisk forstå, hvad vi har mistet. Det kunne være ånden, vi har tabt. I dag leder jeg efter ånden og forsøger at svare på, hvorfor vi mennesker altid søger efter mening i det hele. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sørine Gotfredsen, sognepræst ved Jesuskirken og forfatter. Hans-Jørgen Schanz, professor i Idehistorie ved Aarhus Universitet og forfatter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 4. november).
Nov 04, 2020
Søvn
00:56:51
De fleste af os oplever det. Søvnløse nætter. Det er irriterende. Jeg oplever selv i perioder at have svært ved at falde i søvn. Og det kan blive en ubehagelig cyklus af trætte morgener, lange dage og aftener, hvor man frygter for endnu en nat uden nok søvn. I dag finder jeg ud af, hvor vigtig søvnen er for vores mentale helbred, og hvad man skal vide for at få den optimale søvn, selvom det kan være svært. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Psykolog og adjunkt og forsker i søvn ved Aarhus Universitet, Ali Amidi. Leder af Kornum Lab og lektor ved Københavns Universitet, Birgitte Kornum. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 28, 2020
Børn
00:57:26
Der er nok ikke den store forskel på de børn, vi får i dag, og dem man fik for 100 år siden. Men der er stor forskel på, hvilken verden de fødes ind i. Desværre tyder antallet af diagnoser på, at det er hårdt at være barn i 2020. Derfor skal vi i dag tale om, hvordan børn har det, og hvordan de kan få det bedre både derhjemme og i skolen. Gæster: Tidligere uddannelsesminister og forfatter Merete Riisager og psykolog, foredragsholder og forfatter Rasmus Alenkær. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann.
Oct 21, 2020
PINLIGT!
00:57:05
En bussemand hængende ud af næsen til skue for kollegerne eller klassekammeraterne er bare pinligt. Det kan næsten gøre ondt at blive gjort opmærksom på det. Men hvorfor bliver vi pinligt berørte, og hvad skal man egentlig gøre, hvis man gerne vil komme nemmere igennem de akavede situationer. Vi har pinlighedens mester Frank Hvam med til at gøre os klogere på det akavede ved at være menneske. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Frank Hvam, komiker. Jacob Birkler, filosof, forfatter og tidligere formand for Etisk Råd. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 14, 2020
De døde filosoffers klub
00:57:41
Livet består af valg. Det ene eller det andet. Men er vi godt nok klædt på til at kunne vælge det rigtige? Det mener jeg ikke altid vi er. Derfor har jeg genoplivet nogle af historiens væsentligste tænkere og filosoffer, for de kan hjælpe os i livets store og små spørgsmål. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne-Marie Søndergaard Christensen, professor i filosofi ved Syddansk Universitet. Carsten Fogh Nielsen, filosof, forfatter og foredragsholder. Kresten Lundsgaard-Leth, adjunkt ved center for anvendt filosofi Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Oct 03, 2020
Kvinde, Stå fast!
00:57:13
For et par år siden skrev jeg en bog, Stå fast, hed den, der kritiserede, at ja'et automatisk har fået forrang, og jeg anbefalede med et glimt i øjet at tage nej-hatten på. Og det kan jeg jo sagtens sige som en privilegeret professor på et universitet. Og jeg er endda en mand! Nu spørger jeg mig selv, har jeg været blind for et kønsaspekt i diskussionen? Er det lettere for mænd end kvinder at sige fra? Meget tyder på det, og det undersøger vi dagens program. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Sanne Søndergaard, forfatter og komiker. Ann-Dorte Christensen, professor ved institut for sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 30, 2020
Selviscenesættelse
00:57:38
Jeg er en offentlig person. Jeg forsøger at sige noget meningsgivende i den offentlige debat. Men hvorfor gør jeg det? Hvad er det, der driver et menneske til at træde frem, stille sig op på en scene og komme med sin mening? Er det en stor selviscenesættelse for at få opmærksomhed? I dag taler vi om, hvorfor mennesket søger anerkendelse fra andre. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Ditte Hansen, skuespiller og forfatter. Anne Jerslev, professor ved institut for kommunikation på Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 23, 2020
Jeg er skeptiker
00:57:09
Jeg er skeptisk. Det betyder ikke, at jeg er sur, pessimistisk og et dumt røvhul. Det betyder, at jeg ser på verden omkring mig som noget, der fortjener at blive undersøgt og analyseret frem for blindt at tro på hvad som helst. Derfor slår jeg i dag et slag for at leve som en ægte skeptiker, der hellere spørger én gang for meget end går med halve sandheder. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Theiss Bendixen, psykolog, forfatter og PhD-studerende ved Aarhus Universitet. Morten Elsøe, forfatter, sundhedsdebattør og cand.scient. Tilrettelægger Christoffer Heide Høyer.
