Tabuland

By Lisa Lærke Iversen

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Mental Health

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 2
Reviews: 0

Description

Tabuland tager dig med ind bag de polerede billeder på Facebook og Instagram. Her kan du møde pårørende, og dem der på egen krop kender til, at livet kan gøre ondt. Hør deres fortællinger om det vi normalt gemmer væk. Fortællinger om psykisk sygdom, misbrug eller noget helt andet, som kan være svært og tabubelagt. Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen som selv er pårørende. Lisa ønsker med Tabuland at være med til at aftabuisere de svære ting, vi helst ikke taler højt om. Det er hendes måde at give håbet og oplevelsen af ikke at være alene videre til andre, som også kæmper med noget, der er svært. Tabuland er støttet økonomisk af Drost Fonden, Jascha Fonden, Aarhus Stiftstidendes Fond, Heinrich og Laurine Jessens Fond, Familien Hede Nielsens Fond, Aarhus Connect Rotaryklub, Smukfonden og Asta & Jul. P. Justesens Fond. Tak til jer.

Episode Date
(2:2): PALLES LIV MED PTSD
35:22

Da Palle kommer hjem før tid fra sin anden udsendelse som oversergent til Afghanistan, har han det rigtig dårligt. Han har fået PTSD, men det er der ingen, der kalder det på det tidspunkt.  
Hør om et ægteskab, som bliver kort, en hund der hedder Gunnar, et barn som ryger halvvejs igennem en skolegård, og om hvordan det er at blive far (og en god en af slagsen), når man nogen gange er ”bimlende syg i sit hoved”. Og hør om Palles vendepunkt, som indbefatter en filmklassiker fra 1978, et teaterstykke og en fin Reumert-pris.

Dec 13, 2022
(1:2): PALLES LIV MED PTSD
29:12

Banen er kridtet op til en lang karriere i militæret for Palle. Men 28. år gammel bliver han sendt hjem før tid fra sin anden udsendelse som oversergent til Helmand-provinsen i Afghanistan. Krigens forråelse, en psykopatisk chef, mobning og en begravelse er noget af det, der hober sig op i Palle. Det hele ender med et blackout.
Hør også om battlemind og homemind, en pligtfølelse overfor sin uniform, en puls på omkring de 400, en kat på afveje og klassisk musik.

Dec 12, 2022
(2:2): SÅ PASSER JEG MÅSKE IND DER!
39:06

”Yes, det er det her, der er galt med mig!” Sådan tænker Majbrit, da hun ¾ år efter hun er kommet hjem fra et mareridtsagtigt efterskole-år, bliver diagnosticeret med anoreksi. Hun er lettet, for nu forstår hun endeligt, (tror hun !!!) hvorfor hun det meste af sit liv har følt sig anderledes.

Hør om mavebøjninger, lange løbe- og gåture og et restriktivt og usundt forhold til mad. Og hør om hvordan det er endeligt at finde den sidste puslespilsbrik – autisme-brikken, så hun ikke længere behøver gemme sig bag spiseforstyrrelsens skjold.
#anoreksi #autisme
Tak til Majbrit. Instagram-profil @mj_brydtabuet.nu

Nov 07, 2022
(1:2) SÅ PASSER JEG MÅSKE IND DER!
29:22

Sådan tænker Majbrit, da hun tager på efterskole i 10 klasse, efter at have haft følelsen af at være anderledes det meste af sit liv.
Hør om anoreksi og en sen autisme-udredning. Og hør om et langt og pinefuldt efterskole-år. Et år som bare skal overstås.  9 måneder tilbage, 8, 7, 6….
Majbrit tæller ned fra sit skjul på toilettet.
#anoreksi #autisme
Tak til Majbrit @mj_brydtabuet.nu

 

Oct 31, 2022
(2:2): BABYBULE, BARN OG BORDERLINE
30:03

Lyt med i andet og sidste afsnit af Kristinas fortælling ”Babybule, barn og borderline”. Hør om hvordan utilstrækkeligheden vokser sig til en egentlig fødselsdepression. Og hør om hjælpen hun får, om at være stolt af sig selv, om pølser og kartoffelmos, en ny sød kæreste, et velfungerende samarbejde med sin eks, en børnebog og meget meget mere.
Læs mere om Kristina på bloggen ”Livet med Borderline”.

