Opravičujemo se za vse nevšečnosti

By Zvočna sekcija ŽVPL

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Comedy Fiction

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 13
Reviews: 0
Episodes: 158

Description

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?

Episode Date
Najmanjši ljude imajo največje spomenike
00:29:07

Zdravo. Ta teden je na vrsti debata o nevtrinu. Ne zares, ker se pogovarjamo o praznovanjih, plenicah s senzorji, mestih brez smetnjakov, oglasih za Discovery, steklenicah in pločevinkah, ker smo strokovnjaki tudi za zeleni prehod. Ne pozabimo vas opomniti, da v četrtek 25. maja praznujemo Dan brisače.

Ugotovimo da je politična volja lahko velika, majhna, ali pa je ni in da to prav nič nima z vzporednimi vesolji, ki se pojavijo v 3. poglavju 5. knijge trilogije v štirih delih. Zato malo zaidemo na debate o tem, kaj je ta teden narobe: zgodovina pred 30. ali 70. leti?

Peli sklene, da imajo najmanjši ljudje največje spomenike, na koncu pa k sodelovanju povabimo tudi fizičarke in fizike.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 🗑️ Tajpej (oz Taipei) - mesto brez smetnjakov - kako so v Tajpeju na Tajvanu z odpravo smetnjakov rešili tudi smeti na cestah mesta
 • 🎶 Tajvanska glasbena rešitev za recikliranje - tajvanski sistem za odstranjevanje smeti vključuje glasbene smetarske tovornjake, skrbno razvrščanje občanov večkrat na teden
 • 🧷 Pametna plenica - plenice s senzorji, za starše, ki ne zaznajo, če so plenice njihovih otrok prazne ali polne
 • ⚛️ Nevtrino - elementarni delec, ki je tako majhen, da so dolgo časa mislili, da ga sploh ni, ampak očitno obstaja, … in kljub svoji majhnosti lahko zakrivi velike razlike med vesolji
 • 💬 To se govori (med ljudmi) - pesem Andreja Šifrerja, pri kateri je si je Peli izposodil in si po svoje interpretiral verz “Vse ostrejši je ta naš kamen spotike, da prav nesmrtni imajo največje spomenike” … ampak, ker svoje napake ne bo priznal še vsaj 14 dni, potem bo pa pozabil, je prav, da omenimo štiklc, ki je kljub zdrsu še vedno vrhunski in čigar sporočilo je še vedno na mestu, pa ne samo v verzu, ki ga omenjamo, ampak tudi v ostalem delu besedila

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 22, 2023
Liter vina in eno pivo za poplaknit
00:33:11

Zdravo. V predigri se pogovarjamo o klancih, še posebej o enem dolgem klancu. Ker nas prekine avizo in intro, hitro presedlamo na slabe novice in da bi z elektrarnami na slabe novice lahko postali velesila zelenega prehoda in ne bi potrebovali nič novih elektrarn (vetrnih, termo, jedrskih ali kakršnihkoli drugih). Lahko bi bili nova Norveška, samo brez nafte. In z brezplačnim SUP-om za vsako družino.

V 2. poglavju pete knjige spoznamo Tricio McMillan, ki pa ni ista Trillian, ki jo je Artur osvajal na zabavi, s katere je pobegnila z Zaphodom. Ta Tricia je naglo vzhajajoča TV voditeljica in je v New Yorku na avdiciji. Ima res bujne lase in na oni strani luže spozna Gail Andrews, ki je astrologinja.

Zgodba je gosta in zabavna, receptorji so nesposobni, posredi je tudi deseti kamen od Sonca, pogovarjamo se pa tudi o horoskopu. Na koncu Aljo ugotovi, da če je vino živilo in je suho vino suho živilo, bi bilo smiselno ob litru vina naročiti tudi eno pivo za poplaknit.

Tu pride še opozorilo ljudi, ki so pretiravali z alkoholom: pretirano uživanje alkohola šlodi. Brez lahko. Ne nujno po enkratnem pretiravanju, ampak na dogli rok pa zagotovo in brez dvoma. Bili ste opozorjeni.

⏰ In ne pozabite: največ, kar lahko date svojim otrokom, je vaš čas.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • ♓️ Joan Quigley - astrologinja, ki je svetovala tako Ronaldu kot (predvsem) Nancy Reagan, čeprav slednja to dejstvo vseskozi zanikala
 • 🏨 Bates Motel - teve serija (2013 - 2017) o motelu Bates naj bi bila sodobna predzgodba filma Psiho
 • 🎬 Psiho - legenndarna psihološka grozljivka iz leta 1960, ki jo je režiral in produciral Alfred Hitchcock in velja za enega najboljših filmov vseh časov
 • 🏄🏻‍♀️ NE RABAŠ SUPA! - @polikarbonat-ov legenarni tvit o tem, da ne rabaš SUP-a

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 15, 2023
Sami svoji kaskaderji
00:28:42

Zdravo! V predigri Zi pove uporabniško izkušnjo z Biblosom, ki je kakopak odlična. Aljo apelira, da berite knjige natisnjene na papir, Peli pa pove štorijo, kako je zadnjič med branjem klasične knjige hotel narediti zaznamek v besedilu z dolgim pritiskom (kot na e-bralniku). Tudi o spalnih navadah in rutinah na hitro rečemo eno, dve!

Ker smo sami svoji kaskaderji, se vržemo v 1. poglavje 5. knjige in se pogovarjamo kako divje je. Ker je divja in nerazumljiva tudi za mnoge učenjake. Primerjamo tudi otvoritev vseh petih knjig in ugotovimo, da je otvoritvena poved pete knjige vrhunska.

Kmalu presedlamo na slabe novice in svetlobno hitrost in omenimo tudi Grebulonce, ki so imeli na svojem klasičnem vesoljskem potovanju strašno nesrečo in grozne prigode. Na koncu v novi rubriki _Astro kotiček_ povemo še tudi, da retrogradni Merkur je še.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 📚 Biblos - servis za izposojo in prodajo e-knjig … (o “odlični” uporabniški izkušnji pa več v epizodi)
 • 🙉 Nič te bolj ne osreči, kot pogled na tujo nesrečo - 34. epizoda našega malega podkasta, kjer prvič govorimo o Biblosu. Drugič govorimo v venizsekih, ki jih objavljamo za naše podpornice in podpornike na hvalazavseribe.si
 • 🔖 Kobo - e-bralniki, ki so boljši kot Biblosovi, z njimi pa lahko berete knjige z Biblosa (s pomočjo protokola Adobe DRM)
 • ⭕️ Cirkadiani ritem - proces, ki je zadnji krik mode, kar se tiče spanja in spalnih navad, gre pa za naravni notranji proces, ki uravnava cikel spanja in budnosti in se (po nekem zelo čudnem naključju) ponavlja vsakih 24 ur

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 08, 2023
Kar se zgodi, se zgodi
00:23:23

Zdravo. Pred nami je peta knjiga Pretežno neškodljiva in spet smo z vami v klasični zasedbi (Aljo, Peli in Zi) in spet se (ne) pogovarjamo o knjigi, ampak o tem, da to, kar se zgodi, se zgodi. In da če nekaj narediš, da imajo ta dejanja tudi posledice.

Seveda se pogovarjamo tudi o knjigi, o franšizah, o nadaljevanjih franšiz, omenimo Botra, ki smo ga omenili v eni od prejšnjih oddaj in se posvetimo driftanju in dirkanju po ljubljanskih ulicah z Zijevim (in Pelijevim) starim Daewoo Matizom. Obdelamo tudi številke, novo knjigo in zadnje vprašanje, na koncu epizode pa k nam pride gost. Tudi vmes se oglasita.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 🚙 Daewoo Matiz - test v Avto Magazinu, kjer avtor testa Matička primerja s Porschejem
 • 🪑 Boter 3 - oz. tista scena, kjer Michael Corleone pove tisti znameniti stavek: “Just when I thought I was out, they pull me back in!”
 • 🛞 Glave o franšizi Hitri in drzni - serija o filmski franšizi Hitri in drzni, v kateri sta Anže in Pižama pogledala VSE filme iz franšize, … zato, da jih vam ni treba, če nočete
 • 🇧🇷 Dečki iz Brazilije - knjiga, ki jo je napisal Ira Levin, po kateri so posneli tudi film

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 01, 2023
O birokraciji, vesolju in sploh vsem (drugi del zaključka trilogije v štirih delih)
00:42:00

Zdravo. Tole drugi del posebne epizode v kateri se z Miho in Slavkovm pogovarjamo:

 • 📚 o tem kakšno knjigo je že napisal Slavko in kakšno knjigo še piše Miha,
 • ⚡️ o Aljotovem TEŠ6,
 • 📻 o tem, kdaj se Miha vrača na radio (in na katerega), če se sploh vrača na radio,
 • 🎧 o tem koliko podkastov pripravlja,
 • ☎️ o vogonskih birokratih,
 • ✍️ o tem, da so uradniki poeti,
 • 👥 o opravilno nesposobnih državljanih,
 • 🏥 o pilotni verziji zdravstvene reforme,
 • 👍 o nekaj dejstvih o številki 42,
 • 🏃‍♂️ o tekaških podvigih,
 • ♻️ o tem, da morajo biti najbolj ekološki vedno končni uporabniki,
 • 🌍 o tem, kako se je na planetu razvilo življenje, ...

... in še o marsičem. Kot smo rekli: o življenju, vesolju in sploh vsem.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski tokrat ni, če pa bodo, bodo pa ⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Apr 24, 2023
Zaključek trilogije v štirih delih
01:00:42

Zdravo. Tole je posebna epizoda, v kateri z gostoma (Slavko Jerič in Miha Šalehar) debatiramo o vrhuncih trilogije v štirh delih, znani tudi kot Štoparski vodnik po Galaksiji. Trilogije v štirih delih zato, ker smo zaenkrat obdelali prve štiri knijge, v epizodi pa se pogovarjamo o naj knjigah, karakterjih, tehnologiji, lokacijah, citatih, (zelo velikokrat divjih) štosih in še marsičem.

🚨 To je le prvi del epizode, naslednji teden pride drugi del, v katerem govorimo, kot se za naš mali podkast spodobi, o življlenju, vesolju in sploh vsem. In tudi o birokraciji.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 17, 2023
Jezus je živ
00:32:42

Zdravo. Ta teden obdelamo še epilog 4. knjige in smo tako pri koncu “trilogije v štirih delih”. Ker pa je epilog kratek in precej nenavdušujoč, obdelamo še spremno besedo prevajalca in vsesplošnega hupi fruda prof. dr. Alojza Kodreta, kjer izvemo veliko predlogov za branje oziroma literarnih del, kjer je Douglas najverjetneje iskal in tudi našel inspiracijo za svoj opus.

Ker pa smo na koncu trilogije, smo dr. Kodreta prosili, če lahko odgovori na naša vprašanja o življenju vesolju in sploh vsem (oziroma o osamljenosti, robotih in ljubezni), in z veseljem sporočamo, da se odzval in odgovoril na vprašanja: ali smo sami v vesolju 🛸, bodo roboti zavladali ljudem 🤖 in kaj je sedaj s to ljubeznijo ❤️.

Vmes se spomnimo tudi na Jezusa, ki je živ in hodi po Poti spominov in tovarištva (kako se mu je uspelo prebiti skozi tehnično oviro na Kolpi ni znano), na zvok, šunko in na pravilo SNSV (smeti noter, smeti ven - oz. v originalu GIGO - garabage in, garbage out).

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 🎙️ prof. dr. Alojz Kodre - fizik, prevajalec, eden prvih hupi frudov na sončni strani Alp, ki je za naš mali podkast odgovoril na tri vprašanja o življenju, vesolju in sploh vsem
 • 🙏 Jezus je živ - nazadnje so ga videli na Poti spominov in tovarištva v Ljubljani
 • ✝️ O živem Jezusu poroča tudi Mladina - na sprehajalnih poteh po Ljubljani, se že vse od začetka leta pojavljajo zapisi na drevesih, ki oznanjajo: »Jezus je živ!«
 • 🚮 GIGO - ali po slovensko SNSV (smeti noter, smeti ven)
 • 🧔🏽‍♀️ Kako Jezusa vidi umetna inteligenca? - zadnje slike Jezusa prikazujejo z olivno rjavo kožo, gostimi rjavimi lasmi, bujno brado in temnimi mandljevimi očmi … skratka, kot Juda, ki se je rodil, živel in umrl na Zahodnem bregu

🐬 ⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 10, 2023
Srednja pot
00:30:00

Zdravo. V zadnjem poglavju četrte knjige stopamo na srednjo pot, zato debato v predigri začenjamo z notranjim mirom in se pripravljamo na konec sezone. Ugotovimo, da je opis, da se pogovarjamo o enem poglavju Štoparca IN vsak teden bolj o življenju, vesolju in sploh vsem, vedno bolj resničen.

Tudi dejstvo, da ste vabljeni, da napišete recenzijo na Apple Podcasts (spet) omenimo (in ne moremo mimo Chat GPT-ja), na kratko očrtamo zgodovino Netflixa in HBO-ja in pozdravimo vse, ki so sredi decembra prekinili s poslušanjem in branjem, ter čakali na to poglavje, ki je glavna finta. Sedaj smo tu. Ni več poti nazaj.

Torej: izkazalo se je, da sta Artur in Fenchurch prišla do prave romarske poti, na kateri sta srečala starega Arturjevega prijatelja, kupila nekaj spominkov in prebrala Poslednje božje sporočilo stvarstvu. Ob so občutili silno občutje miru, Fenchurch je ugotovila, da je bilo to tisto, kar je iskala, Marvin pa je menil, da mu je sporočilo dobro delo.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • ☸️ ⁠Kaj je pravzaprav notranji mir?⁠ - Vsi imamo nekakšno predstavo, kaj naj bi pomenil notranji mir, ker si ga najverjetneje doživel/a že večkrat, morda samo za trenutek ali celo nekaj ur, zato poznaš občutek notranjega miru … če želiš vedeti, kaj je, beri naprej
 • 🍿 ⁠Netflix⁠ - pretočno podjetje je svojo pot začelo kot podjetje za izposojo DVD-jev po pošti … ker niso nikoli izposojali videokaseth (VHS), tega dejstva nismo omenili v prejšnji epizodi
 • 🤩 ⁠Ocenite nas na Apple Podcasts⁠ - ocene baje pomagajo, čeprav podkast analitiki in stroka pravijo da ne, … ker sami ne vemo čisto točno, sumimo, da je za tem kakšna čarovnija, zato vas vabimo, da za kanček magije poskrbite z recenzijo (tudi, če vam jo pomaga napisati Chat GPT)
 • 📘 ⁠It’s Not TV: The Spectacular Rise, Revolution, and Future of HBO⁠ - knjiga o zgodovini kanala HBO, ki obstaja že več kot 50 let
 • 📺 ⁠It’s not TV it’s … HBO⁠ - del epizode podkasta On The Media o zgoraj omenjeni knjigi in kratko zvočno popotovanje skozi zgodbo HBO-ja
 • 🤟 ⁠Pravilna uporaba jezikovnih modelov⁠ - Chat GPT ni baza znanja, ampak je lahko orodje, zato ga uporabljajmo kot takega … je Pelija naučila ⁠Centrifuzija⁠ na Twitterjih

🐬 ⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 03, 2023
Življenje, pač
00:24:42

Zdravo. V 42. epizodi 4. sezone ugotovimo, da se dobro blago samo hvali, spomnimo pa se tudi na idejo o prehranskih dopolnilih za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci. Vmes se sprehodimo od Chat GPT-ja preko nigerijskih princev do aviza.

V poglavju se posvetimo VHS kasetam in filmom na njih, po nesreči pa najdemo komad tedna, vas povabimo na Discord in se podučimo o najbolj glasbeni ulici v Londonu (Denmark St.), ki je čisto blizu Tottenham Court Road. Ker sta v epizodi omenjena kar dva filma, seveda tudi o filmih, Kubricku in Jugoslaviji ter Kinoteki in najbrž še čem.

Za zaključek ugotovimo, da je življenje ... življenje, pač. 🤷

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠@opravicujemose⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 💊 Prehranska dopolnila za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci - živa epizoda, ki smo jo posvetili brilijantni poslovni ideji, ki jo spet omenimo v tokratni epizodi
 • 📼 VHS - oziroma po domače videokasete so bili nosilci video vsebin (filmi, tv serije, domači posnetki, …), ki smo jih uporabljali pred uporabo filmov v oblaku
 • 📟 Tottenham Court Road - ulica, kjer je Ford “pridobil” videokasete
 • 🎹 Casablanca - legendarni ameriški film iz leta 1942, ki ga je režiral Michael Curtiz, v glavnih vlogah pa sta blestela Humphrey Bogart in Ingrit Bergman
 • 🤠 Sedem veličastnih - legendarni ameriški western (kavbojka po domače) iz leta 1960, ki ga je režiral John Sturges. Scenarij Williama Robertsa je predelava japonskega filma Sedem samurajev Akire Kurosawe iz leta 1954. Igralsko zasedbo vključujejo Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Brad Dexter, James Coburn in drugi
 • 🎶 #komadtedna je tokrat tema iz filma Sedem veličastnih - štiklcu se uradno reče Calvera’s Return in ga je napisal (skomponiral) Elmer Bernstein, človek ki je napisal nekaj najbolj prepoznavnih in nepozabnih glasbenih tem v zgodovini Hollywooda
 • 🎸 Denmark Street - najbolj glasbena ulica v Londonu, kjer je Peli kupil svojega prvega Fenderja, pa sploh ni vedel, da kupuje na ulici, ki je del zgodovine rock’n’rolla. :)

🐬 ⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠ ... pika si 👍 

Mar 27, 2023
Mišji penis
00:34:00

Zdravo! V 41. epizodi četrte sezone o zvoku, slušalkah iz nizkocenovnih trgovin, Pelijevih novih očalih in Zijevem sivem bloku, ki zagotovo pomirja. Pozdravimo naše poslušalce na Discordu in poslušalko Vido, ki so ji všeč naše norčave debate, ki se dotikajo bolj življenja, vesolja in sploh vsega, kot poglavja, ki ga v dotični epizodi obdelujemo.

Sicer pa se sprašujemo, če je morda Ford zamenjal Zaphoda, kaj je vzel s seboj na pot (Ford, ne Zaphod) in kaj ima z vsem skupaj umetna inteligenca in štiridnevni delovnik. Odgovor je prav nič in je enak odgovoru, kaj ima z vsem skupaj mišji penis. 

Po nekem čudnem naključju tudi obdelamo 38. poglavje 4. knjige.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠@opravicujemose⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠opravicujemo.se⁠ ... 

Povezave: 

 • 🗓️ Štiridnevni delovnik - zakonodaja, ki bi to področje urejala in dopuščala naj bi pripravili do marca (letos, torej leta 2023)
 • 🐁 Mišji k#$@c - najmanjša merska enota pri merjenju “na približno”
 • 🐭 Za mišji klinc - reklo je bilo v rabi kot žargon dijaške in študentske mladine v letih 1930-40
 • 👽 E.T. vesoljček - film, v katerem je bil prevod “mišji penis” uporabljen (v daljnih osemdesetih, ko ga je Peli gledal v Kinu Mojca)
 • 🎥 Kino Mojca - posnetek Facebook strani Kino Paradiž, v katerem boste tisti, ki ste v Kinu Mojca bili, prepoznali nekdanjo slavo najbolj slavnega otroškega ljubljanskega kina
 • 🍿 Kino Mojca: zapuščeno skladišče - takole je bil kino Mojca videti leta 2011, zdaj je najbrž še precej slabše (kot pričajo fotografije iz 2021, je temu res tako)

🐬 ⁠Hvala za vse ribe⁠ ... pika si 👍 


Mar 20, 2023
Narodni heroji
00:31:17

V epizodi se sprašujemo, kdo (ne) bi bil narodni heroj, ki bi bil tako pogumen, da bi načel diplomatske stike s trideset metrov visokim robotom iz vesolja in seveda tudi najdemo odgovor. V predigri preidemo od viskija do botoksa v enem koraku in se debatiramo, če je ta reč še popularna. 

V 37. poglavju 4. knjige smo še vedno pri robotu, ki gre tokrat [opozorilo za kvarnik] v Bournemouth. In da ima s seboj leteče izvijače, ki so ene sorte droni in so imeli novinarji z njim veliko dela. In postavljajo dobra vprašanja. Več kot to pa vam ne izdamo, povemo lahko le še, da igvana ni hotela biti v podrejenem položaju. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezavi: 

 • Narodni heroji - seznam narodnih herojev iz bivše države (narodnega heroja, ki ga omenjamo v epizodi na tem seznamu ne boste našli) 
 • 🌅 Bournemouth - angleško letoviško mesto, kamor gre na dopust tudi 30 metrov visoki srebrni robot 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Mar 13, 2023
Peljite me k svojemu Kuščarju
00:32:42

Zdravo. V predigri Aljotu ne stoji (ne to, kar mislite) pop-filter (ki smo jih dobili v epizodi 005), kaj hitro pa od Dolstojevskega preidemo na narodne heroje. Vsem ženam želimo vesel 8. marec in spomnimo, da je na ta dan pred 45. svojo premiero doživela radijska igra Štoparski vodnik po Galaksiji. 

Tudi na avtorjev rojstni dan se spomnimo, Peli pa pove, da bo nazdravil z brezalkoholnim pangalaktičnim grlorezom. Aljo se razburi in pove, da so te stvari brez sestavin, zaradi katerih jih imamo radi (pivo, vino, kava, …) res zanič, s čimer se strinjamo. Ker prihajajo vesoljci, se odpravimo k poglavju. 

V poglavju srečamo robota, ki pride skupaj s tistim več kot miljo velikim letečim krožnikom in se spomnimo na CIO in LSD, obdelamo politiko in kočije, omenimo pa tudi limone in gin. Pred koncem ne pozabimo niti na komad tedna, ki pa ni povezan niti z roboti, niti s kuščarji, … ali pač? Ker nekomu pač moraš služiti. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Mar 06, 2023
Retrogradni Merkur in vesoljci
00:28:58

Zdravo. Tokratna epizoda je polna poslovnih idej (dobimo ideji za aplikacijo proti tinitusu in predlagamo avtobusnim podjetjem, naj začnejo na svojih linijah predvajati podkaste). Ugotovimo tudi, da peš hoja koristi zdravju in da vsak avtobus šteje. Artur in Fenchurch sta na Zahodnem kraju in počneta tisto, kar počne vsak galaktični štopar večino svojega časa. 

Čaka ... tako, kot čaka večina nas od plače do plače. Kot pravi Aljo gre leto tik-tak naokol', le od plače do plače noče. Mi pa najdemo povezavo med Retrogradnim merkurjem in prihodi vesoljcev in da je eden od vesoljcev, ki jih Artur pozna, prišel z letečim krožnikom in poskrbel za vrsto nepopisnih izgredov v krčmah. 

Tudi o Sirijski korporaciji, pospeševalcih prodaje njenih izdelkov in zaostalih civilizacijah, telefonskem klicu in o Galaktični uniji je govora, pa najbrž še o čem. Lepo poslušanje želimo. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🚶‍♂️ Moj prijatelj Piki Jakob - legendarna otroška knjiga Kajetana Koviča, v kateri Josip Jupiter izreče znamenite besede: “Peš hoja koristi zdravju.” 
 • 🗺️ Zahodnji kraj - v originalu “West Country”, ali drugače “Zahodnje”, je regija v Veliki Britaniji, kamor spadajo okrožja Bristol, Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset in Wiltshire … in je tudi dom Arturja Denta in njegove hiše 
 • 🎸 Crosstown Traffic - The Jimi Hendrix Experience - komad tedna tokrat prihaja iz legendarne dvojne plošče Electric Ladyland, tretje in zadnje plošče še bolj legendarnega Jimija Hendrixa 
 • 👽 Merkur je retrograden, vesoljci napadajo, ona pa ne more spati - Pelijev vir, ki dokazuje povezavo med retrogradnim Merkurjem in prihodi vesoljcev 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Feb 27, 2023
Naj ti ne uide
00:26:42

Zdravo. Tokrat smo za uvod zagreti za tek, kljub temu, da so bili rezultati lansko leto porazni. Pozdravimo nesojenega tonskega tehnika in dobimo idejo za izlet z avtobusom 🚐 v Innsbruck. V poglavju se Artur in Fenchurch vračata domov in srečata staro znanko. Artur se spomni nekega naslova. 

Mi ugotovimo, da bi potrebovali še režiserja in da je scenarist na disciplinski, v samem štartu pa Aljo pove, da je vesoljec in da naj Pelija in Zija te luske ne motijo. V resnici gre pogovor o krvnih skupinah in nekem čudnem naključju okoli 5 % ljudi, ki so (kot Aljo) 0 RH- in vesoljcih. 