Sep 16, 2020
Naturen er ren medicin
00:57:37
Det er godt at komme ud i naturen, siger man. Men er det rigtigt, og hvilken videnskab baserer de naturglade egentlig deres begejstring for træer, mos og buske på? Det undersøger jeg i dag og håber virkeligt, at mine daglige vandreture med hunden viser sig at gemme på naturlige godbidder. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Peter Qvortrup Geislin, læge og forfatter. Dorthe Varning Poulsen, lektor Københavns Universitet, Institut for geovidenskab og naturforvaltning. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 09, 2020
Cykling
00:56:49
De fleste kan huske den dag, hvor de lærte at cykle. Og når man først har lært det, glemmer man det aldrig, det er blevet en del af dig. For nogle forbliver cyklen bare et transportmiddel, der får dig fra A til B. Mens cyklen for andre bliver en måde at være i livet på. Jeg er en af de midaldrende mænd, der tager lycra-dragten på og cykler så ofte som muligt, men kan jeg lære noget om mig selv ud fra min trang til at cykle? Det vil jeg undersøge i dag. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Brian Nygaard, forfatter og cykelekspert. Steen Nepper Larsen, cykelmotionist og lektor ved Danmarks Institut for pædagogik og uddannelse. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Sep 02, 2020
Utopia - stedet uden psykiske lidelser
00:57:39
Depression, angst og spiseforstyrrelser er sygdomme, som vi har forholdsvist meget af i Danmark. Men behøver det være sådan? Der findes faktisk steder i verden, hvor man ikke har de samme problemer. I dag kigger vi ud i verden for at undersøge, om vi kan lære noget af helt andre typer samfund. Vi tager til Fiji og Uganda, hvor psykiske lidelser fremstår helt anderledes. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anne Bastholm Blicher, overlæge med speciale i psykiatri ved Psykiatrien i Nordjylland. Lotte Meinert, professor i antropologi ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Aug 26, 2020
Far
00:57:04
Din far er en af de mest afgørende personer i dit liv. Og hvis du selv bliver far, overtager du ansvaret for et andet menneske. Det siges at være den største glæde at blive forældre, men det kan også være et pres af forventninger, fysisk og psykisk forandring og så indgår du pludseligt i en lang biologisk historie. I dag handler det om, hvad en far er i 2020. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Aydin Soei, forfatter og foredragsholder. Svend Aage Madsen, psykolog og forskningsleder Rigshospitalet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Aug 19, 2020
Mor
00:57:34
Din mor er en af de mest afgørende personer i dit liv. Og hvis du selv bliver mor, overtager du ansvaret for et andet menneske. Det siges at være den største glæde at blive forældre, men det kan også være et pres af forventninger, fysisk og psykisk forandring og så indgår du pludseligt i en lang biologisk historie. I dag handler det om, hvad en mor er i 2020. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Gæster: Ulla Dyrløv, psykolog. Laura Vilsgaard, direktør og stifter af Jegermor. Stine Pilgaard, forfatter.
Aug 12, 2020
Læseferie
00:57:11
Når den ene side tager den næste. Når jeg læser sætninger, jeg skal tænke over en ekstra gang. Når jeg får beskrevet en verden, jeg ikke kendte. Når mine følelser pludselig bliver beskrevet af en karakter, bedre end jeg selv kunne sætte ord på dem. Når jeg læser - sker der noget. Vi står foran læsesæsonens højdepunkt for mange danskere, der endelig får tid til at læse en bog. I dag i Brinkmanns briks får I, kære lyttere, anbefalinger og en indføring i, hvad læsning kan af to af landets dygtigste forfattere. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter Maren Uthaug. Forfatter Jesper Wung-Sung. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jul 01, 2020
Hvide og racisme
00:57:06
Vil vi forstå hinanden? Racisme bliver heftigt debatteret, og de polariserede holdninger kommer tydeligt frem. Nu vil jeg forsøge at klargøre, hvad der egentlig er på spil, når vi taler om racisme og hudfarve. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anna Neye, forfatter. Silas L. Marker, forfatter og forsker ved Center for Boblestudier Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 24, 2020
Soldater under pres
00:57:06
Jeg trak frinummer til militæret og var en langhåret teenager, der var mere interesseret i Guns n´ Roses end i rigtige geværer. Jeg gik i stedet den akademiske vej, og var måske endda lidt uforstående overfor den del af min generation, der gik ind i forsvaret. Men som psykolog er hele idéen om soldatens liv kommet snigende ind på mig. Det er et ekstremt job, hvor mange af livets dramaer kommer i spil. Det er på mange områder her, vi kan se, hvad et menneske kan holde til både positivt og negativt. Hvad det kan yde under pres - og hvornår det risikerer at knække. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Susanne Lund, oberst og chef for presse og kommunikation hos Forsvarskommandoen. Nikolai Roitmann, psykolog og specialkonsulent ved Veterancentret. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 17, 2020
BULLSHIT!
