Historier Som Endret Norge

By Gjenklang

Listen to a podcast, please open Podcast Republic app. Available on Google Play Store.


Category: History

Open in Apple Podcasts


Open RSS feed


Open Website


Rate for this podcast

Subscribers: 127
Reviews: 0

Description

Dette er podcasten for deg som er nysgjerrig på hvilke tilfeldigheter, oppdagelser, valg og hendelser som har formet landet vårt. 

Hver uke inviterers ny ekspert som forteller om en mer eller mindre kjent historisk hendelse, som har fått konsekvenser for Norge. 


Podcasten er produsert av Gjenklang. Se Gjenklangoslo.no

Musikk: Epidemic Sounds.


For annonsering kontakt hei@gjenklangoslo.noHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


Episode Date
Den norske miljødebatten
31:20

Med Gerhardsens ønske om å ta i bruk hele Norge når landet skulle bygges etter krigen, ble energipolitikk noe som kom tettere på folk.

Strøm i alle hus, og ikke minst til all industri. 


Den norske miljødebatten oppstår når ønske om industriell fremgang og økonomisk vekst går på bekostning av eldgammel norsknatur og miljø.

Men har det egentlig skjedd så mye med den norske miljødebatten? Har den klart å endre Norge?


Med oss for å se nærmere på den norske miljødebatten i et historisk perspektiv er professor i historie ved New York University, Peder Anker.

I tillegg til å være professor Anker så har du også nå skrevet en bok for allmuen. «Livet er best ute – Friluftslivets Historie og Filosofi». 


Podkasten er produsert av Gjenklang.

Musikk: Epidemic SoundHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 20, 2023
Da Brå brakk staven
28:56

Hvor var du da Brå brakk staven? Hele Norge sto stille da Oddvar Brå brakk staven under VM-stafetten i Holmenkollen i 1982.

Thor Gotaas har skrevet bok om Oddvar Brå. Han skal gi oss et svar på hvorfor stavbrekket meislet seg inn i vårt felles minne.


«La ham få en stav, da mann!» skrek NRKs kommentator Jon Herwig Carlsen.

Det dramatiske øyeblikket under ski-vm i Holmenkollen skulle for alltid feste seg hos nordmenn som var til stede, hørte på radio eller så det på TV.

Staven ble en viktig del av mange nordmenns nasjonale bevissthet. I Dagbladet endte det med den populære spalten: «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?»


Gjest: Thor Gotaas

Musikk: Epidemic Sound

Klipp: NRK

Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 13, 2023
Drapet på Gregers Gram
13:47

Gregers Gram ble drept i det som kalles «Skuddene på Plasskafeen».


Johan Edvard Tallaksen hadde avtalte å møte to tyske desertører på Plasskafeen ved Olaf Ryes plass. 


Da Gram fikk høre om dette, så han en mulighet for å rekruttere de to til arbeidet med den «svarte» propagandavirksomheten. 


De to tyske soldatene var ikke desertører, men provokatører i tjeneste for Gestapo.


I 1947 ble han tildelt Krigskorset med to sverd post mortem, etter første å ha mottatt Krigskorset i 1943.


Marius Dæhli Clem er gjest og fortellers oss om drapet på motstandsmannen Gregers Gram.


Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 06, 2023
Gregers Gram
25:03

Gregers Gram spilte en aktiv rolle i motstandsarbeidet under krigen. 

Gram deltok i forsvaret av Norge i 1940. Han kom snart med i det sivile motstandsarbeidet, men han valgte å reise til Sverige i 1941 da han oppdaget at tyskerne var på jakt etter han. Han kom seg videre til England. Utsendt herfra deltok han i flere spesialoperasjoner i Kompani Linge. Her traff han Max Manus. Gram er skildret i blant annet bøker av Max Manus og i filmen Max Manus fra 2008. Gregers Gram deltok i en rekke dristige og vellykkede aksjoner. 


Marius Dælihe Clem er gjest og forteller oss om livet til motstandsmannen Gregers Gram.


Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 06, 2023
Kongen og Kollen
20:35

Thor Gotaas forteller om de kongelige sitt forhold til Holmenkollen og skisporten. Han forteller også hvor aktiv Fritjof Nansen var for å få den nye kongen og dronningen ut i skisporet.


Musikk: Epidemic Sound

Podkasten er produsert av Gjenklang.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 27, 2023
Holmenkollen
26:53

Thor Gotaas er gjest og skal fortelle om Holmenkollens historie.


Det første rennet i Holmenkollbakken ble arrangert i 1892, etter at Foreningen til Ski-Idrettens Fremme hadde besluttet å flytte Husebyrennet til Holmenkollen på grunn av dårlige vær- og snøforhold. Gjennom historien ble hoppbakken et av de sterkeste symbolene på Norge. Hvordan og hvorfor skal vi prøve å finne svaret på i denne episoden av Historier som endret Norge.

Podkasten er produsert av Gjenklang.

Musikk: Epidemic Sound
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 27, 2023
Wam & Vennerød
36:11

Anders Giæver er gjest når vi blir bedre kjent med norsk films ikoniske duo Wam og Vennerød. Er filmene i dag en artig tidskapsel, eller kan vi si at Wam og Vennerød endret Norge?


Svend Wam og Petter Vennerød var utskjelt av kritikerne i sin tid, men som solgte halvannen million kinobilletter over tre tiår og underveis flyttet grensene voldsomt for det norske kinolerretet hva gjaldt samfunnskritikk, mangfold og sexskildringer. 


I dag er de kanskje mest kjent gjennom sitatene fra filmene sine, særlig de fra Lasse & Geir, som «Snurp igjen smella di, du maser jo som et lokomotiv».

De var banebrytende på så mange områder, fra kritikk av psykiatrien til skeiv representasjon til arbeiderklasseskildringer, og filmene deres er i ferd med å få en renessanse og en revurdering nå i vår tid. Det anerkjente filmnettstedet Montages skrev nylig om Wam og Vennerød at «deres felles kunstnerskap har for flere generasjoner vært å regne som noe av det mest markante som har skjedd i norsk filmhistorie».