Ampak pustimo to. Najbrž smo še o čem, ampak za to bo pa treba poslušati epizodo. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🏃‍♂️ Zagret za tek - najbolj tekaški podkast v Sloveniji, ki ga gosti Marko Roblek in govori o … teku 
 • 🎆 Nočna 10ka - tekaška prireditev na Bledu, ki jo pomaga organizirati tudi zgoraj omenjeni Marko skupaj z ostalimi Vitezi dobrega teka 
 • 🏃 Boris @tekvsakdan - Boris teče vsak dan in je pred kratkim pretekel vse ljubljanske ulice in (več kot ) 1000x (ja, tisočkrat) pretekel PST 🙌 
 • 🧭 V treh mesecih je pretekel vse ljubljanske ulice - članek o Borisu na N1, kjer podrobno razloži projekt, mi pa lahko samo še enkrat dvignemo roke v zrak 🙌 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Feb 20, 2023
Bogovi (prometne) kolone
00:27:42

Zdravo. Tokrat obstanemo v prometni koloni. Ker se prvi ustavi Aljo, je on Zeus prometne kolone, prvi med bogovi prometnih kolon na Olimpu, pa nas je še na tisoče, če ne desettisoče. Ko nismo v prometni koloni, smo Zunaj norišnice in skupaj z našimi junaki gledamo Zvonkovega kolega, ki govori o tem kako ne mara Boga dežja. 

Bog dežja ni nič kriv, da ga neimenovani akademik ne mara, zato se raje posvetimo starim epizodam in se spomnimo da vsak glaž šteje. Aljo se vpraša, kaj slišiš, če prisloniš kozarec k ušesu, Peli odgovori Žibert, Zi pa je bolj poetičen (tako kot avtor v tem poglavju) in pravi, da sliši tih šepet gostilne. 

Ob omembi konference za tisk se spomnimo kralja tiskovnih konferenc, pa tudi na Muzej osamosvojitve se spomnimo in na Pučnikovo srce (oziroma tisto rdečo volno, ki je visela pod stropom muzeja), poleg bogov prometnih kolon pozdravimo tudi bogove tinitusa, ki pa jih je manj, kot bogov kolon. 

Scenaristu je na koncu odpuščeno za napako in ker smo dobre volje, ga ne odpustimo kar takoj (kot je v navadi), ampak ga pošljemo na disciplinsko. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🚘 Enostavna rešitev, da kolon ne bi bilo več - je bolj enostavna, kot si mislite, … čeprav glede na stanje na cestah, ljudje tudi enostavnih stvari ne razumejo več, ali pa jih nočejo razumeti 
 • 🎭 Fantomski zastoj - če ljudje ne razumejo kako nastanejo kolone ali zastoji, je video na to temo naredila tudi Javna agencija RS za varnost prometa 
 • 🏛️ Muzej slovenske osamosvojitve - je polnil stolpce člankov pred štirinajstimi dnevi, vihar, ki ga je sprožila združitev Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, pa še vedno ne pojenja … dokler Pučnikova kri visi pod stropom, bo tako tudi ostalo 
 • 📺 Zakaj Slovenija ne potrebuje muzeja osamosvojitve? - ali kako je Jelko Kacin, nekoč kralj tiskovnih konferenc iz osamosvojitvene vojne je le še senca tistega, kar je nekoč bil 
 • 🤷‍♂️ “Ne gre za muzej, ampak za odnos do zgodovine” - tako za Nova 24 pravi bivši direktor sedaj že bivšega muzeja, … nadaljni komentar pa niti ni potreben 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Feb 13, 2023
Moj mali kakadu
00:34:42

Zdravo. V tokratni epizodi se sprašujemo, kam so šli delfini. Kaj se je slišalo v tihem bobnenju globin? So šli na drug planet ali v drugo dimenzijo? Sprašujemo se tudi, kaj je tretje življenjsko obdobje in kdo bo naslednji predsednik Španije. Omenimo knjigo 4000 tednov in ugotovimo, da čas za šankom mineva hitreje. 10 let v gostilni mine hitreje kot 10 let v službi. 

Pred poglavjem pozdravimo še na Mastodon in se spomnimo, da za podkasat roadieja nismo dobili nobene prijave. In da smo zaradi hude lektorske napake odpustili lektorja. Pri komadu tedna zataji statistika, procentni račun in še kaj, a vseeno povemo kdo je zmagal na domačem in tujem delu. 

V poglavju omenimo še senčno Zemljo, kampanjo za rešitev ljudi in ugotovimo, da smo imeli rešitelja, ki je pred 2000 leti obljubil, da pride nazaj, pa se je očitno zataknil v gostilni, kjer čas teče bistveno drugače. Za tokratni komad tedna izberemo štiklc zasedbe Gu-gu (tokrat zares), ki tudi krasi naslov tokratne epizode. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🦜 Gu-gu - Moj mali kakadu - komad tedna, ki ne poje o kakaduju (ampak o deklici iz diskoteke) 
 • ☠️ Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals - knjiga, ki jo trenutno bere Peli in govori o tem, da imamo v povprečju “le” 4000 tednov življenja, kar je nekaj več kot 76 let 
 • ⚱️ Povprečna starost umrlih v Sloveniji - je v letu 2021 znašala 78,3 leta in je bila za 0,2 leta višja kot v letu 2019 ter skoraj eno leto nižja od povprečne starosti umrlih v letu 2020. Takrat je umrljivost močno zaznamovala epidemija covida-19. Povprečna starost v 2021 umrlih moških je bila 74,6 leta, žensk pa 82,2 leta 
 • Relativnost časa - zakaj je čas relativen in … kakšen smisel ima potem življenje … vse in še več v tem članku na Kvarkadabra.net 
 • 🐬 Delfini - so vodni sesalci družine Delphinidae in so najbolj razširjena družina kitov in začuda še niso bili v naših zapiskih … 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Feb 06, 2023
Razpis za tonskega tehnika
00:24:32

Zdravo. Tokrat objavimo razpis za tonskega tehnika, ki bo pri nas delal red in dober vtis, se učil obrti in skrbel, da bo studio v najlepšem redu. Seveda gre za prostovoljno pripravništvo, kjer izbranim tonskim tehnikom (in tehnicam) ne bomo plačali niti počenega groša, še arašidov ne dobijo (sploh, če so alergični). Kaj hočemo, tako je ime te igre, ki mu rečemo neoliberalizem in izkoriščanje po posamezniku.

V poglavju in epizodi končno pridemo do Wonkovega domovanja, ki se imenuje "Zunaj norišnice" in se pogovarjamo o veliko Davidih Bowiejih 👨‍🎤 in tudi predlagamo dve njegovi pesmi za komad tedna. Omenimo tudi Bowiejevo dieto z mlekom (in dodatki) in nizozemskega grafika M. C. Escherja. V poglavju ugotavljamo, da se Zvonko izogiba vprašanjem okoli delfinov in raje govori o angelčkih v coklah dr. Scholla. 

Ko pa končno pokaže tisto stvar, s katere je včeraj sčistil kvas pa vsi ostanejo brez besed tudi zaradi dejstva, ker imajo vsi trije (Zvonko, Fenchurch in Artur) isti predmet doma, oz Fenchurch pri bratu. Pred koncem povemo še dva domača predloga za komad tedna, to sta Dober dan zasedbe Bazar (in ne Gu-gu, kot smo bili divje netočni v epizodi) in Narobe svet Franeta Milčinskega - Ježka. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jan 30, 2023
Reka luči
00:26:48

Zdravo. V uvodu spet odpustimo tonskega tehnika in se spomnimo, da je konec retrogradnega Merkurja. In da je bilo včeraj Kitajsko novo leto. In da na so lani na Kitajskem prvič zaznali upad prebivalstva. Pozdravimo tudi obiskovalstvo naše spletne strani s Kitajske, ni hao! 🇨🇳 

Ker se v poglavju Artur in Fenchurck znajdeta v Los Angelesu, študiramo v katerem od treh famoznih hotelov na Sunset Stripu, kjer so nered, slab vtis in slab spomin ter še marsikaj puščali zvezdniki in zvezdnice od 1960ih dalje, sta spala, Peli vpraša tudi Chat GPT, ki pa se gladko malo zlaže, potem pa prizna, da o tem ne ve nič. 

Spomnimo se tudi na dejstvo, da Zemlja ni ravna in da je L.A. prava reka luči (in da je komad tedna Reka luči). Poslušalec in dopisnik za LPP nam sporoči kako je nastala proga št. 25, mi pa o logiki, Santa Monici in o tem, če so obstajali milijonarji pred iznajdbo denarja. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🌃 Dominik Kozarič - Reka luči - komad tedna, ki ne poje o svetlobnem onesnaževanju 
 • 🏰 Chateau Marmont - prvi izmed treh zloglasnih hotelov na Sunset Stripu, kjer si je leta 1982 svoj zadnji šus zadal John Belushi … v njem pa so “stanovali” mnoge zvezdnice in zvezdniki, tudi Johnny Depp, Tim Burton, F. Scott Fitzgerald, Anthony Kiedis, Annie Leibovitz, Courtney Love, Helmut Newton, Quentin Tarantino, Hunter S. Thompson, … 
 • 🏨 Sunset Marquis - drugi hotel iz serije razvpitih hotelov na Sunset Stripu, kjer so redni gosti bili tudi Billy Gibbons, U2, The Rolling Stones, Robbie Williams, John Mayer in Aerosmith in mnogi drugi 
 • 🏚️ Hyatt House (Andaz West Hollywood) - znan tudi kot Riot House (Razgrajalnica), kjer so svoj nered za seboj pustili tudi Led Zeppelin, Rolling Stonesi, The Who, Little Richard, Jim Morrison, Elton John, ... če omenimo le najbolj znane 
 • 🌊 Tihi ocean - ali Pacifik, je največje vodno telo na svetu, saj s 165,2 milijoni km² pokriva kar tretjino površine Zemlje 
 • 🚌 Dopisnik za LPP - znan tudi kot Blaž, sicer pa naš zvesti podpornik in poslušalec, hvala za super obrazložitev fenomena 🙏 
 • 🚍 LPP avtobusna linija št. 25 - linija, ki sta bila včasih dve: št. 10 in št. 15 … skupaj: 25 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jan 23, 2023
Gabrijel
00:30:42

Zdravo. Tudi ta teden smo pod vplivom angelov. In Tjaše. Še huje, samo enega in to nadangela Gabrijela. Ker je 29. poglavje krajše kot šala o tem kako prideta basist in bobnar na vajo, se začetek pogovarjamo o tem, da si moraš samo zamislit in se zgodi. Tako kot pravi Tjaša. Naša innsbruška dopisnica Živa, ki je bila na obisku tudi ta teden, je to potrdila že na začetku epizode. Samo odločit' se moraš, pa je. 

Mi pa zajadramo med pionirje, mladince in proslave v gasilskih domovih, potovanja po prestolnici ko še ni bilo avtoceste, pa na Kinder jajčka, Milko in sadni jogurt tudi ne pozabimo. Pa na klet in Mastodon tudi ne. Ko pa pridemo do nadangela Gabrijela, gre pa epizoda svojo pot. 

Težko se posvetimo najkrajšemu poglavju v štoparskem opusu, poletu št. 121 in dejstvu, da  se je včasih lahko zgodilo da je človek pristal na napačnem avionu. Na koncu zavijemo še k Ricku Rubinu na Malibu in do Gradaščice, kjer živi Aljo, pa ne ve veliko o delfinih. 🐬 Pametni Zvonko pa ... in zato sta k njemu namenjena tudi naša glavna junaka. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🧫 Bifidobakterije - je rod bakterij, ki se uporablja tudi kot probiotik in v črevesu  poskrbijo za naše zdravje ker sodelujejo pri prebavi vlaknin, preprečujejo okužbe ter pomagajo pri tvorbi vitaminov in drugih pomembnih snovi 
 • 😇 Nadangel Gabrijel - v dobesednem prevodu “božji človek” … tip je bil res tako hud angel, da je bil kar nadangel 
 • 🧞‍♀️ Jasno izrazi željo - pravi Tjaša Dorelay, ki smo jo omenili že v prejšnji epizodi … in ker ima ona zveze z nadangeli, najbrž že ve 
 • 📺 Nadangel Gabrijel lahko pomaga pri odkrivanju vaših resničnih želja - prižgite belo svečo in si zavrtite navdušujočo glasbo, vzemite zvezek in pisalo in …
 • 🎬 Ko to tamo peva - celotni film na DaiylMotion-u 
 • 🦅 Steve Miller Band - Fly Like An Eagle - komad 4. tedna leta gospodovega 2023 je kompozicija Stevea Millerja. Niti na misel nam ne pride, da bi izbrali Sealovo verzijo, saj to ni podkast v katerem bi se navduševali nad filmom Space Jam 
 • 🎧 Neil Young v podkastu Broken Record - podkastu, ki ga soustvarja tudi legendarni producent Rick Rubin v legendarnemu studiu Shangri-La v Malibuju 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jan 16, 2023
Angelčki so ves čas na delu
00:32:32

Zdravo! V tokratnem poglavju in epizodi se posvetimo angelom, angelčkom in tresenju prsi proti stresu. Še pred tem vas sprašujemo, kaj bi ušpičili na dan brisače v Innsbrucku, če bi imeli možnost. Če imate idejo, nam pošljite emajl ali nam povejte na Discordu ali na družabnih omrežjih, povsod smo @opravicujemose

Začnemo z jajci in salmonelo, zdravjem in domom upokojencev. V Innsbrucku. Ker je z nami tudi Živa Novljan, naša innsbruška dopisnica. Spomnimo se tudi na kita in lonec petunij ... in se končno posvetimo poglavju, kjer ljudje začenjajo govoriti. Zamudimo priložnost za štiklc tedna (je v zapiskih), ker ima Artur letalski karti in telefonsko številko od tistega tipa. 

Omenimo še Supermana, dolenjskega Supermana, madžarski Gyor, ter Tjašo in njene angelčke parkiranja in navodila napisana na zavojčku zobotrebcev. Na koncu se vprašamo ali bi bil danes Pametni (Z)Wonko klinični norec ali guru družabnih omrežij. In oznanimo prihod na Mastodon. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 📬 Dan brisače v Innsbrucku - če imate idejo, nam pošljite emajl … in če bo izvedljiva, jo skupaj uresničimo … brisačarke in brisačarji vseh dežel, združimo se 
 • 🐘 @opravicujemose@mas.to - tudi na Mastodonu smo, končno … če si tam tudi ti, se nam pridruži 
 • ✈️ Going to California - komad tedna, čeprav je bila priložnost, da ga napovemo v epizodi izgubljena 
 • 🗺️ Gyor - madžarsko mesto, kjer je Peli padel z barskega stola oz. skupaj z barskim stolom, odvisno kako se spomnite dogodka
 • 🅿️ Angelčki parkiranja - zate najdejo parkirno mesto
 • 🙈 Stresi prsi za manj stresa - nasvet za ženske, za katerega bodo hvaležni tudi moški …
 • 🐻 Kalifornija - je zahodna zvezna država ZDA, ki meji na Tihi ocean. Ima največje število prebivalstva med zveznimi državami ZDA in je tudi bila zadnji Douglasov dom, preden je srečal infarkt v prostoru za fitnes 
 • 👵 Dom upokojencev v Innsbrucku - stoji na prostoru, kjer je bil včasih kamp, kjer je neko noč, po nekaj Gösserjih na travo (travnik, kot pravi sam) padel avtor … in rodila se je ideja o Štoparskem vodniku 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

⏳ Časovni žigi:

 • (00:00) - Salmonela 
 • (03:22) - Dan brisače v Innsbrucku 
 • (07:25) - Avizo & intro 
 • (08:21) - V prejšnji epizodi 
 • (09:45) - Kvarnik 
 • (09:57) - 28. poglavje 4. knjige 
 • (10:50) - Letalski karti 
 • (13:26) - Pri Madžarih ... 
 • (14:48) - Pametni (Z)Wonko 
 • (17:37) - Parkirni angelčki in kis proti chemtrailom 
 • (19:42) - Skrivnostna Jill 
 • (27:47) - Pečinaobešalnik in outro 
 • (28:23) - Tudi na Mastodonu 
Jan 09, 2023
Schokoladenstange
00:22:08

Zdravo. Srečno in zdravo novo leto 2023. 🎉 

V epizodi, v kateri se odpravimo v zaodrje, spoznamo tokrat kar dve pesmi tedna, prva je džezovska klasika So What Milesa Davisa, druga pa pride na vrsto malce kasneje, ker prej ustavimo pri čokoladnih štangah in ugotovimo, da smo se nekaj nemščine kljub vsemu naučili v filmih za odrasle iz sedemdesetih in osemdesetih. 

Ker ne vemo kam podrsati na Tinderju in ker pozabimo, da imamo TikTok raje preidemo na drugi komad tedna, to je legendarni štiklc Takoj se dajva dol še bolj legendarne težkometalske zasedbe Pomaranča, ki je kraljevala na odrih v časih za železno zaveso, pa tudi kasneje. Priporočimo tudi odlično dokumentarec o razvoju težkokategorne rock glasbe v Sloveniji - Železne stopinje

Prej ali slej se vendarle posvetimo tudi poglavju in ugotovimo, da je med Fenchurch in Arturjem zaenkrat še vse čudovito. A ne za dolgo. Fenchurch hoče odgovore in Artur pokliče prijatelja iz ene sorte angleških Slovenskih novic. Novinarski prijatelj čisto preveč ve (o Arturjevem obisku vesolja, o letenju nad Islingtonom in Bogu dežja), a Arturja te stvari ne ganejo. Njega zanima le, kje so se izgubili ti delfini. 

In pote se zgodi pečinabešalnik. Kot ponavadi. 🤷‍♂️ 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🎵 Brane Rončel izza odra - legendarna oddaja o jazzu, ki jo mnoga leta, desetleta vodil, kot je jasno že iz imena, Brane Rončel 
 • 🎺 Miles Davis - So What - pesem tedna, tokrat jazz kompozicija enega velikanov te glasbene zvrsti 
 • 📼 Kako delujejo avdio kasete? - kratek video v katerem se lahko podučite o zgodovini in o tem kako delujejo avdio kasete
 • 🍊 Pomaranča - Takoj se dajva dol - druga pesem tedna, tokrat izpod peresa domačih težkometalskih pionirjev, ki so svojo pot začeli istega leta (1979), kot dobro znana (radijska igra, knjiga v petih delih in še kaj) Štoparski vodnik po Galaksiji 
 • 🤘 Železne stopinje - dokumentarec o zgodovini heavy metal glasbe, ki je v celoti dostopen na YouTubeu, zato ogled več kot priporočamo 
 • 📕 Knjiga Železne stopinje - tudi obstaja, a je zaenkrat že razprodana, zato si raje oglejte zgoraj omenjeni dokumentarec 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

⏳ Časovni žigi: 

 • (00:00) - Srečnga pa zdravga 
 • (01:15) - Izza odra 
 • (03:11) - Čokoladenštange 
 • (04:49) - Avizo 
 • (05:05) - Intro 
 • (06:22) - V prejšnji epizodi 
 • (07:01) - Takoj se dajva dol 
 • (08:07) - Železne stopinje 
 • (09:34) - Kvarnik 
 • (09:55) - 27. poglavje 4. knjige 
 • (16:26) - Moj stari cvetni netopir 
 • (19:27) - Pečinaobešalnik 
 • (20:04) - Outro 
 • (20:39) - Čokolopinkica 
Jan 02, 2023
Fizika je zmajala z glavo
00:24:18

Zdravo! V poglavju, kjer se zgodi, kar je avtor napovedal, da se bo, je največja zanimivost predvsem to, da je bila fizika precej nezadovoljna z dejanji Arturja in Fenchurch in večkrat besno zmajala z glavo, medtem ko sta onadva v zraku počela marsikatero vragolijo in se ne menila za njene zakone. Še bolj je nad vragolijami, ki sta jih počela na krilu Boeinga 747 bila navdušena gospa Kapelsen iz Bostona. 

Mi začnemo predigro z debato o šumnikih v domenah (ki obstajajo že od leta 2011, kot smo izvedeli v zapiskih) in vam želimo vesel božič, tudi če ni bil bel. Peli priporoči epizodo podkasta Twenty Thousand Hertz o tem kako narediti zvok za moderno filmsko prikolico (trailer). 

Sprašujemo se, zakaj je prišlo do poglavja o onegavljenju v katerem smo in kdo je zanj kriv: oboževalci, uredniki ali mali zeleni lističi ali kaj tretjega. Ob koncu se spomnimo in razložimo tudi napravo, ki se ji reče walkman in upamo, da smo jo mlajšim poslušalkam in poslušalcem vsaj približno razumljivo razložili. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🔗 Domene s šumniki - so na voljo že od leta 2011, po nekaterih podatkih pa je IDN (International Domain Name) na voljo že od leta 2010 
 • 🎞️ Kako narediti filmski napovednik - video, ki je bil insipiracija za spodaj omenjeno epizodo 20K Hz o zvočnik efektih, še posebej boožu ;) 
 • 🎬 The Booj Strikes Back - epizoda podkast Twenty Thousand Hertz o tem kako se slišijo moderne prikolice, s posebnim gostom na koncu epizode, ki je znan predvsem v glasbeno podkasterskih krogih in ustvarja nek mali podkast, ki sliši na ime Song Exploder 
 • 🎶 Dream A Little Dream Of Me - popevka, ki so jo posneli tudi The Mamas & The Papas, leta 1931 pa so jo napisali Fabian Andre in Wilbur Schwandt (glasba) in Gus Kahn (besedilo) in je tokratni komad tedna 
 • 🪨 Galileo Galilei - italijanski znastvenik, predvsem fizik, pa tudi matematik, astronom in filozof, ki je pred več kot 400 leti z nekega poševnega stolpa (v Pisi) metal stvari in baje dokazal neke stvari povezane s pospeškom teles, ki letijo proti tlom enako hitro, ne glede na njihovo maso 
 • 🌋 Rezultati ankete o kavsanju - so vzpodbudni: večina ljudi, ki so odgovorili na anketo, kavsa 
 • ✈️ Boeing 747 - prvo širokotrupno letalo v zgodovini letalstva, pogosto poimenovano tudi Jumbo Jet … in ima tudi zelo priročna krila za … khm, khm … takšno ali drugačno onegavljenje 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Dec 26, 2022
Ti, a kej kavsaš?
00:29:25

Zdravo. Prišli smo do poglavja, kjer se avtor osredotoči na naš drugi osrednji lik (če je prvi osrednji lik trilogije v petih delih sam Štoparski vodnik po Galaksiji), na vsem ljubega Arturja Denta. Še preden pa se posvetimo Arturju in njegovem romantičnem udejstvovanju pa se spomnimo na novoletne žurke, zgubljanje ključev, štorijo iz Ajdovščine in Eddieja "The Eagle" Edwardsa. 

V poglavju nam avtor pokaže kako pomembno je urejanje samega besedia ter vsebine knjige in tako poruši tretji zid, mi pa se spomnimo kako neturistično je izgledala Ljubljana konec devetdesetih oz v začetku dvatisočih in da je kot taka ovekovečena v filmu Jebiga. Ugotavljamo tudi kdaj se je na svetu začel masovni turizem. 

Na srečo se hitro vrhemo na vsebino poglavja, torej se spomnimo na vse Arturjeve romantične zveze in se kot mnogi bralci sprašujemo ali je moški ali je miška? Oziroma, če rečemo drugače: ali Artur sploh kaj kavsa? Ker avtor ob izreku tega vprašanja poruši še četrti zid, se mi raje pogovarjamo o neoliberalistični logiki in o tem, ali bo kdo imel pavzo do 20. marca, ko predvidoma končamo s četrto knjigo. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 🏷️ AirTag - sledilna naprava za domačo uporabo 
 • 🍻 Pivomanija - prvi festival malih slovenskih pivovarn in pivovarjev v Vipavski dolini, ki je trenutno na pavzi 
 • 🎿 Eddie the Eagle - oz Eddie Edwards po domače - angleški skakalec na smučeh 
 • 🎬 Jebiga - film, v katerem skupina fantov preživlja poletje v Ljubljani, kjer vlada splošno pomanjkanje … tudi turistov 
 • 📀 Naročite si film Jebiga - na spletni strani Filmoteka.eu, kjer ga lahko dobite še na DVD-ju 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Dec 19, 2022
Ni pornič
00:33:00

Zdravo. Tokrat začnemo debato z zaspanostjo in dobimo idejo o referendumu o obveznem popoldanskem počitku in referendumu o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD). Ugotovimo tudi, da če bi se hoteli pogovarjati o resnih temah, bi rabili podkast o resnih stvareh in narezku: torej povabili bi gostjo ali gosta, ki prinese narezek in pove kaj o (na primer) jedrski energiji. 