00:57:05
Jeg er træt af bullshit. Jeg tror ikke på, at det er nødvendigt at skrive jobannoncer med ord som 'Agil Coach', 'disruption' eller 'innovationskompetence'. Det er for mig et tegn på, at vi løber efter nogle tomme idealer, der ikke hænger sammen med, hvad mennesket er. Men måske er det bare mig... men hvorfor skal man være agil? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Nina Holm Vohnsen, lektor i antropologi ved Aarhus Universitet. David Holt Olsen, museumsinspektør ved Industrimuseet og klummeskribent ved Jyllands Posten. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 10, 2020
Sorgen ændrer dig for altid
00:57:03
Vi mister. Sådan er livet og døden forbundet. Jeg har forsket i, hvordan vi forholder os til sorgen, fordi jeg oplevede en berøringsangst, manglende viden og alt for mange velmenende gode råd. I dagens program spørger jeg ind til sorgen med forfatter Puk Qvortrup, der mistede sin mand under et halvmarathon, mens hun var gravid med deres andet barn. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Puk Qvortrup, forfatter og journalist. Ester Kofod, adjunkt i sundhedspsykologi ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jun 03, 2020
Et historisk øjeblik
00:57:05
Vi lever i et historisk øjeblik. Bøgerne vil beskrive, hvordan vi stod sammen, da Covid-19 ramte. Eller. Der vil stå, hvordan vi endte i et økonomisk mareridt, der tog årevis at komme ud af. Vi ved ikke, hvad historien bliver. Men vi ved, at der kommer til at blive skrevet historie. Det gør der altid. Historieskrivning er et af de mest centrale dele for menneskets samhørighed, men jeg vil mene, at vi skal være mere kritiske overfor de historier, vi får fortalt. Vært: Svend Brinkmann. Gæst: Poul Duedahl, professor i historie ved Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 27, 2020
Stå fast
00:57:06
Jeg har læst filosofi i årtier og mener, at der er meget mere at hente dér end i de utallige selvhjælpsbøger. Men hvad sker der, når en filosofisk tradition som stoicismen bliver til selvhjælp? Det kan næsten kun blive godt, men livsfilosofien kan også forsvinde i floskler og velmenende råd, der faktisk gør mere skade end gavn. Som en sand stoiker tager jeg diskussionen med ophøjet ro sammen med mine gæster. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Niels Overgaard, forfatter og kommunikationschef PFA. Troels Engberg-Pedersen, professor emeritus Københavns Universitet. David Heinemeier, forfatter og iværksætter. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
May 20, 2020
Du er fyret!
00:57:05
Ledigheden stiger, mennesker bliver afskediget, og fremtiden er usikker for mange danskere. Vi kan nu se, at det er ikke den enkeltes skyld, at man bliver ledig - lige nu. Økonomien er udfordret, og det koster jobs. Det, tror jeg, kommer til at ændre vores opfattelse af, om man er doven og ugidelige, hvis man ikke har et arbejde. Jeg frygter dog, at folk hurtigt glemmer det igen. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Gæster: Sabina Pultz, adjunkt ved Roskilde Universitet og forsker i arbejdsløshed. Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet og stifter af Center for arbejdsmarkedsforskning.
May 13, 2020
Palle alene i verden
00:57:05
I disse dage oplever mange mennesker at være mere alene end normalt. Syge mennesker i karantæne, andre i selv-isolation. Men betyder det også, at man er ensom? Nogle mennesker vælger at leve livet helt alene, andre kan kun forestille sig at være omgivet af mennesker hele tiden. Jeg er fascineret af forskellen på ensomhed og alenehed - som er utroligt aktuelt i disse dage. Sammen med mine to gæster diskuterer jeg derfor, hvad ensomhed er. Og kigger på hvordan det faktisk nogle gange kan være en god ting, at være helt Palle alene i verden. Medvirkende: Mathias Kamp Lasgaard, seniorforsker ved Defactum. Niels Lyngsøe, forfatter. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi. Producer: Søren Bjørn-Hansen.