I disse dager er det premiere på Den siste filmen. Dette er Petter Vennerøds siste film, fortalt fra de siste årene da han blir mer og mer påvirket av Parkinson.

Anders Giæver er en norsk journalist og kommentator i VG. Han er programleder for podkasten Giæver og gjengen og har skrevet en rekke kommentarer om Wam og Vennerød.


Lenker:

Syttitalls-kameratene. https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/46xk6/syttitalls-kameratene

Adrian Ophus skrev masteren «Fenomenet Wam og Vennerød». https://brage.inn.no/inn-xmlui/bitstream/handle/11250/2441837/MA%20-%20Adrian%20Ophus%20-%20WV%20produksjonshistorie.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.dagsavisen.no/kultur/2021/09/19/petter-vennerod-er-dod-sammen-med-svend-wam-satte-han-norsk-film-og-det-sosialdemokratiske-haelvetet-pa-hodet/

https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2023/02/17/wam-og-vennerod-selskapet-ble-etter-hvert-en-filmskole-for-mange/

https://montages.no/nyheter/her-er-forste-trailer-til-den-siste-filmen-kinodokumentaren-om-wam-vennerod/


Klipp fra Lasse og Geir: https://www.youtube.com/watch?v=Pn1K9vidVQg

Nasjonalbiblioteket: https://youtu.be/IPlV5qcfE7U


Det Ække Lett Å Værra Kul - Fremført av Øystein Sunde. Skrevet av Shel Silverstein, Øystein Sunde. Kilde: Spinner Records.


Musikk: Epidemic Sound

Podkasten er produsert av Gjenklang.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 20, 2023
Slaget ved Hjørungavåg
38:39

Danskekongen hadde sammen med de frykta jomsvikingene en plan om å ta Norge og styrte Håkon Jarl som var konge i Norge. Nordmennene lå å ventet på invasjonshæren ved Hjørungavåg. Hadde utfallet av det sagnomsuste slaget endt annerledes ville norgeshistorien kanskje endt der.


Ukens gjest er Are Sende Osen. Mannen bak podkast- og bokserien "Kongerekka".Musikk: Epidemic SoundHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 13, 2023
Adolf Henrik Lindstrøm
36:16

I dag skal vi bli bedre kjent med Adolf Henrik Lindstrøm, som blir beskrevet som polarfarernes lykkemaskot. 

Kokk, fisker, polfarer, altmuligmann, ridder av St. Olavs Orden, den første som seilte rundt hele det amerikanske kontinentet, den nordmannen med lengst fartstid i polare områder, og en gjennomgående fin fyr. 

Som Roald Amundsen beskrev ham: "Han har ydet de norske polarexpeditioner større og mer verdifulle tjenester enn noen annen mann". 


Denne episoden ble først publisert i Historier som endret Verden i fjor. Du hører programleder-kollega Christian Konglund i prat med journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold. God fornøyelse.  


Kontakt oss på Instagram @historiersomendretnorge


Musikk: Epidemic Sound

Podcasten er produsert av Gjenklang.
Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
Musikk: Epidemic SoundsHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Feb 06, 2023
Jøden og jorden
36:38

I Vang i Valdres levde det under krigen en jødisk gårdbruker, han og familien var ikke bare forfulgt av tyskerne men også bygdefolket. Både før og etter krigen. Har historien til Hans Salomon endret Norge?


Programleder: Christian Gilsvik

Gjest: Ingeborg Solbrekken

Produsent: Troy Langaas


Musikk: Epidemicsounds


Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 30, 2023
Kongen på trikken
12:52

Det er noen øyeblikk som blir stående, bilder som aldri blir visket ut fra den kollektive hukommelsen. Disse bildene kalles gjerne for ikoniske bilder.

Det var desember 1973 og de var oljekrise i Norge. Det ble innført forbud mot kjøring med motorkjøretøy i helgene. Også for Kongen.


Bildet av Kong Olav som tar trikken til Holmenkollen i 1973 er blitt et symbol på folkekongen. Men det er mer ved historien enn det du kanskje vet.


Programleder: Christian Gilsvik

Gjest: Tore Rem

Produsent: Troy Langaas


Musikk: Epidemicsound


Podkasten er produsert av GjenklangHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 24, 2023
Kong Olav
1:00:40

Først og fremst var selve kongegjerningen til Kong Olav, et ensomt virke der kongen manglet en dronning ved sin side. I sin rolle stod Kong Olav for kontinuitet, i et Norge i vekst og framgang, hvor den ensomme kongen tok beslutninger alene som gjorde han til folkekongen.

Men på hvilken måte endret Kong Olav Norge?


Programleder: Christian Gilsvik

Gjest: Tore Rem

Produsent: Troy Langaas


Musikk: Epidemicsound


Podkasten er produsert av MetroSoundsHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 23, 2023
Rottejegere
36:59

Likvidasjoner er og var en ekstrem form for krigføring. Å drepe et menneske på kloss hold er belastende for dem som fikk slike oppdrag. Under 2 verdenskrig utførte nordmenn likvidasjoner på andre nordmenn. De ble kalt Rottejegere.


Programleder: Christian Gilsvik

Gjest: Eirik Veum


Musikk: Epidemicsound


Podkasten er produsert av GjenklangHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 16, 2023
Martin Linge
38:31

Martin Linge var egentlig skuespiller og scenekunstner, men har meislet seg inn i historien som offiser og motstandsmann under andre verdenskrig. Men hvem var egentlig Martin Linge og hvordan endret han Norge? Christian Gilsvik sitter nå ned med Øystein Wiik, hvor de forteller historien bak Martin Linge.