Vendar mora najprej postreči z narezkom, potem pa šele s statističnimi podatki. Spomnimo se tudi na legendarno serijo 'Allo 'Allo in vzklik "Vleci, Primož, vleci!", čigar avtor Oto Giacomelli ga je ponovil še velikokrat. Ker je postal tako legendaren, so po njem poimenovali tudi dokumentarec o Primožu Peterki. 

Sicer se v poglavju posvetimo letenju Arturja in Fenchurch, prtičkom za televizije (stare CRT in novodobne flat screen televizorje), govorimo o pomembnosti opozoril in evoluciji, ter o Arturjevem nerazmišljanju. Aljo kar naenkrat odide, ker pravi da ima "... nekaj nujnega v kleklarskem društvu." 

Pogovarjamo se tudi o drevoredu, žlebu, samotni enosmerni uličici, neustavljvem napredku, privatizaciji in volframovem karbidu. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 💶 UTD - univerzalni temeljni dohodek 
 • 😎 Siesta - popoldanski počitek, ki bi moral biti obvezen 
 • ⚛️ Jedrska.si - portal, kjer vam bodo povedali, da jedrska energija ni tak bav bav, kot se mogoče zdi na prvi pogled (imajo tudi podkast) 
 • 🎙️ Oto Giacomelli - legendarni komentator smučarskih skokov in avtor znanega vzklika "Vleci, Primož, vleci" … čigar avtorstvo ponarodelega vzklika je premalokrat prepoznano 
 • 🎿 Primož Peterka - slovenski smučarski skakalec, ki je dve leti zapored (leta 1997 in 1998) osvojil veliki kristalni globus 
 • 🎭 ‘Allo ‘Allo! - britanska TV komedija, ki se dogaja med drugo svetovno vojno. Spremlja življenje Renéja Artoisa, francoskega gostilničarja v vasi Nouvion, ki so jo zasedli Nemci; ki so hkrati zasegli tudi vse krajevne umetnine … in mogoče ni za pogledat samo 4 epizod, ampak ne več kot štirih sezon, … če vas tišči nostalgija po situacijskih komedij iz 80ih let 
 • 🔒 Volframov karbid - zelo močna spojina z zelo zabavno kemično formulo: WC 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Dec 12, 2022
Waterloo
00:29:00

Zdravo. Tokrat začnemo s smrčanjem in montažo, a se kmalu spomnimo, da smo v veselem decembru in da ima Aljo že danes prvo novoletno zabavo. Pa vi? Preden se vržemo v 23. poglavje 4. knjige omenimo še nacionalko, njen informativni program, radio in analitike, komunajzarje, Jajce in ... SKOJ. 

V poglavju se znajdemo pri xaxiški ladji, v poglavju pa izvemo tudi izvor starega rekla, da je nekdo "za luno". Prihaja ravno iz zgodbe o tej velečastni xaxiški bitki in ni niti malo podobna bitki pri Waterlooju. Tudi zato, ker v njej ni bilo Forda. Je pa zanimiva taktika umika ladje na kateri je Ford, ki pa tokrat sanja (če pa smrči, pa ne vemo). 

V sanjah se mu prikaže novonastala življenjska vrsta in ga povpraša o življenju, vesolju in sploh vsem, mi pa debatiramo katero aplikacijo bi uporabljala, če bi prilezla iz Vzhodne reke danes. Tudi o zgodovini pozdrava s sredincem teče beseda ... in o Sedmi aveniji. Nekako ne uspemo dojeti, da je avtor mislil križišče Sedme avenije, Broadwaya in 42. ulice. 

Skratka o predelu New Yorka, ki je v osemdesetih, kot je Zi namigoval, bil ravno to, kar je namigoval avtor. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 👯‍♀️ ABBA - Waterloo - najbrž najbolj v uho segajoča popevka o legendarni zgodovinski bitki švedskega izvoznega artikla št. 1, preden je primat prevzela IKEA 
 • 🇧🇪 Bitka pri Waterlooju - ali bitka, kjer je Napoleon doživel veliki veliki in pomeni konec napoleonove vladavine kot cesarja Francije 
 • 📺 Kolektiv RTV SMO - na tem spletnem mestu boste izvedeli vse o (še vedno) zaostrenih razmerah na RTV Slovenija in pomenu javnega servisa za demokratično družbo 
 • 🌟 Zvezdica Zaspanka - pravljica, ki jo je napisal Frane Milčinski Ježek 
 • 💈 Basisti so po dva penija šopek - epizoda v kateri govorimo o New Yorku, o katerem v tem poglavju govori avtor 
 • Times Square - križišče Sedme avenije, Broadwaya in 42. ulice v New Yorku 
 • 🖕 Sredinec - vse o pozdravu s sredincem, njegova bogata zgodovina ki sega v čase stare Grčija in Rimskega imperija 
 • 🏹 Lokostrelski pozdrav - pozdrav s sredincem naj ne bi izhajal iz srednjega veka, ko so z njim britanski lokostrelci v bitki pri Agincourtu žugali nasprotnikom, kot potrjuje tudi ta članek 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Dec 05, 2022
Tunel ljubezni
00:24:00

Zdravo! V predigri se pogovarjamo o kuhanju šnopca, domačih šnopcih, napakah v vinu in cvičku, Peli pa se spomni kotaleče se zgodbe, ko se je na poti z Rožnika znašel na napačni strani hriba in pristal na Večni poti. Študiramo, če bi bilo za tovrsten podkast boljše ime Še pomnite, tovariši

V prejšni epizodi se spomnimo opoja in zmajev, predlagamo, da lahko Siddharta napiše nov štiklc na to temo in že smo v epizodi, kjer je z nami nek drug glasbenik (Mark Knopfler), nek drug album (Making Movies) in nek drug štiklc (Tunnel of Love). Strinjamo se, da je dober, vendar ga sami ne bi izbrali za podlago za tovrstne aktivnosti. 

Artur pa po preverjanju obeh kolen in gležnjev, skratka temeljitem pregledu Fenchurch, končno ugotovi kaj je narobe z njo in v znak podpore odkoraka skozi odprta vrata (zgornjega nadstropja stanovanja) ravno ko Mark Knopfler končuje svoj epohalno dolg solo v prej omenjeni pesmi. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Nov 28, 2022
Marija, tole je pa za raziskat'
00:27:33

Zdravo! Ta teden predigro začnemo z uravnoteženo debato o oblikovalcih zvoka in šefih. Ker tudi šefu ne poveste vsega kar mislite, vas vabimo na naš Discord, tam ste varni pred šefom in boljšo polovico. Povemo tudi rezultate ankete o kavi in od kje se je v resnici pritepla zgodba o piškotih iz prejšnjega poglavja. 

V prejšnji epizodi ugotovimo tudi, da s planetom že dolglo časa nekaj ni v redu in da tudi delfinov ni. V tem poglavju pa se posvetimo naši glavni junakinji (knjigi Štoparski vodnik po Galaksiji) in dejstvu, ki beli glavo marsikateremu njenemu uredniku. To pa so spremembe. 

Kratko orišemo dolgo in epohalno zgodbo o domu ognjenih zmajev fuolornisov, ki so živeli na Brequindi na Fothu pod Avalarji. Sprašujemo se kako ohraniti deviškost in hrati spočeti otroka in najdemo naslov. Ker, če kdo to ve, ve Marija. Za konec se ustavimo še pri napačnem opisu v Lonely Planetu in končno prispemo do idilične destinacije, ki sliši na ime Fužine ob morju. 

Če se je zgodilo še kaj, preverite v epizodi! 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 👍 Samo brez panike - naš Discord kanal, kjer ste varni pred šefom in še kom, … vsaj dokler se tudi on_a ne priklopi na naš pogovorni strežnik 
 • 🍑 Garfunkel and Oates - The Loophole - pesem, ki vam bo odprla oči, … vsaj če ste zelo močno povezani z  Bogom in bi radi združevali telesa mimo pogleda vsemogočnega Boga pred poroko 
 • ☕️ Rezultati ankete o tem, kakšno kavo pijete - so jasni, 42 % poslušalk in poslušalcev najraje pije kavo brez sladkorja in z mlekom 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Nov 21, 2022
Zakaj so izginili delfini?
00:30:44

Zdravo. Epizodo polno zgodb, poljubljanja in mečkanja začnemo z vprašanjem kakšno kavo pijete in ali se ob ponedeljkih zjutraj spodobi piti pivo. Pogovarjamo se tudi o vremenu v Napoliju, Aljo pa na neumno vprašanje zelo hitro najde neumen, a zelo zabaven odgovor. Po pečinaobešalniku pa se prestavimo v Hyde park, kjer sonce sije nizko samo z enim razlogom. 

Razlog na tem mestu niti ni pomemben, kot tudi ni pomemben dudaš, pomembno je, da se Artur in Fenchurch lupčkata in mečkata, da je veselje. Artur se spomni na zgodbo in na piškote Čajni bogati, Fenchurch pa na zgodbo o koncu sveta, ups, planeta, ups Zemlje, ... Postavlja pa se vprašanje kam so izginili delfini? 

Odgovor na to vprašanje ve Zvonko Prisebni (Pametni Wonko) o katerem govorimo v epizodi 124. V tej epizodi tudi o dejstvu, da Fenchurch najde Arturjev Štoparski vodnik po Galaksiji in da bi si rada ogledala čuda Galaksije ... za manj kot trideset altairskih dolarjev na dan, kar pa Arturja ne veseli preveč. 

Za konec še dve zgodbi o gin tonicu. 🍸 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🏞️ Hyde Park - največji park v Londonu, kjer je poletno sonce zato tako nizko na  obzorju, da se jasneje vidi, kako dekletom prsi poskakujejo gor in dol 
 • 🌦️ Kakšno je vreme v Napoliju - danes v Napoliju ni tako vroče kot pred dvanajstimi dnevi, prav tako ni tako vroče pri nas 
 • 🍪 Čajni domači - najbolj znani britanski piškoti, ki so bili prvič spečeni v Yorkshiru v 17. stoletju za britanske višje sloje 
 • 🍯 Marmite - britanski namaz, ki ga je izumil nemški znanstvenik Justus von Liebig in ga imaš rad … ali pač ne 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Nov 14, 2022
Ugoden let na Bahame (z vmesnim bombardiranjem Kanarcev)
00:26:13

Zdravo! Ker prihaja Martinov teden - opozorilo: ne sedajte za volan vesoljske bojne ladje in ne odletite na Bahame z vmesnim bombardiranjem Kanarcev samo zato, ker je tako karta do Bahamov tako malce ugodnejša. Ne bodite kot Ford. Pustite Kanarske otoke pri miru. ☮️ In volan, če pijete, tudi. 

V predigri o absolutni resnici, verstvih in poganskih običajh v novem podkastu Spoznavajmo verstva - prvem interverskem podkastu v Sloveniji. V tem razdelku razdelamo tudi idejo, da bi lahko naprimer pet (5) dni namenjenim raznim verskim praznikom porabili po izbiri. Če namreč ne verjamete v Marijo in njen upload, bi lahko praznovali Dan zemlje ali pa kaj tretjega. 

V poglavju in posledično epizodi spremljamo Forda, ki se na poti do Zemlje hote ali nehote udeležuje vesoljskih bitk, ker je očitno polet tako poceni. Kot da bi na ugodnem letu na Bahame vmes malo bombardili Kanarske otoke. Mogoče šala ni dobra, je pa naša. Tudi o opazovalnih zaslonih, preferenčnem glasu, spomninskem čipu (ali USB ključku), zaključimo pa da ima Ford spet v glavi divje štose, … ali pa mu je na tem potovanju res dolgčas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • ⚖️ Absolutna resnica - je nekaj, kar je res vedno in povsod. Je nekaj, kar je vedno res, ne glede na okoliščine. To je dejstvo, ki ga ni mogoče spremeniti. Na primer: okrogel kvadrat ne obstaja. QED! 
 • 🍷 Martinovanje - Slovenija piha 0,0 tudi pred letošnjimi martinovanji … zato previdnost ni odveč, ne samo v dneh okoli praznika svetega Martina, ampak tudi vobče 
 • ✈️ Strelne luknje v letalih - štorija o tem kako je Abraham Wald v II. svetovni vojni predlagal, kje mora ameriška vojska okrepiti svoja letala, da bodo bolj varna 
 • 🟦 Civilna iniciativa Modro nebo - skupina na Facebooku, kjer vam bodo o chemtrailih povedali več kot mi … 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Nov 07, 2022
Kdaj ste imeli nazadnje kost v bradi?
00:27:51

Ker prihaja veseli november, čas kuhanega vina in praznika “pozdravljeno vino” in Vseh svetih, se pogovarjamo o teh zadevah. In o značkah v AA. In o pravilnem praznovanju Martinovega. In o teku. Vse to v predigri. V prejšnji epizodi ugotovimo, da smo boljši kot v prejšnji epizodi. 

V epizodi pa smo v 18. poglavju 4. knjige in ker ima Fenchurch neodložljive opravke, se Artur odpravi malo naokoli, pogledat če Islington res izgleda kot Ljubljana na dan, ko je v mestu boljši trg. Ko se vrne do stanovanja, ugotovi, da je projekt v izgradnji, … in težko je bilo reči od kje se ves ta čas jemlje. 

Kljub temu, da na koncu dobi lupčka zaključimo z nasvetom: s kostjo v bradi se najprej zdivjaj, potem pa se posveti romantiki in stvarem srca. Aja, ne pozabimo niti na Greenpeace, delfine, spolzek teren, poljub, baze in na nove zvonove, ki nekje so, v zapiskih jih pa (še) ni. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🖤 Vsi sveti - dan, ko se spomnimo na vse preminule, … naprošamo, da se jih ne  spomnite samo na ta dan in da za oživitev spomina nanje ne potrebujete  sveč 🕯️ 
 • 🍷 Martinovo - dan, ko mošt vino postane in vinoljubci ga praznujejo vsaj dve soboti v novembru 
 • 🐬 Arturjeva votlina in stanovanje od Fenchurch - oba (ali vsaj eden) v resnici obstaja 
 • 🗺️ 3 St Alban’s Pl, London N1 0NX, UK - naslov stanovanja Fenchurch (in Arturjeve votline) in povezava na Google Maps 
 • 🔔 Novi zvonovi - če veste, kje so v Sloveniji obesili nove zvonove, nam to sporočite na Discordu … hvala 🙌 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Oct 31, 2022
Ko žalost in obup najdeta cilj v življenju
00:26:08

Zdravo. V tokratni epizodi čestitamo vsem, ki ste včeraj tekli in se pogovarjamo o tem, kako bi mi delali podkast, če bi zmanjkalo elektrike. Vsak ponedeljek ob 6h zjutraj v živo v parku Zvezda. Spomnimo se tudi na geografijski zdrs iz prejšnje epizode in se še enkrat opravičujemo za vse nevšečnosti vsem prebivalkam in prebivalcem Babnega polja. 

Ugotovimo, da smo politično (ne)korektni in da bi potrebovali cenzorja in ugotavljamo, kje bi ga lahko dobili brezplačno. Aljo pove, da bi rad bil investicijski nesvetovalec, preden pa se vržemo v poglavje, pa se spomnimo na prejšnjega, kjer je spet blestel Rob McKenna. 

Tokrat pa si Artur žalost in obup zdravi z nakupovanjem najnovejšega Applea, prvega Maca (takrat so mu rekli še Macintosh), zada si nalogo da bo našel svoje domovanje v Islingonu iz časov, ko je pet let prebival na prazgodovinski zemlji. Če mu to uspe in če nam uspe ostati politično korektni in uravnoteženi, pa v tokratni epizodi. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 📺 Jim Cramer - voditelj finančnih oddaj na CNBC-ju 
 • 👥 Zaphod in Zejfod - tako namreč rečemo eni in drugi Zaphodovi glavi ;) 
 • 👯 Big Foot Mama - Sam’ prjatla - popevka Bigfutov, ki govori o fenomenu “friend zone”-anja 
 • 👾 1984 -  legendarni oglas za prvi Appleov računalnik Macintosh, ki je leta 1984  pometel z oglaševalsko konkurenco, režiral pa ga je pred nekaj tedni  omenjeni Ridley Scott 
 • 🍎 Apple Macintosh - znan tudi kot Macintosh 128K, originalni Appleov osebni računalnik 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Oct 24, 2022
Bog zmrzali je doma na Babnem polju
00:23:04

Zdravo. V tokratni epizodi se že vnaprej opravičujemo vsem prebivalkam in prebivalcem Babnega polja. Naše znanje geografije je na zanemarljivo nizkem nivoju in obljubimo, da se bomo v bodočnosti izboljšali. Za kazen beremo Atlas Slovenije. 🤪 

V predigri tokrat o odpovedih in odpuščanjih in čudežnem dečku. Spomnimo se na Kalifornijo iz predprejšnje epizode in na srečko v nesreči, ki jo je Artur izgubil prav takrat, zdaj pa jo išče, namesto nje pa sreča Roba McKenno. 

Rob je v “svojem” Nevihtnem kotičku, kjer benti nad dežjem kot ponavadi, pove pa tudi da piše dnevnik. Mi pa se sprašujemo, če je Bog zmrzali doma na Babnem polju in se posipamo s pepelom, ker ni v Julicih, ampak na Notranjskem. Res bo treba vrniti spričevala za 6. razred osnovne šole. Se še enkrat opravičujemo vsem. 🧊 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 💒 California Love - videospot legendarnega rimoklepaša Tupaca Shakurja, aka 2Paca za  njegov najbrž najbolj znan komad, kjer rima tudi Dr. Dre, ki se je  podpisal tudi kot producent štiklca 
 • 🎹 Woman To Woman - Joe Cocerjev komad, kjer si je Dr. Dre sposodil klavirski rif za zgoraj omenjeni California Love 
 • 🥶 Babno polje - velja za slovensko “Sibirijo” in je na Notranjskem in ne v Julijskih Alpah 
 • 🧸 Miś Uszatek oz medved Uhec - in legendarna uspavanka “Pora na dobranoc …” iz legendarne poljske risanke o medvedku Ušatku 
 • 🔦 Jakec in čarobna lučka - oz. Jamie and the Magic Torch … še ena legendarna skladba iz legendarne risanke 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Oct 17, 2022
Pozdravljeno, vino ... ali: je kdo videl Jezusa?
00:34:56

Zdravo. V predigri se pogovarjamo o našem studiju, številkah, drugih podkastih in tudi o dejstvu, da ta teden 42. rojstni dan praznuje knjiga Restavracija ob koncu Vesolja. V prejšnji epizodi ugotovimo, da bi Artur v teh časih Fenchurch lažje našel na družabnih obrežjih, vprašanje pa se postavlja, če bi bila tudi na Tinderju. 

S pomočjo Štefice iz LD;GD potrdimo fakt, da je retrogradni Merkur  končan in se skupaj s 15. poglavjem odpravimo na zahodno obalo ZDA, kjer  v prostoru Zunaj norišnice živi Pametni Wonko, ali po naže Zvonko Prisebni. Pogovarjamo se tudi kakšno je v življenje Kaliforniji in ponovimo, da je konec sveta že bil in minil. 

Zato pa Aljo ugotovi, da je praznik haloween (helou, vin) le predigra za Martinovo, bistvo pa se je ob potovanju čez veliko lužo izgubilo s prevodom, ker bi moral biti haloween predpraznik vina (hello, wine). Pozdravljeno, vino! Sprašujemo se tudi, če je Jezus že prišel drugič … in če se mu ni morda kaj zgodilo. Če bi kdorkoli vedel kaj o tem, naj nam javi. Hvala. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Oct 10, 2022
Komu zvoni?
00:25:38

Zdravo. V tokratni epizodi se za začetek sprašujemo kako hladno bo to  zimo, je konec sveta blizu in ugotovimo, da Zemlja bo preživela tudi  našo civilizacijo. Se pa sprašujemo “kako je bilo včasih” in kam nas  pelje pot “v imenu neustavljivega napredka”. 

V 14. poglavju 4. knjige Artur kliče v okrepčevalnico, ker … kvarnik!  Treba bo poslušati epizodo ali pa prebrati poglavje, najbolje pa kar  oboje. Sprašujemo se kdo od voditeljev bo tudi ta teden ostal brez  malice in prevoza. In pridemo na briljantno idejo, kako zmanjšati  število vozil na cestah: vse, ki pridejo peš / s kolesom / pritečejo ali  uporabljajo javni prevoz, bi morala podjetja nagraditi z večjim  izdatkom za prevoz. 

V samem poglavju povemo, da je Artur klical v okrepčevalnico, v  kateri je zadel na srečolovu, … spet kvarnik … in se sprašujemo kako  najti dekle v mestu, ki ima 9 milijonov prebivalcev. Vmes pride še Vini,  Aljo pa se spomni na štorijo z loto listkom iz prejšnjega tedna.

P.S.: Tudi na Discordu smo. Klepetajte z nami. 💬 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Oct 03, 2022
"Tamehka" soba in "moj-moj" plašček
00:25:42

Zdravo. V tokratni epizodi izumimo ime predigra za debato pred  avizom. In v predigri se pogovarjamo o dobrem zvoku v podkastih, Aljo se  sprašuje, zakaj imajo tudi popularni podkasati za en drek zvok, Peli pa  razloži, da zato, ker so amaterji. Ob zgodbi o tem kako smo v studiu  “dobili” dober zvok se ob našima mojstroma za zvok - Spretanu (ki je  prebral citat v epizodi 009) in Viniju (ki je prebral citat v epizodi 006) - spomnimo tudi na zgodbo o mojstrih. 

Jupiter je v opoziciji, planeti pa so retrogradni, zato so astrologi  vsi “v luft”. Zi ni sam doma, zato tudi ni Brad Pitt, mi pa kaj kmalu  preidemo na škotske dude. Ob tem dejstvu seveda ne moremo mimo nedavno  preminule britanske kraljice Elizabete II, ki so jo na zadnji poti  spremljale prav škotske dude. 

Škotske dude so tudi glavne protagonistke tega poglavja, saj Artur in  Fenchurch zadaneta vinilno ploščo “s škotsko muziko za dude”. Spomnimo  se tudi na sceno z žitom iz Gladiatorja in na to, da bi, če bi Artur ali  Fenchurch povedala ostalim ljudem, kaj vesta o koncu sveta, ki se je  zagotovo zgodil, o Vogonih in teh rečeh, zagotovo kaj hitro dobila  “tamehko” sobo in “moj-moj” plašček, ki tako zelo paše v sobi takšne  vrste. 

P.S.: Tudi na Discordu smo. Klepetajte z nami. 💬 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 🏛 99% Invisible - podkast o nevidnih rečeh (oblikovanje, arhitektura, …) okoli nas. Podkast že več kot 500 epizod vodi in ustvarja Roman Mars, ki pa je imel v epizodi, kjer je gostoval pri bivšemu predsedniku Billu Clintonu, slab zvok 
 • 🔭 Jupiter je v opoziciji - planeti pa niso v konstelaciji. Jupiter ni bil tako blizu Zemlji od oktobra 1963 in bo zato zelo zelo velik (samo 591,2 milijona km bo oddaljen od našega doma) 
 • 👑 Kraljičin dudaš odigra pesem Spi, draga, spi - ob slovesu od kraljice Elizabete II, naj počiva v miru 
 • 🌾 Gladiator - “žitna” sekvenca - je del otvoritvene sekvence filma, ki ga je režiral Ridley Scott ob podpori izvrstne glasbe Hansa Zimmerja. Zanimivost: otvoritvena sekvenca z žitom je bila dodana naknadno in je ideja dolgoletnega Ridleyevega montažerja Pietra Scalie. Več o tej zgodbi pa v tem članku
 • 🎶 LP-jka - znana tudi kot vinilna ali gramofonska plošča je arhaični nosilec zvoka v fizični obliki. Nekakšen Spotify na okroglem disku z omejeno nosilnostjo pesmi. 
 • 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Škotski vojak - prva pesem, ki na albumu škotski dud posluša Artur 
 • 🙌 Amazing Grace - druga pesem iz albuma, ki jo posluša Artur 

... ostali zapiski so na opravicujemo.se/122 (ker je Anchor omejil št. znakov v opisih epizode in ne pridejo v opis vsi, res beda).

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Sep 26, 2022
Sendviči kot pokora za narodne grehe
00:20:00

Zdravo! Tokrat vam za začetek povemo, kako na žurki spoznate bodoče alkoholike (prosto po znanstvenih dognanjih, ki jih ne nekaj tednov nazaj v podkast epizodi objavil dr. Andrew Huberman), preden pa bi se zatekli k homeopatskim prijemom pa nas reši avizo. 