May 06, 2020
Det hele er en sammensværgelse
00:56:59
Corona-krisen er den perfekte grobund for konspirationsteorier. Du har måske hørt den om, at Corona slet er ikke et naturligt opstået virus, men i virkeligheden et værktøj for en skyggeregering, der vil overtage verden. Covid-19 er altså en kunstigt skabt sygdom, som måske oven i købet spredes via 5G-mobilmaster. Indrømmet, det lyder skørt i mine ører. Derfor zoomer jeg i dag ind på konspirationsteorierne og deres ophavsmænd. Hvem er konspirationsteoretikerne, og hvor kommer deres ideer egentlig fra? Og er vi lige nu i konspirationsteoriernes guldalder? Medvirkende: Rikke Alberg Peters, idéhistoriker og forfatter. Silas Marker, forsker ved Center for Information og Boblestudier. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi. Producer: Søren Bjørn-Hansen.
Apr 29, 2020
Special: Nærvær på afstand
00:57:07
På kort tid har vores omgang med vores medmennesker fået nye spilleregler. Vi skal holde afstand, undgå håndtryk, kindkys og kram og generelt begrænse vores fysiske kontakt. I programmet diskuterer vi, hvad fraværet af nærvær gør ved os som mennesker. Og om vores afstand til hinanden får konsekvenser for vores mentale sundhed på længere sigt. Medvirkende: Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen. Tor Nørretranders, forfatter. Anne Marie Pahuus, lektor i filosofi og prodekan på Aarhus Universitet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Rikke Stokholm, Johanne Foersom, Anders Aamand og Mette Willumsen.
Apr 24, 2020
Special: Corona og teenagere
00:57:05
Langt de fleste unge og teenagere er hypersociale og bruger skole, studiejobs, cafébesøg, fester og fritidsaktiviteter til at bevæge sig fra familiens fællesskab ud i et, de selv vælger. Men lige nu er de på grund af corona-krisen berøvet den mulighed. De er afskåret fra den normale sociale del af deres liv. I Brinkmanns briks i dag ser vi på, hvordan de klarer den, og hvordan situationen påvirker dem. Medvirkende: Noemi Katznelson, professor i ungdoms- og uddannelsesforskning og leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet. Emilia Van Hauen, kultursociolog og foredragsholder. Thea Enevoldsen, formand for Danske Skoleelever. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Sara Røjkjær Knudsen, Johanne Foersom og Mette Willumsen.
Apr 23, 2020
Special: Nye tider, nye vaner
00:57:06
Aldrig i nyere tid har så mange mennesker ændret deres adfærd i så stort et omfang - og på så kort tid - som vi har set i de seneste uger. Nye regler, rutiner og vaner. Vi har virkelig skulle præstere omstillingsparathed og har bevist, at vi lynhurtig kan ændre retning. Spørgsmålet er, om vores ændrede adfærd vil rodfæste sig i os som nye vaner, som vi vil tage med os ud af corona-tågen. Vi kaster et psykologisk og filosofisk blik på, om vi mest er nogle vanedyr, der helst vil gå af de vante stier. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Medvirkende: Lene Tanggaard, Rektor på Designskolen Kolding. Poul Duedahl, professor i historie på Aalborg Universitet. Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand, Mette Willumsen.
Apr 22, 2020
Special: Krisetid er taletid
00:57:07
Når der er kaos i verden og store følelser er på spil, er der brug for kloge ord. Ord, der kan få det hele til at falde på plads. I Brinkmanns briks ser vi nærmere på, hvad det er taler kan og skal i en krisetid. Vi kaster et psykologisk og filosofisk blik på DNA´et i de taler, der samler os i denne krisetid. Medvirkende: Kristian Ditlev Jensen, forfatter og sognepræst og tidl. taleskriver for bl.a. Connie Hedegaard. Lisa Storm Villadsen, lektor i retorik ved Københavns Universitet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Sara Røjkjær Knudsen, Johanne Foersom og Mette Willumsen.
Apr 21, 2020
Special: Svenskerne og os
00:57:07
Svenskerne er både arvefjender og broderfolk. Det er dem, vi konkurrerer mod og sammenligner os med. Når det gælder fodbold, politik og meget andet. Og forskellene på dem og os har fået nyt liv under corona-krisen, som håndteres meget forskelligt på den ene og den anden side af Øresund. Og måske er der noget i henholdsvis den svenske og den danske folkesjæl, der kan forklare, hvorfor vi går forskelligt til værks. I dagens udgave af Brinkmanns Briks bruger vi krisetiden til at forsøge at forstå svenskerne ... og os selv. Medvirkende: Lars Hovbakke Sørensen, historiker med speciale i Norden. Drude Dahlerup, gennem 20 år professor i statskundskab ved Stockholms universitet. Daniel Dencik, forfatter, halvt svensk halvt dansk. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Rikke Stokholm, Bettina Ohlsen og Mette Willumsen.