Produsent: Christian Gilsvik

Gjest: Øystein Wiik


Musikk: Epidemicsound


Podkasten er produsert av GjenklangHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 09, 2023
Den siste istid
48:37

I dag skal du få høre om noe vi kanskje tenker på som en selvfølge i dag, men som på 1800-tallet var en svær eksportvare fra Norge, nemlig is. Da mener vi ikke iskrem, men blokker av is – brukt til blant annet å kjøle ned matvarer. 

I dag har vi fryser og kjøleskap, men det er jo en relativt ny oppfinnelse. I 1890 var det bare fisk og trelast Norge eksporterte mer av enn is..

 

Gjest er Per Norseng, professor emeritus ved Universitetet I Sørøst Norge. 

Sammen med Norsk Maritimt Museum har han de siste årene jobbet med prosjektet “The Last Ice Age”, som tar for seg den internasjonale handelen med natur-is, og Norges sentrale rolle I den.

 

Programleder og produsent: Christian Konglund

Klipp og publisering: Troy Langaas

Musikk: Epidemic Sounds

Denne episoden ble først publisert i podkasten Historier som endret Verden tidligere i år. 

Husk at du kan følge Historier som endret Norge og Historier som endret Verden på Instagram.

Der legger vi ut bilder og videoer som er relatert til episodene.

 

Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jan 02, 2023
Tungtvannsaksjonen
40:49

Under andre verdenskrig blir det et våpenkappløp om å være den første til å bygge en fungerende atombombe. 

Og sentralt i dette kappløpet stod en gjeng norske motstandsfolk, en hydrogenfabrikk på Rjukan, og noe mange kaller tidenes best gjennomførte sabotasjeaksjon.

Gjest er Gunhild Lurås, utstillingsansvarlig ved Norsk industriarbeidermuseum.

 

Programleder og produsent: Christian Konglund.

Klipp og publisering: Troy Langaas 

Musikk: Epidemic Sounds

 

Denne episoden ble først publisert i podkasten Historier som endret Verden i fjor. 

Husk at du kan følge Historier som endret Norge og Historier som endret Verden på Instagram.

Der legger vi ut bilder og videoer som er relatert til episodene. Ses der.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 28, 2022
Forsvarsjefens bestefar
17:05

Forsvarsjefen feirer julen på Akershus festning. Men der Eirik Kristoffersen kaller hjem er Bjerkvik i Nordland, utenfor Narvik. Der ligger gården hvor moren hans vokste opp. 

Og hvor bestefar Johan Skog opplevde at krigen kom inn på gårdstunet. I 1940 kom flere Britiske skipi og skjøt mot det de trodde var tyske posisjoner. De hadde fått beskjed om at sivilbefolkningen var reist og skjøt mot gårdene.

Forsvarsjefens bestefar rodde mot krigsmaskinene for å redde familien og bygda.

 

Programleder: Christian Gilsvik

Produsent: Troy Langaas og Christian Gilsvik

 

Podkasten er produsert av Gjenklang.

 

Følg @historiersomendretnorge på Instagram. Der legger vi ut bilder og videoer som er relatert til episodene.

 

Kilde: https://forsvaretsforum.no/arven-fra-bestefar/102128

 

Opptaket til denne episoden ble gjort 15.november.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 26, 2022
Reisen til julestjernen
36:59

Like sikkert som at tider skal komme og tider skal henrulle - er fortellingen om Sonja, og om hennes reise for å finne julestjernen en av våre sterkeste felles juletradisjoner. Teaterstykket Reisen til julestjernen hadde ur-premiere på Nationaltheatret julen 1924, og blir beskrevet som sjelen til teateret.

Da stykket kom på film for første gang i 1976, var det med et rekord budsjett og med et stjernespekket norsk skuespillerlag. For den unge Hanne Krogh var det like naturlig å ta rollen som Sonja - som at slekt følger slekters gang. 


Hanne Krogh er en av Norges beste formidlere. Kulturgründeren fikk i høst tildelt Kongens Fortjenestemedalje av statsforvalteren i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland. I begrunnelsen for tildelingen står det blant annet at hun spilte hovedrollen i det som sies å være den mest sette norske filmen noensinne, “Reisen til julestjernen”. Hanne Krogh var også den første artisten som holdt konsertturneer i norske kirker – uten prest. Hanne ville snakke selv. Dette skapte en tradisjon som har gitt kirkene et helt nytt liv og også gode inntekter. 

Noe de fleste tar som en selvfølge, hvilket det slett ikke var da Hanne kjempet utallige kamper gjennom menighetsråd og presteskap. Hun åpnet kirkedøra så resten av bransjen kunne gå gjennom den.


https://snl.no/Reisen_til_julestjernen


Musikk: NRK - Norge Rundt 22. desember 1989. Hanne Krogh synger Sonjas sang til julestjernen. 

https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/1989/FSPO01004489/avspiller

Intromusikk: Epidemic Sound

Lydklipp: Reisen til julestjernen, 1976 Norsk Film AS.


Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 19, 2022
Den norske nissen
29:21

Ingen i norsk folketro kommer nærmere oss mennesker enn den lille gråkledde mannen med rød lue og langt skjegg.

Han har blitt et symbol på det som er erke-norsk. På godt og på vondt. Men Hvordan har Nissen endret Norge?


Ane Ohrvik er igjen gjest i Historier som endret Norge.


Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Klipp: Nikolai Nielsen

Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 18, 2022
Julematen
16:56

Geir Thomas Risaasen er igjen på besøk for å fortelle om norske juletradisjoner. Denne gang om julematen vi spiser i Norge.


Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 16, 2022
Oppgjøret med Rinnan
8:32

De var ganske vanlige folk. Men på hemmelig oppdrag for Gestapo utførte de brutal tortur og sendte 1000 nordmenn til konsentrasjonsleire. Etter krigen skulle Norge ta et oppgjør med Henry Rinnan og banden hans. Hvordan gikk det?


Forfatter Aage Sivertsen er gjest. Han har skrevet boka Rinnanbanden.