V 12. poglavju 4. knjige srečamo Arturja in Fenny v okrepčevalnici na železniški postaji, kjer bi morala biti sama, a njuno romantično debato (pred odhodom na vlak) brutalno prekine gospa, ki prodaja srečke. Ker zbira za ledvičke za Anjie (ki gre v penzijo) in da bi se je čimprej rešil, je Artur res dobrodelen in jih kupi cel šopek. In ne samo to, tudi kup nagrad dobita. 

Skozi pogovor (oz. kar je od njega ostalo) zvemo, da Fenny ni ime Fenny, ampak jo tako kliče njen brat Russel (ki ga še vedno ne maramo) in razloži, zakaj ji je ime Fenchurch. Razkritje Arturju vzame sapo, a se tega skoraj ne opazi, ker je tako ali tako precej tiho. Tako Fenchurch ugotovi, da morebiti sploh ne bi šlo tako gladko, če ne bi bilo gospe s srečkami. 

Zapleti gor ali dol, Fenchurch napiše Arturju telefonsko številko. 👍❤️ 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🍷 Huberman Lab in epizoda o alkoholu - še enkrat izpostavljamo epizodio Huberman Laba, kjer dr. Andrew  Huberman pove, kako alkohol vpliva na vaše telo, možgane in zdravje.  Kvarnik: novice niso dobre, ne pa nujno slabe, … odvisno v kateri fazi popivanja ste :) 
 • 🔦 Vključite rušilni žarek - tretja epizoda našega malega podkasta, kjer povemo, da je bil funt res precej več vreden v sedemdesetih kot danes in koliko vrčkov piva, si dobil za povprečno urno postavko dela, … veliko manj kot danes.  Epizodo močno priporočamo tudi zato, ker v njej defincijo brisače odlično prebere dr. Matjaž Ličer, ki pove tudi, da morja do Senožeti (zaenkrat  še) ne bo 
 • 🎡 Johnny Bravo - 73.  epizoda našega malega podkasta, v kateri se pogovarjamo tudi o zgodovini  sendvičev (in česterfildske sofe) in v epizodi dobimo tudi idejo za  Štoparski tematski park 
 • 🥪 Sendvič -  kratka zgodovina priljubljene jedi, ki jo Britanci ob sobotah jedo za  kosilo po gostilnah. S tem početkejm se skušajo pokoriti za svoje  narodne grehe, karkoli že so. QED! 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Sep 19, 2022
Nepopravljive posledice na možganih
00:29:00

Zdravo. Še pred začetkom ugotovimo, da rockerji ne pospravljajo in da je dopustov konec za večino poslušalstva in da je do nove sezone dopustov še daleč. Sprašujemo kakšna bo letošnja zima in naslednje poletje in ugotovimo, da so današnji problemi v večini primerov rešitve včerajšnjih dni. Aljo še doda, da je 5 let zasipal vodnjak, zdaj ga bo pa odkopaval. 

Peli pove, da si je z večdesetletnim vdajanjem alkoholu zadal nepopravljive posledice na možganih, zato se raje posvetimo poglavju, v katerem Artur sreča Fenny in jo na precej prikupno zmeden način želi povabiti na zmenek. No, niti ne, ker bi v sedanjih časih ob njegovih besedah (pa tudi takrat) morali zvoniti vsi alarmi. 

Mi pa tudi o fenomenu “zero waste”, o Arturjevih rožnatih očalih, Golfu GT, o tem, da potrebujemo več kisika, al’ neki in o tem kako skočiti iz počasi se vozečega avtomobila in kakšne so lahko posledice. Vsekakor posledice so, zato ne počnite tega, raje poslušajte naš podkast, da vam povemo, kaj se vam lahko zgodi. Je bolj zabavno. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 🥶 Kako se z mrazom bori Wim Hof - za vse, ki bi se radi pripravili na mrzlo vodo iz pip, tu je Wim Hof in njegove metode … ali na kratko: štos je v dihanju 
 • ♻️ John Oliver o ogljičnem odtisu - in o tem kako so korporacije kar naenkrat postale ogljično nevtralne …  pa ne samo korporacije, še glasbene skupine in proizvajalci sladkarij 
 • 🍷 Huberman Lab in epizoda o alkoholu - kako alkohol vpliva na vaše telo, možgane in zdravje 
 • 🌍 Volkswagen Golf MK1 - ali Golf enka … najbrž drugi najbolj legendarni Golf na planetu, takoj za Golvfom dvojko  

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Sep 12, 2022
Zadnji naj ugasne luč
00:19:23

Zdravo! Pred začetkom se čudimo presenetljivosti časovnih potovanj in časovnih preskokov in se sprašujemo kaj vse je delal Artur teh osem  let, ko je potoval po vesolju. V samem poglavju se nam pridruži junak, ki ga že dolgo nismo videli (Ford Prefect) in nova junakinja - ura. 

Ford je v neznani vesoljski ladji, z njim je le bitje v komori, ki  bo, ko se bo nekega dne zbudilo, takoj zvedelo koliko je ura. Ker Ford ima načrt in je blazno navdušen nad svojim delom: oblikovanjem zvoka.  Spomnimo se tudi na bombnega tehnika in njegovo asistentko in se  sprašujemo zakaj bi človek pri zdravi pametni speljal zvočni iz 400 svetlobnih let oddaljenega planeta. 

Ugotovimo, da je Ford eden največjih trolov v Galaksiji in da je bila Zijeva pavza na koncu ravno prav dolga. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 👽 Alien - film, znan tudi kot Osmi potnik … in po Zijevem mnenju eden najboljših ZF filmov vseh časov (skupaj z drugim delom) 
 • 🛸 Aliens - ne vemo, kako so naši vrli prevajalci prevedli drugi del Aliena, vendar zagotovo niso imeli toliko smisla za samoironijo, da bi film prevedli … Deveti potnik ;) 
 • 🕰 Zgodovina ur in ostalih merilcev časa - pred ročnimi urami so ljudje uporabljali sončne in druge ure, prvi  zapis o sončni uri sega v daljno leto 742 pred našim štetjem 
 • Zgodovina ročnih ur - ročne ure so se, po tem ko so kar nekaj stoletij bile domena  cerkvenih zvonikov, v 16. stoletju našega štetja, priplazile do miz in  sten in šele nekaj stoletij kasneje, do zapestij ljudi 
 • ⌚️ Kratka zgodovina ročnih ur - ročne ure so zares postale popularne šele v 20. stoletju - vsaj za  moške - prej so ročne ure nosile ekskluzivno ženske, moški pa so do  takrat prisegali na žepne ure 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Sep 05, 2022
Vse za znanost (srce je pustil za šankom)
00:26:00

Zdravo. Spet se spomnimo na veliki test nizkocenovnih piv in  ugotovimo, da Peli pozna zdaj tudi brezalkohonla nizkocenovna piva,  spomnimo se tudi na komad / film / knjigo Mačje pokopališče. Končno se  pritepemo do krčme, kjer je v tokratnem poglavju eden od naših junakov. 

Artur je domači druščini iz krčme Pri konju in konjušniku namreč  natvezil štorijo, da je bil teh 6 mesecev (8 let) v Južni Kaliforniji.  Seveda je tem našel svojega alkimista za hujšanje (mi se spomnimo na  debelost v ZDA) in sklenemo, da je bila debelost nekoč za premožne,  danes pa je domena revnih. 

Pogovarjamo se tudi o kriogeničnih komorah in da si poceni verzijo  naredite (z metodo Wima Hofa). Tudi na fotografije se spomnimo in na res  dolgo pavzo, ki se nam primeri v outru. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 📼 Veliki test (nekaj) nizkocenovnih piv - iz leta 2011, kjer nas tri (pa še Ukija in Spretana) lahko vidite tudi v videu
 • 🪦 Pet Sematary - štiklc Ramonesov iz njihovega albuma Brain Drain, napisan samo za spodnji film (komad je slišati v zaključni špici)
 • 🐈‍⬛ Pet Sematary - film posnet po romanu Stephena Kinga, tale je iz leta 1989, obstaja  tudi verzija iz leta 2019, vendar tega filma nismo gledali in ga zato ne  moremo priporočati
 • 🙀 Mačje pokopališe (Pet Sematary) - roman Stephena Kinga, ki je bil izdan leta 1983
 • 🇺🇸 Prekomerna debelost v ZDA - leta 2016 je bilo prekomerno debelih ljudi v ZDA več kot 35 % …
 • 🥶 Kriogenične komore oz krioterapija - tudi v Sloveniji si jo lahko privoščite
 • 🍺 Beer Bulli - VW-jev kombi, ki vam pripelje pivo tudi na dom (ali pa si ga lahko naročite za kakšno zabavo)

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Aug 29, 2022
Kdaj se pa ježi zbudijo iz zimskega spanja?
00:27:00

Zdravo. Dobrodošli v še eni divje netočni epizodi našega malega podkasta, kjer se z nostalgijo v očeh spominjamo polpretekle zgodovine, polne sadnega jogurta. V začetku se spomnimo na šolo govora Ajde Kalan, v kateri nismo bili, kot ste v teh sto in nekaj epizodah lahko opazili. 

Artur je še vedno v hiši in še vedno srečen da je spet doma. Srečen je tudi, čeprav je ugotovil, da je izgubil svoj izvod Štoparskega vodnika po Galaksiji in četudi je sredi februarja. Peli pove, da je manj psihotičen zaradi manj družabnih obrežij, debata nanese na to, koliko časa potrebuje planet, da zakrije sledi civilizacije. Ne veliko, 500 let. 

Po nekem čudnem naključju, se v pošti najdejo tudi dokumenti krajevnega urada za rušenje hiše izped treh let, mi se pa spomnimo na pošiljanje razglednic, rumene strani, 988 in se vprašamo, kdaj se ježi zbudijo iz zimskega spanja. 

Še to: branje zapiskov dobro vpliva za družinsko srečo. 🤪 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 🎙 Ajda Kalan - je bila dolgoletna radijska in televizijska napovedovalka ter  učiteljica govora velikega števila novinarjev in drugih govorcev na RTV  Slovenija
 • ☄️ Kako dolgo, preden bodo izbrisane vse človeške sledi? - po 500 letih bi bile edine stvari, vidne iz vesolja, rastline, vendar  bi raziskovanje površja odkrilo znake o nas še nekaj tisoč let, tako  kot danes najdemo starodavne civilizacije
 • 🛸 Ali so bile civilizacije (vesoljcev) pozabljene v preteklosti? - video izpod “peresa” Kurzgesagta, ki ima veliko zanimivih in poučnih videov, podkrepljenih z znanstvenimi podatki
 • 🏭 Silurska hipoteza - ali bi bilo mogoče v geološkem zapisu odkriti industrijsko  civilizacijo? Je trenutna znanost sploh sposobna, da odkrije dokaze o  predhodni napredni civilizaciji, ki je morda bila na planetu pred več  milijoni let?
 • 🦔 Ježki in zimsko spanje - kaj se zgodi, če srečamo ježa v sredi novembra tava naokrog? Lahko  posumimo, da je nekaj narobe in je potreben pomoči. To so povečini  ježki, ki niso našli ustreznega prezimovališča, oziroma so preslabo  prehranjeni, da bi preživeli zimski spanec. Več pa v zgornjem članku …

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Aug 22, 2022
Kdo nam laže in drugi res divji štosi
00:20:00

Zdravo. Ta teden, se sprašujemo, kdo je sploh še na morju in želimo vesel Marijin upload vsem, ki ga praznujete. V drugem delu 7. poglavja je noč dišala po dežju in tudi luna je bila nekam vodena. Artur se je spraševal kako je biti ovca, ki jo splaši leteči krožnik. 

Naš junak se spomi na Fenny, mi se pa spomnimo da smo mi kot Fenny, ker se spomnimo, kako je bilo včasih. Pričevalci. Artur se je vmes tudi preobrazil iz vesoljskega neandertalca v homo sapiensa v samo eni uri, kar je privedllo do spoznanja, da ni več isti. 

Sedaj čuti planet, čuti radost rastlin, čuti radost planet in stotisočih bitij v njegovi okolici, čuti tudi da je eno zlomljeno. On pa je začutil, kako se občutijo rožni grmi bližnjega soseda, nad katerimi se je znašel po nekem čudnem naključju. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 😇 Marijino vnebovzetje - dan, ko se je Marija za nagrado naložila v oblak (se opravičujemo: v nebesa) 
 • 🐑 Pink Floyd - Sheep - Pesem o ovcah iz albuma Animals znane britanske art rock zasedbe Pink Floyd 
 • 🔭 Pričevalci - oddaja, kamor smo se v epizodi povabili in čakamo uradno povabilo, da  bomo videli kako res divji štosi znajo biti pri g. Možini 
 • 🤥 Kdo vam laže - oddaja, kamor se nismo povabili in tudi ne pridemo, tudi če dobimo  uradno povabilo, … ker za tako divje štose pa nismo. In ja: oddaja se  imenuje Kdo vam laže in ne Kdo nam laže (priznamo, ne gledamo prav pogosto) 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Aug 15, 2022
Z Jezusom sva b'la sošolca
00:22:22

Zdravo. Pred začetkom epizode pošljemo Aljota na osemletno pot okoli sveta. Donacije in druge vrste podpore sprejemamo na hvalazavseribe.si. Kot pravi nesmrtni rek našega prijatelja Dakija: "Ne išči poti, pot bo našla tebe." A ker smo resen podkast odvode daleč od zgodbe Arturja  Denta pustimo v nemar, ko enkra zaslišimo avizo. 

Artur se znajde pred hišo, ki so mu jo pred 8. leti podrli rumeni  buldožerji, hiša pa še zmeraj stoji. Celo telefon zvoni v njej, a se le  stežka prebije čez goro oglasne pošte in ob vstopu doživi dve  presenečenji. Prva je mrtva mačka, druga pa magična posoda (za ribo  Babilonko), ker jo zdaj ne bo več potreboval. 

Mi pa se spomnimo še na dejstvo da rib (in z njimi ribologov) sploh ni, da je vse skupaj nekakšna prevara, ki jo podpira Soros in njemu  podobni. Spomnimo se na vremensko poročilo za Jadran in na to, da smo  stari. Aljo doda, da sta bila z Jezusom sošolca, Zi pa pripomni:  "Spomnim se ga, zmeri je čupo fural." 

Vmes pa še o Southamptonu (ki ni Southend). In najbrž še čem. 

Uživajte v preostanku poletja, če ste na dopustu ali če niste več. 🏝 :) 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 😇 Sveti Jakob v Composteli - Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih  poti, ki so in še vodijo do svetišča svetega Jakoba v Santiago de  Compostela (Santiago pomeni sveti Jakob), več pa na Wikipediji 
 • 🚶‍♂️ Jakobova pot v Sloveniji - del Jakobove romarske poti gre tudi čez Slovenijo, kje pa si poglejte na spletni strani 
 • 🗺 Po svetu okoli sveta – za manj kot 1000 €? - Aljo še ni odpotoval, je pa ekipa strani posvetu.si poizkusila  obresti svet (z letalom) za manj kot 1000 € … preverite, če jim je  uspelo 
 • 🏖 Southend - ni  Southampton, po pomoti smo Southendu v epizodi rekli Southampthon,  čeprav smo v Southendu že bili v 9. poglavju 1. knjige (oziroma sta bila  Ford in Artur) 
 • 🌡 Vremensko poročilo za Jadran - Weather Report for the Adriatic 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Aug 08, 2022
Kuža gre po pošto pika gif
00:29:16

Zdravo. Smo sredi dopustniškega časovnega paradoksa v katerem se spomnimo na sosednji podkast LD;GD, ki je na počitnicah, medtem ko se mi ukvarjamo s polpreteklo zgodovino singularnosti. In teoretiki zarot, med katere spada tudi Fennyin brat Russell, ki je Arturja pustil daleč stran, da je revež moral dolgo pot domov kar prepešačiti. 

V poglavju srečamo Nevednega Boža, čigar lastnik je lastnik Porschea z nalepko “Tudi moj drugi avto je Porsche”, ki smo ga spoznali v 1. poglavju 4. knjige. (oz epizodi 107) in je v krčmi Pri konju in konjušniku, kamor se odpravlja tudi Artur. 

Bo Artur vstopil? Ali bo raje odšel v generalštab? Kdo ima zdelan usnjen letalski jopič, kdo nosi raztrgane kavbojke? Kje so rdečkarji? Vse to se sprašujejo Peli in Zi (ki sta te dni na morju) in Aljo (ki pa je ravnokar nazaj in se je imel vrhunsko). 

Če ste v kampu, še vedno velja: ne pozabite na zvočnik. 🔊 ;) 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 •  🔊 LD;GD - (sosednji) politični podkast, ki je trenutno na počitnicah, zato o politiki flancamo mi
 • 🌪 Razrvan - težka beseda, ki označuje zelo nemirno oz. neuravnovešeno stanje človeka
 • 🔽 Piramida teorij zarot - o njej smo govorili že v epizodi št 20 … in najbrž še v kateri, ampak se trenutno ne spomnimo … če se spomite  vi, nam pišite na hvalazavseribe afna zvpl pika com … povezava pa na  trgovino avtorice, da si boste lahko kupili plakat s piramido teorij  zarot 👍
 • 👨‍✈️ Avirex - izdeluje zdelane usnjene letalske jopiče in drugo neletalsko robo
 • 🚨 Rdečkarji - znani tudi kot komunisti, levičarji, Murgle in kar je še teh
 • 🐶 Kuža gre po pošto pika gif - iskanje na Googleu, ki sicer ni obrodilo sadov, zato bo treba davno izgubljeni gif poiskati kje drugje

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Aug 01, 2022
Oben praktisch, hinten erotisch
00:31:05

Zdravo. Ta teden se vprašamo kako je bilo na morju, če ste že bili, za tiste ki pa še ste, pa podelimo nekaj nasvetov za premagovanje mačka. Opozorilo da prekomerno pitje alkoholnih pijač lahko škoduje zdravju je mestu, ... ker Peli jih ne pije več, ker jih je preveč. 

V epizodi pa obdelamo tretji del 5. poglavja iz četrte knjige in s tem zaokrožimo konec trilogije tega poglavja. Artur je spoznal dekle, ki je, kot pravi njen brad Russell, čisto čez les, ... ampak Arturja ni motilo, da se je čisto zaljubil vanjo. Brat mu ni bil simpatičen, ker ima frizuro takšno, kakršen je naslov tokratne epizode. Fenny ni rekla veliko, le: "Tole." 

V epizodi ugotovimo tudi da za vsem skupaj stoji CIA in da se je pred 8. leti okrog kosila zgodilo to, da je omenjena agencija naredila eksperiment po celem planetu (zadrogirali vso populacijo planeta) in tako se je zgodilo. To je seveda bratova razlaga. Mi pa tudi o dobrih novicah, Billu Gatesu in o neobsojanju, pa najbrž še čem. 

Če ste v kampu, še vedno velja: ne pozabite na zvočnik. 🔊 ;) 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🕵🏻‍♂️ CIA - Centralno  obveščevalna agencija (Central Intelligence Agency) je civilna  obveščevalna služba ZDA zadolžena za zbiranje, shranjevanje in obdelavo  podatkov pridobljenih v tujini s pomočjo človeških in elektronskih virov  … in za drogiranje celotnega planeta (po Russellovem mnenju) 
 • 📰 #dobranovica - ker je dobrih novic premalo, dajmo vsaj na tviterju s ključnikom #dobranovica izpostavit dobre novice 
 • 💾 Bill Gates - človek, ki je šraufal računalnike v garaži in je vsega kriv (če ni vsega kriv Milan Kučan) 
 • ✂️ Oben praktisch, hinten erotisch - bundesliga frizura se vrača … če to ni dobra novica, pa nič ne rečemo 🤦‍♀️ 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jul 25, 2022
Žur kot bistvo obstoja (srednja pot po Fordu Prefectu)
00:19:01

Zdravo. Za začetek se s cmokanjem spomnimo na iskanje srednje poti sredi Ibize, ki se ni končalo po načrtih. Obnovimo, da so arašidi dobri za medgalaktična potovanja in vsem, ki ste na morju predlagamo poslušanje našega podkasta na zvočniku. Tako, da našo epizodo lahko slišijo tudi vaši dragi sosedje.

V drugem delu 5. poglavja knjige Zbogom in hvala za vse ribe o tem, da je Ford v Štoparskem vodniku po Galaksiji našel VSE zapise, ki jih je napisal o Zemlji, preden so jo Vogoni uničili in preden so Fordovo življenjsko delo uredniki skrajšali na samo dve besedi:

"Pretežno neškodljiva."

Očitno se nekje dogaja nekaj neznansko čudnega, in če se dogaja nekaj neznansko čudnega, bi Ford hotel, da se to dogaja njemu. Na koncu se izkaže, da Zemlja očitno spet obstaja in v tem najde smisel življenja. Za Forda je žur bistvo njegovega obstoja, … ali Fordova (ne tako srednja) pot.

Če ste v kampu, ne pozabite na zvočnik. 🔊 ;)

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

 • 🥜 Arašidi - vsebujejo veliko beljakovin in soli in tako pripomorejo pri  regeneraciji telesa ob potovanju skozi hiperprostor - sploh za  neizkušene vesoljske popotnike, kakršen je bil Artur v prvi knjigi, ki smo jo (očitno) obdelali v prvi sezoni našega malega podkasta
 • 📘 42: the wildly improbable ideas of Douglas Adams - zbirka Douglasovih zapiskov v novi knjigi, ki bo izdana, ko bo napisana
 • 🌏 Lonely Planet - popotniški vodniki, ki so (tako kot ŠVPG ali naš podkast) včasih divje netočni
 • 🪷 Srednja pot -  je izraz, ki ga je Siddhartha Gavtama uporabil za opis značaja  plemenite osemčlene poti, ki jo je odkril in ki vodi do odrešitve … kar  džazno, mar ne?

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Jul 18, 2022
Basisti so po dva penija šopek
00:34:57

Zdravo! Tokrat začnemo z oznanilom, da naš Peli že eno leto ne okuša alkoholnih pijač (vsaj ne takih z vsebnostjo alkohola višjo od 0,5 vol %), zato mu ob prvem jubileju tudi čestitamo. Še na mnoge leta, če že srednja pot 30 let ni šla skozi. 

Peli pove tudi nekaj o slabem spominu in Nataši, ter slabem spominu na Đoserjev memorial v Puli. V poglavju srečamo Forda kako se z dekletom pogovarja o njenem delu, medtem ko spoznamo stroga pravila Štoparskega vodnika, kjer nas predvsem presuni tretje: pravilo ne velja, če si človek to res srčno želi. 

Seveda sta v tistem delu mesta, kjer so si vojskujoča se policijska plemena stalno v laseh, zato se odmakneta na samo, kjer dekle pove, da je čisto vredu biti bogat, Ford pa ji razloži da, ko dobi plačilo za dve besedi (v 15. letih dela), zagotovo bo. Pred pečinaobešalnikom še malo o basistih. 

Zapiski so spodaj (testno) ali na opravicujemo.se ...

Povezave

 • 🎶 Sergio Blažić - Đoser Memorijal - stran na Facebooku
 • 𝄢 Igor Bošnjak - basist skupine Oko, ki je igral v bendu med letoma 1976 in 1978 in je doma iz Pule
 • 🗽 The Deuce - TV serija o New Yorku v 70ih
 • 🚔 American Gangster - film Ridleya Scotta z Russellom Croweom in Denzelom Washingtonom v glavnih vlogah … kjer na drugi strani reke policijska plemena lepo razložijo, kako se stvarem streže
 • 🧬 Babilonski stolp vsega živega - da bi slišali živalsko govorico, ne potrebujemo ne kresne noči ne praprotnega semena, ampak le malo znanosti in domišljije (Frekvenca X o tem kako se tudi bakterije lahko pogovarjajo)
 • 📺 Pazljivo ob metanju stvari skozi okno - Ozzy Osbourne je skoraj ubil človeka, ko je metal TV skozi okno hotelske sobe … nekdo je bil namreč na čik pavzi pred hotelom in malo je manjkalo 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 11, 2022
Le streljaj* od morja (*streljaj medcelinske rakete)
00:28:25

Zdravo. Znašli smo se v pivnici pri _Starem rožnatem psu_, kjer se je znašel tudi Ford, ki je pil "na kredo". To ni bilo všeč nikomur, še posebej ne roki in točaju. Ampak, preden pridemo do pivnice, se spomnimo da bi lahko študentska populacija multimedijskih faksov gostovala v našem podkastu. Tako, za reference. 