Apr 20, 2020
Special: Humor i krisetider
00:57:07
Et godt grin er den bedste medicin, hedder det. Måske er humor ekstra sundt for vores mentale helbred midt under en verdensomspændende krise. Vi dykker ned i humorens DNA og ser på hvilken funktion humoren har i krisetider. Medvirkende: Niels Hausgaard, sanger, sangskriver og satiriker. Mette Møller, ph.d. i humor og retorik. Lone Theils, forfatter. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand, Mette Willumsen.
Apr 17, 2020
Special: 80 år med Margrethe
00:57:06
I dag er det Margrethes fødselsdag. Dronningen fylder 80 i en tid, der betegnes som den værste krise siden den verdenskrig, hun blev født ind i. Kongehuset har, i anledning af coronakrisen, aflyst alle officielle fødselsdagsfejringer, men Dronningen valgte til gengæld for nylig at give en historisk tv-tale, ja opsang kan man vel sige, til befolkningen. I anledning af den royale fødselsdag handler Brinkmanns briks om, hvad der har præget kongehuset og landet i Margrethes leve- og regenttid? Og om, hvad en gammel institution som kongehuset betyder for os i et moderne og lighedsorienteret demokrati? Medvirkende: Michael Bregnsbo, historiker, lektor på Syddansk Universitet. Emilia van Hauen, kultursociolog. Henrik Qvortrup, politisk kommentator, Ekstra Bladet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Rikke Stokholm, Bettina Ohlsen og Mette Willumsen.
Apr 16, 2020
Special: Mellem frygt og håb
00:56:34
Coronakrisen er ikke bare en sundhedskrise. Det er også en psykologisk krise som med stor tydelighed afdækker, hvor forskelligt vi reagerer i en krise. Måske kan du genkende dig selv og dine nærmeste i en af de frem personlighedstyper, som karakteriserer vores handlemønstre i en undtagelsestilstand. Og måske lære at forstå andres reaktioner, så vi undgår konflikter og en varig splittelse i samfundet. Medvirkende: Christian Groes, antropolog og kønsforsker på Roskilde universitet. Mia Skytte O'Toole, lektor i klinisk psykologi, forfatter og forsker i følelser på Aarhus Universitet. Bjørg Tulinius, journalist på Kristeligt Dagblad og forfatter. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand og Mette Willumsen.
Apr 15, 2020
Special: Den stærke stat og de lydige borgere
00:56:31
Nogle af os har let ved at indordne os og marchere i takt som befolkning, andre stiller sig mere kritisk an overfor indskrænkningerne i vores frihed, og taler om den totalitære stat. I Brinkmanns briks kaster vi et filosofisk og psykologisk blik på, hvordan - og hvorfor - vi kan rette ind og være kritisk fritænkende samtidig. Medvirkende: Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Gert Tinggaard Svendsen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Hanne Marie Motzfeldt, jurist og lektor i digital forvaltning. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktionen: Silja Alström, Rikke Stokholm, Anders Aamand og Mette Willumsen.
Apr 14, 2020
Special: Hvad krisen kan lære os
00:57:05
Virus, sygdom og karantæne. Lukkede skoler, arbejdspladser, butikker og grænser. Kort sagt lukket land og alvorlig krise. I Brinkmanns briks kaster vi et psykologisk og filosofisk blik på, om der er noget at lære af den nuværende krise. Og om det overhovedet giver mening at kræve lærdom af en virus. Medvirkende: Karen Lisa Salamon, antropolog og selvstændig konsulent, Hannah Klinge, medlem i Ungdom NOAH og underviser for folkeskoleelever i FN's verdensmål og Amalie Næsby Fick, filminstruktør. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Anders Aamand, Johanne Foersom og Mette Willumsen.
Apr 03, 2020
Special: Nye helte
00:57:08
Kassedamer bag plexiglasskærme i supermarkeder. Og social- og sundhedsassistenter med handsker og masker på sygehuse og plejehjem. Mange af de traditionelle omsorgsfag og lavtlønsfag er nærmest blevet hele samfundets synlige redningsplanke og er blevet genopdaget af det store fællesskab. I Brinkmanns briks ser vi nærmere på de faggrupper, hvis værdi vokser i samfundets øjne. Medvirkende: Katrine Arnfred, projektleder i Dansk kvindesamfund. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og Henriette Bøgh Jakobsen, social- og sundhedsassistent. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Bettina Ohlsen, Anders Aamand, Johanne Foersom og Mette Willumsen.