Sep 16, 2022
(1:2): BABYBULE, BARN OG BORDERLINE
29:56

Forstil dig, at du er lykkelig gravid. Pludselig bliver du indkaldt til en ekstraordinær lægekontrol på sygehuset. Du ved, du har en journal – tyk som et ondt år, og at din læge har sendt din borderlinediagnose afsted til fødeafdeling og til jordemoder, sammen med din svangre- og vandrejournal. Hvad går den lægekontrol ud på? Katastrofetankerne stikker af med dig og dit hjerte slår hurtigt og hårdt.

Lyt her til 1 afsnit af fortællingen med 28. årige Kristina, som har bloggen  ”Livet med Borderline”.

Sep 09, 2022
MIT HJERTE DUNKEDE BARE DERUDAD
01:04:41

En lydfortælling om angst, angst, angst - men også om kærlighed, god musik og Nicaragua.
Hør Janni fortælle om katastrofetanker, som buldrer derudad med 200 km i timen og blåt blink. Og hør om, hvordan det i dag endeligt er blevet hende, der styrer angsten og ikke omvendt.
Hendes mand Rufino fortæller om at stå tålmodigt på sidelinjen.  Og om at finde praktiske her og nu løsninger på angsten, samtidig med at han holder fast i at leve sit eget liv.
Læs mere om Janni og hendes behandlervirksomhed her:  https://udenomveje.dk/
Musik: Grupo Pueblo og SonAros

Jul 06, 2022
MEDICINEN OG MIN SEKSUELLE SKAM
51:54
HVORDAN FÅR MAN LIGE TAGET DEN SNAK OVER EN FLAT WHITE PÅ FØRSTE TINDER-DATE?
Hvis du er på antidepressiv medicin og oplever seksuelle bivirkninger, så er du slet ikke alene!
Hør Rasmus på 32 år fortælle om de seksuelle problemer, medicinen gir ham, og om ALT hvad han har forsøgt for at finde en løsning på sit problem. 
Ellids Kristensen, som er speciallæge i psykiatri og specialist i klinisk sexologi, og tidligere leder af Sexologisk Klinik på Rigshospitalet i København, bidrager med en faglig vinkel og kommer med bud på, hvad der kan afhjælpe de seksuelle bivirkninger.
May 20, 2022
(3:3): SÅ SE MIG LIGE FUCKING NU!
30:08

Det her er 3. afsnit af lydfortællingen med Charlee og hendes mor.
”Som jeg har det lige nu, må det egentlig gerne fortsætte” siger Charlee, som netop er fyldt 17. Hun har nemlig fået det så meget bedre. Og hendes mor Heidi skriver pludselig i den lukkede pårørendegruppe på Facebook, at det hele nok skal gå. Og at hun tror, Charlee bliver til noget stort en dag!
Det er store ord fra både Charlee og hendes mor. Begge har nemlig været i tvivl om Charlee ville nå forbi ”de forbandende 16 år”.
Lyt med i sidste afsnit, og hør om en autisme-hypotese, en velplaceret fuckfinger, en hyggelig pensionistklub i Skive og drømme for fremtiden.  
Hvis du har selvmordstanker så er det vigtigt, du taler med nogen om det. Og husk at du altid kan kontakte Livsliniens net-, chat- eller telefonrådgivning.  

Apr 23, 2022
(2:3): SÅ SE MIG LIGE FUCKING NU!
27:43
2. afsnit af lydfortællingen med Charlee og hendes mor Heidi. Beslutningen om, at Charlee skal flytte på bosted, er lige blevet truffet. ”Det er ikke længere en forældreopgave” og ”Jeres barn har brug for professionel hjælp”, er hvad Charlees forældre får at vide.
Hør om hvordan det går Charlee på det nye sted, og hvordan hendes mor Heidi klarer den svære adskillelsesproces. Og hør om flere bump, nedture, personlighedsforstyrrelsesdiagnoser, men også om hvordan det lige så stille begynder at vende til det bedre. ”Det her virker jo egentlig pissegodt, tænker Charlee på et tidspunkt. Hvis du har selvmordstanker så er det vigtigt, du taler med nogen om det. Og husk at du altid kan kontakte Livsliniens net-, chat- eller telefonrådgivning.  
Apr 16, 2022
(1:3): SÅ SE MIG LIGE FUCKING NU!
29:53

1. afsnit af en lydfortælling i 3 afsnit med 17. årig Charlee og hendes mor Heidi. En lydfortælling om at stemple ind i livet – og VIRKELIG begynde at leve det, efter mange år med svære selvmordstanker og forsøg.
Og en fortælling om at være mor, og gå fra et lederjob til et 24/7 hjemmepasser-job i allerhøjeste alarmberedskab helt uden frokostordning, ferie eller afspadseringsmuligheder. Heldigvis med mulighed for sparring og en hånd i ryggen fra vi forældre der - ligesom Heidi - er med i en lukket gruppe på Facebook. En gruppe for forældre til børn, unge og voksne, som kæmper med psykisk sygdom.

