Onderstroom

By Alex

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: Society & Culture

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 2
Reviews: 0

Description

Verhalen en argumenten voor een betere wereld

Episode Date
Wat is kapitalisme
01:24:00
Alex en Elmo leggen in deze eerste aflevering van het tweede seizoen uit wat kapitalisme is, waarom het slecht is en meer.
Sep 06, 2021
Liberalisme binnen de beweging (liberalisme 4)
01:18:42
Mark, Sanne, Henk en Alex sluiten de reeks over liberalisme af. Deel vier gaat over liberalisme en liberale gewoontes binnen de beweging. Het gaat over respectability politics, online en consumentistisch radicalisme, en veel meer. We sluiten af met een aantal praktische handvatten om beter los te komen van liberalisme.
Jul 05, 2021
Huidig liberalisme (liberalisme 3)
01:25:31
Alex doet een kort stukje theorie over (naïef ) individualisme en een verdachte blindheid voor sociale structuren. Daarna wijdt de groep uit over de economische (en militaire) dwang van liberale instituties zoals bijvoorbeeld het IMF en de wereldwijde economie. Liberalisme glimt nu ook in een NEOn-uitvoering. Tot onze schrik is liberalisme uitgesplitst in meerdere vormen waarvan we er drie kort aanstippen, rechtse zogenaamde "libertariers", klassieke Liberalen oftewel Liberalen met een grote L, en progressieve liberalen.
Jun 07, 2021
Intentionaliteit
01:04:44
Intentionaliteit
May 03, 2021
Geschiedenis van liberalisme B, parlementair liberalisme
00:00:00
Over vroeg parlementair liberalisme en meer.
Apr 19, 2021
Geschiedenis van liberalisme
01:00:47
Alex, Henk, Sanne en Mark praten over de geschiedenis waarin liberalisme ontstond, in het bijzonder staatsvorming en kolonialisme. Alex duidt de term libwashing en bewonderd de DIY geluidssetup waarmee dit alles is opgenomen.
Apr 05, 2021
Liberalisme, deel 1
01:10:48
Alex, Sanne en Henk beginnen een reeks afleveringen over liberalisme. Deze aflevering legt uit waarom en zet dan wat klassieke ideeën uiteen, maar laat dan toch onze eigen mening doorschijnen. Kijk uit naar: waarom het individu tegen het collectief een onzinnige tegenstelling is.
Mar 01, 2021
Goede voornemens: praktisch aan de slag in vier onderdelen
01:21:23
Vervolg op Goede Voornemers deel 1. Deze gaat over praktisch beginnen met aan de slag gaan, ofwel door ergens bij te gaan, dan handig rond te kijken en te zoeken naar iets dat bij je past. Ofwel je betrekking bij een bestaande groep nieuw leven in te blazen, of buiten die groep iets extra's te doen. Ten derde hebben we het over allerlei manieren om helemaal op jezelf links politiek aan de slag te gaan. We hebben het ook kort over de februaristaking die altijd op 25 februari wordt herdacht, beschrijven wat organisaties dan organiseren en leggen sociale inbedding uit. En wat is Gerrymandering voor het goede?
Feb 01, 2021
Goede voornemens: beginnen met bouwen!
01:06:57
Er is maar één voornemen: bouwen aan een betere wereld, weg van het kapitalisme. Alex en Henk vertellen over het waarom, spreken enkele twijfels aan en gaan dan in op wat dat bouwen inhoudt. Daarbij gaat het vooral over organiseren tegenover activisme. Volgende maand gaat het vervolg van deze aflevering onder anderen over waaraan je kunt denken als je ergens bij aansluit, hoe je op jezelf kunt beginnen, of iets nieuws kunt opzetten.
Jan 04, 2021
Ter verdediging van cultuurmarxisme of, wat is sociale constructie?
01:05:06
Cultuurmarxisme is een samenzweringstheorie afkomstig van de nazi's die links gedachtegoed eng moet maken. Maar het verwijst soms wel naar ideeën die echt leven. Welke ideeën zijn dat en waarom zijn ze voor fascisten zo eng, en voor ons zo goed? Luister mee op onderstroom.red
Dec 07, 2020