Apr 02, 2020
Special: Etik og corona
00:57:07
I en tid, hvor vores samfund er presset i knæ af en verdensomspændende pandemi, som rammer både helbred og økonomi, er der mange dilemmaer at tage fat i. I Brinkmanns briks kigger vi på, hvordan vi får det nødvendige etiske perspektiv med, når der skal træffes beslutninger i samfundet, på sygehuse og i virksomheder. Hvordan kan etikken bruges som kompas af dem, der skal træffe vigtige beslutninger under et stort ydre pres. Medvirkende: Jacob Birkler, filosof med speciale i etik og tidligere formand for Det Etiske Råd. Mikael Keldorff, kronisk syg. Camilla Raymond, erhvervspsykolog. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Bettina Ohlsen, Anders Aamand, Johanne Foersom, Rikke Stokholm og Mette Willumsen.
Apr 01, 2020
Special: Rejseulyst
00:57:07
Rejser, turisme, og globalisering er medskyldig i, at vi og resten af verden er i en slags undtagelsestilstand. Lige nu er der ingen, der kan eller vil rejse. Og mange af dem, der er ude i verden, rejser hjem. Det at rejse betyder normalt meget for os, men lige nu er rejselysten erstattet af en ulyst og umulighed. I Brinkmanns briks kaster vi et psykologisk og filosofisk blik på, hvorfor det betyder så meget at rejse, og hvor vi kan hente det, vi plejer at få, når vi rejser. Medvirkende: Rane Willerslev, antropolog, eventyrer og direktør for Nationalmuseet. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach. Redaktion: Johanne Foersom, Anders Aamand og Mette Willumsen.
Mar 31, 2020
Special: Barn af coronakrisen
00:57:07
Cuba-krisen, Murens fald, angrebet på World Trade Center, Finanskrisen og nu: Coronakrisen. Hver generation har sine kriser og skelsættende begivenheder. I Brinkmanns Briks ser vi på, hvordan Coronakrisen vil påvirke vores børn og unge. Dem der altid vil huske den tid i foråret 2020, hvor verden blev kastet ud i isolation, sygdom og økonomisk kaos. Medvirkende: Per Schultz Jørgensen, psykolog og professor, tidligere formand for Børnerådet. Marianne Levinsensen, fremtidsforsker, forfatter til bogen '7 generationer. Værdier, forbrug og levevis nu og i fremtiden'. Værter: Svend Brinkmann og Diana Bach.
Mar 30, 2020
Svends livskloge panel
00:56:03
Vi er alt for fascinerede af ungdommen og tidens tendenser, mener jeg. Derfor har jeg samlet et panel af tre livskloge mennesker, der har erfaring, alder og solide holdninger til, hvordan samfundet har udviklet sig. Jeg vil gerne spørge Ritt Bjerregaard, Eva Smith og Ole Thyssen om, hvad der er sket med det samfund, de selv var med til at skabe, og som nu er givet videre til os yngre generationer. Er vi på rette vej, eller er vi ved at smide værdifuld viden ud, fordi vi er for optagede af vores egen nutid? Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Eks-politiker og forfatter Ritt Bjerregaard. Jura-professor emerita Eva Smith. Filosofi-professor emeritus Ole Thyssen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 11. marts).
Mar 11, 2020
Lad os alle drømme
00:57:17
Drømmenes verden har altid fascineret psykologerne. Men i de senere år er Freuds teorier om drømmetydning blevet skubbet i baggrunden som noget uvidenskabeligt hokus pokus. Og det kan jeg til dels godt være enig i. Men måske er der noget, der er ubevidst, som kommer til syne i drømme, og som psykoanalysen kan hjælpe os med at forstå? I dag drømmer jeg i vågen tilstand for at søge svar på drømmenes betydning. Vært: Svend Brinkmann. Medvirkende: Judy Gammelgaard, psykoanalytiker. Lilian Munk Rösing, litteraturlektor ved Københavns Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Mar 04, 2020
Bo bedre
00:56:29
Omgivelserne præger os - måske mere end vi aner. Det påvirker os, om der er græs, lys og luft, der hvor vi bor, eller om vi er omringet af beton og mørke. Jeg er overbevist om, at arkitekturen er afgørende for mennesker og vores psykiske helbred. Derfor tester jeg i dag, hvor vigtig arkitekturen egentlig er for et godt liv. Gæster: Jan Gehl, arkitekt og medstifter af Gehl Architects. Kaya Roessler, professor i arkitekturpsykologi på Syddansk Universitet. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 4. marts).