Programleder og produsent: Christian Gilsvik.

Podkasten er produsert for Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 13, 2022
Rinnanbanden
44:04

På oppdrag for Gestapo, anført av Henry Oliver Rinnan, utførte de svik, tortur og angiveri av et omfang som sendte 1000 nordmenn i konsentrasjonsleire.

Helt vanlige mennesker, med rent rulleblad, men under ekstreme omstendigheter, var enten delaktig i tortur, eller visste om at det foregikk. Hvordan kunne det skje?


Gjest er Aage Sivertsen har skrevet boka "Rinnanbanden".

https://aagesivertsen.no/boker/rinnanbanden


Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Musikk: Epidemicsound

Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 12, 2022
Julens mørke krefter
8:11

Folketro og overnaturlige vesner har stått sentralt i nordmenns bevisthet i mange år. Julen var høytid for overtro og det var julens mørke krefter mann var redd for.


Geir Thomas Risaasen fra Norsk Folkemuseum er gjest.

Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Klipp: Troy Langaas

Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 11, 2022
Stjerneguttene
9:23

Det er mange tradisjoner som hører julen til. Stjerneguttene er en av de tradisjonene som har forsvunnet med tiden. Hvorfor? Og hva var egentlig en stjernegutt?


Geir Thomas Risaasen forteller oss om stjerneguttene og julebokk i denne episoden.


Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Klipp: Troy Langaas

Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 10, 2022
Julekortet
10:25

Juleekspert Geir Thomas Risaasen forteller oss om det symboltunge julekortet, og hvordan noen av våre tradisjoner har overlevd nettopp på grunn av julekortet som ble tilgjengelig for alle i Norge.


Programleder og produsent: Christian Gilsvik.

Klipp: Troy Langaas


Podkasten er produsert av Gjengklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 09, 2022
Teaterslagsmålet
10:50

Det Norske Teatret hadde sin premiereforestilling i Kristiania 6. oktober 1913.

Arne Garborg hadde oversatt Jeppe på Bjerget til Jeppe på Berget.

Det var det ikke alle som likte. Det resulterte i et ukes langt opprør i Kristianias gater og mitt i Teaterslaget sto Hulda Garborg.


Denne uken forteller vi om livet til Hulda Garborg. Inger Undheim er avdelingsdirektør på Garborgsenteret og er med å forteller om Hulda i episoden "Hulda Garborg - en nasjonal strateg". I denne bonus-spisoden skal du få høre om gatekampene som oppstår - da Hulda Garborg får sin drøm om Det Norske Teateret realisert.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 06, 2022
Hulda Garborg - en nasjonal strateg
46:53

Hulda Garborg var ein allsidig forfattar og kulturperson. Ho gav ut romanar, skodespel og dikt. I aviser, vekeblad og føredrag landet rundt var ho ein aktiv samfunnsdebattant og idealistisk folkeopplysar. Ho var ei eldsjel og ein pioner i alt fra nasjonskamp, målsak, teaterarbeid, kvinnesak, kosthald, til bunadbruk og folkevisedans. Som ei intellektuell kvinne tidleg på 1900-talet tok hun plass i offentligheten og var på mange vis forut for sin tid. 

I denne episoden skal du få høre hvordan Hulda Garborg endret Norge. 


Gjest er Inger Undheim, hun er avdelingsdirektør på Garborgsenteret.


Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Musikk: Epidemicsound

Podkasten er produsert av Gjenklang.

Takk til Screen Studio Stavanger for studiofasiliteter.


Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 05, 2022
Jul i bondesamfunnet
11:53

Norges eneste julekonservator Geir Thomas Risaasen er gjest og forteller i denne episoden om hvordan jula ble feiret i det norske bondesamfunnet.


Følg Historier som endret Norge på Instagram. Der kan du komme i kontakt med oss om du har innspill eller bare har lyst å si hei.


Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Klipp: Troy Langaas

Musikk: Christian Konglund / Epidemicsound


Podkasten er produsert av Gjenklang.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 04, 2022
Kommer i desember
0:52
I desember skal du få flere Historier som endret Norge.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 03, 2022
Da NRK fikk MTV
25:50
Dette er er en litt annerledes episode av Historier som endret Norge.

Forfatter, historiker og 90-talls nostalgiker Morten Haave har skrevet boka "Forsøk på utkast til skisse av 90-tallet".  I denne episoden forteller han hvordan Topp 20 kom inn i unge menneskers liv og hvordan omleggingen av den offisielle pop-lista endret hvordan vi oppdaget ny musikk. Topp 20 var et av 1990-tallets mest ikoniske programserier for alle som likte listepop – og drømte om en enkel og grei mulighet til å ikke bare høre musikken, men også å se den. Noen ventet spent på hvilke nye videoer som denne uka dukket opp i underholdningens navn, andre fikk vel en overdose av kommersialisme og skygget unna.

Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Lyd: 
NRK - https://tv.nrk.no/serie/topp-20/1995/FBUG55001295/avspiller
Epidemic Sound

Podkasten er produsert av Gjenklang. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 30, 2022
Quislings kvinner
42:13
Vidkun Quisling begikk sitt første forræderi, ikke i krig, men i kjærlighet. Bigamisten  Quisling giftet seg med to ukrainske sentralborddamer og levde et pikant trekantliv på Frogner. Men viste du at han ville rømme til USA med hushjelpen sin før 2.verdenskrig? Hadde hushjelpen Elsa svart ja, kunne Norgeshistorien sette helt annerledes ut. 

Ukens gjest er forfatter og journalist Trude Lorentzen. Hun er ute med boka Quislings koffert som er basert på en podkastserie med samme navn. 