Ker smo vedno bolj nostalgični podkast, Aljo predlaga, da preverimo, če je ime Še pomnite, tovariši še na voljo. Spomnimo se tudi na Vojno zvezd (ne film, ampak oboroževanje v 80ih), American Express in pozdravimo glasbene urednike, ki so skupaj s pestro druščino roparjev in zvodnikov stalni gostje. 

Spomnimo se tudi na Vojno zvezd (ne film, ampak oboroževanje v 80ih), American Express in pozdravimo glasbene urednike, ki so skupaj s pestro druščino roparjev in zvodnikov stalni gostje. Ob koncu ugotovimo, da bi lahko pisali turistične vodiče … ker vemo, kaj pomenijo besedne zveze: 

 • le streljaj od morja,
 • v idiličnem okolju,
 • v živahnem predelu,

Če ste na dopustu, uživajte, če ne, pa tudi! ;) 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jul 04, 2022
Ne bit' žleht
00:18:46

Zdravo. Vročinski val je tu in mi se v uvodu spomnimo na cene nezdrave razvade, ki vodi v pljučnega raka, pa tudi ostalih žmiljaužnt bolezni in oboljenj. V samem poglavju spet srečamo neznanega štoparja, ki ga ob cesti zaliva ne samo Bog dežja, ampak tudi plebejci na cesti. Štopanje v dežju zna biti prav zoprno početje. 

Bog dežja je na srečo odpeljal dalje in deževni oblaki z njim, mi pa se pogovarjamo o radostih štopanja na Zemlji, če se sploh še štopa in se spomnimo na epsko štopanje kolega Dakija. Ugotovimo, da je dobro da nismo kot šofer Forda Cortine, čigar usoda se je prav po hudomušnem poigrala z njim, tako da je bilo na svoj način pravici zadoščeno. 

Ugotovimo, da bi bil svet lepši, če ne bi bili ljudje žleht, zato: ne bit' žleht. Vsaj to, lahko se pa potrudimo, da smo prijazni do sočloveka. Ker smo tako mi kot postava štoparja, avto in kljuka na vratih vsi na planetu z imenom Zemlja, ki je v Štoparskem vodniku po Galaksiji predstavljen z vsema dvema besedama: "Pretežno neškodljiva". 

Človek, ki ju je napisal pa si v neki vse prej kot neškodljivi pivnici, na nekem vse prej kot neškodljivem svetu, neustrašno nakopava težave. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jun 27, 2022
Rob McKenna je bil zagrenjen pankrt ... in bog dežja
00:29:20

Zdravo. Tokrat začnemo epizodo z razmišljanjem o inflaciji in kriptu in se sprašujemo zakaj bi z inflacijo izgubljali 8% na leto, če lahko v kripto valutah izgubljate 8% na dan. V rubriki Berite z nami povemo, da z nami berejo (in so se javili) Maruša, Matej in Slavko. Preberemo tudi “novo” oceno na Apple Podcasts in povemo, da Peli svoje dopaminske receptorje polni z ocenami in recenzijami … in nič več z alkoholom.

Drugo poglavje četrte knjige, ki je za Pelija prvo poglavje, s katerim se je srečal s Štoparcem, začnemo, tam, kjer se spodobi. Pri dejstvu, da je bil Rob McKenna zagrenjen pankrt. Aljo se sprašuje če je bil kot bog dežja zaresen bog, ali le en izmed malih bogov in da ima zagotovo svojega šefa, ki se odloča kakšne vrste dež bo padal, medtem, ko on vozi svoj tovornjak iz Danske proti Združenemu kraljestvu.

Govorimo tudi o dežju. Še posebej o dežju številka 17, zato pokličemo v Luksemburg našega “dopisnika za dež”, ki nam pove vse o dežju v deželah blizu Atlantika. To je kdo drug kot Aljaž Pengov Bitenc (znan tudi kot @pengovsky), ki svoje poročanje zaključi nekako takole:

"… ko se ti zdi, da dež pada od spodaj navzgor, si resnično prepričan, da si v deželah blizu Atlantika in da je Rob McKenna nekje v bližini."

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jun 20, 2022
Mi trije bi v Avstraliji v'n padl'
00:30:56

Zdravo. Pa smo pri prvem poglavju četrte knjige. V uvodu ugotovimo, da večino napak moraš narediti sam, četudi ti starši, prijatelji ali kdo tretji svetuje, kako se jih izogniti. Pri kopanju jame smo taki eksperti, da bi mi trije v Avstraliji ven padli, kot veli naslov te epizode. 

Če nimaš digitalne ure si pa res beden, sklene Peli, mi pa se na dolgo in široko pogovarjamo o pristankih vesoljskih ladij in obiskih bitij tretje vrste, ki jih je po nekem čudnem naključju največ v ZDA. Vprašamo se tudi kako je slišati padec drevesa v gozdu, ki ga nihče ne sliši. 

Med debato o neznanem štoparju in njega lokaciji zaidemo na Balkan, se spomnimo imenitnih pogruntavščin, kar so duty free shopi nedvomno bili in ugotovimo, kaj so stroji z žarečimi lučmi. Blisk je osvetljeval okolico toliko časa, da se spomniimo na NFS: Porsche Unleashed

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jun 13, 2022
Uvod v četro knjigo, v katerem se pogovarjamo o srečnih koncih romantičnih komedij
00:31:45

Zdravo. To je uvod v četrto knjigo Zbogom in hvala za vse ribe. Prolog. Prolog, ki ga (tako kot v uvodu v prvo knjigo) prebere najbolj hupi komik pod Alpami (pa i šire): Boštjan Gorenc - Pižama, tudi soavtor sosednjega podkasta Danes praznuje, ki ga soustvarja z ženo Mojco, ki je gostovala pri nas v epizodi 050

Za začetek zvemo, da je naš Aljo bivši ljubljanski viceprvak v kajaku in da je pred nekaj časa gledal "en film na Lublan'". Spomnimo se na praznovanje dneva brisače, takoj zatem pa se lotimo vprašanja zakaj je Douglas Adams napisal 4. knjigo, če mu ni bilo treba. Sploh, ker se spomnimo, da je imela tretja relativno srečen konec, pa še vesolje so rešili obenem. 

Povemo, da so povezave v zapiskih, Aljo pa razloži, kaj so prinesla dužbena omrežja: s pojavom družbenih medijev še kdo drug, razen tvoje familije ve, da si trčen(a). Zato pazite kar pišete na družabnih omrežjih in še bolj pomembno: pazite, da ne preberete preveč vsebin od vseh zgoraj omenjenih ... 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jun 06, 2022
Resnica nas bo osvobodila
00:39:07

Zdravo. Pa smo končali z originalno trilogijo. Pred vami je le še epizoda, kjer obdelamo epilog knjige O življenju, vesolju in sploh vsem. Za začetek se ustavimo pri življenju, ceni buteljk, popivanju na klopcah, klubu 27, in še čem. 

V epilogu so naši junaki spet potovali, Artur pa ugotovi, da sta čas in razdalja eno, ter razum in vesolje eno, Aljo pa pripomni, da se Štoparski vodnik v epilogu spogleduje z zen budizmom. Slišimo tudi plosk ene roke, potem pa kaj hitro zavijemo na droge in new age gibanje, ki je v 80ih preplavilo svet. 

Ugotovimo tudi, da je resnica (prosto po Praku) res grozna in da nas bo, kot je velel Jezus, na koncu osvobodila. Pogovarjamo se oblikah pravice in užitka in o tem, da so čustva in misli brez oblike. 

Hvala ker ste bili z nami tudi ob prebiranju tretje knjige in se slišimo v četrti. Že čez en teden. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

May 30, 2022
Prehranska dopolnila za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci (v živo)
00:42:00

Zdravo. V soboto 21. maja smo gostovali na fantazijski / ZF konvenciji Na meji nevidnega, kjer smo imeli svoj prvi vidni in živi nastop. Z nami je bila Dunja Fabjan iz sosednjega podkasta Temna stran lune in smo se pogovarjali o tem kako zapustiti planet v 42 korakih. 

Vsaj tak je bil naslov predavanja. Kot ponavadi so nas stvari zanesle na stran pota, tako da smo se pogovarjali o očalih Joo Janta 200, o tem koliko časa še ima naš planet in civilzacija in tudi o tem, kako zapustiti planet, čeprav nismo prišli do 42 korakov.

Govorili smo tudi o tem, če bi bili ljubljenčki vesoljcev, o gobah za 42 evrov in o (kot že naslov pove), o prehranskih dopolnilih za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci. Le teh je na svetu namreč več kot 3 milijone. S pomočjo publike smo ugotovili, da bi bila rešitev tudi potovanje nazaj v čas, nismo se morali izogniti multivesoljem, ... in na koncu ugotovili, da bi morali nazaj v jame.

Hvala za vsem obiskovalkam in obiskovalcem za odobisk na konvenciji Na meji nevidnega.

P.S.: Zvok je takšen kot je, se opravičujemo za vse nevšečnosti. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 23, 2022
Živ žav generacija vsebuje sledi arašidov
00:26:11

Zdravo. Ta teden se spomnimo na Živ žav generacijo in na čudovito skrivnostni svet hiperpovezav. Preden pozabimo: v soboto 21. maja snemamo specialno živo epizodo podkasta na na konvenciji Na meji nevidnega, štartamo ob 13:45, vljudno vabljeni. 

V epizodi, v kateri se Peli skoraj zaduši zaradi neke hrane, ki lahko vsebuje sledi arašidov, obdelamo zadnje, 33. poglavje knjige O življenju vesolju in sploh vsemi in se še enkrat spominjamo na alternativne časovnice in na izpolnjevanje sanj iz otroštva.

Ugotovimo tudi, da Balaton kmalu ne bo več primeren za kopanje, da so vsi koščki celi in da se Artur skozi zgodbo iz koraka v korak potrjuje in napreduje. In se po nesreči spomni na pozabljeno umetnost letenja, ki reši svet, galaksijo in tudi vesolje. Aja, ups. Opozorilo za kvarnik ... 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 16, 2022
Prvi računalnik v oblaku
00:31:25

Zdravo. Ta teden se spomnimo na to, da imamo ljudje slab spomin, da je tak kot plastelin. Spomnimo se tudi na najboljši Rock Otočec, ki se ga ne spomnimo in nostalgično gledamo na stvari. V novi rubriki Naložbeni nasveti vam svetujemo, da investirate v kitare, Lego kocke, superge ali avtomobile. 

Spominimo tudi na pomembno dejstvo, da prihaja retrogradni Merkur in da se ta čas vrzdžite pogodb, nakupovanja in še česa. Za vse podkasterje predlagamo poslušanje podkasta HowSound - podkasta o podkastih. 

V epizodi ugotovimo, da je Haktar v bistvu prvi računalnik v oblaku (sicer oblaku okoli cele in da je potreboval samo pogovor. In da je v bistvu zelo človeški. Debatiramo o morebitni apokalipsi in da najbrž ljudje, ki bi preživeli apokalipso v kakšnem bunkerju, najbrž ne bi ustanovili budističnega društva. 

Današnji opis epizode bomo končali z Arturjevim citatom:  "Torej, to je zdaj to." 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 09, 2022
Strici iz ozadja, Marvinova poezija in pesem o Tesli
00:29:30

Zdravo! Ta teden se v uvodu posvetimo občinam, narodni zavesti, pomladi narodov in depoganizaciji, ter seveda poeziji. Natančneje Marvinovi poeziji. Zi ugotovi, da bi Marvin lahko postal pevec bluesa, ker ima vse predispozicije, da bi bil v tem uspešen. 

Spomnimo se na pesem Janis Joplin o Mercedesu in se sprašujemo, če že obstaja pesem o Tesli, Peli pa se spomni na študentske čase in na profesorja matematike. Aljo ugotovi, da smo ljudje odlični reševalci problemov drugih, medtem ko svoje rešujemo težje. 

Seveda debatiramo tudi o poglavju, kaj se dogaja s Trillian, Arturjem, Zaphodom in Marvinom in se spomnimo na veličastni citat: "Tvoj pogled na življenje mora biti res nekaj veličastnega!" ... v opis smo hoteli dodati še nekaj, pa smo očitno pozabili. Aja, nekaj o pozabljanju in stricih iz ozadja. ;) 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

May 02, 2022
Za robote gre (idioti so blazno sigurni vase)
00:25:22

Zdravo. 100. epizodo začnemo z debato o barvi in izgledu pangalaktičnega grloreza. Ker smo snemali v daljni preteklosti se spomnimo na to, da so bile včeraj dovoljene sanje, danes pa je nov dan in v novem dnevu skočimo v debato o tem ali je ta epizoda 100. ali 101. ... 

Spomnimo se na Krikkičane, varovalko v možganih in o tem, da so idioti blazno sigurni vase. V epizodi se spomnimo na junaška dejanja Zaphoda Beeblebroxa, ki se po nekem čudežu pojavi spet v zgodbi in pleza po jaških. Ki morajo biti večji kot zemeljski jaški. Citat prebere Žan Petek, druga četrtina podkasta Polstrokovnjaka, hvala! 🙏 

Za robote gre, slišimo debato dveh poveljnikov in se sprašujemo kako so lahko roboti tako brez volje do ubijanja. Le kaj se jim je zgodilo. Težko se spravijo k delu! So postali ljudje, ali jim je kdo nadgradil sistem na PČO. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Apr 25, 2022
Peljite me h Godlerju
00:29:21

Zdravo. Tokrat je na potezi uničenje vesolja, vendar se moramo, preden pride do tega, posvetiti arašidom in protezam, demokraciji in verstvom, reinkarnaciji, psihologom in volitvam, še preden se posvetimo uničenju vesolja. Ker pa vemo, da imajo Krikkitčani radi šport in da jih skrbi za naravno ravnovesje, bomo do tega prišli. 

Citat o tem kako radi imajo šport prebere Vid Baklan, polovica podkasta Polstrokovnjaka, katerega poslušanje toplo priporočamo. Če se vrnemo k uničenju vesolja, Trillian bi rada pred uničenjem vesolja govorila z Godlerjem, zato prosi, da jo, preden uničijo vesolje, peljejo k voditelju. 

Mogoče še o čem, vendar bo za to treba poslušati epizodo. Tokrat iz neznanih razlogov zelo veliko govorimo o poglavju. Za morebitne nevšečnosti se že vnaprej opravičujemo. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Apr 18, 2022
Pangalaktični grlorez v mešalcu za beton
00:25:21

Zdravo. Tokrat začnemo z bradato nevesto in debato o koreografiji pevk in pevcev na velikih odrih. Zahvalimo se podkastu LD;GD za prvoaprilsko menjavo in se spomnimo, kako bomo podarili knjigo Ultimativni štoparski vodnik po Galaksiji. Več na naših družabnih obrežjih, kjer smo povsod @opravicujemose

V epizodi se posvetimo Zaphodu in njegovemu dolgčasu in skušamo ugotoviti, če ima vsak človek svojega šefa in če ima vsak šef svojega šefa. Ne vemo kako nam uspe, vendar primerjamo Elona Muska z Rokom Snežičem in se sprašujemo kakšna je razlika med lobistom in davčnim utajevalcem, ups, optimizatorjem ... razen da se oba gibljeta v polju legalne korupcije? 

Nazaj v poglavje nas popelje komunikacijski pult in Zaphodov klic v sili in pokliče po kanalu za klic v sili, osebek na drugi strani pa pravi, da naj se gre solit kometu v rit. Mi pridemo na idejo, da bi na pikniku imeli pangalaktični grlorez v mešalcu za beton. Če ni to ena boljših idej, kar smo jih imeli, potem ne bomo imeli piknika prvi vikend v juniju. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Apr 11, 2022
Predvolilna pivska igrica ... ali prvoaprilsko gostovanje v podkastu LD;GD
00:47:11

Zdravo! Ker smo v petek, 1. aprila za prvoaprilsko šalo s prijateljskim podkastom LD;GD zamenjali vloge in se prelevili v politične komentatorje, vam ta teden ponujamo našo verzijo političnega podkasta LD;GD. Priznamo, da nismo ravno od foha, smo se pa trudili po najboljših močeh, a se ni bati, da bi dobivali vabila v razne politične podkaste ali radijske oz. televizijske oddaje. 

Priznamo. Bolje se spoznamo bistromatični pogon, Zlato srce, pangalaktični grlorez, brisačo, Arturja, Forda, Marvina, Trillian in Zaphoda. Pa na Slartibartfasta ne smemo pozabiti. In na lonec petunij. In najbrž še kaj, vendar se ta trenutek tega ne spomnimo. Poslušajte naše politične nebuloze, ... mi se pa s štoparskimi temami slišimo naslednji teden. 

Obljubimo, vse bo kot mora biti. Pangalaktični grlorez bo v mešalcu in Galaksija bo, ... no, boste slišali. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...


Apr 04, 2022
Tud' mizo bi, sam', da 'ma noge
00:29:58

IZREDNA EPIZODA! 

Zaradi nepremostljive odsotnosti v ansamblu danes izjemoma že v petek, en dan po tistem znamenitem četrtku, ko je šel Artur s Fordom v krčmo pri Konju in konjušniku. In tri dni pred ponedeljkom. Za morebitne nevšečnosti se iskreno opravičujemo. 

Zapiski, vse to in zahvala, ker ste, je na opravicujemo.se ...

Apr 01, 2022
Zaklonišče ob koncu sveta
00:23:16

Zdravo. Tokrat se pogovarjamo o tem, da so zadeve res resne, vmes nas pa pride obiskat naš prjatu Vini, ki ima novice iz zaklonišča ob koncu sveta. Več o tem na koncu epizode in opisa. V epizodi pa ugotovimo, da zadeve niso tako resnne, da bi Ford zaradi tega bil pripravljen tvegati glavo. Seveda Ford misli samo na zabave, ples in res divje štose. 


Mi se sprašujemo, če je tako razmišljanje pravilno, ko gre zares, se sprašujemo o idealih in fundamentalnih resnicah, vmes pa Zaphod sporoči, da bi šel on najraje na Zlato srce. Sprašujemo se tudi, če ima Ford res prav, ko pravi, da je težko zmagati, če se gre druga stran bolj zares. 

Po pečinaobešalniku se spomnimo na Marvina in po nekem čudnem naključju pristanemo v zaklonišču ob koncu sveta. V resnici upamo, da do tega, da bomo morali bežati v zaklonišča, nikoli ne pride. 🕊 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Mar 28, 2022
Dolenjski superman
00:35:22

Zdravo! Ta teden začnemo debato s Homo Emotikusom, ki ga nadgradimo v Homo Emotikus Omejenikus. Peli pove drugi del ptujske štorije, ki se je končala bolj klavrno, kot se je sam spomni. Zahtevamo vikend za vse, pa magari v Halozah. Trudimo se, da ne bi govorili o zgodbah iz služenja vojaškega roka in še enkrat povemo naše prepričanje, da vojne niso v redu. 

V samem poglavju se zgodita dva zgodovinska dogodka. Krikkiški roboti sestavijo ključ in ga vstavijo v ključavnico in tako odprejo ovojnico po-časa in zadnjič naredijo vap in izginejo. Mi se pogovarjamo tudi o risankah in ugotovimo, da je Trillian puška, ne spomnemo se pa da je Čehova puška. Mogoče je bolj Čehov kill-o-zap. 

Drug zgodovinski dogodek je ta, da Zaphod vstane od mrtvih, naši junaki pa so spet prepozni. "Ta obupni občutek nemoči, kaj." … je rekel Artur, vendar se nihče ni zmenil zanj. V zadnjih nekaj sekundah smo skrili zvočni test za mlajše od 18 let. Vsem, ki boste slišali in vas bo zvok zmotil, se že vnaprej opravičujemo za vse nevšečnosti.  

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Mar 21, 2022
Krompirjevi ocvrtki
00:33:47

Zdravo. Tokrat začnemo s prostim trgom in sklenemo, da se moramo odločit', kaj bi imeli v življenju in v družbi. Če se nas vpraša, bi imeli družbo, ki je dobra za vse. Imeli bi tudi SDK in igrali Olafa v Frozen 3. Sicer pa v epizodi obdelamo Vražjebojne Silastike, ki so tako hitre jeze, da jim je za spopad z vami zadostovalo že dejstvo, da ste se rodili. 

Naletimo na nekaj podobnosti med stanjem na našem planetu in študiramo, kje so tiste ideje, za katere se je vredno boriti. Tudi o lenobi spregovorimo in o dejstvu, da je lenoba gonilo napredka. Seveda se malce pogovarjamo tudi o poglavju samem. 


Tudi o superračunalniku, ki sliši na ime Haktar in so ga Vražjebojni Silastiki naredili samo zato, da bi ustvaril dokončno orožje. Ugotovimo, da je bil Haktar presunjen, šokiran in seveda ni hotel uporabiti orožja, ki ga je naredil ... in na koncu špekuliramo, kaj imajo z vsem skupaj krompirjevi ocvrtki? 

Recept za krompirjeve ocvrtke in zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Mar 14, 2022
Joda še nismo vzel'
00:26:02

Zdravo. Vsem ženskam želimo vesel 8. marec in naj bo enakopravnost vsak dan, ne samo na ta dan. Spomnimo se tudi na 44. obletnico radijske igre, po kateri je nastala neka knjiga, TV serija, računalniška igra in še kaj in da bi avtor teh del te dni praznoval 70. rojstni dan. Naj počiva v miru. 🙏 

Ugotovimo, da smo za jod prestari, zato si bomo raje omislili 5G telefone, čeprav smo tehnično že vsi trije mrtvi, ker smo cepljeni. Spomnimo se na žur iz prejšnjih epizod in na žur s pritlikavci, kot sta jih prirejala Freddy Mercury in volk iz Wall Streeta, debata zanese na temnopolte ljudi in glasbo, ki ni edina stvar, katero smo jim belci ukradli in vzeli za svojo. 

Proti koncu zelo dolgega intra odigramo 23. poglavje v celoti ... v mini podkast oz. radijski igri, razglaboljamo kaj je bolje: fuk ali Belgija in ugotovimo, da Belgija zagotovo ne, se ustavimo tudi na gasilski veselici in pridemo do zaključka, da je na drui strani šanka težje, kot na strani, kjer smo ponavadi. Sploh za punce, ki so nemalokrat v bistvu zelo poceni plačane psihologinje. 

Nekaj zadnjih minut epizode celo posvetimo poglavju. Juhuuu. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Mar 07, 2022
Nagrada za najbolj brezzvezno rabo besede "fuk" v resnem scenariju
00:30:00

Zdravo. Tokrat se pomudimo na leteči zabavi, kjer se znajde tudi Rory - nagrada za najbolj brezzvezno rabo besede "fuk" v resnem scenariju, pa seveda Artur, Frod, Slarty in Trillian, ki je tam v spremstvu boga groma, torej samega Thora. Pred poglavjem obelodanimo poslovno idejo št. 7205: to je čezoceanski leteči žur (na avionu) ali pa leteča žurka, ki pride na dom - do bloka ali hiše - in odvaža ali dovaža žurerke in žurerje. 

V samem pogovoru o poglavju ugotovimo, da ima hiša ponavadi štiri vogale (in da žena podpira tri), da Artur uporablja brisačo podobno, kot se uporabljajo očala Džoo Džanta 200, ali podobno kot se uporablja brisača pri obrambi pred traalskim hroščatim krvolokom. Ford in Slarty ugotovita, da za vstop na letečo zabavo potrebuješ alkohol. 

Artur ugotovi, da je vesolje dosti staro, da bo pol ure, medtem ko bo on na zabavi, pazilo samo nase. Sklenemo, da je žur kot služba ... čisto navadna služba in da je zabava na koncu smrtno ranjena. Vap. Povemo še, da Artur proti strašnemu Thoru izvede "A se greva v'n zmen't?" manever. Tako uspešno, da Thoru ostane le še ... pečinaobešalnik. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Feb 28, 2022
Najbolj divja zabava v vesolju
00:30:03

Zdravo. Tokrat končno prispemo do najbolj divje zabave v vesolju. Ne samo, da leti v hiši polni žurerk in žurerjev že štiri generacije, Arturju se zabije v zadnjo plat. Preden pridemo na zabavo pa se spomnimo na naše športnike in športnice, ki so nas razveseljevali na olimpijskih igrah, govorimo o odrekanju v športu in o zabavah na Ptuju. 