Hvis du har selvmordstanker så er det vigtigt, du taler med nogen om det. Og husk at du altid kan kontakte Livsliniens net-, chat- eller telefonrådgivning.  

Apr 09, 2022
PSYKOTISK i SPANIEN
40:43

Da Rasmus er 21 år, tager han på ungdomsrejse med vennerne til Loret Del Mar i Spanien. En uges sol, druk, fest og piger! Men drukferien ender ud i paranoia, psykotiske tanker, en løbetur i underbukser gennem Loret Del Mars gader, en ambulance med udrykning og bæltefiksering på en lukket psykiatrisk afdeling i Barcelona. ”Det var som at være med i filmen Gøgereden”, siger Rasmus om sin indlæggelse på den psykiatriske afdeling.

Mar 04, 2022
(3:3) : NÅR MANIEN FORSVINDER, OG DEPRESSIONEN TAGER OVER
29:58

Det er er tredje afsnit af lydfortællingen med Katrine, som har en bipolar lidelse og hendes mor Ellen.

”Selvfølgelig glemmer vi aldrig, men nu blomstrer håbet igen”, siger Ellen, Katrines mor,. For Katrine har nemlig aldrig (siden hun blev syg) haft så lang en stabil periode, som hun har nu.

Hør om at turde at gi’ lidt slip som pårørende. Og hør om Katrines aktivisme, et ressourceforløb der inkluderer en fed genbrugsbutik, frivilligt arbejde, fremtidsdrømme og om at lære sine advarselssignaler at kende.

Hvis du har spørgsmål til Katrine, så er du velkommen til at skrive til hende via Facebook eller instagram. Og tjek gerne Katrines musik ud inde på hendes instagram-profil https://www.instagram.com/vestergaard.katrine/

Jan 07, 2022
(2:3): NÅR MANIEN FORSVINDER, OG DEPRESSIONEN TAGER OVER
25:34

Lyt til andet afsnit af lydfortællingen med Katrine, som har en bipolar lidelse og hendes mor Ellen.

Hør om den destruktive følelse af skam når manien forsvinder, om dybe depressioner og om 21 behandlinger med elektrochok (ECT). Og hør om hvordan det er som mor at stå magtesløs på sidelinjen, og se sin datter have det så skidt. ”På et tidspunkt overmandede frygten fuldstændig håbet”, fortæller Ellen, Katrines mor.

Hvis du har spørgsmål til Katrine, så er du velkommen til at skrive til hende via Facebook eller instagram. Og tjek gerne Katrines musik ud inde på hendes instagram-profil: https://www.instagram.com/vestergaard.katrine/

Jan 01, 2022
(1:3): NÅR MANIEN FORSVINDER, OG DEPRESSIONEN TAGER OVER
29:51

Første afsnit af en lydfortælling i 3 afsnit med Katrine, som har en bipolar lidelse og hendes mor Ellen.

Det er en fortælling om en fabelagtig Ronja Røverdatter, en pavestolt mor, magisk musik og så er det en fortælling om håb. 
Men det er også en fortælling om et ungdomsliv, som i mange år har bestået af så bratte stigninger og afgrundsdybe fald, at havde der været tale om en ruchebane i Tivoli, så var den for længst blevet lukket ned af sikkerhedsmyndighederne.

Du kommer til at høre om manier med glitter og superkræfter, og om de dybeste depressioner fyldt med skam og selvmordsforsøg. 
Benhårde år både for Katrine, hendes mor og resten af familien.

Tak til Katrine og hendes mor Ellen for at deltage. Og tak til dig fordi du lytter med!

Hvis du har spørgsmål til Katrine, så er du velkommen til at skrive til hende via Facebook eller instagram. Og tjek gerne Katrines musik ud inde på hendes instagram-profil https://www.instagram.com/vestergaard.katrine/

 

Dec 26, 2021
(2:2): ER DET NU DIG IGEN?
29:57

”Er det nu dig igen?” Sådan siger personalet på skadestuen ofte med irritation eller resignation i stemmen, når Troels endnu en gang er kommet ind på sygehuset pga. for meget druk eller selvskade.  Men en dag møder han en nysgerrig psykiater, som stiller ham et helt andet spørgsmål. Det her er andet og sidste afsnit af Troels fortælling om 2 insisterende stemmer i hovedet, selvskade, borderline og alarmerende mængder af både alkohol og psykofarmaka. Men det er også en historie om håb. Om hvordan langvarig terapi, guitarspil og en kat er med til at hjælpe ham tilbage på sporet.