Feb 26, 2020
Sex
00:57:03
Sex påvirker os på mange måder - både det der får dig til at sige Åh og Arhg... Men forståelsen af seksualitet er under forandring, og jeg har svært ved at følge med. Derfor vil jeg vide mere om vores sexliv. Hvad er vi for nogle, når vi kigger under dynen? Velkommen til en times seksualundervisning, hvor jeg strutter af spørgelyst til mine gæster. Vært: Svend Brinkmann: Gæster: Bo Møhl, professor i klinisk psykologi ved Aalborg Universitet. Astrid Højgaard, ledende overlæge ved sexologisk klinisk ved Aalborg Universitetshospital. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Feb 19, 2020
Du bliver alligevel aldrig stressfri
00:57:19
Stress er i mine øjne blevet stresset. Vi taler og taler om stress. Det er blevet en såkaldt folkesygdom; dermed opstår der en masse gode råd om, hvordan man bliver stressfri. I dag vil jeg afmystificere stress og fortælle dig, at du aldrig bliver stressfri, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Mette Vesterager, forfatter til forskningsartikler og bøger inden for eksistentiel filosofi, personlighedspsykologi, ledelse og stress. Bo Netterstrøm, seniorforsker, dr.med. tidligere ledende overlæge på bl.a. Stressklinkken i Hillerød. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 12. februar).
Feb 12, 2020
Lost in translation
00:57:11
Jeg har flere gange oplevet, at når vi oversætter, så forsvinder meningen. Lige fra de til tider forfærdelige undertekster på TV til nogle af mine egne bøger, der er blevet oversat. Vi er vores sprog, fordi vi forstår verden gennem de ord, vi skaber. Og jeg tror på, at hvis man forstår flere sprog, så ser man mere af verden. Men kan det nu passe? Oversættelse følger... Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thomas Harder, forfatter og oversætter. Shekufe Tadayoni Heiberg, digter, oversætter og grundlægger af forlaget Uro. Tilrettelægger: Christoffer Heide. (Sendt første gang 5. februar).
Feb 05, 2020
Fyr din psykolog
00:56:25
Et stigende antal danskere oplever psykiske lidelser. Mange af dem går til psykolog. Der er dog ingen garantier for, at samtalen med psykologen kurerer eller helbreder dig. Derfor er der opstået en kritik af psykologens metoder og arbejde. I dag inviterer jeg en kritiker, en ekspert og min egen faglighed på briksen for at undersøge, hvad psykoterapi egentlig kan gøre for et menneske. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Anders Fogh Jensen, filosof og udbyder af filosofiske samtaler. Ole Karkov Østergaard, leder universitetsklinikken på Aalborg Universitet og forsker i effekten af psykoterapi. Tilrettelægger: Christoffer Heide.
Jan 29, 2020
Jeg, mig og min personlighed
00:56:26
"Du skal bare være dig selv" er et af de råd, man får kastet velmenende i hovedet af forældre, venner og kolleger. Men hvem er jeg? Hvor sidder personligheden? Og hvor mange roller kan den tage form i? I dag hiver vi et af psykologiens helt store emner ind til undersøgelse sammen med skuespiller Thure Lindhardt og professor i psykologi Henrik Høgh-Olesen. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Thure Lindhardt, skuespiller og Henrik Høgh-Olesen, professor i psykologi Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. (Sendt første gang 22. januar).
Jan 22, 2020
Vi lever i en (u)sund sammenligningskultur
00:57:27
Jeg ved, hvem jeg er i kraft af, at jeg kan sammenligne mig med andre. Vores evne til at se på os selv og andre mennesker er en væsentlig del af livet. Men det gemmer også på ekstremt mange udfordringer. For hvad nu, hvis jeg ikke er god nok. Hvad nu, hvis de andre ikke kan lide mig. Mine gæster kæmper for en anti-sammenligningskultur, der skal skabe plads til fællesskaber og ærlighed. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard, forfattere og podcastere. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Jan 15, 2020
Hvor blev meningen med livet af?
00:57:30
Lever vi i et sygt samfund eller et samfund, der gør os syge? De psykiske problemer og eksistentielle udfordringer, vi oplever i dag, er noget, jeg prøver at forstå ved at lede efter roden til det. I dag har jeg to gæster med, der også leder efter problemets rod. Derfor skal vi finde ud af, hvor problemet kommer fra, og så prøver vi at komme med løsninger på det hele, selvom jeg tror, vi har vidt forskellige idéer om, hvad vi skal gøre. Gæster: Filosof, CEO og grundlægger af Voluntas, Morten Albæk. Lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, Anders Petersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 8. januar).
Jan 08, 2020
Nu er jeg ikke den store taler, men...