Tudi o tem, da smo po naravi šparovna bitja, se ustavimo in pri varnostni čeladi Roka Petroviča - ugotovimo, da jo je imel Aljo pred njim. Z zabavo na glavi obdelamo zabavo, ki je nikoli ni konec, ... spomnimo pa se tudi na zabave iz naših krajev, ki trajajo iz četrtka na ponedeljek. Citat tokrat prebere poslušalec Viljem Demšar, hvala. 🙏 

Mi pa obdelamo tudi najbolj divje zabave na planetu ... in se strinjamo s tem, kar pravi pesnik: da po najboljšem žuru vedno slabo, in se spominjamo nekaj divjih zabav. Kolikor se jih lahko, ker včasih tudi pamet odpove. Ker smo včasih tudi mi radi ... oboje. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Feb 21, 2022
Med seksom ne smeš razmišljat' o seksu
00:26:06

Vsak dan je Valentinovo veli pesem, zato tokratno epizodo posvetimo ljubezni. Ljubezni do letenja, ki jo Artur najde medtem, ko naključno zgreši tla, medtem ko zagleda malo mornarsko modro potovalko. Spomnimo se tudi na Gregorjevo in nostalgično gledamo na čase, ko smo glasbo poslušali na kasetah. In CD-jih. 

Kot rečeno se v poglavju posvetimo letenju, ki se zgodi medtem ko so skalnati bloki plesali okoli Arturja, le ta pa enostavno zgreši tla. Govorimo tudi o sanjah o letenju, omenimo zakon težnosti, ki je očitno šel na dopustu in retzini, ouzotu in štoku. 

Ugotovimo, da je Artur najbolj samozavesten do sedaj ker ima med letenjem občutek, ki ga ni občutil že od rojstva. Povemo tudi to, da so zapiski kul, s čimer se zagotovo strinjate, če ste prišli do konca tega zapisa. Prijetno poslušanje in hvala za vse ribe. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Feb 14, 2022
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni
00:32:49

Zdravo! O jetrih je govora preden štartamo s tokratno epizodo. In o pameti in o presajanju jeter. In o tarifi za najbolj nadebudne domače mojstre tipa "sem že skoraj vse sam naredil". Opravičimo se, ker smo v prejšnji omenili napačnega Francisa Bacona. Ugotovimo tudi, da je treba poslušati telo. 

Zatem se posvetimo poglavju in brokijskemu ultrakriketu ter zgodovini Štoparskega vodnika po Galaksiji, spomnimo se na prvega urednika Zagnanega Froomtiga in na hurling, šport, ki ga ne poznamo. Spomnimo se tudi bratovščine Svete južine z Voondoona, ki uči, da je kosilo središče človekovega življenja. Tudi da je termin "pejmo na eno kavo" najbolj zlorabljen gostilniški termin v vesolju. 

Predebatiramo alternativno knjigovodstvo, ošvrknemo ekonomijo in družbene ureditve in gremo pred tekmo brokiskega ultrakriketa na čarovniški grič v Glastonburyu. Ugotovimo, da je puška za tenis napaka, ali pa šala, ki je ne razumemo. Kar je čudno, ker mi smo na twitterju že dolgo časa in razumemo praktično vse ... ;) 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Feb 07, 2022
Katedrala sovraštva
00:28:33

Zdravo. Oglašamo se iz Katedrale sovraštva, izdelka duha, ki ni bil samo iztirjen, pač pa tudi prekucnjen. In sredi nje je stal kip. H kipu se bomo še povrnili. Epizodo smo namreč začeli z bremenom imperija, številom kilometrov od doma, kjer ni greha, tovarnami sovraštva, 88 lipami v spomin tovariša Tita in se spraševali, če bo rojstni dan Velikega vodje tudi prestavljen, da bomo lahko častili njegov lik in delo. 

Ugotovimo tudi, da teleporti sirijske korporacije delajo slabo, saj se Artur znajde v temni orjaški dvorani, kjer živi vse žrtve, ki jih je Artur Dent ubil, ali pomagal ubiti ... in to v enem samem telesu. Da, to je Agradžag, črno, napihnjeno, gubasto in usnjato destruktivno bitje, za katerega sumimo, da se je višje stvarstvo, če obstaja, res poigralo z njim. Toliko reinkarnacij, pa samo en rabelj. 

Citat o barvah prebere kostumografinja Monika Lorber, hvala! 🙏 Artur se v Katedrali sovraštva brani, češ, da je bilo tole le splet naključij. Agradžag omeni tudi naključje, ko ga je Artur ubil na Stravomuli Beta in je odločen, da je čas za maščevanje, ... Artur pa pove, da na dotičnem planetu še ni bil. Vse to in še več v 88. epizodi. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jan 31, 2022
Edigs in časovna potovanja
00:30:42

Zdravo. Oglašamo se iz samoizolacije, ker so taki časi. Najraje bi uporabili časovno potovanje in odpotovali v čase, ko je Fredi Miler prepeval Vedno si sanjala njega. Doma smo v seksi opravah, a ker nimamo videokasta, nas pač ne vidite (v šlafrokih, pripravljene na ples). Khm khm. 

V 17. poglavju se osredotočimo na predmet, ki je inspiriral eno od zgodb, ki so sprožile kampanjo za resnični čas, to je zgodba o pesniku Lllafa iz Dolge dežele Effa. Seveda govorimo o korekturnem laku, ali po domače edigsu. Spomnimo se tudi na pivne, ki so bile po našem mnenju večji statusni simbol v socialističnih časih kot sadni jogurti. 

Citat o tem, kaj se je zgodio s Čalezmsko katedralo prebere dr. Andreja Gomboc, hvala! 🙏 Dotaknemo se tudi samoizpolnjujoče se prerokbe in svetujemo, da na pust deževen dan berite poezijo. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jan 24, 2022
Nezaposlen um je hudičeva delavnica
00:30:42

Zdravo! Tokrat se spomnimo legendarne igre Monopoly, katere zgodba je tako zanimiva, da jo lahko poslušate v povezavi v zapiskih, mi pa se strinjamo, da je jugoslovanski Monopoly najbolj kul, čeprav igra ni bila izumljena za to, da bi ljudi napačno učila, da je monopol gonilo neustavljivega napredka. 

Spet se pogovarjamo o avizu, tokrat vam predstavimo našo režijo, preden zabredemo pa naredimo most do čalezmske katedrale in v imenu neustavljivega napredka zabredemo nazaj k naravi. Ugotovimo, da bi se najbrž težko navadili, da bi spet prali oblačila v potoku, ter sklenemo, da smo ljudje bitja, ki imajo radi probleme. 

Tudi o poglavju samem povemo nekaj besed, Fordu se mudi na zabavo, Slartibartfastu na reševanje vesolja, Artur pa ne ve kaj bi, le mozolj v supernovi ga strašno moti. Sklenemo da je nezaposlen um hudičeva delavnica. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jan 17, 2022
Nasveti za shranjevanje živil
00:26:57

Zdravo. V tokratni epizodi se posvetimo nasvetom za shranjevanje živil, govorimo o fermentaciji, ter se sprašujemo kdo je bil prvi človek, ki je rekel, da je ta tekočina, ki je bila kasneje poimenova pivo, dobra za pitje. 🍻 Ustavimo se tudi pri setvenem koledarju in pratiki in vam zaupamo kako delajo mlekomati. 

Napovemo nagradno igro za biblični Ultimativni štoparski vodnik po Galaksiji, sicer pa smo v 15. poglavju 3. knjige na draguljasti plaži, kjer sta sodnik Pag in tista čedna porotnica. Obelodanimo vest, da so bodoči citati na hvalazavseribe.si/citat (tako da boste lažje našli tistega, ki bi ga radi prebrali, posneli in poslali), tokrat pa citat prebere Martin Freeman. Hvala! 🙏 

Slišimo vest, da sta krikitška ladja in Ključ za vedno izgubljena v časovno-prostorskem kontinuumu in špekuliramo s čim si je belil glavo sodnik Zipo Bibrok 5x10⁸! Za mentalno sliko brkov Slavka Bobovnika se vam že v naprej opravičujemo. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jan 10, 2022
Prav prisrčni in res fejst fantje
00:30:00

Zdravo. Letošnje leto je zaenkrat super, zato se posvetimo dejstvu, da sodišča ne dvigajo pošte in se domislimo, da bi bilo fino imeti gibanje za pravične praznike. Ideja je, da bi se prazniki, ki padejo na vikend prestavili na najbližji petek (in) ali ponedeljek. Še enkrat se spomnimo na leto 2021, pri novoletnih zaobljubah pa vam zaželimo ... pogum in vso srečo. 

Citat tokrat prebere poslušalec Aleš, ki je ga je posnel na našo tajnico. To je dokaz, da se da in najlepše novoletno darilo, kar smo si ga lahko predstavljali. 🎁 Bravo in hvala, Aleš. 🙏  

V poglavju prek informacijskega privida gledamo pravo sodniško dramo. Sodniški proces proti prav prisrčnim in fejst fantom spominja na "ene sorte" galaktični Nürnberške procese, ker so Krikkičani, kljub temu, da so bili prav prisrčni in res fejst fantje, uspeli narediti totalno razdejanje v Galaksiji ... in to v pičlih 2000 letih! 

Govorimo tudi o Titu, voditeljih in civilizacijah in se spomnimo, da imamo zaradi neustavljivega napredka lepo obvoznico. Kar pa tudi je nekaj. Priča smo najpomembnejšemu trenutku galaktičnega prava, ko Krikkit zaprejo v ovojnico Po-časa. Za konec omenimo tudi vest, da so (v Belgiji) vse nepotrebne orgije prepovedane. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jan 03, 2022
(Ne)srečno 2022!?
00:30:00

Zdravo! Tokrat ugotovimo, da bi imeli Bife pri konju in konjušniku, z najbolj ozkim asortimanom pijač, ugotovimo pa da tega ne moremo storiti sami. Sklenemo pa, da smo bolj prijazni kot Krikkitčani in tudi, da je večina ljudi, če jih izpostaviš bombardiranju medijev, sposobna postati Krikkitčani. 

Z veseljem, pa tudi s strahom pričakujemo leto 2022, Aljo pa razloži, zakaj je bolje biti pesimist. Če se kaj dobrega zgodi, si potem prijetno presenečen. Naši junaki so spet v bistromatični restavraciji, sicer pa poglavja ni prav veliko, le Slartibartfast povzame, da so Krikkičani čez noč postali manični sovražniki vsega tujega. 

V silvestrskem dodatku tudi o teoriji zarote, v kateri so rastline naši overlordi, pogovarjamo se kaj storiti, če (ko) pridejo Vogoni in omenimo citat Johna Lennona. Govorimo tudi o tem da nam je pri Douglasu všeč, da ne špara nikogar in se dela norca iz vseh in vsega. Sklenemo, da je Štoparski vodnik po Galaksiji bolj brezčasna knjiga kot Biblija. 

Srečno 2022 in hvala za vse. 🎉 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Dec 27, 2021
Neskončni bleščeči prah galaktičnih draguljev
00:43:17

Zdravo. Tokrat se za začetek ustavimo pri ultramahagonijevi mizi in česterfildski sofi in kako bi bilo luštno, če bi imeli lokal, v katerem bi lahko snemali podkast v živo. Malo manj sanjarjenja je v novici, da naša dopisnica iz Innsbrucka preverja možnosti, če bodo naslednji Dan brisače izobesili brisače v dotičnem mestu. To bi bilo noro. 

V prejšnji epizodi se spomnimo na bivšegea predsednika Galaksije, mu v slovo zaigramo Tišino in se spomnimo na druge bivše predsednike, ki so trn v peti nekaterim. Pogovarjamo se tudi o alternativi sedanji ureditvi, ki bi ustavila vse, kar nas žene v propad v imenu neustavljivega napredka. Ugotovimo tudi, da nas narava hoče mrtve. In nekateri medvedi tudi. 

Pod praznim nebom srečamo krikkiške može, ki so priča vesoljski ladji, ki pade z neba, in ugotovimo, da lahko strah vodi v sovraštvo. Vmes še o marsičem, tudi o Paulu McCartneyu, za konec pa o Beatlesih, dokumentarcu Get Back, Bobu Dylanu in Čukih, ki bi bili lahko znani tudi Jože Potrebuješ Boy Band. ;) 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...   

Dec 20, 2021
Le naprej in vso srečo
00:37:39

V 81. epizodi se poslovimo od rajcača in ugotovimo, da je Zaphod zelo depresiven. Trillian mu ne more pomagati, Aljo pa se spomni na reklo, ki pravi, da je bolje, da ti je v nedeljo zvečer malce nerodno, kot da ti je v petek zvečer dolgčas! 

Sklenemo, da bo v Innsbruck treba pred letom 2042, najbolje kar drugo leto in da smo si sami skopali jamo. Posvetimo se Zaphodovem načinu pitja in ugotovimo da izhaja iz mokre družine, ima dedijeve oči in kapitanovo sapo. Trillian pove tako kot je: "Preveč piješ." Sočustvujemo z njim, ker je izgubljen, ker je dokončal svoje poslanstvo, baje. 

Citat o tem, kako se naučiti letei prebere Miro Majcen, hvala! 🙏 Finta je v tem, da se vržeš na tla in jih zgrešiš. Trillan prekipi in odide, namesto nje pa pridejo beli roboti. Vmes je še nauk o zgodovini in druge stvari ... in strašno strašen pečinaobešalnik. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Dec 13, 2021
Tehnične težave
00:26:38

V tokratno epizodo se prikradejo tehnične težave. Vedeli smo, da bodo prišle, ker smo se jih izogibali 80 tednov oziroma 80 epizod, a narava dela je, da če gre lahko ob novi opremi kaj narobe, bo narobe tudi šlo. Za slabši Pelijev zvok se vam že vnaprej (ali za nazaj) opravičujemo za vse nevšečnosti. 

Mi pa se spomnimo na vse žimnice po imenu Zem, ugotovimo, da bodo eni obogateli od umetne inteligence, eni pa od človeške neumnosti. Zi pove, da je propad civilizacije blizu in da je nekdo kolektivno ugasnil pamet. Sprašujemo se tudi, če je problem, da hočemo preveč? 

Seveda pa v epizodi obdelamo tudi 10. poglavje 3. knjige, Krikkit in zelo dober informacijski privid, citat pa tokrat prebereta kar dva citat-o-gosta: Douglas Adams in Martin Freeman. Hvala! 🙏 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Dec 06, 2021
Žimnica sreča robota
00:38:42

Zdravo, danes je Dan republike. Zato začnemo debato s sliko, ki visi namesto Titove slike na premnogih stenah v Sloveniji in se sprašujemo: zakaj?! V 9. poglavju 3. knjige žimica sreča robota, na planetu, kjer je še sonce depresivno kot Marvin. Na planetu, kjer še rosa pada na zemljo s posebno odurnim treskom. 

Mi pa se pogovarjamo o sreči, filozofiji, pameti in o dnevniku - oddaji, v kateri vam špiker zaželi dober večer in vam potem naslednje pol ure razlaga zakaj temu ni tako. Govorimo tudi o letalih, transportnih in potniških. Citat kar na žurki prebere Iphigénie Noëmi, hvala. 🙏 

Ugotovimo, da je vsem žimnicam ime Zem, da niso sadež, zato ker jih ubijajo in posušijo, da spijo na njih. One pa so kljub temu vesele, polne empatije in vedrega duha. Zato: ne bodimo kot Marvin, bodimo žimnica. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Nov 29, 2021
Pablo Escobar družabnih omrežij
00:35:19

Zdravo. Tokrat se za začetek ustavimo pri tretjem odmerku, Aljo pa da nasvet vsem, ki se ne želijo cepiti in so bili v JLA. Pogovarjamo se o rajcaču, ker je bil Peli na podkast izobraževanju v organizaciji podcrto.si, novo pridobitev boste slišali v prvi minuti. Obdelamo Meto in odvisnosti in ugotovimo kdo je Pablo Escobar družabnih omrežij. 

Majice bodo, za poležavanje pred kaminom, mi pa skočimo do italijanskih restavracij in se prebijemo v sobo informacijskih prividov, ki kraljuje v 8. poglavju 3. knjige. Številke so obupne, Ford pa vadi kujanje in mu gre kar dobro od rok. Citat prebere Zoki, evangelist prihodnjega preteklika, ki tudi razloži pravilno uporabo. Zoki, hvala! 🙏 

Mi se še pomudimo kako dobro delajo prividi v sobi informacijskih prividov in da je podobnost zadnje scene z Vojno zvezd je zgolj naključna. In da je bila znanstvena fantastika konec sedemdesetih res popularna. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Nov 22, 2021
Bistromatični pogon
00:31:41

Zdravo. V 77. epizodi se posvetimu najbolj zanimivemu in hitremu  pogonu, kar ga premore naša Galaksija. To je bistromatični pogon. Še  preden se podamo v bizarno neabsolutnost števil, se ustavimo pri stojalu  za pivo, čarovniku Danijelu Gorjupu, Johnu Nashu ter Italijanih in hranjenju! 

Citat o tem kako deluje bistromatični pogon prebere nihče drug kot Slavko Jerič, mojster številk osebno. Hvala! 🙏 Nam pa možgan zlomi recipriversekskluzon, ki je osnova za kajtebrižno polje. Seveda obdelamo neabsolutna števila, ki definirajo bistromatiko, govorimo pa tudi netočnosti, tehnologiji, samovozečih avtomobilih in Gostilni pod Golovcem, ki je več ni. 

Obelamo tudi od Žmauca soseda in bistromatično turbino, ki bi morala biti tam, razpravljamo o nadaljevanju filma Ne joči, Peter in ugotovimo, da števila v restavracijah ne ubogajo matematičnih zakonov. Za konec še o skupinici menihov, ki pojejo čudne hvalnice vesolju. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Nov 15, 2021
Robotska sindikalna zabava
00:30:58

Zdravo! Ta teden skupaj z Albinom in Justinom obiščemo robotsko sindikalno zabavo, kateri se pridruži tudi Slartibartfast. Vmes se spomnimo na slogan: "Potuj po svetu, spoznavaj zanimive ljudi in jih postreli." Govorimo o materinskem jeziku, angleščini in stoletni vojni, ki se je kar zavlekla. 


Tudi na staroselsko prebivalstvo obeh Amerik se spomnimo, a na srečo Arturja "prime gadan fleš" in že smo v 6. poglavju tretjega dela trilogije v petih delih. Ford se zmrduje nad interierjem italijanske restavracije, mi pa ugotovimo, da smo dali individuum pred skupno dobro. 

Iz meglenih obzorij časa se vzdiga prekletsvo, zato se bo treba z njim spopasti. Ford pravi, da ima deformirane žlezo družbene odgovornosti in da je oproščen reševanja Vesolja. Citat prebere Blaž Maležič, hvala. 🙏 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Nov 08, 2021
Balkan je ... smer v psihologiji
00:35:14

Zdravo. V tokratni epizodi nas zanese na Balkan in na tipične balkanske posle, predvsem korupcijo. Zato nas zanima, če je korelacija med številom sončnih dni in stopnjo korupcije, za odgovor pa se obrnemo na dr. Dana Podjeda, ki razloži kako je na stvari. Hvala! 🙏  

Še preden se posvetimo poglavju, pa razkrijemo, da je tretja knjiga nastala iz zavrnjenega Douglasovega scenarija za kultno britansko ZF serijo Doctor Who. Omenimo tudi odličen potopis Zadnja priložnost in se končno posvetimo temi tokratnega poglavja. 

Tako ugotovimo, da je v Galaksiji vse isto kot na Zemlji, da ljudje iščemo za pomene za svoja življenja in da bi nam razneslo možgane, če bi ugotovili, da vse skupaj najbrž nima smisla. Zato zaključimo, da je pravilni odgovor odgovor b.) Življenje v Galaksiji je ... butasto. 

Aljo za konec pove še najnovejšo teorijo zarote. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Nov 01, 2021
Nadnaravne sile so bile res živahno na delu
00:39:13

Zdravo. V tokratni epizodi se pogovarjamo samo in izključno o vsebini poglavja. Ker je vsebine veliko, začnemo z modro stvarjo policijske oblike, nadaljujemo z bedrcem v bradi in se posvetimo komentatorjema, ki sta kriva za naslov tokratne epizode. Ugotovimo, da se stvari včasih kar same rešijo. 

Citat iz daljne Japonske tokrat prebere Una Softić, hvala! 🙏 Mi pa ugotovimo, da je Artur doma in se nostalgično spomnimo na dni, ko je bila nostalgija tretirana kot bolezen. Artur v bisagi najde brisačo stranke SDS Evropske unije, Ford pa se obnaša, kot da je na rejvu. 

Na hitro ošinemo KTB in se ustavimo pri nevzgojeni mulariji. Kar bo bilo, pač bo bilo, pravi Slartibartfast, mi pa se strinjamo da je to odličen primer prihodnjega preteklika, primeren za sinajski pribor ki se zgodi na kriket igrišču. Ford zaključi, da bi se rad družil z ljudmi svoje baže. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Oct 25, 2021
Johnny Bravo
00:26:25

Zdravo. V intru ugotovimo, da je česterfildska zofa najbrž naredila več škode svetu, kot sama česterfild puška. Spomnimo se tudi, da so jo imeli Zagor, Blek in ostali stripovski junak, vsekakor pa je ni imel Johnny Bravo. Hoo-hah! Citat tudi tokrat prebere Douglas Adams, hvala! 🙏 Naša tajnica še vedno sameva. 

Še enkrat obiščemo igrišče Lords in lordovo taverno in se seveda še naprej pogovarjamo o zgodovini česterfildske zofe. In sendvičev. Po nekem čudnem naključju se pogovarjamo o nočnem nebu nad planetom Kriikit, ki je osrednja in edina tema tokratnega poglavja. 

Zato pa se pogovarjamo o kriketu, fuzbalu, vrtincu totalne perspektive v realnem življenju in dobimo poslovno idejo za Štoparski tematski park. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Oct 18, 2021
Prihrani razum za boljše čase
00:36:46

Zdravo. V intru govorimo o suženjstvu, kriptovalutah, protestih, teku po obvoznici in o bogu, ki je imel sistem. Ugotovimo, da če smo mi največji dosežek boga, potem "he failed miserably". V debati o poglavju pa Arturja boli grlo od rednega jutranjega krika groze in se odloči, da bo znorel. 

V kader pride Ford, ki pravi da je smisel zadeve, da nima smisla in da je bolje, da človek prihrani razum za boljše čase. Pove tudi, da je bil v Afriki in je skakal v džin s tonikom. Mi pa tudi o poletnih telesih, dietah, prehranskih dopolnilih in Lennyu Kravitzu, pustu, maskah in ventilih. Pa še o pravljicah in mačehah in PornHubu. 

Citat tokret prebere nihče drug, kot Douglas Adams, hvala! 🙏 Mi pa obdelamo, kaj ve Štoparski vodnik povedati o letenju, kaj nas uči zgodba o Narcisu, kam so šli Golganfričanovci na počitnice in kaj dela na prazgodovinski Zemlji česterfildska zofa. 

Zvrke v časovnoprostorksem kontinuumu, tolmune nestabilnosti v tkanini prostora-časa in drseče motnje v peni pa skoraj popolnoma ignoriramo. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Oct 11, 2021
Ovečeni Velepotež ... prva epizoda 3. sezone, v kateri obdelujemo knjigo O življenju, vesolju in sploh vsem, posvetilo pa prebere nihče drug kot Anže Tomić – Tomo, znameniti podkast sultan
00:29:50

Zdravo. Pozdravljeni v tretji sezoni. V uvodu se spomnimo TEŠ6, Bevoga in birokracije. Izkaže se tudi, da smo strokovnjaki za preteklost. Ugotovimo, da smo hoteli kapitalizem, zdaj ga pa imamo. Citat, ki to ni, ampak je posvetilo, tokrat prebere nihče drug, kot sam podkast sultan, Anže Tomić! Hvala! 🙏 

Preden se zakopljemo v prvo poglavje 3. knjige, ki sliši na ime O življenju, vesolju in sploh vsem, se ustavimo še pri Sally in omenimo knjigo Neila Gaimana Don't Panic. Potem pa se le preselimo nazaj v Islington, kjer se Artur zbudi z rednim jutranjim krikom groze. 

Večino časa preživimo z Ovečenim Velepotežem, enim redkih nesmrtnih bitij v Vesolju, ki ima enostavno poslanstvo: žali vsakogar v njem. Spomnimo se tudi Glav, v katerih so Anže, Pižama in Aljoša Harlamov govorili o Štoparcu. In obujamo spomine na Kino Kompas. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Oct 04, 2021
Oglašamo se iz studia 4
00:33:40

Zdravo. Tokrat se oglašamo iz studia 4, v katerem obdelamo zadnje poglavje 2. knjige. Pred tem predstavimo podkast, ki govori zanimivo teorijo zarote, da je pesem Wind of Change napisala CIA. Peli pravi, da bi za znanost naredil marsikaj, Zi pa doda, da bi morali širiti ljubezen. Aljo opozori, da se za gospoda, ki je končal na križu pred cca 2000 leti ni dobro končalo. 