Programleder og produsent Christian Gilsvik.
Lyder er hentet fra Nasjonalbibloteket:
Vidkun Quisling: Proklamasjon til det norske folk.1940-04-09.
"Statsakt" på Akershus slott 1 februar 1942.
Tysk-norsk møte i Klingenberg kino. Taler av Vidkun Quisling og Reichskommissar Josef Terboven.1943-02-22
Musikk: Epidemic Sound

Podkasten er produsert av GjenklangHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 28, 2022
Asbjørn "Assi" Halvorsen
43:52
Asbjørn Halvorsen fra Sarpsborg er en av de største norsk idrett har hatt. 
Han vendte det tyske diktaturet ryggen, for selv å bli enehersker i norsk fotball.
Hans historie og hans eventyrlige fotballkarriere er lite kjent i Norge, men reddet livet til flere nordmenn i Hitlers konsentrasjonsleirer.

Forfatter av boka "Bronselaget", Øyvind Steen Jensen, forteller oss om livet til Asbjørn "Assi" Halvorsen. 

Programleder og produsent: Christian Gilsvik

Podkasten er produsert av Gjenklang.

Kilder:

A-laget, Svein Sæter og Johan L. Øiestad. 2005.
Bronselaget, Øyvind Steen Jensen. 2016.
Bronselaget En gullalder i norsk fotball, Kristian Henriksen og Fredrik Horn. 1946.
Fange i natt og tåke, Trygve Bratteli. 1980.
Helt glemt, Giæver Eriksen, Fjørtoft, Lindseth, Larsen og Wetland. Josimar 2014.

Lyd fra Nasjonalbiblioteket:

Landskamp i fotball: Italia - Norge i Marseille (VM i fotball). 
Programleder Andersen, Peder Christian
Publisert NRK, 05.06.1938

Aktuelt. Høstsesongen i fotball. Intervju med generalsekretær i NFF, Asbjørn Halvorsen
Programleder Hoff, Bjarne
Publisert NRK, 02.08.1940

Besøk i fotballeiren på Ullevål stadion.
Programleder Strand, Edvin
Publisert NRK, 30.07.1937


Olympiaminner. Norske deltagere forteller.
Forteller: Asbjørn HALVORSEN
Publisert NRK 26.07.1936


Mottakelsen av fotballspillerne ("Bronselaget") fra olympiaden i Berlin 1936. 
Taler ved banketten (Hotel Bristol) og mottakelsen på Østbanestasjonen.
Publisert NRK, 17.08.1936

Musikk: Epidemic Sound

Introtekst hentet delvis fra boka "A-laget - Norges 25 største fotballspillere gjennom tidene", av Svein Sæter og Johan L. Øiestad. N. W. Damm & Søn, 2005.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 21, 2022
Hvem var Torstein Raaby?
51:18
Torstein Raaby var telegrafisten som sendte livstegn fra Kon-tiki-flåten ut i verden. Han hadde vært hemmelig agent for tre forskjellige nasjoner under 2. verdenskrig, og blir i dag omtalt som Nord-norges største krigshelt. Raaby mistet livet under en polferd, og dødsfallet utøste mange spørsmål om livet til den tidligere agenten. Men hvorfor er det så få som kjenner hans historie i dag? Hvem var egentlig Torstein Raaby?

Filmskaper Stian Indrevoll har laget filmen "Hva skjedde med Torstein Raaby?" som har premiere på kino 18. november. Han er fra samme plass som Raaby og har hørt historier om Raaby hele livet. I denne episoden skal Stian Indrevoll fortelle om den han mener er Nord-Norges største krigshelt.

Husk å følg Historier som endret Norge på Instagram. Send oss en tilbakemelding der.

Programleder og produsent: Christian Gilsvik.
Musikk: EpidemicSound
Lyd i starten er hentet fra traileren til filmen "Hva skjedde med Torstein Raaby?".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 14, 2022
Anne-Cath. Vestly - Hele Norges mormor
37:58
Den vennlige og handlekraftige mormor-karakteren som Vestly introduserte i 1957, ble stadig viktigere mot slutten av forfatterskapet hennes. Da Anne Cath selv spilte mormor både på scenen, i fjernsynsserier og på film, gikk hun mer og mer i ett med sin romankarakter. Men stilnet kritikken da tre generasjoner kalte henne hele Norges Mormor?

Forfatter av biografien "Anne Cath Vestly - Mye mer enn Mormor"  Anne Helgesen forteller denne uken om livet til Anne-Cath. Vestly. Dette er tredje og siste del

En takk til Sølvberget Kulturhus i Stavanger som hospiterte oss under opptak. Lydene du har hørt er hentet fra NRK og Nasjonalbiblioteket. Se mer i episode infoen. 

Følg også Historier som endret Norge på Instagram, der legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene.

Programleder og produsent: Christian Gilsvik.
Teknisk produsent: Troy Langaas.

LYDER:

https://tv.nrk.no/serie/kanutten/sesong/1/episode/15/avspiller
https://tv.nrk.no/serie/ja-takk-begge-deler/1995/DTRF78002295
https://tv.nrk.no/serie/nordiske-barnebokforfattere/1973/FSKO01001172/avspiller
https://tv.nrk.no/serie/aurora-og-sokrates/sesong/1/episode/1/avspiller

Middagsstunden. Gjest: Anne Cath Vestly. NRK, 1993.
Programleder Vikse, Olav

P2'S MORGENRADIO - ANNE CATH VESTLY 70 ÅR. NRK, 15.02.1990
Programleder LUNNAN, ANDREAS, DE BELLIS HELEN

NOTABENE - ANNE CATH VESTLY'S SELVBIOGRAFI. NRK, 1990.
Produsent Rudolfsen, Johan
Programleder NILSEN, LARS | STOESEN, ANNELITA

Reisende på honnørklasse - Anne-Cath Vestly. NRK, 1990
Programleder Hope, Jorunn

Mormor og de åtte ungene i byen, April Film og Norsk Film 1977.

Mormor og de åtte ungene i skogen, April Film og Norsk Film 1979.