00:57:42
Jeg har indimellem hørt taler, der har givet mig gåsehud og lyst til at melde mig ind i bevægelser - Yes We Can! og den slags. Men jeg har også hørt taler, der har givet mig lyst til at gå fra et bryllup eller været ved at falde i søvn under uendelige udredninger. I dag slår jeg selv på glasset og beder om ordet, for jeg vil gerne finde ud af, hvordan man bliver en fremragende taler. Vært: Svend Brinkmann. Gæster: Forfatter og tidligere formand for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft. Journalistisk lektor ved Syddansk Universitet, Trine Nebel. Tilrettelægger: Christoffer Heide.
Jan 01, 2020
Julen... Hvad skal vi med den?
00:57:29
Jeg synger med på julesalmerne i kirken, køber gaver til børnene og overspiser til julefrokosterne. Men juletiden er ikke min kop gløgg. Derfor vil jeg forsøge at se på julens traditioner med helt friske øjne og finde ud af, om noget kan undværes, eller om der er noget som faktisk har værdi for os. Antropolog og direktør på Nationalmuseet Rane Willerslev hjælper mig gennem briksens juleprogram. Gæster: Rane Willerslev, antropolog & direktør for Nationalmuseet. Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør Den Gamle By i Aarhus. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.
Dec 18, 2019
Teenager til salg
00:57:35
Jeg har teenagebørn! Det går op og ned. Jeg forsøger med al min viden, erfaring og kærlighed at opdrage mine børn, men det er ikke altid godt nok. For nyligt hørte jeg noget, der fik mig til at tænke anderledes om min rolle som opdrager. En teenager vendte tingene på hovedet og spurgte, "måske er det forældrene, der er de besværlige?" I dag finder jeg ud af, hvor besværlige vi forældre kan være, når vi opdrager vores børn. Gæster: Forfatter og teenager Nina Lynggaard Jørgensen. Grafiker og mor Inge Lynggaard. Lektor i familieforskning ved Roskilde Universitetscenter Allan Westerling. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann.
Dec 11, 2019
Vikingerne var slet ikke så tossede
00:57:33
Vikingerne er en del af vores historie. Nogle mener endda, at vikingetiden er helt afgørende for, hvordan Danmark ser ud i dag. Men findes der en psykologisk arv fra vikingetiden? Det undersøger jeg med vikingeeksperterne Jeanette Varberg og Karen Bek-Pedersen, når vi finder ud af, hvordan vikingernes psykologi var. Gæster: Museumsinspektør på Nationalmuseet og arkæolog Jeanette Varberg. Forfatter og foredragsholder Karen Bek-Pedersen. Tilrettelægger: Christoffer Heide. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt først gang 4. december 2019).
Dec 04, 2019
Du har angst, og du er ikke alene!
00:57:30
Et stigende antal danskere oplever angst, og det er jo heller ikke, fordi vi mangler noget at være angste for, når vi kigger ud i verden. Men jeg er nysgerrig på, om vi kan lære noget af at være angste, for det er vi alle sammen engang imellem - også mig. Gæsterne er skuespiller og foredragsholder Peter Mygind og professor i psykologi og leder af angstklinikken for børn og unge på Aarhus universitet Mikael Thastum. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Christoffer Heide. (Sendt første gang 6. november 2019).
Nov 06, 2019
Er jeg til grin?
00:56:35
Det er vigtigt for mig, at jeg kan få dig til at grine. Jeg vil gerne være sjov. Desværre er det ikke altid, at mine venner, kolleger og familie griner med, så i dag i Brinkmanns briks inviterer jeg komiker Christian Fuhlendorff og forfatter Stefan Kjerkegaard ind til at tale om, hvorfor det så vigtigt for os at være sjove? Én times radio, der er helt til grin. Vært: Svend Brinkmann. Medvirkende: Christian Fuhlendorff, komiker, podcaster - og sjov. Stefan Kjerkegaard, lektor i litteratur på Aarhus Universitet og forfatter til Tænkepausen om humor. (Sendt første gang 30. oktober).
Oct 30, 2019
Vi er alle deprimerede!
00:57:07
Jeg er selv blevet testet positiv for depression - dog uden at føle mig deprimeret. Så hvad er det egentlig, der sker, når vi giver diagnosen, medicinerer og forsøger at hjælpe mennesker gennem den alvorlige sygdom? På briksen har jeg Peter Øvig Knudsen, der selv har oplevet svære depressioner og senest blev behandlet med elektrochok. Ved siden af ham sidder en af landets dygtigste psykiatere, Poul Videbech, som hjælper os gennem en times deprimeret radio. Gæster: Peter Øvig Knudsen, forfatter. Poul Videbech, professor, psykiater og leder af center for neuropsykiatrisk depresssionsforskning. Vært: Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Maja Hald. (Sendt første gang 9. oktober 2019).
Oct 09, 2019