Ugotovimo da vseskozi obdelujemo bližnjo ali daljno prihodnost, pogovarjamo se o stilu in slogu obeh knjig in ugotovimo, da bi O.B.O.D.-ovci to zagotovo naredili bolje. Vržemo žogico. Končno se prebijemo do Agde in Mele, ki kraljujeta v tem poglavju, ne pozabimo na zobne paste, sadni in navadni jogurt, ognjene barve gozda in na žepnino. Citat, s katerim se konča Restavracija ob koncu Vesolja prebere Katja Černela, hvala. 🙏 Mi pa pred koncem druge sezone obdelamo še evropski konec knjige in srečne konce v holivudskih filmih. Se slišimo v tretji sezoni, ko bomo debatirali o življenju, vesolju in sploh vsem. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Sep 27, 2021
Odgovor je vedno 42
00:24:12

Zdravo. Ta teden o skalah in o naših prednikih, ter o Golgafrinčamovcih, za katere ugotovimo, da so bili ene sorte virus, ali pa trojanski konj na organskem računalniku imenovanem Zemlja. Zato smo sklepčni, da zgodovina ni bila predvidena, ter na dolgo in široko govorimo o DNK. 

Citat prebere Sara Mekinc aka @jinxovje na tviterjih. Hvala! 🙏 Debata zaide k samoizpolnjujoči prerokbi, Arturjeva sklopka v možganih počasi prime in končno pride na odlično idejo, kako bi se dalo podzavestni vzorec spraviti na dan. 

Na pomoč pride Scrabble, a je vprašanje na odgovor o življenju, vesolju in sploh vsem postavljeno narobe. Odgovor je vedno 42, zato sta Artur in Ford zadovoljna, mi pa tudi. Govorimo tudi o novem podkastu, ki pride, ko je učenec pripravljen. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Sep 20, 2021
Z račko nikoli nisi sam
00:34:30

Zdravo! Tokrat obdelamo vse modrosti kapitana golgafrinčamovske ladje B, za katerega ugotovimo, da je rahlo (ali pa močno) naiven zen budist. Po njegovo je bilo življenje na Fintlewodelwiksu res prijetno, manjkala je le topla voda in rudnik mila. 

Začnemo pa z mešalko, vmes ugotivimo, da bodo imeli necepilci problem pri izbiri z grafenom okužene krvi cepljenih krvodajalcev. Kapitan še ugotovi, da je važno, da človek živi v veselem pričakovanju in da je prijetno če telefoni ne zvonijo. 

Priča smo zasedanju, kjer Ford kolonizatorjem pove, kar jim gre. To je, da so trop ponorelih kretenov, le ti pa ugotovijo da so jamski domorodci v kolibah zato, ker so dali jame prebelit. Citat o financah prebere Petra Sovdat iz Financ, hvala! 🙏 Kapitan ugotovi, da za nekaj kopeli pa bo že še časa. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Sep 13, 2021
Niko Mihelič
00:27:29

Zdravo. Tokrat se spomnimo videa Smack My Bitch Up britanske zasedbe The Prodigy, medtem ko se pogovarjamo o novem Bondu. Peli pove teorijo o brezalkoholnih pivih, mi pa se debatiramo o psihofizičnem stanju Forda in Arturja. Tudi o gorah, vrhovih in avtocestah. 

Aljo se spomni na holotropno dihanje, ki ga je populariziral Stanislav Grof, Ford najde napis in sliko starejšega gospoda, ki ga pozna tudi Artur, Zi pa se spomni kako lepo govorijo na Radiu Ars, in na katerih radijih tudi. Debata zaide k Niku Miheliču. 

Citata ni, tudi minute za popularno glasbo so šle nekam drugam. Je pa zato z nami učka babilonka. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Sep 06, 2021
Življenje je smešno lahko
00:34:04

Zdravo. Prvič po dolgem času z živo publiko med snemanjem, z nami je bil Roni Kordiš aka Had, ki je tudi prebral citat. Hvala! 🙏 Zato se razburjamo čez socialna omrežja, se sprašujemo če so Golgafrinčamovci v Preboldu, ugotovimo, da ljudje ne vemo vsega, nekateri niti tega ne, kako deluje gasilni aparat. 🧯

Spremljamo Arturja in Forda, ki sta na nekem lepem planetu, srečata domorodce, prehodita stotine milj, naredita splav, s pomočjo uma (in feromonov) lovita divjad in raziskujeta neznani planet. Življenje je smešno lahko. 


Ugotovimo, da smo ljudje sami krivi, da si ga otežujemo. Prepustite se reki življenja, kajti, debata o sadju hitro zaide na pot abrahamovskih religij, Zi pa se spomni filma Into the Wild. Na koncu ugotovimo, da ima Ford prav, ko pravi: "Znati moraš prav dišati." 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Aug 30, 2021
Kako vladar Vesolja rešuje križanke?
00:28:12

Zdravo. Tokrat naša junaka (in Zarniwoop) končno prideta do vladarja Vesolja. Gospod je z njim in vanj verjame, to je pa že skoraj vse. Kot pravi: moje vesolje so moje oči in ušesa. Mi pa se sprašujemo kako on rešuje križanke. In imamo nov avizo (oz. novo ime zanj - avizo), obiščemo Porto Cervo in se ne pogovarjamo o Bilderbergih. 

Zato pa o znanosti in iskanju resnice, o tem zakaj smo iznašli božanstva. Poročamo, da Trillian in Zaphod ugotovita, da je vesolje res v dobrih rokah. In o tem, da je življenje en cel kaos. Za nameček ugotovimo da je preteklost utvara. Citata tokrat ni, ker govorimo o tem kako nadstandardne so Murgle kot soseska. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Aug 23, 2021
Dekleta in žene naj vladajo
00:26:01

Zdravo. Ta teden delimo brezplačne nasvete za vladanje, ker govorimo o vladanju. Predlagamo tudi, da naj naslednjih 100 let vladajo izključno ženske. Citat o vladanju tokrat prebere nihče drug kot prvi predsednik repubike Slovenije - Milan Kučan. Hvala 🙏! 

Mi pa se pogovarjamo tudi o Lonely Planetu, Štoparskem vodniku po Evropi, založbi Pivec predlagamo trdo vezano trilogijo v petih delih, razglabljamo o razdvojenosti v družbi in o napredku, ter ugotovimo, da so problem ljudje. 

Na koncu ugotovimo, da vladarji zelo uživajo v opravilih oblasti in skoraj ne opazijo, da je v resnici nimajo. To zgleda kot ena čist' normalna družina. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Aug 16, 2021
Kdo je ubil neandertalca?
00:22:37

Zdravo. Tokrat govorimo naših predhodnikih in o tem, kdo je ubil neandertalca - zavarovalniški zastopnik ali so neandrtalci naredili skupinski samomor zaradi Golgafrinčamcev. Zaphod še vedno ne mara Zarniwoopa, a še vedno ne ve zakaj. Poišče steklenico džanksa, ampak ugotovimo da, kadar ti gre nekdo na živce, alkohol ne pomaga. 

Spomnimo se M.S., ki je nekoč pisal Nočno kroniko na Delu, debatiramo o novinarstvu in poklicih in ugotovimo, da smo nekako vsi solidarni, da bomo sodelovali v tej dirki do dna. Je mogoče Zaphod tudi samo navaden človek, ki ni pripravljen na soočenje z resnico? Kot pravi zenovska modrost: "Učitelj pride, ko je učenec pripravljen." 

Citat prebere poslušalka Katja, hvala 🙏! Skupaj pa ugotovimo da je Zarniwoop povzpetnik. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Aug 09, 2021
Mehak pristanek v juho življenja
00:32:24

Zdravo! Tokrat o električnih kolesih, opozorilnih nalepkah, Ivanu Mohoriču in njegovi analogiji, da je Zemlja ene sorte Avstralija vesolja. Nadaljujejmo debato o tem, ali je bila Golgafrinčamska Noetova ladja B res umazana zvijača ali domiselna rešitev nekega problema in se vprašamo isto vprašanje kot Artur: "Zakaj se ljudje ne morejo navaditi da bi živeli v miru in slogi?" 

Citat prebere poslušalka Nevenka (aka. @ribnik6n na Twitterju), mi se pa pogovarjamo tudi o odgovornosti, civilizacijskem napredku in o tem, da nam ni treba nikogar ubit, da bomo srečni. Tudi o samem poglavju se pogovarjamo, bežno. Ford ugotovi, da sta z Arturjem v kaši, Artur pa pridoda: "Meni se zdi to že mesec dni stara novica." 

Poglavje v kateri je Artur vsekakor najbolj razsodnen karakter in ima kar dva vrhunska citata, vendar tega v epizodi ne omenimo. Včasih nam pač ne uspe. Lep avgust, vsem ki (ne) greste na dopust. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Aug 02, 2021
Najbolj štoparska prekmurska vas
00:32:31

Zdravo! Tokrat smo v najbolj štoparski prekmurski vasi - Golgafrinčamci - v kateri se pogovarjamo o miljarderjih s pokončnimi raketami in o kupu nesposobnih kretenov. Tudi o brinju, gin tonicu in viskiju s sodo. Ugotovimo da je varjenje alkohola v času velike katastrofe bolj popularen hobi kot zbiranje znamk. 

Seveda na vrsto pride tudi Golgafrinčam, mistični planet prepleten z legendami, dom velekrožnih pesnikov iz Ariuma, prav posebne pesniške klike, ki je nič hudega sluteče popotnike rada obmetavala s kamenjem in jim pela dolge pesmi, ki sledijo natanko istem vzorcu. Debatiramo tudi o tem kako se znebiti tretjine prebivalstva planeta. 

Govorimo o karierni poti naših otrok in se strinjamo, da če ne bodo mafijci in sponzorične, da bo kar v redu. Aljo se spomni tistega grafita, ki pravi: "Ljudje, ki morajo delati, nimajo časa služiti denarja." In še čem. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 26, 2021
Žinjin tonix
00:28:44

Zdravo! V tokratni epizodi obdelamo jutranje vstajanje na dopustu, siesto in biološke potrebe. Pogovarjamo se o vprašanju, ki ga je nedavno zastavila @artemida: če je gin tonic kosilo ... in ugotovimo, da bodo šli naši scenaristi prvi pred zid, ko pride revolucija. Ali pa jih bomo vsaj odpustili. Ko pridejo z dopusta. 

Takoj za njimi bomo odpustili redaktorja, asistenta režije in nabavnega referenta B. Pogovarjamo se tudi o 24. poglavju 2. knjige, o razliki med prvim in drugim častnikom, o tem kako je impozanten ladijski most, citata o žinjin tonixu pa ne prebere nihče. Za to je kriv redaktor, ki je na dopustu (glej zgoraj). Mi pa ugotovimo, da je ladijski most strašljivo kičast. 

Ošvrknemo še bosanske piramide, grobnice in ugotovimo, da je na golgranfrinški Noetovi ladji B kup nesposobnih kretenov. Med potniki. Preden nadaljno analizo nas ustavi pečinaobešalnik. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jul 19, 2021
Razvodnik prve klase
00:31:15

Zdravo! V tokratni epizodi o zgodbah iz časov osamosvojitve, zgodbah iz služenja vojaškega roka in o tem, da ne moreš it z vsakim na pivo, rad pa je treba imet vse ljudi. Tudi o Sumercih in pivu, pa o eskimskem obratu in grobnici golgranfrinške Noetove ladje B. Ugotovimo, da si Peli zasluži borčevsko penzijo, ker je na bojišče nosil municijo. Tudi na zgodbo o kitari C-108 ne pozabimo in na 15 milijonov sarkofagov in en kill-o-zap. Ugotovimo tudi, da bi morali imeti podkast o zgodbah iz vojske z naslovom Še pomnite, tovariši. Peli pove dražilnik o kozi in stražarskem mestu št. 4. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jul 12, 2021
Če moram tja po koščkih
00:33:42

Zdravo! Tokrat se pogovarjamo o ideji, da bi morali ljudi za cepljene malo bolj motivirati, z vikend paketom v Istri. V 22. poglavju 2. knjige obdelamo pesem Če moram tja po koščkih, ki jo delkamira Mare Vavpotič. Hvala! Predstavimo dokumentarec in legendarni bend Šentviški marginalci. Pred in po tem pa tudi o tem, da bi morali lokane znamenitosti popisati v almanahu folklornih junakov. Ker govorimo o mačku, govorimo tudi o Knjigi o mačku. Ker govorimo o teleportu, govorimo tudi o filmih iz videokaset, pa seveda o korakih džogerjev. Ne moremo mimo debate o teku, dopingu in edinem športu, ki ga Peli zares obvlada. Seveda se spet spomnimo o pomanjkanju občutka za mero. Pa ne samo to. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 05, 2021
Skok v sonce
00:26:41

Zdravo. Tokrat štartamo z gobami in baterijami. Ponovimo dve modrosti iz prejšnje epizode: da je treba poslušat Marvina in da Artur najde rešitve, tudi če jih ne išče. Citat o tem kako zvok preizkušajo tehniki Totalnega razdejanja prebere Dejan Dornik, legendarni tonski tehnik ter mojster domačih in tujih odrov, hvala! Ažitara je očitno prepasana klaviatura in Totalno razdejanje očitno niso metalci. Četudi poženejo vesoljsko ladjo v sonce. Epizodo zaznamujejo Pink Floydi, obdelamo LSD - Lead Singer Disease - bolezen premnogih vokalistov in vokalistk. Marvin razloži kaj pomeni skok v sonce. Ugotovimo še da Balkan ni samo geografski pojem in da teleport ne dela. Spomnimo se lepe zgodbe o čudežu na Kakrafoonu in špekuliramo kako skregani bi bili Slovenci, če bi si znali brati misli. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jun 28, 2021
Življenje je že tako dovolj obupno brez zmišljevanja
00:29:38

Zdravo. Za začetek se pogovarjamo o tem da smo bolj Homo Emoticus v okviru politične analize sveta, življenja in sploh vsega. Tudi o stanju, oziroma višjem stanju zavesti. 22. junija je 42. dan po Douglasovi smrti in konec retrogradnega Merkurja. Sprašujemo se kam je izginil Zarquon. Vročečrni Desiato se priklopi na sistem za vzdrževanje mrliških funkcij, naši junaki pa so v v galaktični pogrebni kočiji, ker se nihče ni prav zelo veliko pogovarjal z Marvinom. Citat prebere Lauren iz New Yorka, hvala! Tudi o tem, da imajo vse barve neko sporočilnost in da je Zaphod težaški do Arturja. Marvin pove še eno resnico o življenju. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jun 21, 2021
S kozmično pravičnostjo do večjih stanovanj
00:33:40

Zdravo! Tokrat še enkrat ponovimo, da gradimo lepšo preteklost, Peli pa predstavi osnutek komada In luna je sijala. Spomnimo se neučakanosti pred veceji, govorimo o izkrivljanju statistike in peš hoji, ki lahko včasih tudi koristi zdravju. Ugotovimo da roki preganjajo ne samo Douglasa, ampak tudi urednike Štoparskega vodnika. Površina vesolja je neskončna in se širi. Zato je čas, da uvedemo kozmično pravičnost. Z njo si boste lahko priborili večja stanovanja. Kako? Prisluhnite epizodi št. 55. Citat prebere Pija Režek, hvala! 🙏 Mi se pa sprašujemo, če smo res sami in koliko časa bo zdržal naš  planet. Debatiramo tudi o valutah, domoljubnih pesmih in kamasutri za  vesoljce. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jun 14, 2021
Najcenejše črke za na grob
00:39:41

Zdravo! Naj vas naslov nikar ne odvrne, ker se o nagrobnikih in črkah na njih in o tem, če se jih da kupiti na internetih, pogovarjamo po tem, ko obdelamo najbolj perečo temo, kako se izgovarja Zaphod: Zaphod ali po angleško Zejfod. Fascinira nas naprava, ki jo poimenujemo strezn-o-matik oziroma, tudi z mačk-o-matikom bi se zadovoljili! V 18. poglavju 2. knjige pa je tudi ceuga fuka enih vecejev, Ford in Zaphod se izkaže, sta strašna ljubitelja letečih krip, Aljo pa pritrdi Marvinu, da te predvesm zamorijo ti ljudje. Citat prebere druga polovica podkasta Temna stran Lune, Maruša Žerjal, hvala! Zi predstavi idejo sončnih jader za medzvezdna potovanja, Aljo ugotovi da je že desetletja mecen znanosti, Peli pa išče najceneje črke za na grob na internetu. Zaphod prepričuje Marvina, da se pred njim odpira celo novo življenje, Vročečrni Desiato in stražar pa se z dvorane odpravita pred koncem Vesolja in preden svoj veliki prihod izvede Zarquon. Sprašujemo vas tudi, če bi imeli brisače Opravičujemo se za vse nevšečnosti, take taprave, za na morje. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jun 07, 2021
Smem usmeriti vašo pozornost na določene dele svojega telesa?
00:38:08

Zdravo. Naslov te epizode bi moral biti Šlafrok iz časov socializma, vendar smo se zavoljo nekaterih poslušalcev, ki besede šlafrok ne marajo preveč, odločili, da šlafrok vržemo iz naslova. V epizodi pa ugotovimo, da je samorefleksija lahko problem, še posebej če je ni. Citat o Totalnem razdejanju prebere Luka Ferlan, hvala! 🙏 Mi pa ugotovimo kakšen je dober računovodja, pogovarjamo se o tem, kakšne so bile izložbe v rajnki Jugoslaviji in v katerih trgovinah se še dobi retro šlafrok iz časov socializma. Tudi o Novi novi banki in tisti kravi, ki se kar sama predstavi. Tudi o Haber-Boschevem procesu in velikim prihodu Zarquona. In o tem, da ima nekdo telefonski lic za vas. 

Začuda vmes tudi o 17. poglavju 2. knjige. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 31, 2021
Dan brisače (ali epizoda v kateri praznujemo prvi rojstni dan)
00:35:37

Zdravo. Danes praznuje … naš mali podkast. Prvo leto je za nami, kar nekaj pa jih je še pred nami. Še vedno smo v Restavraciji ob koncu Vesolja, zato si zaželimo si vse najboljše za 1. rojstni dan  in vas povabimo, da z nami praznujete Dan brisače. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 25, 2021
Jaz bi imel še eno glavo
00:29:25

Zdravo. V S02E15 se pogovarjamo o tem, če bi imeli še eno glavo. Kot Zaphod. Avtor se zoperstavi problemom časovnega potovanja, zato govorimo o časovnem paradoksu. Čas se sam zaceli. Včasih pomaga tudi če je familija rahlo skandinavska. Preidemo na katoliško krivdo in evangelij blaginje. Molimo na hvalazavseribe.si! Mi pa o prihodnjem pretekliku, ki ga je definiral Zoki, citat pa prebere Nataša Štrozak, hvala! 🙏 Mi pa o tem, da je Douglas napovedal tudi kripto špekulacije oz. valute. Definiramo razliko med alkoholikom in pijancem. In o časovnem mehurčku. Spet.

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

May 17, 2021
Naplavina življena, vesolja in sploh vsega
00:31:18

Zdravo. V jubilejni 50. epizodi o napačnih predstavah, o seksu in pornografiji in o tem, da je treba poslušat Seksodrom. Peli pove novo besedo, ki je ne razume, pogovarjamo pa se o 14. poglavju 2. knjige. Citat prebere Mojca Gorenc, ki ima skupaj s Pižamo nov podkast Danes praznuje. Hvala! 🙏 Ugotovimo, da je časovno popotovanje podobno smrti. Tudi o flimih, ki se včasih strgajo, izgubljenih koščih spomina in o obujanju trenutkov, ki se jih ne spomnimo. Beseda nanese na najdaljši šank na svetu, zaodrje, na pijačo in na natakarja. Končno smo v Restavraciji ob koncu vesolja, ki je v časovnem mehurčku. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 10, 2021
Izvidniška podmornica
00:27:31

Zdravo! V 50. epizodi pod zap. št. 49 oz. S02E13 o Indiji, cepljenju in osamosvojiteljih. Tudi o ID-u, egu, super-egu in Filozofski fakulteti. Tudi o tem, da bi moral marsikdo nehat na vrhuncu. Tudi o požiganju možganov in o izvidniški podmornici, ki je na ogled v vojaškem muzeju v Pivki. Nekaj malega tudi o sami vsebini poglavja, torej o Zlatem srcu in naših, na njem izgubljenih junakih. Citat prebere Lovro Pavlica, hvala! 🙏 Aja, tudi na Zenico nanese beseda. Spomnimo se tudi tistega vica ... 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 03, 2021
Teci Zaphod teci
00:33:56

Zdravo. V 12. epizodi 2. sezone o tem, da je treba kupovat knjige in se vozit z bicikli na Robidišču. Če imate problem, je prvi korak to, da priznate da ga imate. Miselni higieniki se vračajo. Ladja, ki jo Zaphod najde pa zamuja. Razlog je znan in čisto razumljiv: zmanjkalo je vlažilnih robčkov z limonino aromo. So pa na ladji kava in piškoti, vsako leto, a vseeno. Pa kaj, če ladja zamuja 900 let. Govorimo tudi o fajmoštrih, kuharcah in dečkih, kardinalu in Meggie. In o genetskem materialu. Citat prebere Naša! Hvala! 🙏 Srečamo tudi Zarniwoopa, ki jih na koncu faše ... 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Apr 26, 2021
Pomanjkanje občutka za mero
00:34:33

Zdravo. V S02E11 o knjigi 7000 dni v Sibiriji, domeni hvalazavseribekijihni.si, o ekstrapolaciji vesolja, Aljo pove dva vica, enega o diplomi in enega o Bitcoinu, pogovarjamo se o izumitelju Vrtinca in o pomanjkanju občutka za mero. Citat prebere Maja Pavlica, hvala! 🙏 Tudi o ženah in o zgodbah, ki jih piše življenje ... in zakaj je Trin Tragula naredil Vrtinec totalne perspektive: da je dokazal svoj prav. Zaphod gre v vrtinec, Gargravarr zaprepaščen, ker Zaphod pride ven in da je vse stvar percepcije. Peli prijav' eno, ki se sliš, kot da je v SDS-u, mi pa o Živalski farmi, Noriškem kraljestvu, domoljubju in o dejstvu, da lahko Twitter škoduje zdravju in da je kot prometna nesreča! 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Apr 19, 2021
Kot dojenček v striptiz baru
00:34:34

Zdravo. V S02E10 o tem, da so v našem podkastu možne so divje netočnosti. In da je vesolje strašljivo veliko. Govorimo o tistem orehu na Oglarunu, najmanjših stanovanjih na Zemlji, ki so v Hong Kongu. Ugotovimo da je digitalni vrtinec blizu in da bi Zaphod raje na kakšni zabavi v eni od 2 trilijona galaksij, ne pa z Gargravarrjem na Žabsvetu B. Le ta se izpove velikemu Z-ju, ki pove, da ima telo svojo pamet. Tudi o ribolovu in seksu, kar nas pripelje do dejstva, da ribe ne obstajajo. Vsaj po znanstvenih klasifikacijah ne. Tudi o gospodarski rasti in tem, da si, ko prideš na delikateso, zmeden kot dojenček v striptiz baru! 👶 Citat o čevljih prebere Lorella Flego, hvala! 🙏 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Apr 12, 2021
Če je zveza slaba, zavrti ničlo
00:32:04

Zdravo! V S02E09 spet o vogonfluencerjih in o tem da smo lahko svetel zgled, ali svareč primer. Smo na Žabsvetu B, ki je kot Litostroj, ali bolje Detroit. O menzah, ki jih na Žabsvetu B ni. Citat prebere Tomaž Celestina! Hvala! 🙏 Marvin se zdi Zaphodu malo bolj dobre volje, kar niti ni čudno. O glasovih v glavi in ubogih dušah. O tem da samo božji glas pokliče, ostali te peljejo v norišnico. O Kviskoteki, spoznamo Gargravarja in povemo dva nasveta. Eden od njiju je: če je zveza slaba, zavrti ničlo! 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Apr 05, 2021
Je vrtinec totalne perspektive ... v Dravl'ah?
00:36:21

V osmi epizodi druge sezone ugotovimo da je korona fajn, da Aljo čipa še nima v glavi, od glave pa preidemo k Butnskali, do alarma. Vrnemo se k dvigalom (ne zadnjič) in ugotovimo, da gre Zaphod v Dravlje. Ker že dolgo nismo govorili o bogu, tokrat o iskanju le njega, Aljo pa pove, da ko gre naslednjič na morje, bo poizkusil tisto Budweiser brisačo. Govorimo tudi o žabarjih, in o predsedniku z žrebanjem in poslancih ljudstva. In o poklicih med mladimi. Tudi o osmem poglavju druge knjige. Citat prebere Neža Prah Seničar. Hvala! 🙏 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Mar 29, 2021
Noulet skoz
00:36:21

Zdravo. Tokrat obdelamo 7. poglavje 2. knjige. V štartu so na tapeti Shure, Gustinčič, palestinski konflikt in sirska vojna, 10.000 beguncev in vardisti. Samo v prvih treh minutah. Aljo pravi, da si čipov vgrajevat v glavo ne bo pustil. Razpravljamo o Patrii v roza barvi. Marvin se sreča z žabonskim tankom D klase, Peli pa pove kako je bilo, ko se je srečal s tankom T-84. O pepelniku v pisarni in v kajenju v pisarnah, o kadilcih in o tem, da je zloraba vsake snovi problematična. Tudi o tem, da je razlika med zdravilom in strupom v količini. Citat, kjer slišimo kaj je Zaphod pustil Marvinu, prebere Ana Maria Mitić! Hvala. 🙏 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Mar 22, 2021
42: Žuželka v veži
00:37:52

Zdravo! V epizodi št. 42 o črnih lučkah, štumfih, vročem telefonu, zvočnih efektih, snemanju našega živega nastopa v Stožicah, tudi o 6. poglavju druge knjige. Žuželka v preddverju napravi vtis na nas kot Veso v Naši mali kliniki. Sprašujemo se zakaj so bili šanki v starih socialističnih bifejih iz kroma. Govorimo tudi o tem, da se moti življenje, Štoparski vodnik nikoli, da Marvin ni hotel it samo sebi na živce, ampak še komu drugemu, o dvigalih, s katerimi pridemo v 15. nadstropje, kjer Zarniwoopa ni, ker nima uradnih ur. Citat prebere Artemida, hvala! 🙏

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Mar 15, 2021
41: Vsak bajt šteje
00:38:52

Zdravo! Preden poslušate neuradno 42. epizodo, ki je izšla 8. marca, želimo vsem ženskam enakopravnost takoj zdaj.  