Musikk: Epidemic Sound

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 09, 2022
Anne-Cath. Vestly - Fortellingens kraft og radioens magi
36:35
Det var da programposten Barnetimen for de minste fikk sendetid seks dager i uken, at den ble en betydelig kanal for kunstnerisk utfoldelse som var nyskapende.
Mens de eldste så hvordan Anne Cath Vestly trollbandt de yngste gjennom radioens magi - vekket det samtidig noe av det verste i folk. 

At Anne Cath  fortalte om barn som bodde i byen var vanskelig å akseptere for noen, 
men når Ole Aleksander skulle få en søster og det ble forklart at babyen kom fra magen til mor kostet det nesten karrieren til en av etterkrigens største fortellere. 
Gjest er Anne Helgesen. Norges fremste ekspert på Anne-Cath. Vestly kommer med biografien "Anne Cath Vestly - Mye mer enn Mormor" neste år. 

En takk til Sølvberget Kulturhus i Stavanger som hospiterte oss under opptak. Lydene du har hørt er hentet fra NRK og Nasjonalbiblioteket. 
Følg også Historier som endret Norge på Instagram, der legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene.

Programleder og produsent: Christian Gilsvik.
Teknisk produsent: Troy Langaas.

LYD:
https://tv.nrk.no/serie/kanutten/sesong/1/episode/15/avspiller
https://tv.nrk.no/serie/ja-takk-begge-deler/1995/DTRF78002295
https://tv.nrk.no/serie/nordiske-barnebokforfattere/1973/FSKO01001172/avspiller
https://tv.nrk.no/serie/aurora-og-sokrates/sesong/1/episode/1/avspiller

Middagsstunden. Gjest: Anne Cath Vestly. NRK, 1993.
Programleder Vikse, Olav

NOTABENE - ANNE CATH VESTLY'S SELVBIOGRAFI. NRK, 1990.
Produsent Rudolfsen, Johan
Programleder NILSEN, LARS | STOESEN, ANNELITA

Reisende på honnørklasse - Anne-Cath Vestly. NRK, 1990
Programleder Hope, Jorunn

Arkivgull - NRK, April 2021.
https://radio.nrk.no/serie/arkivgull/DMTL38001521

MUSIKK: Epidemic Sound.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 08, 2022
Anne-Cath. Vestly - Lappeteppe av en barndom
36:50
Anne-Cath.Vestly har slått rot i flere generasjoner nordmenns brandom. 
Hun ga norske barn en trygghet til å flykte med fantasiens kraft. Noe hun selv måtte lære seg å gjøre da hun mistet sin far. 

Denne uken skal du få historien om Anne-Cath. Vestlys liv. 
Dette er første av i alt tre deler, og i denne delen skal vi bli bedre kjent med oppveksten til det som senere skulle bli hele Norges Mormor. 

Til å fortelle historien om hennes liv har vi fått besøk av Norges fremste ekspert på Anne Cath Vestly, forfatter Anne Helgesen.
Hun kommer med biografien "Anne Cath Vestly - Mye mer enn Mormor" neste år. 

En takk til Sølvberget Kulturhus i Stavanger som hospiterte oss under opptak. 

Opptakene med Anne-Cath. Vestly er hentet fra NRK og Nasjonalbiblioteket. 

Følg også Historier som endret Norge på Instagram, der legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene. 

Gjest: Anne Helgesen
Programleder og produsent: Christian Gilsvik
Teknisk produsent: Troy Langaas

LYD fra Nasjonalbiblioteket:

NOTABENE - ANNE CATH VESTLY'S SELVBIOGRAF. NRK,1990.
Produsent: Rudolfsen, Johan
Programleder: NILSEN, LARS | STOESEN, ANNELITA

Reisende på honnørklasse - Anne-Cath Vestly. NRK, 1990.
Programleder: Hope, Jorunn

Östenfor sol og vestenfor måne : vals. 1943.
Hansen, Juul·Andresen, Reidar·Syversen, Rolf
Album: Östenfor sol og vestenfor måne : vals ; Dolorita : foxtrot
Komponist: Syversen, Rolf
Tekstforfatter: Hansen, Juul
Telefunken danseorkester

Andre lyder: Epidemic SoundHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 07, 2022
Kommer: Historien om Anne-Cath. Vestly
1:02Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 06, 2022
Hekseprosessene
44:48
Før mente man at Djevelen jobbet i det skjulte og at han var umulig å overvinne.
Men man kunne rydde unna folk som sto i pakt med Djevelen. Den mest effektive måten å rense bort ondskap på, var å brenne den.

Hva skjedde i trolldomsprosessene som ledet til den grusomste torturen og de mest bestialske drapene Norge har sett  i fredstid?

Gjest er professor i kulturhistorie Ane Ohrivik. Hun skrev sin Doktoravhandling om svartebøker.
Hun har skrevet en rekke artikler og bøker om ritualer, religiøsitet, årshøytider, magi og trolldom, kunnskapshistorie og bokhistorie.

Husk å følg Historier som endret Norge på Instagram.

Programleder: Christian Gilsvik
Gjest: Ane Ohrvik
Musikk og Lyd: Epidemic Sound


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 31, 2022
Amundsen og Nobile
20:01
Roald Amundsen var besatt av Nordpolen. Han skulle dit koste hva det koste ville. 
Det hadde kostet han forholdet til sin helt Fritjof Nansen, til sin egen bror og kreditorer og banker over hele Europa. Og det holdt på å koste ham livet.
Men i mellomkrigstiden var det likevel én mann som så verdien i en falmet polarhelten. Benito Mussolini og hans luftskip-general Umberto Nobile. 

Dette er andre del av historien om Amundsens kamp om å nå Nordpolen. Har du ikke hørt første del, "Amundsen - besatt av Nordpolen" anbefaler vi det først. 

Gjest er journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold.

Følg Historier som endret Norge på Instagram. Der legger vi ut bilder og video som er relatert til episodene. 