Hvis du har selvmordstanker så er det vigtigt, du taler med nogen om det. Og husk at du altid kan kontakte Livsliniens net-, chat- eller telefonrådgivning.  

Dec 04, 2021
(1:2): ER DET NU DIG IGEN?
28:51

En fortælling om Troels - en generet dreng med et sårbart sind, en lovende løbekarriere der brat falder til jorden, og venner der en dag vender ham ryggen. Og om hvad der sker, når sådan en start på livet bliver blandet op med et benhårdt medicinstudie, en borderline-diagnose, seriøs selvskade, alarmerende mængder af alkohol, rundhåndede ordinationer af psykofarmaka i knockout-agtige doser og to insisterende stemmer i hovedet.

Hvis du har selvmordstanker så er det vigtigt, du taler med nogen om det. Og husk at du altid kan kontakte Livsliniens net-, chat- eller telefonrådgivning.  

Nov 28, 2021
(2:2): HVIS LÆGEN ER SYG …
32:49

HVEM SKAL SÅ HELBREDE DE ANDRE?
Er det en ulempe eller en fordel at have personlige erfaringer med psykisk sygdom, når man som læge skal hjælpe andre, som har det svært? Hør hvilke tanker Johanne og hendes kæreste Kasper gør sig om det. Og hør Kasper fortælle om, hvordan det er at blive forelsket i hende den smukke og kloge læge på et tidspunkt, hvor en indkøbstur i Føtex er nok til at fremprovokere et angstanfald.  

Nov 03, 2021
(1:2): HVIS LÆGEN ER SYG...
31:20

HVEM SKAL SÅ HELBREDE DE ANDRE?
En livskrise ender ud i angst og en depression, da Johanne som nyuddannet læge er i gang med sin Ph.d. Hør hende fortælle om angst og dystre selvkritiske tanker.

Oct 28, 2021
Inger: Mit kontrollerede dobbeltliv
55:23

Inger på 60 år har indtil for 4 år siden levet et meget kontrolleret dobbeltliv. På overfladen ser Ingers liv fint ud med mand og med job i folkekirken. Men bag facaden er hendes liv styret af lavt selvværd og et alkoholmisbrug. En dag bidder hun skammen i sig og søger hjælp på det lokale misbrugscenter.

Oct 01, 2021
Mig & Aimi
09:20

Det er ofte de helt små ting, der redder livet”.

Sådan siger Troels i fortællingen om ”Mig & Aimi”.
Da alt ser kulsort ud, og Troels fuldstændig har mistet lysten til at leve videre, bliver det Aimi, der redder hans liv.
Lyt med og hør hvordan.

Sæson 2 i Tabuland er støttet økonomisk af Jascha Fonden, Aarhus Stiftstidendes Fond og Aarhus Connect Rotaryklub. 
Tak til jer og til Troels for at være med til at bryde tabuer og give håb!

Sep 09, 2021
Rasmus (2:2): Hvad fanden er der galt med mig!
28:50

I anden og sidste del af Rasmus’ fortælling kan du høre om, hvad der sker, da han endelig finder ud af, at han har ADHD.

ADHD-medicin hjælper ikke på Rasmus’ summen og uro i kroppen. Hans hjerne er stadig ”en Ferrari med cykelbremser”, så derfor fortsætter han med at lede efter nogle mere effektive bremser. 

Hør om hvordan Rasmus lykkes med at få udskiftet sit gamle liv på kanten, med noget som er mere foreneligt med kæreste og små børn. 

Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen.
Gæste-speaker: Mikkel Hougaard

Feb 04, 2021
Rasmus (1:2): Hvad fanden er der galt med mig
26:38

Rasmus har ADHD, men det finder han først ud af for 2 år siden, da han er blevet 32 år og familiefar.

Før det har han levet sit liv på kanten med konstant summen og uro i kroppen. Et liv levet i overhalingsbanen med speederen trykket helt i bund. Hvad fanden er der galt med Rasmus! sådan har både hans forældre, diverse skolelærere og han selv tænkt et hav af gange. For her i Vestjylland hvor Rasmus bor, der findes mænd med psykisk sygdom ikke. Hvis der noget galt, så skal det bare arbejdes væk!

Hør første del af Rasmus´ fortælling her.

Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen.
Gæste-speaker: Mikkel Hougaard

Feb 04, 2021
Anne-Mette (2:2): Tankemylder og den svære balance
30:01

Her i anden og sidste del af Anne-Mettes fortælling kan du høre om en trist nytårsaften, hvor Anne-Mette har det forfærdeligt. Om De Sorte Spejdere, gåture, et venskab som varer ved og om en vedholdende psykolog. Du kan også høre om det opslidende forløb med at blive udredt og få bevilliget en førtidspension, og om hvordan Anne-Mette lige så stille finder ud af, at det er muligt for hende at få et godt og meningsfuldt liv i balance, selvom hun ikke kan holde til at arbejde.

Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen, som selv er pårørende. Lisa ønsker med Tabuland at være med til at aftabuisere de svære ting, vi helst ikke taler højt om.  Det er hendes måde at give håbet og oplevelsen af ikke at være alene videre til andre, som også kæmper med noget, der er svært. 

Hvis du kan lide det du har hørt, så del endelig i dit netværk, abonner på Tabuland i din podcast app og send gerne nogle stjerner efter den.

Tak fordi du lytter med.

 

Dec 05, 2020
Anne-Mette (1:2): Tankemylder og den svære balance
28:32

En fortælling om at gå fra et spændende job som antropolog til nu at arbejde for et liv i balance på førtidspension.

Her i første del af Anne-Mettes fortælling kan du høre om antropologi, tankemylder, ”telefonitis”, fuger og fliser på badeværelset, mange års terapi i håbet om at få det bedre og om et venskab, der startede i 1988.

Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen, som selv er pårørende.
Lisa ønsker med Tabuland at være med til at aftabuisere de svære ting, vi helst ikke taler højt om.  Det er hendes måde at give håbet og oplevelsen af ikke at være alene videre til andre, som også kæmper med noget, der er svært. 

Hvis du kan lide det du har hørt, så del endelig i dit netværk, abonner på Tabuland i din podcast app og send gerne nogle stjerner efter den.

Tak fordi du lytter med.

 

 

 

Nov 28, 2020
Nana (3:3): Mit liv med og mod anoreksien
18:13

I tredje og sidste del af Nannas fortælling, kan du høre Nana fortælle om, hvordan hun fik vendt skuden og kom videre med sit liv – væk fra anoreksien. Om hvordan hendes liv ser ud i dag og om den dæmon, der nok altid vil sidde på hendes skulder.

Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen.

Hvis du kan lide det du har hørt, så del endelig i dit netværk, abonner på Tabuland i din podcast app og send gerne nogle stjerner efter den.

Tak fordi du lytter med.

Oct 01, 2020
Nana (2:3): Mit liv med og mod anoreksien
16:22

I anden del af Nannas fortælling, kan du høre om hvordan spiseforstyrrelsen kom til at fylde mere og mere i Nannas liv, om hendes sammenbrud og indlæggelse og om et meget langt behandlingsforløb.

Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen, som selv er pårørende.

Lisa ønsker med Tabuland at være med til at aftabuisere de svære ting, vi helst ikke taler højt om. Det er hendes måde at give håbet og oplevelsen af ikke at være alene videre til andre, som også kæmper med noget, der er svært. 

Hvis du kan lide det du har hørt, så del endelig i dit netværk, abonner på Tabuland i din podcast app og send gerne nogle stjerner efter den.

Tak fordi du lytter med.

Sep 25, 2020
Nana (1:3): Mit liv med og mod anoreksien
18:09

En fortælling om hvordan en alvorlig anoreksisygdom har holdt Nannas ungdom i et kvælende jerngreb, og om hvordan hun til sidst lykkedes med at kæmpe sig væk fra anoreksien.

Her i første del fortæller Nanna om sin opvækst, og om dengang spiseforstyrrelsen startede.

Tabuland er tilrettelagt og produceret af Lisa Lærke Iversen, som selv er pårørende. Lisa ønsker med Tabuland at være med til at aftabuisere de svære ting, vi helst ikke taler højt om. 

Det er hendes måde at give håbet og oplevelsen af ikke at være alene videre til andre, som også kæmper med noget, der er svært. 

Hvis du kan lide det du har hørt, så del endelig i dit netværk, abonner på Tabuland i din podcast app og send gerne nogle stjerner efter den.

Tak fordi du lytter med.

Sep 24, 2020
Velkommen til Tabuland
05:51

Lisa Lærke Iversen fortæller her om, hvorfor hun har kastet sig over at lave en podcast fyldt med tabu-fortællinger. 

 

 

 

Sep 22, 2020