V epizodi pa o programerjih v Sirijski korporaciji, prijaznem štoparskem vesolju, o tem, kje dobit dober čaj, o traktorjih in SUV-jih in o beti Malega voza. Ugotovimo da Svetlo mesto ni sveto, preskočimo politiko, vero in Elona in gremo na Mikonos, kjer se radi kažejo bogati Zemljani. Citat prebere Ula Furlan, hvala! 🙏 Sprašujemo se kako se je Zaphod znašel na Beti Malega voza z očali Džoo Džanta 200. Tudi o tem kako hupi bi bil Zaphod na Instagramu in na TikToku. Še bolj kot Borut Pahor. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Mar 08, 2021
40: Blažena voda na Woltu
00:33:42

Zdravo. 41 epizoda pod zap. št. 040 prinaša debato o tem al' bomo mel piknik al' Zencastr. In o tem, kaj je to snemanje v živo v studiu. O bodočem pivu pivovarne Pelicon in našega podkasta. O tem kdo ima raje pivo. O dokončni zmagi psihiatrov, ki nočejo priti do ultimativnega vprašanja do smisla življenja in o tem, da je vesolje imelo drugačne načrte. O smislu življenja in kam so ga bogovi skrili. O zenu ... in alkoholu. O srednji poti, o budi na TikToku, o tem, da ima voda spomin (kot v Frozen II). Citat prebere Ana Ruter, hvala! 🙏 Mi pa še malo o čaju, pivu in vinu, ter o Trbovljah. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Mar 01, 2021
39: Štiri hokejske minute
00:42:41

Zdravo. 39. epizodo začnemo s sluhom, praznovanjem rojstnodnevnih zabav, 20. obletnici Aljotove domače pivovarne, dobimo idejo za Opravičujemo se pivo, govorimo pa tudi o Bitcoinu, penziji in napadu na Kapitol. Kam vse nas zanese, če se pogovarjamo o našem najljubšem Zemljanu. Tudi o drugem poglavju druge knjige. O odštevanju, o Arturju, o relativnosti, Zaphodu Beeblebroxu četrtem, napredku in še čem. Citat prebere Nina Gaspari, hvala! Ne vemo zakaj in od kje, ampak govorimo tudi o formuli 1. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Feb 22, 2021
38: Miselni higienik
00:38:51

Zdravo. Smo v oranžni fazi in v novi normalnosti. V 38. epizodi o dobrih gostilnah in o kisli vodi. Tudi o delu in nalogah miselnega higienika, o vogonfluencerjih, algoritmih, računalniku Ediju in še čem. Citat prebere dr. Zarja Muršič, mi pa tudi o čaju in kavi iz avtomata, o Italijanih, še malo o čaju in Japoncih. Ne moremo mimo Marvina, čeprav ga v tem poglavju praktično ni. Marvin je pač tak robot. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Feb 15, 2021
37: Konjska vprega
00:26:13

Zdravo. Druga epizoda druge sezone prinaša pogovor o prvem poglavju druge knjige, govorimo o ekonomsko propagandnih programih, živih vklopih prek spleta, konjski vpregi, o vladi, o velikim zelenem Čihokrču ter jasno, tudi o bogovih. Ustavimo se v Sv. Tomažu nad Ormožem, obdelamo veliki računalnik 🌍, ugotovimo, da smo brihtni, citat pa prebere Maja Čakarić - strašno huda polovica podkasta Strašno hudi. Pred pečinaobešalnikom pa v kader, kot se za začetek knjige spodobi, padejo Vogoni. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Feb 08, 2021
36: Uvod v drugo knjigo ... ki sliši na ime Restavracija ob koncu vesolja in ga prebere nihče drug kot Alojz Kodre 👍
00:25:49

Uvod v Restavracijo ob koncu vesolja prebere nihče drug kot Alojz Kodre. V epizodi govorimo tudi o tem, da smo moški bolj predvidljivi kot ženske, nanizamo nekaj dejstev o Štoparcu. Namesto obnove 1. knjige razglabljamo o zapisu o Štoparskem vodniku po galaksiji na slovenski Wikipediji. Nismo zadovoljni. Ugotovimo tudi da so ženske gibalo napredka in da moški, če bi znali zvariti pivo na drevju, sploh ne bi splezali dol. Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Feb 01, 2021
35: Kam gremo na kosilo?
00:30:30

Zdravo, v zadnji epizodi o vinu v vojski, o tem ali bomo imeli pavzo preden gremo do Restavracije ob koncu vesolja. In o najnižjem skupnem imenovalcu, pa o depresivnem robotu, ki rešuje življenja. Tudi o meglici Konjska glava in pritlikavi galaksiji 4214 ter o šnopcu. Citat prebere poslušalec Damjan, ki je poklical na tajnico, juhej! Hvala! Mi pa o stopnjah razvoja civilizacij, vilicah, kravati in o hrani. Tudi o empatičnem Zaphodu, radijski igri in imenih za knjige. Ob koncu epizode imamo rahlo solzne oči. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jan 25, 2021
34: Nič te bolj ne osreči, kot pogled na tujo nesrečo
00:33:47

Zdravo, v predzadnji epizodi o tem kaj lahko otroci gledajo brez spremstva staršev. O tem da Biblos aplikacija ne dela. Ali pa dela slabo. O tem katere radije poslušamo. In o Radiu Študent. Tudi o hitrosti govorimo, ne samo o hitrosti R17, katere definicijo prebere Nataša Briški! Hvala! 🙏 O tem, da človek čuti, kda je ladja popolnoma mrtva in o tem zakaj in kako sta tista dva policaja odapela papke. Za vse je kriv Marvin, ki je zamorjen za umret, ... kar občuti tudi prej omenjena mrtva ladja. Tudi o tuji nesreči. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jan 18, 2021
33: Še najbolje bi bilo pritisniti ta gumb
00:27:03

V triintrideseti epizodi o uporabnosti gumbov, o tem, a se bomo cepili in da vsaj tri dni po cepljenju ne smemo pit alkohola, o tem iz kje sta bila dva policaja in o pomirjujočem ležanju trupel. Citat prebere Maruša Kerec, tokrat o dveh mrtvih policajih, o alternativni zgodbi v radijski igri, o tem, da bi bilo še najbolje pritisniti ta gumb. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jan 11, 2021
32: Koliko cest mora prehoditi človek?
00:31:50

Srečno novo leto in vesel pravoslavni božič. In maužič. V letu 2021 pazite na hrbet, ker je zmanjkalo Peliconovega Ce-piva. Govorimo o tem, da miši iščeta rešitev, da je Magratejin raketni sistem za enkratno uporabo, o dejstvu, da Benko in Franko dokaj hitro najdeta ulitimativno vprašanje, ki si ga sposodita od bodočega nobelovega nagrajenca. In o tem zakaj je bil Bob Dylan pomemben za razvoj popularne glasbe kot jo poznamo. O dveh čutečih policistih, sodobni oborožitvi in kill-o-zapih, citat pa iz 13.000 km oddaljenih Havajev prebere Ivjana Banić. Aloha!  

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jan 04, 2021
31: Kam greste pa kej za nou let?
00:40:58

Zdravo, v enaintrideseti, silvestrski oddaji se sprašujemo kje je bložič, kje boste za novo leto (v spalnici, kopalnici, ...), o virtualnih rojstnodnevnih zabavah. Tudi o tkivu časovno prostorskega kontinuuma, obutem mačku. O Arturjevi varnosti in o vegovskem (veganskem?) nosorogu in o Benku in Franku. Citat prebere @opica aka Nina Kožar. Mi tudi o preklicanih naročilih, o poslu, o navadah in o ultimativnem vprašanju. Pa tudi o branju in pranju možganov in o tinitusu. In o tem zakaj je birokracija včasih tudi fajn. 

Zapiski (še ni)so na opravicujemo.se ... mogoče po novem letu, ... saj po novem, saj po novem, saj po novem, saj po novem letu boljše bo. 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Dec 28, 2020
30: Fjordi v Afriki
00:32:34

Zdravo. V trideseti epizodi o poslovni priložnosti za espeje s kombiji, o kanuju na steni, o čolnih, o maskah, pa na hitro o politiki. Citat prebere Darja Potočan. Hvala! Govorimo še o evoluciji človeštva, zgodovini planeta in bežno o nastanku lune. Pa tudi o svobodi in občutku svobode, o birokraciji, o fjordih v Afriki in o neki na videz nedolžnii Arturjevi izjavi. 

Zapiski so na opravicujemo.se 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Dec 21, 2020
29: Yooden Vranx
00:38:26

Zdravo. V devetindvajseti epizodi o radiju, Marjanu Kralju, kasetah, cedejih in glasbi v starih časih. Tudi o navidezno resničnostnih katalogih, o prej omenjenih dobrih starih časih, pa tudi o Zaphodu in Yoodenu Vranxu. O iskanju globljega pomena, o koncu, o teorijah zarote in še čem. Citat prebere Lado Bizovičar. In o miših.
 

Zapiski so na opravicujemo.se

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Dec 14, 2020
28: Komisijsko uničenje piva
00:29:40

O domačici, o tem kako se zvečer sprehajati po mestu, o željah, o verski skupnosti opravicujemo.se, posvetimo se tudi prejšnji epizodi in knjigam. Tudi o roku trajanja, ter komisijskem uničenju piva. Tudi o osemidvajsetem poglavju, čigar citat prebere Lenart J. Kučič, pa tudi kakopak o čipih v glavi. 

Zapiski so na opravicujemo.se

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Dec 07, 2020
27: Odgovor na vprašanje o življenju, vesolju in sploh vsem
00:33:51

Zdravo! V sedemindvajsetem poglavju o velikem odgovoru, o zadnjem špilu Beatlov in o časovnem stroju brez udeležbe. Tudi o tem, da je nekje na svetu ura 17 in o tem, kdaj začet s popivanjem. Citat velikega odgovora prebere Nika! Spet o strahu in grozi v Las Vegasu, tokrat z lastno udeležbo, pa tudi o pričakovanjih, najboljših žurih in o tem, da je treba nositi zaščito pred soncem. In jo tudi poslušati.

Zapiski so na opravicujemo.se

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Nov 30, 2020
26: V primeru konca sveta pokrijte avto
00:26:30

Zdravo. V šestindvajseti epizodi celotno poglavje odigrata Gospoda (Jure Godler in David Urankar), ki prebereta celotno šestindvajseto poglavje. Govorimo o golfu, sreči, hendikepu, o tem kako najti gostilno v skoraj vsaki vasi, tudi o tem kako bi preživeli zadnjo uro na planetu, preden jo zradira komet, in seveda o cepivu proti koroni. Tudi o 26. poglavju.

Zapiski so na opravicujemo.se

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Nov 23, 2020
25: Majikthise in Vroomfondel
00:40:42

V petindvajseti epizod o digitalnih urah v petindvajsetem poglavju, superračunalniku Fugaku, o tem, da GlobokoMisel prižgeta Lunkwill in Fook, na obisk pa prideta Majikthise in Vroomfondel. 

Zapiski so na opravicujemo.se

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Nov 16, 2020
24: Vse je isto kot na Zemlji
00:29:00

Zdravo. V 24. epizodi o štiriindvajsetem poglavju in tudi o volitvah v ZDA, Seanu Conneryu, podzemnih predorih, hiper-prostoru in neskončnosti, o birokraciji in birokratih in seveda o Zemlji 2.0 ... Ter seveda o miših, ki niso kar se zdijo.

Zapiski so na opravicujemo.se

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Nov 09, 2020
23: Delfini in Kip svobode
00:25:34

Zdravo. V začetnih časih hojsanja bežno o zaupanja vrednem gospodu, s katerim je Artur šel v zračni voz, astrofizičarka Dunja Fabjan razloži stvar ali dve o paralelnih vesoljih in zabavah, ter prebere citat. Tudi o Twin Peaks, filmih za odrasle, pa tudi o New Yorku in Kipu svobode. 🗽 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Nov 02, 2020
22: Slartibartfast
00:32:01

Zdravo. V 22tki o delovnem okolju, o tem da je podobnost z realnimi osebami zgolj naključna, o tem zakaj smo zlezli z dreves, o starcu, katerega ime zares ni pomembno, čigar citat prebere Miha Rekar. Pa tudi o fjordih (na Balkanu) in o Damjanu Murku. Mogoče še o čem.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Oct 26, 2020
21: O rabljenih kulijih
00:27:58

V 42/2 epizodi o rabljenih kulijih, vžigalnikih, planetu rabljenih kulijev, o tem, da so kuliji v bistvu v suženjstvu, dvojnem sončnem zahodu, o sodelavcu Marvinu, zanimivem srečanju, dezerterstvu v vojski in še čem. Citate je prebral Gašper, ki je napisal Zgodbe iz karantene. Hvala!

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Oct 19, 2020
20: Še bolj dolgočasen planet
00:27:43

Zdravo! V dvajseti epizodi spet o (zaenkrat še) dolgočasni Magrateji. Citat prvič prebere poslušalka Iva, ki ga je posnela na tajnici 05 99 68 68 5 ... hvala! Mi pa o 5G, naročnini za RTV Slovenija, podzemnih železnicah, tudi o 20. poglavju in seveda o začetnicah Z. B., vžganih v Zaphodove možgane.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Oct 12, 2020
19: Manično depresivni robot
00:32:51

Zdravo. V devetnajsti o manično depresivnem robotu. Njegov citat prebere Jaka Tomc. Mi pa o bipolarni motnji in manični depresiji. Tudi o miškah in izrazih sočutja, o odštevalniku za izlet v Innsbruck, komunajzerjih in še čem. Tudi o devetnajstem poglavju. In bežno o sekiri.Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Oct 05, 2020
18: Kit glavač Rudonja
00:30:34

O kitu in loncu petunij. Tudi o tatujih s kitom in loncom petunij. O najlepši ljulki v Galaksiji. In randmo workday popivanju. Citat prebere lastnik le-te, Ismet iz Horjula (iz Celja). Govorimo tudi o tujih jezikih in zakaj je srbohrvaščina svetovni jezik. Ter o jedrskih elektrarnah in kolesarnicah. In o bistromatičnem Žmaucu. Pa še o sondi Pioneer, ker seveda o kitu glavaču, z imenom Rudonja. In o stvareh, ki jih ne moremo razumeti.

Zapiskov ni, ker, ... srečno, Bine.

Sep 28, 2020
17: You'll Never Walk Alone
00:37:13

Zdravo. V sedemnajsti epizodi o prejšnih epizodah, telefonskih številkah, o avtomatih za kavo, o Rimu, pa tudi o fanfarah. Citate prebere Simon Olenik - Brko, govorimo pa tudi o dveh jedrskih izstrelkih, klicanju po telefonu, starih ljudeh in o človeku, katerega uporavlja številka 059968685 in o eni recenziji na Apple Podcasts. In seveda, o You'll Never Walk Alone.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Sep 21, 2020
16: Soulianis in Rahm
00:30:34

Zdravo! V šestnajstem poglavju smo priča dvojnemu vzhodu sonc Soulianis in Rahm, govorimo tudi o vesoljskih bajkah, znanosti in influencerjih ter o tem, da danes ni Dan republike. In tudi ni 25. maja, takrat je Dan brisače. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Sep 14, 2020
15: Magrateja
00:33:53

Zdravo. Prava petnajsta epizoda (pod zap. št. 16) je v celoti  posvečena bajeslovnemu planetu Magrateja. Aljo v začetku pove, da tokrat  nima dejstva, zato gremo kar brez cigarete v novo epizodo. Ugotovimo,  da je jutri četrtek, kar ni nujno res na ta dan, ko poslušate to epizodo  tega podkasta. 

Zahvalimo se našemu sindikatu za nova tla in izboljšan studio,  sklenemo, da pijemo manj kot Andrej “Kakor vihar” Stare, kar se nam zdi  kar dober dosežek. Pogovarjamo se tudi o avtomobilih, se spomnimo na  epizodo št. 14, omenimo tudi prvega računovodjo in potrošništvo, ljudi s  pokončnimi raketami in še kaj. 

Nekaj besed namenimo tudi glasbi na pogrebih, Patreonu, imperijih in se spomnimo na salonitke. Za konec Aljo pove modro misel Willa Smitha in vic o zdravniku. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Sep 07, 2020
14: Rufen sie an
00:32:59

Zdravo. Petnajsta epizoda prinaša debato o dizlu, nemških markah, enem planetu, o tem kdo spi in kdo ne in da je končno konec tega dolgega četrtka. In o roombi s PČO. Rufen sie an. Zapiskov spet ni. 

Karantensko poletje, pač. 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Aug 31, 2020
13: Zabava v Islingtonu
00:30:25

V trinajsti epizodi o trinajstem poglavju, kjer obdelamo zabavo v Islingtonu in vse okoli nje. In še malo za počez. Citata ne prebere Miran ampak Milan Ališič. Poletja še ni konec. Zapiskov tudi ni, pa bi mogli biti. Ah, to poletje. 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Aug 24, 2020
12: ZZ9 Plural Z Alfa
00:31:06

Dvanajsta epizoda prinaša debato o 2 litrskih steklenicah piva, o čipu v glavi, o dveh kamnih, citat prebere Matic Slapšak, o sektorju ZZ9 Plural Z Alfa, o trgovcih in sekundnem lepilu, o Zaphodovih možganih in še čem.

 

Poletja še ni konec. Zapiskov tudi ni. 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Aug 17, 2020
11: Marvin
00:32:38

V še eni enajsti epizodi spoznamo Marvina. Spet govorimo o zabavah. Rok Štebe prebere citat, govorimo tudi o rdečem gumbu, še malo o Marvinu in o depresiji. Pa o Zaphodovih dveh glavah tudi. Na koncu je pečinaobešalnik. 

Zapiskov ni. hvalazavseribe.si 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Aug 10, 2020
10: Orbanov tunel
00:25:52

V enajsti epizodi smo hvaležni za vaše posluške, obdelamo paralelna vesolja, ne jemo več Ogrske, obiščemo Orbanov tunel, govorimo o (ne)imperialističnih narodih, ritmu človeštva, fizikih na zabavah in ... obdelamo tudi deseto poglavje Štoparca.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Aug 03, 2020
09: Southend
00:24:40

Zdravo. V deveti epizodi govorimo o Southendu, psihadelikih, stranskih učinkih neverjetnostnega štopanja, o neverjetnostnem pogonu in bežno o pingvinih. Ter kitu.


Zapiskov ni, počitnice so.

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 27, 2020
08: Odojek na Veneri ... to je podkast, ki ga vodimo Aleš Skodlar, Davorin Pavlica in Gregor Zalaznik
00:27:36

V osmi epizodi govorimo tudi o osmem poglavju. O digitalnih urah, vesolju, bogu, o tem kako speči odojka na Veneri, mrtvih rock zvezdnikih, o Enciklopediji Slovenije in še čem. V bistvu ne. No, mogoče.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 20, 2020
07: Fredlene grumblajde ... epizoda v kateri Aljaž Pengov Bitenc recitira vogonsko poezijo
00:25:38

Zdravo. V sedmi epizodi se posvetimo izključno vogonski poeziji. Aljaž Pengov Bitenc (znan tudi kot Pengovsky) recitira vogonsko poezijo. Tudi o tem da Arturja boli glava. In da je še vedno četrtek. In da je nekaj cvrčalo.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 13, 2020
06: Riba babilonka ... deflini, McDonalds krompirček, in o nekaj besed bogu. Citat prebere Damjan Cilenšek - Vini
00:31:42

V šesti epizodi govorimo o šefih, o velikem šefu, Damjan Cilenšek - Vini prebere citat o ribi babilonki, govorimo tudi o tapravem McDonalds krompirčku, o tem, kam greste za bone in še malo o bogu. Dobrodošli v Ozare! ;) 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 06, 2020
05: Vogonsko gradbeno ladjevje ... tokrat jo mahnemo do križišča pri Barnardovi zvezdi. Citat prebere Simon Ručigaj
00:28:31

Zdravo. V peti epizodi govorimo o Vogonih, Dentrassijih, križišču pri Barnardovi zvezdi, Simon Ručigaj prebere definicijo Vogonskega gradbenega ladjevja in o valutah.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jun 29, 2020
04: Gospod predsednik ... epizoda v kateri govorimo o predsedniku galaksije: to je Zaphod Beeblebrox. Definicijo predsednika prebere Borut Pahor
00:26:00

Zdravo. V četrti epizodi govorimo o predsedniku galaksije. Kvarnik. To je Zaphod Beeblebrox. Definicijo predsednika prebere Borut Pahor. In o vesoljski ladji Zlato srce. Tudi o huuluvujih in Pink Floydih teče beseda. In o Jezusu Kristusu.  🙏

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jun 22, 2020
03: Vključite rušilni žarek ... kvarnik: v tretjem poglavju Zemljo končno raznese. Definicijo brisače prebere dr. Matjaž Ličer
00:29:59

V tretji epizod Zemljo končno raznese. Kvarnik. Definicijo brisače prebere hupi frud (in fizik) Matjaž Ličer, čustvenček za  brisačo ne obstaja, ... in povabimo Boruta Pahorja da prebere definicijo  predsednika Galaksije. Za v naslednjo epizodo.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jun 15, 2020
02: Al Kohol ... epizoda v kateri obdelamo alkohol, četrtek, konec sveta in pangalaktični grlorez. Citat prebere Tara Zupančič
00:26:33

V drugi epizodi pogledamo alkoholu globoko v oči, ugotovimo zakaj so trije vrčki piva prava mera, Tara Zupančič prebere definicijo alkohola in recept za pangalaktični grlorez, čakamo konec sveta, ki se bo zgodil na četrtek. 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jun 08, 2020
01: Yugo Koral ... kjer govorimo o mačku, obvoznici in prvem poglavju knjige Štoparski vodnik po Galaksiji. Citat prebere Matevž Šalehar - Hamo
00:30:06

V prvi epizodi podkasta o knjigi, ki govori o knjigi Štoparski vodnik po galaksiji obdelamo prvo poglavje knjige. O mačku, obvoznici (Hamo iz Hamo & Tribute 2 Love prebere citat), Arturju Dentu, buldožerjih, Ford Prefect = Yugo Koral, gospodu Prosserju in sploh vsem, kar se zgodi v prvem poglavju.

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jun 01, 2020
Uvod, v katerem smo našli ime ... podkast o trilogiji v petih delih - Štoparski vodnik po Galaksiji, katere uvod prebere Boštjan Gorenc - Pižama
00:24:42

V ničti epizodi novega podkasta o knjigi, ki je najbrž bolj popularna kot Encyclopedia Galactica, smo našli ime za podkast in se pogovarjali o Douglasu Adamsu, Boštjan Gorenc - Pižama je prebral uvod v ŠVPG, spomnili pa smo se tudi na zgodbo o dekletu!

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 25, 2020