LYD: Nansens tale til minne om Roald Amundsen, Nasjonalbiblioteket.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 24, 2022
Amundsen - besatt av Nordpolen
26:34
Mannskapet på polarskipet Fram var i sjokk. Ekspedisjonens leder Roald Amundsen holdt oppe et kart over Sydpolen. Men dette mannskapet hadde gjort seg klar til å nå Nordpolen. 

Da Amundsen erobret sydpolen spilte han et høyt spill. Forutsetningen for å få økonomisk støtte og ikke minst låne Nansens skip Fram var at han skulle fullføre Nansens forskning på Nordpolen. 
Han løy til en hel verden for å bli den polarhelten han drømte om å bli.

Amundsen satset, og vant. Men ikke helt uten en kost. 

Hva skjedde da Amundsen kom hjem og jubelbrølene hadde lagt seg? Det var tross alt Nordpolen som var Roald Amundsens største besettelse.
Journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold forteller oss om Roald Amundsens kamp om å nå Nordpolen. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 24, 2022
Nordmennene i Sachsenhausen
44:11
Forfatter av den ferske boken Nordmennene i Sachsenhausen, Sven Egil Omdal er gjest. 

Rundt 2500 nordmenn var fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under annen verdenskrig.

Bønder og arbeidere, professorer og leger, fiskere og kjøpmenn sultet og slet sammen.
I norskebrakkene fantes to kommende norske statsministre, seks kommende statsråder og andre som skulle skape et bedre Norge etter krigen.

Fra det dype mørket i Sachsenhausen steg kraftfulle politiske tanker som skulle endre Norge. Hvordan var det mulig?

Sven Egil Omdal er tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, journalist i Vårt Land og Adressavisen. 
Og har blant annet vært leder av Norsk Jounralistlag og Pressens faglige utvalg. Tidligere har han skrevet bøkene "Byen som formet Norge", "Gestapokjelleren fra Stavanger under krigen og reiseguiden "Paris".

Følg @historiersomendretnorge på Instagram.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 17, 2022
Utvandrerne med Erik Poppe og Jan Egeland
36:50
BONUS:
Nå skal du få en bonusepisode i Historier som endret Norge.

I forrige episode fortalte Shazia Majid om hennes opplevelse da hun så filmen utvandrerne. 
I den forbindelse skal vi få et gjenhør med episoden Utvandrerne - Migrasjon og folkevandring.

Regissør Erik Poppe var tidligere i år gjest i Historier som endret Verden sammen med generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. 

Samtalen med programleder Christian Konglund ble tatt opp dager etter invasjonen av Ukraina og ble publisert i podkasten Historier som endret verden 3.mars 2022


Husk å følg Historier som endret Norge på Instagram. @historiersomendretnorge
Der legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene og der kan du kontakte oss om du har noen innspill, tema og eller gjesteforslag. 

Ny episode kommer på mandag. Da skal vi høre historien om Amundsens luftskip NORGE. Vi høres. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 14, 2022
Pakistanerbølgen
34:23
Journalist og forfatter Shazia Majid er gjest i denne utgaven av Historier som endret Norge.

I 1970 var det 75 pakistanske statsborgere i Norge. Året etter var det blitt tusen. Denne utviklingen, sommeren 1971 ble omtalt som en «pakistanerbølge» i pressen. Historiene var mange om busser fulle av unge menn som kom kjørende fra Karachi til Oslo, men hva skjedde egentlig da Norge fikk sin første virkelige smak av ikke-vestlig innvandring?

For bilder og video søk opp @HistoriernSomEndretNorge på Instagram.

Podkasten er produsert av Gjenklang. 

Programleder: Christian Gilsvik
Produsent: Christian Konglund og Christian Gilsvik
Lyd: Mennesker søker ny fremtid, NRK 1971.
Musikk: Epidemic Sound

Anbefalte kilder:
Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Ut av skyggene, Aschehoug forlag, 2019.
Mennesker søker ny fremtid, NRK 1971.
https://www.nrk.no/skole/?page=search&program=Mennesker%20s%C3%B8ker%20ny%20fremtid
Nationalbibloteket
https://mediasite.nb.no/Mediasite/Play/e0a4f851bd30497b8632ab49c74c45dd1dHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 10, 2022
Vinmonopolet
40:33
Tidlig på 1900-tallet sto avholdsbevegelsen sterkt i Norge. Folk flest var fornøyd med at fyll og uorden ikke preget bygd og by. Men de landene som kjøpte mest fisk fra Norge var ikke fornøyd. De var lei av at vi ikke kjøpte varene de eksporterte. De truet Norge med å stoppe all kjøp av fisk hvis ikke Norge kjøpte varene sine. Disse varene var vin.

I denne episoden skal du få høre historien om Vinmonopolets oppstart og etablering i Norge. Forfatter, kåssør og øl-ekspert Espen Smith er gjest og forteller oss denne historien.

Programleder: Christian Gilsvik
Produsent: Christian Konglund, Troy Langaas og Christian Gilsvik.

Kontakt og følg oss på Instagram: @historiersomendretnorge

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 03, 2022
Snart kommer nye episoder
1:20
I høst kommer det nye episoder av Historier som endret Norge. 

Ny programleder er Christian Gilsvik. I tillegg vil Christian Konglund, kjent fra Historier som endret verden være med å lage episoder denne høsten. 

Du kan følge oss på Instagram: @historiersomendretnorge

Har du gjeste forslag eller forslag til tema vi skal snakke om? Send oss en melding på Instagram eller nå oss på mail. christian@metrosounds.no.

Annonsere? Send en mail til marte@metrosounds.no

Podcasten er produsert av Gjenklang, en del av Metro Sounds. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sep 28, 2022
Operasjon Zitronella – Da tyskerne angrep Svalbard
32:35
Da krigen brøt ut i Norge 9. april 1940 var ikke tyskerne lenger nord enn Narvik. På Svalbard, en øygruppe hvor mye verdifullt kull og drivstoff ble produsert, var det ingen okkupasjon. Men 3 år senere dro tyskerne opp med marinens flaggskip, og en stor overmakt med menn. Hvorfor og hvordan skjedde det, og hvorfor har vi ikke hørt om det før? 

Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, journalist, programleder og forfatter. 

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@metrosounds.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 19, 2021
EU-avstemningen i 1994
48:17
I 1972 sa Norge nei til EF, etter en bitter folkeavstemning som delte landet i to. Siden den gang har EF blitt til EU, og vokst noe veldig. Samtidig var den kalde krigen over, og verden var i endring. Hvor skal Norge plassere seg i politikken? I 1994 sa vi nok en gang nei til EU. Hvorfor det, og hva er egentlig EØS-avtalen?

Ukens gjest er Dag Axel Kristoffersen, lektor, historiker, forfatter for Norgeshistorie.no ved UiO hvor han også er tidligere forsker og foreleser. Dag Axel var b også med i NRK-dokumentaren Nei og atter Nei.

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 12, 2021
Fornorskningspolitikken mot samene
40:40
Da den norske grunnloven ble skrevet ble ikke samene nevnt med ett ord, enda de var både mange og utbredt i landet. I den nye nasjonen var det ikke plass til flere kulturer, og gjennom lang tid drev staten mer og mer intens fornorskningspolitikk som skulle fjerne kvensk og samisk kultur. Hvordan gjorde de det, og hvilke holdninger lå bak?

Ukens gjest er Mikkel Berg-Nordlie. Han har en doktorgrad i Historie ved Universitetet i Tromsø, er fagansvarlig for samisk historie på SNL, og er seniorforsker ved NIBR ved OsloMet. Der forsker han blant annet på samisk politikk. 

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 05, 2021
Norge og Første Verdenskrig - Sjømenn, sult og pandemi
57:15
Da første verdenskrig startet, var den norske statsministeren på båttur. Samtidig ble Norge dratt av britiske myndigheter som vil ha kontroll på Nordsjøen, og et Tyskland som truer med å alliere seg med naboen vår Sverige. Norges overlevelse som en helt fersk nasjon står på spill. Og utfordringene skal komme både innenfra og utenfra.

Ukens gjest er Roy Andersen. Han er historiker, prisnominert forfatter, og har skrevet en trebindsserie om Norge og Første Verdenskrig som følger landet gjennom hele konflikten.

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 28, 2021
Jødeparagrafen
53:27
Det finnes mange gode argumenter for at Den Norske Grunnlov, vedtatt 17. mai 1814 var Europas mest liberale grunnlov. Men på et punkt gikk Norge mot strømmen. Mens Danmark og andre land i Europa myknet opp på sine strenge anti-jødiske lover, innførte Norge et totalforbud mot alle jøder i landet, uten unntak. Hvordan skjedde det, hvorfor skjedde det og hva er egentlig sannhet vs. myte i historien vi lærer på skolen i dag?

Ukens gjest er Håkon Harket, idéhistoriker, forlegger og forfatter. Han har forsket mye på anti-semittisme, og har skrevet 'Paragrafen - Eidsvoll 1814', en bok om historien til Jødeparagrafen. 

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 21, 2021
Olav Den Hellige - Den brutale erobreren som ble helgen
1:13:32
Norges evige konge - Olav Den Hellige har en viktig posisjon i norsk historie, nasjonsbygging og religion. Men hvem var denne kristne kongen egentlig? I ukens episode vil du lære mye om vikingkongen som du ikke lærer på skolen. Alt fra hans brutale ungdomstid som leiesoldat, hans brutale erobring av landet, og spillet bak kulissene som gjorde han til helgen. 

Ukens gjest er Øystein Morten, religionshistoriker og forfatter. Han har skrevet flere bøker om norske vikingkonger, blant annet Jakten på Olav Den Hellige. 

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 14, 2021
Fridtjof Nansen - Polfarer, diplomat og statsbygger
52:01
Det er vanskelig å underdrive Fridtjof Nansens rolle i norsk historie. Fra hans heseblesende bragder i båt og på ski på Grønland og ved Nordpolen, hans rolle i å trene opp Prins Carl til å bli Kong Haakon, eller hans tid som Norges mann i Storbrittania og USA. I denne ukens episode får du et dypdykk i mannen Nansen, og vi skal prøve å skille mann fra myte. 

Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, forfatter, programleder og journalist. Hans-Olav har skrevet boken 'Historien om Nansen og Amundsen', og er veldig engasjert i norsk polarhistorie.

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nov 07, 2021
9. april: Kongens nei, og bombingen av Elverum
48:17
9. april 1940 er en dato som er brent inn i Norges felles hukommelse. Men hva skjedde egentlig, de første skjebnesvangre timene. Hvorfor var Blucher lastet med en korps som skulle hylle Kong Haakon, og hvor skulle de tyske kulene og bombene treffe først? Svaret på dette og mer får du i denne episoden av Historier Som Endret Norge.

Takk til vår gjest Vegard Sæther. Han er historiker, forfatter, lektor, og har blant annet skrevet boken Elverum 1940 – Den skjulte fienden.

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 28, 2021
Det Norske Oljeventyret
1:04:40
Lille julaften 1969 er starten på det som skulle bli et norsk industrieventyr av dimensjoner. Men stemmer den historien egentlig? Og hvor gitt var det at oljen skulle endre landet på den måten det gjorde?

Gjesten denne episoden er Helge Ryggvik, historiker, og  forsker ved senteret for teknologi, innovasjon og kultur. Han har skrevet flere bøker om Norges oljehistorie, og var rådgiver til NRKs dokumentarserie Olje.

Musikk: Epidemic Sounds

Finn flere podcaster på metrosounds.no/podcast

For annonsering kontakt marte.brandt@radiometro.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 28, 2021
Snart kommer Historier Som Endret Norge
0:45Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 15, 2021